Rahim Ağzı Yaralarının Tedavisi
Rahim Ağzında Yara
Pek çok kadında olan rahim ağzı yarası sinsice ilerleyen çok belirti göstermeyen ancak jinekolojik muayenede doktorun kontrolünde ortaya çıkan bir hastalıktır. Rahim ağzı yarası servikal erezyon diye bilinir ve servisit diye adlandırılan kelimenin anlamı ise rahim ağzı iltihaplanmasıdır. Servisit sıklıkla bir iltihaplanma sonucu ortaya çıkar ve rahim ağzını kaplayan epitel hücrelerin kaybolup daha kırmızı renklerde olan rahim kanalındaki endoservikal hücrelerin dışarı doğru transformasyon alanına yayılır ve bu yayılan hücreler daha çok kanlandığı için kırmızı renkte görülürler. Bu hücreler enfeksiyonla birlikte kanamaya daha yatkın oldukları için değişik mikrobik sebeplerle zamanla rahim ağzında yara oluşumuna sebep olurlar. Rahim ağzı yara oluşumu doğum ve yaşla alakalı olmamakla birlikte her yaşta kadında sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. Ancak bazen irritasyon ya da travma sonrası da rahim ağzı yarası ortaya çıkabilir. Karın ağrısı, yanma, akıntı şikayetleri ile doktora giden bir çok kadına da başka hastalıklar ile birlikte yada tek başına bu hastalık teşhisi konabilir. Belirtileri diğer bir çok hastalığa benzediği için kadının tek başına bu hastalıktan şüphelenmesi mümkün değildir. Genelde bu hastalığın teşhisi kadınların başka bir hastalıktan dolayı doktorlarına başvurmaları ve jinekolojik muayene sırasında doktorunun belirlemesiyle mümkündür.Rahim Ağzı Yara Belirtileri
- Adet kanaması bitiminde oluşan akıntı ve adet kanamasının uzayarak lekelenmeler halinde olması ilk belirtilerindendir.
- Akıntı oluşumu ve bazen de kokulu akıntı yapabilir.
- Ara lekelenmeler olabilir.
- Anormal vajinal kanamalar yapabilir
- Kasık ağrısı, bele vuran ağrılar olabilir.
- Kadında ilişki sırasında ağrı yada sonrasında kanama oluşumu olabilir.
- İdrar yaparken yanma ve kaşıntı olabilir.
Rahim Ağzı Yara Teşhisi Nasıl Konur
Doktorumuzun muayenesi bile önemli derecede bu tanıyı koymaya yeterlidir. Bu hastalıktan tam olarak emin olmak için bazı tetkikler yapılır.Servisit
Servisit yani serviksin iltihaplanması enfeksiyonal bir durumdur ve vücudun normal çalışan bir mekanizması nasıl iltihaplanırsa oradaki olay aynen burada da gerçekleşir. Dokuda enfeksiyondan kaynaklı yara oluşumunda akyuvarlar o bölgeyi iyileştirebilmek amaçlı oraya göç ederler ve bu bölgede kan akışı hızlanır. Normalde açık pembe olan bu bölge şişerek kızarır. Muayene esnasında yara oluşumu bu yüzden çok net gözükür. Ne kadar net görülse de gene de mutlaka bazı testler yapılması gereklidir. Bazen rahim ağzı kanseri de ilk evrelerinde rahim ağzı yarası gibi görülebilir.Rahim Ağzı Yara Teşhisinde Kullanılan Testler
SmearServikal enfeksiyonu ve rahim ağzı kanseri teşhisinde kullanılır. Smear her kadının yılda bir kez mutlaka yaptırtması gereken çok basit ve o kadar da önemli bir testtir. Doktor muayenesi sırasında rahim ağzı salgısından bir fırça ile bir miktar alınır ve cam bir tüp içerisine konarak patolojik incelemeye gönderilir. Patolojik inceleme sırasında laboratuvar ortamında incelenen bu sıvı içerisindeki normal dışı maddeler bulunur ve bir rapor yazılarak doktorunuzun incelemesine sunulur. Artık ana sağlıklarda bile çok basit bir şekilde aile hekiminizden isteyerek yaptırdığınız bu testi ebeler yapmakta ve devlet hastanelerinin laboratuvarlarında incelenmektedir. Parasız bir şekilde yapılan bu test çok acısız ve ağrısızdır. Çoğu kadının maalesef ki ihmal ettiği bu testler sayesinde hastalık daha ilk evrelerinde yakalanabilir ve ilaç tedavisi ile geçirilebilmektedir.
