Evde Kırma Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?
Evde Kırma Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?
Evde kırma yeşil zeytin nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gereklidir? Kırma zeytin, yeşil zeytin olduğunda ilk hasattan yapılır. Çok çabuk olduğu ve çok daha kısa süre dayandığı için yeşil zeytin olduğunda hemen yapılır ve tatlandırılarak tüketilir. Kırma zeytin, en güzel ve en lezzetli zeytindir. Evde kırma yeşil zeytin yapımı diğer zeytinlere göre çok daha zaman ister ama hepsinden de güzel ve lezzetlidir.İlk olgunlaşan zeytinlerle yapılan kırma zeytine çekiçte yada çekişte de denmektedir. Genel olarak çekiçle kırıldığı için çekiçte denmektedir. Zeytinlerin arasında en az dayanan zeytin çeşididir. Ondan sonra çizik en uzun dayanan ise hiç çizilmeyen bütün kurulan zeytinlerdir.
Evde Kırma Yeşil Zeytin Yapımı
Zeytin zamanı ekim ayında başlamaktadır. Kırma zeytin daha kararmaya başlamamış zeytinin en yeşil hali ile yapılır. Aldığınız zeytinleri iyice ayıklayıp, ezik ve çürükleri alarak iyice yıkayın. Sapları ve yaprakları varsa ayıklayalım.Temizlenen yeşil zeytinleri sert bir zemin üzerinde koyalım. Tek tek zeytinlerimizi kırmak için cam bir şişe, çekiç, tahta tokmak, oval bir taş kullanarak kırabilirsiniz. Çok hafif bir şekilde zeytinlerin tek tek üzerlerine vurarak kırma işlemini yapıyoruz. Zeytinlerin üzerine çok yavaş şekilde vuruyoruz ve zeytinin hafif çatlatmanız yeterli olacaktır. Her zeytin için tek vuruş yapın ve birer birer kırınız. Zeytinlerinizi çok berelemeyin ve ezmeyin. Kırdığımız zeytinleri çam bir kavanoz, bidon yada pet şişe içerisine koyuyoruz. Kurma yapacağınız kavanozun içini önceden su ile doldurun ve zeytinleri suyun içerisine atın. Bu şekilde zeytinin kararmasını engellemiş olursunuz. Kavanoz zeytinle dolduğu zaman da su doldurabilirsiniz ama bu şekilde kavanoz zeytinle dolana kadar ilk kırdığınız zeytinlerde kararmalar olabilir. İçerisine su koyar ve suyun içerisine zeytinlerinizi atarsanız, zeytinlerin kararmasını önlemiş olursunuz.
Zeytini genelde pet şişelerde yapıyorlar. Aslında zeytin asitlidir ve pet şişelerde olması çok uygun değildir. Bu nedenle zeytinlerinizi evde cam kavanozlarda yiyeceğiniz kadar yaparsanız çok daha uygun olur. İlk suyunu ne kadar geç değiştirirseniz o kadar uzun süre dayanır.
Zeytini ilk kurduğunuz zaman koyduğunuz su iyi içme suyu olsun. Bu su ile zeytini ilk üç gün tutun ve bu suyu sonrasında kullanmak üzere bir kenara ayırın. Bu su içerisine zeytinin vitaminleri, yağı ve çok yararlı asitler geçmektedir. Bu suyu sakın atmayın. Bir kenara alalım ve zeytini tatlandırdıktan sonra bu suyu içerisine kayalım ki zeytinimiz hem daha uzun süre dayansın hemde çok daha şifalı olsun.
Zeytinimizi 3 gün ilk suyunda bekletip, ilk suyunu da bir kenara aldıktan sonra, yeniden içerisine su kayalım ve 2-3 günde bir suyunu değiştirelim. Haftada bir değiştirirseniz bir iki ayda tatlanır, her gün değiştirirseniz 10 gün civarında tatlanıp acısını atacaktır. Ne kadar uzun sürede suyunu değiştirirseniz o kadar uzun süre sonra acısını atıp tatlanacağı için siz hemen yemek istiyorsanız her gün kış aylarında yemek istiyorsanız haftada bir suyunu değiştirmelisiniz.
Yeşil zeytinlerinizin her seferinde tadına bakın ve acılığı kalmamış ise zeytinimizi kurma işlemini yapabilirsiniz. Bu noktaya kadar yaptığımız işlem kırma zeytini tatlandırma işlemidir.
Zeytinimizi kurmak için içerisine ilk aldığımız suyu koyalım ve çok az miktarda kaya tuzu ile limon tuzu ilave ederek zeytinimizi kuralım. Bu şekilde kurduğumuz zeytinimiz çok daha uzun dayanacaktır. Aynı zamanda da zeytinimizin kararmasını ve küflenmesini önleyecektir. Zeytinimiz artık olmuştur, üzerinden alarak yiyebilirsiniz.
Süt reçeli nasıl yapılır ve salamura üzüm yaprağı nasıl yapılır makalelerimiz ilginizi çekebilir.
heeey saoool deneyim bunu. pek severim de :)
YanıtlaSiltam zeytin zamanı denemelisiniz.
Sil