Bebek Kakasında Sindirilmemiş Besinler - kadinvsaglik.com

Bebek Kakasında Sindirilmemiş Besinler

Bebek Kakasında Sindirilmemiş Besinler

Bebek Kakasında Sindirilmemiş Besinler

Bebek kakasında sindirilmemiş besinler görmek bir çok annenin başına gelen anneleri korkutan bir durumdur. Ek gıdaya geçen bebek kakası içerisinde ilk aylarda görülen bu durum normaldir. Bebeklerin yediklerini sindirim sistemi daha öğütememektedir. Bebeğin sindirim sistemi bir müddet sonra ek gıdaları öğütmeye hazır hale gelecektir. Zamanla sindirim sistemi buna alışır ve kakası da daha katı ve kokulu olmaktadır. İlk dönemlerde olması normal olan bu durum devamlılık arz ediyor ve ilerleyen dönemlerde de oluyor ise bebeklerde bağırsak hastalıklarına yada bebeklerde bağırsak enfeksiyonuna  söz konusu olabilir.
Bebek kakası ilk aylarda hardal rengi veya parlak sarı kahverengi-yeşil arası renklerde değişiklikler gösterebilmektedir. Anne sütü alan bebeğin kakası sarı renklerde ve oldukça sıvıdır. Günde ortalama 4-5 defa olur, kokusuzdur ve zamanla azalmaktadır.
Bebek maması ile beslenen bebeklerde ise kaka daha koyu renkte ve daha katı kıvamdadır. Bebekler mama ile besleniyorsa anne sütü alan bebeklere oranla  kabız olma ihtimalleri de fazladır.
Ek Gıdaya Geçen Bebek Kakası

Ek Gıdaya Geçen Bebek Kakası

Ek gıdaya geçen bebek kakasında genelde ilk aylarda sindirilmemiş besinler görmek normaldir. Bu durumun sıklığı zamanla azalır. Sindirim sistemi bu duruma alışır ve yiyecekleri sindirmeye başlayacaktır. Bebek kakasında sindirilmemiş besinler görmek eğer geçmiyor ve azalmıyor ise ya bebeğinizi doğru beslemiyorsunuz yada bebeğin sindiriminde bir sorun var demektir.
Bebekler emerken kakaları daha yumuşak ve sıvıdır. Ek besine geçen bebekler eğer emmeye devam ediyorlarsa bu bebeklerinde kakaları daha sık ve yumuşak olmaya devam eder. Sadece ek gıda ile beslenen bebeğin kakası daha katı ve kabız olmaya daha yatkındır. Kötü kokar ve daha az kaka yaparlar. Bebek kakasında sindirilmemiş besinler görülmesi bebeklerde bağırsak enfeksiyonuna yada bebeklerde bağırsak hastalıklarına da işaret olabilir. Bazı bebeklerde ise alerjik reaksiyonlar olduğunda kakalarında değişiklikler görülebilmektedir.
Bebekler ek gıdaya ne zaman başlamalıdır, bu konuda yazdığımız makalemizde bebeğin hangi aylarda neler yemesi gerektiği ve sindirim sisteminin hangi aylarda neleri öğütebildiği ile ilgili kapsamlı bilgi verilmektedir. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerde Bağırsak Hastalıkları

Bebeklerde 6-36 ay arasında görülen bir bağırsak bozukluğu hastalığıdır. Yaklaşık 4 haftadan uzun süre ishal olma durumu ile bebek kakasında sindirilmemiş besinler görülmektedir. Günde 3-4 defa dışkılama yapabilen bebeğin midesi ve bağırsakları yediği besinleri öğütemeyebilmektedir. Bu durum kendiliğinden geçebileceği gibi mutlaka bir uzmana danışmakta yarar olan bir hastalıktır. Bebeğimizi bir çocuk doktoruna götürerek onun için uygun bir rejim listesi alınmalıdır. Bebekler bu dönemde yağ içeren besinler yemelidir. Bebeklere bu dönemde püre şeklinde mamalar hazırlamak çok daha doğru olacaktır. Tuz ve şeker zaten bebeklere bir yaşından önce verilmemektedir. Bebeğin sağlığı bakımından bu çok önemlidir.

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu sadece kaka değişikliği ile değil yanında ateş, ishal ve kusma gibi belirtilerle birlikte oluşmaktadır. Enfeksiyon bebeğin yediği bir şeyden, oyuncaklarını ağzına sokmasından yada biberonların iyi yıkanmamış olmasından kaynaklı olabilir. Bebek bir bakteri almış ve bu bağırsaklarına yerleşerek bebeğin hastalanmasına neden olmaktadır. Bağırsağa yerleşen mikrop bebekte bağırsak sorunlarına neden oluşturur. Bir kaç günde geçen geçici bir durum olabilir fakat tedavi edilmez ise ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Bu tür bir enfeksiyonda mutlaka doktora gidilmeli ve doktorun önerdiği, gerekli ilaç desteği bebeğe verilmelidir.