Servikal Biopsi
Rahim ağzı ileri derecede bir enfeksiyon kapmış, rahin ağzında yara ilerlemiş, anormal bir durum görülmesi halinde rahim ağzı yani servikal kanser taramasında kullanılan bir uygulamadır. Servikal dokudan parça alınarak patolojik araştırma yapılması için laboratuvara gönderilir ve bu incelemeler sonucu zararlı bir oluşum, oluşup oluşmadığına bakılır. Eğer bu parça alım işlemi tek bir noktadan alınamıyorsa saat yönünden 3-6-9-12 hizalarında tam bir artı çizilerek dört kenardan alınır ve patolojiye gönderilir. Maalesef çok fazla kadında görülen rahim ağzı kanseri teşhisi için çok önem taşıyan bu testler sayesinde erken tanı konabilir ve bu hastalık ilerlemeden yakalamak bu testlerle mümkün olmaktadır.
Kolposkopi
Büyütece benzer bir malzeme ile ışık altında rahim ağzı ve vajenin incelenir ve şüpheli alanlar daha net ortaya çıkarmak için kalkoskapi yapılmadan önce rahim ağzı bir takım kimyasallar ile silinir. Daha sonra boyanan rahim ağzı dokusunun boya tutmadaki farklılıkları gözlenerek bu farklara göre biyopsi alınır ve bu biyopsiler patolojik incelemeye gönderilir. Kalkoskopi incelemesi sırasında rahim ağzı kılcal damarları da incelenir ve anormal olan bir damarlaşma olup olmadığına bakılır. Bu damarlaşma rahim ağzı kanseri oluşup oluşmadığı ayrımı yapılabilmesi için çok önemli bir incelemedir. Bir çok kadının maalesef başına gelen rahim ağzı kanseri taramalarında çok önem taşıyan bu inceleme gerekli durumlarda yapılır ve asla ihmal edilmemesi gereken testlerden bir tanesidir.
Rahim Ağzı Yarası Neden Olur?
Rahim ağzında yara oluşumunun belirli bir sebebi olmamakla birlikte en sıklıkla enfeksiyonlarla görülmektedir. Rahimde ve rahim ağzında oluşan bu enfeksiyonlar tedavi edilmediği taktirde rahim ağzı yarası olarak görülmektedir. Rahim ağzı yasası'na diğer sebeplerden biri de sık ilişkidir. İlişki yönünden aktif her kadın rahim ağzında yara olma yönünde uygun bir aday olabilir. Rahim ağzında yaraya neden olan en önemli üç mikroorganizma klamidya, gonore ve trikomonas denen organizmalardır. Bu organizmalar dışında bazı alerjik reaksiyonlar da bu duruma yol açabilir. Temizlik çok önemli bir etken olup iç çamaşırı temizliği bu hastalığın ilerlemesine sebebiyet verir. Her gün çamaşır değiştirmek ve tuvalet temizliğine özen göstermek gereklidir. Servisit oluşumunu önlemek için çamaşırları ütüleyerek giymek ve tampon gibi zararlı maddelerden uzak durmak bu hastalığın ilerlemesine ve neden olmasına etkilidir. Vajinal bölge içini su ve sabunla çok yıkamak o bölgenin doğal salgı yapısını bozacağı için zarar vermektedir. İlişkiye sık olan kadınlarda bu rahatsızlık daha çok görüldüğünden temizlik sırasında o ortamın temizliğine özen gösterilmeli mümkünse prezervatif kullanılmalıdır. Aşırı tahriş bu hastalığın oluşumunda etkilidir ve ilerlemesini sağlamaktadır.Rahim Ağzı Yaralarının Tedavisi
