En Yaygın Altı Diş Operasyonu - kadinvsaglik.com

En Yaygın Altı Diş Operasyonu

Birçok insan dişçiye gitme ihtimalini korkutucu bulur. Kaygı nedenleri çok çeşitli olabilir. Dişçiye son ziyaretinizden bu yana uzun zaman geçmiş olabilir. Ya muayene acı verirse? Enjeksiyonlar veya uzun, karmaşık tedavilerin olasılığı ne olacak?

Bir hasta farklı tedaviler hakkında ne kadar bilgili olursa, gergin olma olasılığı o kadar düşüktür.

Hastaları hazırlamaya yardımcı olmak için burada, dişçi ziyareti sırasında karşılaşabileceğiniz en yaygın altı tedaviyi inceliyoruz.
En Yaygın Altı Diş Operasyonu

Dolgular ve Onarımlar

Dişlerinizde herhangi bir çürük varsa o zaman normal tedavi bölgeyi temizlemek ve ardından dişleri onarmaya çalışmaktır. Öncelikle diş hekiminin çürüğün boyutunu belirlemesi gerekir.

Bazen başka şeyler dişlere zarar verebilir. Dişler, onlara çarpan bir şeyle veya dişlerinizi bir şeyleri açmak için kullanmak gibi başka şekillerde çatlayabilir veya kırılabilir. Diş gıcırdatma da onları yıpratabilir.

Genelde bu gibi durumlarda diş hekiminiz dişi sabit bir duruma döndürmeye çalışmak için dişi onarmaya veya doldurmaya çalışacaktır. Dolgu malzemeleri değişiklik gösterebilir. Tarihsel olarak metal dolgular çok popülerdi ancak günümüzde en yaygın dolgu türü kompozit dolgudur. Kompozit, diş boşluğunuzu dolduran, ancak bir kez ayarlandığında orijinal dişe benzer görünüm ve his veren diş renginde bir reçinedir.

Herhangi bir nedenle dolguya ihtiyacınız varsa, ağzınıza ve bütçenize en uygun tedaviye karar vermeden önce diş hekiminizle mevcut seçenekleri tartışmalısınız.

Diş Kronları

Kron, hasarlı, çatlamış veya kırılmış bir dişin üzerine bir kapak yerleştiren bir diş restorasyonudur. Kron, dişin diş eti çizgisinin üzerindeki kısmının üzerine oturur. Porselen, metal veya kompozit malzemelerden yapılırlar.

Kronların ana kullanımları, hasarlı bir dişi güçlendirmek ve görünümünü iyileştirmek için kaplamaktır. Ayrıca diş köprüsünü yerinde tutmaya yardımcı olmak için de kullanılabilirler.

Diş Çekimi

Dişin kemikteki yuvasından çıkarılması işlemine diş çekimi denir. Diş hekiminizin bir dişin çekilmesini önermesinin birçok nedeni vardır. Çekimin en yaygın nedeni şiddetli diş çürüğü veya kırık bir diştir. Bir dişin çıkarılması ciddi bir iştir ve genellikle diş hekiminiz, diş çekimi önermeden önce, hasarı kron veya dolgu gibi başka yollarla onarmaya çalışır.

Bazen ağzınızdaki dişler çok iyi aralıklı değildir. Bu çapraşıklık dişlerin düzensiz bir şekilde büyümesine neden olabilir. Dişler ortodontik tedavi ile düzeltilebilir, ancak bazen ortodontik tedavinin en etkili şekilde çalışması için biraz boşluk yaratmak en iyisidir. Bu durumda belirli dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Yirmilik dişler, bir kişinin onlu yaşların sonlarında veya yirmili yaşların başında çıkan arka dişlerdir. Bazen bu dişler tam olarak çıkmaz ve çenede sıkışır. Bunlar gömülü yirmilik dişler olarak bilinir. Bazı durumlarda, gömülü yirmi yaş dişlerini çekmek en iyisidir.

Köprüler ve İmplantlar

Eksik diş veya dişlerden kaynaklanan boşlukları doldurmak için köprüler ve implantlar kullanılır. Böyle bir boşluğunuz varsa, ağzınızdaki diğer dişlerin hareket etmesini önlemeye yardımcı olurlar.

Bir diş köprüsü, bir boşluğun her iki tarafındaki dişlere bağlanır ve boşluğu "köprüler". Bir köprü sabit veya çıkarılabilir olabilir. Basit bir ifadeyle, sabit bir köprü sadece diş hekiminiz tarafından çıkarılırken, çıkarılabilir bir köprü herhangi bir zamanda çıkarılabilir.

Eksik bir dişin yerine diş implantı kullanılır. İmplant, cerrahi olarak yerleştirilen veya çeneye "implante edilen" metal bir direktir. Post daha sonra üzerine bir replika dişin takılacağı bir ankraj görevi görür. Diş implantları ayrıca bir köprünün sabitlenmesinde de faydalı olabilir.

Diş Beyazlatma

Birçok insan dişlerini daha beyaz yapmakla ilgileniyor. Dişler zamanla renk değiştirme eğilimindedir. Bu, çay veya kahve gibi bazı yiyeceklerden kaynaklanabilir. Sigara içmek de dişleri lekeleyecektir.

Diş beyazlatma, kimyasalların kullanımıyla dişinizin rengini değiştiren diş tedavisidir.

Diş beyazlatma, dişlerinizin diş hekiminiz tarafından profesyonel olarak temizlenmesinden farklıdır. Diş temizliği herhangi bir lekeyi çok etkili bir şekilde giderebilir, ancak dişlerinizin altında yatan rengi değiştiremez. Diş beyazlatma, gerçek diş rengini değiştirmeye çalışır.

Kök Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kötü bir şekilde hasar görmüş veya hastalıklı bir dişiniz olduğunda, diş hekiminiz kanal tedavisi önerebilir. Bu, dişin pulpasının çıkarılmasını içerir. Pulpa, dişin içindeki ince, ipliksi dokudur. Çıkarıldıktan sonra boşluk temizlenir, şekillendirilir ve doldurulur.

Diş pulpanız sinirler, kan damarları ve lenf dokusu içerir. İleri çürük nedeniyle veya daha yaygın olarak bir dişin çatlaması veya kırılması nedeniyle hasar görürse, enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyon tedavi edilmezse dişte irin birikerek ağrılı bir apse oluşturabilir. Ağrılı olmasının yanı sıra, apse diş çevresindeki kemiğe de zarar verebilir. Kanal tedavisi, aksi takdirde çekilmesi gerekecek olan dişi kurtarmanın bir yoludur.

Hiç yorum yok