Bebeklerde Makat Çatlağına Ne İyi Gelir?
Bebeklerde Makat Çatlağı
Bebeklerde makat çatlağına ne iyi gelir, bebeklerde makat çatlağı neden olur? Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık yada ishal çok görülmektedir. Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde makat çatlağına çok nadir rastlanılır. Genelde 2 yaş civarında çocuklarda görülme sıklığı daha çoktur. Anne sütünü çeşitli nedenlerle almayan bebeklerde ise makat çatlağı gibi bir çok sorunla karşılaşılır. Özellikle bağışıklık sistemi tam anlamıyla gelişmemiştir. Mide ve bağırsakları ek gıdaya daha hazır değildir.Bebeklerde ek gıdaya geçiş dört ay ile altı ay arasında hazırlık aşaması olarak adlandırılan dönemde geçilir. Bu dönemde meyve sularına yavaş yavaş başlanır. Bebeklerin mide ve bağırsak yapısı birden bire ek gıdaya geçiş için elverişli değildir. Makat çatlağı denen olay da ek gıdaya geçmiş çok ağlayan, gaz ve kabızlık sorunu yaşayan bebeklerde ve çocuklarda çok daha fazla görülür.
Bebeklerde Makat Çatlağı Neden Olur?
Bebeklerde makat çatlağı genelde çok ıkınma, gaz sorunu yaşanması, sürekli ağlama sonucunda olur. Sert kaka buradaki mukozanın yırtılmasına neden olur. Ağrılı kaka çıkarma sonucunda bebeğin kakasında yada bezinde kan ile kendini belli eder. Ne sebeple olursa olsun mutlaka çocuk doktorunuza bu durumu söylemelisiniz. Makat çatlağı önemli bir durumdur. Bu çatlağın kronikleşmeden tedavi edilmesi şarttır.Bir yaşına kadar olan bebeklerde görüldüğünde nedeni şu şekildedir. Bebeklerin bağırsakları ek gıdaya hazır değil yada yedikleri bebek için uygun değildir. Bebeğin bağırsakları ek gıdaya daha alışamamış olabilir. Doktorunuz sizin için bir diyet listesi verecektir. Bebeğinizin hem makat çatlağını tedavi edip, hemde neden olduğunu bulmanız gereklidir. İki problemle birden uğraşmak zorundasınız. Tedavi düzgün yapılırsa çatlak bir hafta ile 10 gün arasında tedavi edilir. Tedavi başarılı olursa cerrahi işleme başvurulmaya gerek kalmaz. Bebek hem dışkılama da sorun yaşayıp, hemde çatlaktan dolayı ağrı duyabilir. Canı acıyan bebeğiniz hem huzursuzdur, hemde uyku düzeni bozulmaktadır. Bebek huy değiştirdiği gibi iştahsızlık problemi de yaşayacaktır.
Bebeklerde Makat Çatlağı Tedavisi
Bebeklerin mümkün olduğunca anne sütü içmesi bu tür sorunlardan sizi koruyacaktır. Çeşitli nedenlerle anne sütü alamayan bebeklerde yada 6 ayını geçmiş olanlarda bu tür sorunlar çok çıkmaktadır. Bu çatlağı gördüğünüz zaman hemen doktorunuza danışmalısınız. Genelde makat çatlağı kendiliğinden iyileşir. Fakat kabızlık ve ağrılı kaka yapma var ise doktorunuz kaka yumuşatıcı ve spazm çözücü ilaç verecektir. Makat çatlağı genelde 2 yaş civarı çocuklar da görülse de bebeklerde de görülme sıklığı yüksektir.Bebeğinizin makat bölgesinin genişliğinin normal olup olmadığını doktorunuz anlayabilir. Bazı bebeklerin makat genişlikleri çok az olduğu için dışkılama sorunu ile karşılaştıkları görülür. Bu gibi durumlarda da makat çatlağının olması çok normal sayılır. Böyle bir problem karşısında cerrahi operasyonla makat genişletilecektir.
Kronikleşen makat çatlakları bir türlü tedavi edilemiyor ise ancak ameliyatla çözümlenebilir. Bu gibi durumlarda da cerrahi işlem yapılması gerekmektedir. Bu nedenle makat çatlağı fark edilir edilmez, hemen tedaviye başlanmalıdır. Tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Doktorunuz size pomat ve benzeri ilaç tedavileri önerecektir. Bu ilaçlar ve pomatlar düzenli kullanılmalı, bebeğinizin bezi kuru tutulmaya çalışılmalıdır.