Eğer iltihaplanma ilerlemişse ilaç tedavisi uygulanır. Rahim ağzında yara oluşumu olmuşsa bu durumda bazı cerrahi yöntemler uygulanması gerekmektedir. Başlıca uygulanan bu uygulamalar dondurma, yakma ve lazer yöntemleridir. Bu yöntemlerde amaç iltihaplı dokuyu dağlayarak yarayı öldürmektir. Bu yöntemlerle servisit yani rahim ağzında yara etkisiz hale gelerek ilerlemesi önlenmiş olur.Koterizasyon
Halk arasında bu işleme yara yakma işlemi denir ve ısı yardımı ile yara dağlanmaktadır. En eski ve en çok uygulanan bu yöntemle kalem şeklindeki bir aletin ucuna elektrik akımı verilir ve bu akımdan ısı elde edilir. Yara üzerine uygulanan bu yöntemle çok az acı olur ve yara yakılmak sureti ile tedavi edilir. Çok nadir bu işlem sonrası rahim ağzında tıkanmalar oluşabilir çok önemli olmayan bu olay doktorumuz tarafından giderilir. Rahim ağzında yara bu işlem sonucu ortadan kalkar ve hasta hemen ayağa kalkarak gündelik hayatına devam edebilir. Bir kaç hafta kadar akıntı, kanama, lekelenmeler olabilir ve bu durum yaranın iyileşme sürecine bağlıdır. Bu geçen dönem içerisinde bir kaç hafta kadar ilişkiye girilmesi sakıncalıdır. Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra ne kadar sürede iyileşir adlı makalemiz çok kapsamlı bilgi içermektedir.
Kriyoterapi
Rahim ağzı yaralarının tedavisinde hastanın yarası sıvı karbondioksit veya azot yardımı ile dondurulur ve bu işleme halk arasında yara dondurma denmektedir. Tabancaya benzeyen bir alet ile yara üzerine uygulanır ve tabancanın ucunun değdiği yer donar. Bu işlem yakma işlemine göre bir çok avantaj sağlamaktadır. Bu işlemle rahim ağzı yarası bir kaç dakikada dondurulur. Çok basit olan işlemde ağrı ve acı olmaz ve hasta hemen kalkar gündelik hayatına devam eder. Kriyoterapi sonrası her hangi bir kanal daralması olmaz hiç bir yan etkisi yoktur. Bir kaç hasta kadar akıntı, kanama lekelenme olabilir. İyileşme süreci daha da fazla olabilir. Bu dönemde ilişkiye girmekten kaçınmak en doğru yol olacaktır.
Lazer
Lazer yardımı ile yapılan bu işlemde yaraları lazerle yakarak tedavi edilir. Diğer yöntemlerden üstünlüğü yoktur. Doktorumuz nasıl uygun görürse onun belirleyeceği bir durumdur. Hiç bir yan etkisi olmayan bu yöntem sonrası hasta hemen kalkar ve gündelik yaşamına devam eder. Bu uygulama sonrası diğer uygulamalarda olduğu gibi akıntı, ara kanamalar, lekelenmeler olabilir. Yaranın iyileşme sürecine bağlı olarak bu durum bir kaç hafta yada daha fazla da sürebilir. Bu yöntemde de hasta bir kaç hasta ilişkiye girmese daha iyi olur.
Servisitten Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?
- Servisitten korunmak yada erken dönemde önlemini almak için bir kaç önemli şeye dikkat etmeliyiz
- İlişkiye gireceğiniz kişide gonore belirtileri var ise mutlaka doktorunuza başvurun ve önleminizi alın. Gonore hem erkekte, hem kadında görülen ilişki yolu ile bulaşan iltihaplı bir hastalık türüdür. Çok emin olmadığınız kişilerle birlikte olmayın yada önlemini alarak yani prezervatif kullanarak ilişkiye girin.
