Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi

Bebeklerde Makat Çatlağı
Bebeklerde Makat Çatlağı

Bebeklerde makat çatlağı bitkisel tedavi mutlaka uygulanması gereken tedaviler arasındadır. Bebek ve çocuklarda oluşan bu rahatsızlık çok fazla görülmektedir. Bebeklerde genelde anne sütünü bırakmış ek gıdaya geçmiş olanlarda çok daha fazla görülür. Bunun nedeni ise mide ve bağırsakların ek gıdaya daha hazır olmamasıdır. Genelde 2 yaş grubu çocuklarda çok daha sık görülmektedir. Bunun  sebebi ise kabızlık, bebeklerde makat çatlağı oluşmasının en büyük nedendir.
Çocuklarda ve bebeklerde makat çatlağı sert kakanın makat çevresindeki mukozanın yırtılmasına neden olması ile oluşur. Genelde çok ağlayan, gaz sorunu çeken, çok ıkınan çocuklarda daha çok görülür. Ağrılı kaka sonucunda yırtılmalar olur ve bebeklerin kakasında yada bezlerinde kan ile kendini belli eder. Anneler kanı yada makatta çatlağı görünce çok tedirgin olurlar. Mutlaka çatlak oluşur oluşmaz tedavi edilmelidir. Çatlak önemsenmeli ve kronikleşmeden tedavisi yapılmalıdır. Bazı çatlaklar ilerleme göstererek alt kas yapısına inebilirler. Bazen cerrahi işlem bile gerektirebilmektedir. Bu nedenle bebeklerde makat çatlağı bitkisel tedavi yada ilaç tedavisi ile iyileştirme yoluna gidilmelidir.
Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi

Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi

Bebeklerde makat çatlağı sert kaka yüzünden yaşanmaktadır. Bu nedenle bebeğin kabız olmamasına özen gösterilmelidir. Mama ile beslenen bebeklere mama ölçüsü kadar su içirilmeye özen gösterilmelidir. Ek gıdaya geçmiş olan bebek ve çocuklar ise daha çok sıvı, bol lifli gıdalar yedirilmelidir. Çocuklarda yada bebeklerde makat çatlağı oluştuğunda mutlaka doktorunuza bunu göstermeli ve uygun tedavi için ilaç desteği almalısınız. Kaka yumuşatıcı ilaçlarla kaka sertliği giderilir ve bebeğin yada çocuğun sert kaka yapması önlenir. Sıvı kaka da bu çatlak için problemdir. Yani bebek ishal de olmamalıdır. İshal olan bebeğin bağırsaklarında çok su olduğu için çatlak olan bölgede ödem oluşabilir. Bu nedenle kakanın normal katılıkta olması önemlidir.
Zeytin yağı bebeklerin her bezi açıldığında sürülmesi gereken yağlar arasındadır. Bebeğinizde makat çatlağı olmasa bile zeytin yağını mutlaka makat bölgesine ve poposuna sürerek bebeğinizin cildini yumuşatmalısınız. Zeytin yağı makatta oluşan çatlaklar yada yırtıkların tedavisinde çok etkilidir.
Kudret narı bir diğer tedavi edici yağlardandır. Büyük şifaya sahip olan kudret narı makat çatlaklarını bir hafta da iyileştirme özelliğine sahiptir.
Kantaron yağı makat çatlağına son derece iyi gelen yağlardandır. Yara tedavisinde çok etkili olan yağı çatlağa pamuk yardımı ile sürün. Bu işlemi bir hafta kadar devam ederseniz makat çatlağının hızla iyileştiğini görebilirsiniz. Bu yağ kanamayı anında kesme özelliğine sahip damar büzücü yağlardandır. Antiseptiktir ve yara tedavilerinde çok fazla kullanılır. Bebeğiniz için en etkili yağlardan ve tedavi araçlarından biridir. 
Argan yağı yara tedavisinde kullanılan en şifalı yağlar arasındadır. Bebeğinizin makat bölgesine pamuk yardımı ile argan yağı sürerek bu bölgedeki çatlağın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinize mutlaka papatya çayı içirin. Mümkün ise bebeğinizin cildini kekik suyu ile silin. Bebeğinizde gaz olmamasına ve gaz giderici çaylardan içirerek bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olun.
Zerdeçal yağı, zencefil yağı, lavanta yağları da antiseptik ve yara tedavisinde çok etkili yağlar arasındadır. Bu yağlarla da bebeğinizin makat kısmı pamuk yardımı ile yağlanabilir. Çok etkili yara iyileştirici özelliğe sahiptirler.
At kestanesi  yağının yara iyileştirici özelliğinin yanında damar büzücü özelliği de vardır. Bu nedenle makat çatlaklarında ve hemoroit tedavisinde çok fazla kullanılır. Pamuk yardımı ile sürerek uygulayın.
Bebeğinize doktorunuzun verdiği kremleri de sürmeyi ihmal etmenin. Krem yada dediğimiz yağları uyguladıktan sonra bebeğinizin makat kısmına ince bir tabaka vazelin sürün. Vazelin su geçirmeme özelliği ile çatlağın kaka ile temasını mümkün olduğunca önleyecek ve yaranın ilaçları çok daha iyi almasını sağlayacaktır. Vazelin pişik tedavisinde de çok etkilidir.
Bebeklerin makatlarında çatlak için mutlaka oturma banyosu yapması çok faydalıdır. Bir leğene sıcağa yakın ılık su koyun ve bebeğinizi bu suya oturtun. Sıcak su çatlak için çok faydalıdır. Bu su içerisine size önerdiğimiz antiseptik özellikteki yağlardan bir kaç damla damlatmanız çok faydalı olur. Lavanta, zencefil, zerdeçal, çay ağacı yağı çörek otu, at kestanesi, ada çayı yağları bu su içerisine bir kaç damla damlatılırsa antiseptik özelliği ile yaranın enfeksiyon kapmasını önler. Aynı zamanda ise iyileştirici özellikleri ile çatlağın yada yırtığın çok daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.

Bebeklerde makat çatlağına ne iyi gelir makalemizde kullanılan ilaç tedavilerinden de bahsettik mutlaka okumalısınız.

Hiç yorum yok