Bebeklerde Makat Çatlağına Ne İyi Gelir
Öncelikle sorunun kökeni bulunmalı ve iki tedavi birlikte yürütülmelidir. Bebeğinizin bir gıdaya alerjisi olabilir. Ek gıdaya başlayacağınız dönemde her yeni tattıracağınız ek gıda öncelikle bir kaşık verilmeli ve bebek o gıdaya reaksiyon göstermesi ise ertesi gün yedirilmelidir.Bebek bezi devamlı kontrol edilip, bebeğin poposu kuru tutulmalıdır. Doktorunuzun verdiği pomat devamlı sürülmelidir.
Bunun yanında zeytin yağı makat çatlağına çok iyi gelir. Bebeğinizin altını her değiştirdiğinizde makat bölgesi zeytin yağı ile yağlanmalıdır.
Anestol Pomat genelde makat çatlaklarına verilen bir pomattır. Bu pomadın görevi buradaki ağrının giderilmesidir. Uyuşturucu bir kremdir ve sürüldükten sonra bu bölgedeki ağrıyı azalttığı için bebeğiniz bir miktar rahatlama gösterir.
Anestol Pomat yanında çatlağın tedavisini yapmak için krem desteği de verilecektir. Verilecek kremler düzenli sürülmeli, kesinlikle ihmal edilmemelidir.
En önemli krem ise vazelindir denebilir. Vazelin bebeklerde pişiği önlemek için de verilir. Burada amaçlanan şudur. Vazelin su geçirmeyen ve antiseptik bir kremdir. Genelde bir çok kremin ana maddesidir denebilir. Doktorunuzun verdiği kremi sürdükten sonra ince bir tabaka bebeğinizin poposuna vazelin sürebilirsiniz. Vazelin sayesinde kaka çatlağa ulaşmaz ve bakteriler bu bölgeye değmedikleri için buraya sürdüğünüz pomat çok daha uzun kalarak tedaviyi gerçekleştirir.
Mümkün olduğunca anne sütü vermeye özen gösterilmelidir. Eğer bebek mama ile besleniyor ise bebeğe mama ile orantılı oranda su vermeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin bağırsak hareketlerinin normal seviyede olması ve kabız olmaması için su içerilmesi çok önemlidir. Bebeğiniz eğer bir yaşını geçmiş ise yedirdiklerinize çok dikkat etmeli, kabız yapacak yiyecekler yedirmemelisiniz.
Bebeklerde Makat Çatlağına Oturma Banyosu
Bebeğinize oturma banyosu yaptırabilirsiniz. Ilık su içerisine mutlaka batikon yada antiseptik yağlardan bir kaç damla damlatın ve bebeğinizi bu su içerisine oturtun yada eliniz ile poposunu su içerisinde tutmaya çalışın. Oturma banyosu gün içerisinde 1 yada 2 kez yapılmalıdır.Antiseptik Yağlar
Lavanta, Ada çayı yağı, Zerdeçal yağı, Çay ağacı yağı, Çörek otu yağı...Direk sürülmez oturma banyosuna bir kaç damla damlatılır.
Bebeklerde Makat Çatlağına Sürülebilecek Kremler
AnestolUyuşturucu, ağrı kesici etkiye sahip olduğu için bebeğinizi rahatlatacaktır. Tedavi amaçlı verilen krem yanında karıştırılarak sürülür.
Bactroban Krem
Antibiyotik etkili bir kremdir ve cilt üzerindeki yaraların iyileştirilmesinde kullanılır. Tedavi bitene kadar gün içerisinde 4-5 kez kullanılabilir.
Bepanthen
Bebeklerde popoda oluşan pişik ve çatlakların iyileştirilmesi için verilir. Her bezini değiştirdiğinizde yada gün içerisinde 4-5 kez kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Teramisin Krem
Antibiyotik deri kremidir. Genelde makat çatlaklarını tedavi için kullanılır. Gün içerisinde 4-5 kez kullanılabilir.
Hemetan Pomat
Bebeklerde pişik, makat çatlağında verilir. Derideki yaralarda deri büzücü, kanamayı durdurucu etkiye sahiptir. Makat çatlağı için günde 4-5 kez sürülebilir.
YORUM EKLE