- Akıntınız var ise mutlaka doktora giderek sebebini öğrenin ve tedavisine erkenden başlayın.
- Kadınların ihmal ettikleri bir nokta da her yıl düzenli olarak doktora gitmektir. Bir şeyim yok gitmeme gerek yok demeyin ve kendinize her yıl için bir gün belirleyin ve o gün geldiğinde doktorunuza giderek muayenenizi olun ve mutlaka her yıl smear aldırarak testlerinizi yaptırın.
- Kadınların çokça yaptıkları bir hata olan kokulu tampon kullanmayın ve pudra, deodorant gibi kimyasal maddelerden vajinal bölgenizi uzak tutun.
- Vajinal bölge içini sabunla yıkamayın ve çok sık su ile banyo yaptırmak içerideki doğal salgıyı bozacağından enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir.
- İç çamaşırınızı sık sık değiştirmeye özen gösterin ve mutlaka külotlarınızı ütüleyerek giyin.
Rahim Ağzı Yarası Tedavi Edilmezse Ne Olur
- Bu hastalık tedavi edilmezse kansere, rahim ağzı kanserine dönüşebilir.
- Rahim ağzı yaralarının tedavisi edilmez ise bu durumda hamile kalan annenin bebeğinde akciğer sorunları, göz iltihaplanmaları ve enfeksiyona bağlı bir çok hastalık olabilir.
- Rahim ağzı yarası yakılmazsa yada dondurulmaz ise ilerler ve gecikmelerde kronikleşerek rahim içini de sarabilir.
- Kronikleşen rahim ağzı yarası içerisinde kistler oluşabilir.
- Rahim ağzı yaralarının tedavisi edilmez ise rahim kanalını tıkar ve kısırlığa sebep olabilir.
Rahim Ağzında Yara Bitkisel Tedavi
- Rahim ağzı yarası öncelikle doktorumuzun vereceği tedavi yöntemleri ile tedavi edilmekte ama bunların yanında yiyip içebileceğimiz bazı şifalı bitkiler vardır ki bunlar içten enfeksiyonu kesebilir. Rahim ağzı yarası öncelikle nedeni bilinmemekle birlikte enfeksiyonlarla başlamaktadır. Bu enfeksiyonları yiyip içeceğimiz bazı bitkilerle başlamadan kurutabiliriz. Yara oluşumunda akıntı kanama gibi bazı belirtiler bizim doktora gitmemizi sağlar. Doktorumuzun verdiği tedaviyi mutlaka harfiyen uygulamak gerekir. Bu hastalık çok önemsenmemekle birlikte aslında çok ciddi sonuçlar doğurabilir. İlerleyen vakalarda kansere dönüşebilir bazı vakalarda ise kistler oluşabilir. Rahim ağzı yarasını kronikleşmeden tedavi edilmesi şarttır.
- Bazı bitkiler bilindiği gibi antibiyotik içeriklidir ve çok güçlü enfeksiyon öldürücüdür. Bunların başında ada çayı gelmektedir. Her gün bir iki bardak ada çayı bu hastalık için çok faydalıdır. Aynı zamanda ada çayının rahim içini de temizleme özelliği vardır.
- Kekik çok güçlü bir antibiyotiktir ve her gün sabah akşam düzenli bir bardak kekik suyu içmek rahmi temizler ve yaraları kurutur.
- Papatya çayı antiseptik özelliği ile yaraları temizler ve akıntı oluşumunu önler.
- Çay ağacı yağını 2 litre suya 20 damla kadar damlatın ve üzerine oturun bu iltihabı kurutmakta çok faydalıdır.
- Rahim ağzı yaralarının tedavisinde en iyi sonuçlardan biri de lavanta çayı vermektedir. Lavanta çayını sabah akşam bir fincan içmek ve lavanta yağını sıcak suya bir kaç damla damlatarak oturmak çok faydalıdır.