Bebeklerde Alerji

Bebek bu dönemde mutlaka alerji yönünden de bir araştırma yaptırılmalıdır. Bebekte süt alerjisi, laktoz alerjisi olabilir. Yediği bir gıdaya karşı alerji göstermiş ve sindirim sistemi bu şekilde etkilenmiş olabilir. Mutlaka bebeğin sindirim sistemini bozan bir alerjisi olup olmadığına baktırılmalıdır. Genelde bazı bebeklerde süt yada laktoz alerjisi olmaktadır. Süt alerjisi olan bebeğin bazı gıdalara da alerjisi olduğu için bu yönden çok iyi araştırılması gereklidir.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası nasıl olur, bebeğin süt alerjisi varsa bunu nasıl anlarsınız, bu konu ile ilgili yazdığımız makalemiz siz çok daha kapsamlı bilgi verecektir.

14 yorum:

  1. Mrblar ben bebegime ilk kez dun yagort verdim bugun kakasinda sindirilmemis tane tane sari kakasini gordum sizce bu normal mi simdiljk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yeni gıdaya geçişte bebeğin kakasında değişimler olur. Bu değişim sizi korkutup, endişelendirmesin. Bu son derece normaldir. Bebeğinizi sağlıkla büyütmek dileği ile sorularınızı ve merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz.

      Sil
  2. Mrb bebeğimiz 11 aylık 2 gündür yaptığı kakalar turuncu renkte endişelenmemizi gerektiren bi durum varmı teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediği değişik bir gıdadan dolayı olabilir.
      Havanın sıcak oluşu bebeği etkilemiş olabilir.
      Renginde değişim olmazsa, kokulu kaka ve bebekte ateş olursa, bir bakteri almış olabilir.
      Bir kaç gün dah aynı renkte gelirse mutlaka gidin.

      Sil
  3. 15 aylik bebegim butun yedigi gıdaları sindirilmemis bir şekilde kanadından çıkarıyor üzümü cok seviyor ama sindiremiyor daha bussuru sey birde gece karni ağrıyor sağa sola kıvranıp sabah kaka yapınca rahat uyuyor neden kaynaklı olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karın ağrısı yediği ek gıdaların sindirim sistemi tarafından öğütülememesinden dolayı gerçekleşiyor. Bebeğinize ek gıdaları çok az ve püre şeklinde vermeye dikkat edin. Sindirim sistemini ek gıdaya alıştırana kadar özen gösterin. Dikkat etmenize rahmen hala bebeğinizin karın ağrıları devam ederse bir doktora giderek her hangi bir sinsirim sistemi sorunu var mı öğrenin.

      Sil
  4. 15 aylık bebeğim birden siyah ve kokusuz bir ishal yapıyor doktora götürdüm antibiyotik serum falan verdi ama bir haftadır hala devam ediyor kakası siyah ve kokusuz neden olabilir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeniden doktora götürün. Devam eden siyah ishal başka bir şeyin habercisi olabilir. İhmal etmeyin.

      Sil
  5. Merhaba bebegim altı aylık ek gıdaya yeni başladık üç gündür havuç püresi veriyorum kakasında çok afedersiniz ama havuçlar verdigim gibi duruyor bu durum beni korkutuyor normal mi böyle olması lütfen Bi akıl fikir verin.. Şimdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeğinizin midesi daha ek gıdaya hazır değil. Havucu şimdilik kesin. Altı aylık bebekte ek gıdaya çok yavaş geçmeniz lazım. Yeni vereceğiniz gıdaları ilk gün bir çay kaşığı. Sonraki gün 2 çay kaşığı gibi vererek bebeğinizi alıştırmanız gerekmektedir. Unutmayın bebeği midesi anne sütüne alışkın ve ek gıdaları sindirim sistemi çok yavaş hazmedecektir. Bu nedenle ek gıda da acele etmeyin.

      Sil
  6. Merhabalar bebeğim 9 aylık kakası kokulu ve sindirilmemiş olarak çıkıyor ve bu dönem vücudunda kırmızılıklar çıktı doktora gittik alerji dedi iğne yapıldı ama kakası hala sindirilmemiş olarak çıkıyor ne yapılmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yedirdiğiniz bir gıda cocuğunuza alerji yapıyor. Yedirdiklerinize dikkat ederek bazı gıdaları kesin. Hangi gıdanın alerji yaptığını bu şekilde anlayabilirsiniz.

      Sil
  7. Merhaba 2 yaşındaki kızım 3 gündür sindirilmemiş kaka yapıyor farklı olarak bisey yemedi.bugünde ishal olmuş sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
  8. Bebeğim 11 ayına girdi ishal oluyor ara ara kakasinda sindirilmemiş oluyor gelişim geriliğide olduğu için doğru beslenmiyor ne yapmam lazım

    YanıtlaSil