- Kekik yağını bir pamuğa damlatın ve bununla rahim içini silerseniz yada oturma banyosuna damlatacağınız kekik yağı çok faydalı olacaktır.
- Kudret narı rahim ağzı yaralarının tedavisinde çok eski bilinenlerdendir. Kudret narını bir tülbende damlatalım ve mümkün olduğunca rahim içine doğru koyalım bekleyin ve tülbendi çıkartarak vajinanın içini güzelce yıkayın. Kudret narını bir kaç kez bu şekilde yapmak bu iltihabın kurumasında ve yaranın tedavi olmasında çok faydalıdır.
- Maydanozu bir tavada çok hafif çevirin azcık ısınsın ve yumuşasın, maydanozumuzu sıcak sıcak bir tülbende koyalım ve vajinal bölgeye yerleştirip üzerine oturalım. Maydanoz rahim içerisindeki tüm iltihabı akıtacak ve kurutacaktır.
- Rahim ağzı yaralarının tedavisi için ayva yemek ayva yağı ile oturma banyosu yapmak çok fayda sağlar. Ayva yaprağı çayı da akşam yatmadan içilmesinde çok fayda sağlar.
- Zencefilli ve zerdeçallı yoğurt kürü yapmak da bu yarayı kurutmakta ve enfeksiyonu gidermekte çok faydalıdır.
- Tarçın doğal antibiyotiktir ve tarçını yemeklerimizde ve çayımızda kullanmak rahmi temizler.
- Tarçın yanında karanfili de çaylarımızda kullanmak çok etkilidir.
- Kantaron çok etkili bir rahim temizliği yapan bir bitkidir. Sabah akşam kantaron çayı içmek rahim ağzında yara bitkisel tedavisinde çok faydalıdır.
- Civanperçemi rahim temizliği konusunda çok etkili olan bitkilerdendir ve bu bitkinin çayını içmekte rahim ağzı yarasını tedavi etmekte kullanılır.
- Soğan kürü uygulaması da bu konuda başarılıdır. 5 adet soğanı 2 su bardağı kaynayan suda beş dakika kadar tencerenizin ağzı kapalı kaynatın ve bu suyu yemeklerden önce aç karna bir bardak için. Göreceksiniz ki akıntınızın rengi koyu ve sarı gelecek rahim içini bu kürle temizleyeceksiniz. Rahim içinde oluşan kistlerden enfeksiyonlardan ve yaralardan bu kür sayesinde kurtulmuş olursunuz.
- Kayısı ve greyfurt idrar yolu enfeksiyonları için çok kullanılan meyveler arasındadır.
- Karabaş otu rahim temizlemekte kullanılan otlardandır ve oldukça faydalıdır.
- Ekinezya doğal antibiyotiktir ve sadece rahimi değil bu çayı içmek tüm bedeni temizler.
- Bu bitkileri içmek yada yemek aşırıya gidilmedikçe zararlı değildir. Hepsi vücudu temizleyen şifaları bilinen besinlerdir. Vücudumuzu içten temizlemeli ve enfeksiyonu ve yara oluşumunu bu şekilde doğal yollardan da yardım alarak tedavi ederek sağlığımıza kavuşmaya özen göstermeliyiz. Bu bitkiler rahim temizliğinde yıllardır kullanılan şifaları bilinen bitkilerdir.
- Rahim ağzında yara bitkisel tedavide en çok ayva çekirdeği yağının faydasını göreceksiniz. Ayva çekirdeği yağını sabah akşam bir kaşık içmek rahmi temizler.
Şeker Hastası Göz Kontrolleri Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.
ayvayi sık tüketiyordum. faydalarinida sayenizde ögrendim teşekkürler
YanıtlaSilRahim ağzı yarası çok önemli bir konudur. Her kadının bu konuda çok dikkatli olması gerekli. Kontrolleri ihmal etmemelisiniz.
Sil