Salamura Üzüm Yaprağı Nasıl Yapılır - kadinvsaglik.com

Salamura Üzüm Yaprağı Nasıl Yapılır

Üzüm Yaprağı Saklama Yöntemleri

Üzüm Yaprağı Saklama Yöntemleri

Salamura mevsiminde alınan meyve sebzelerin kışın yenmek üzere bozulmadan kalabilmesi için hazırlama yöntemine denmektedir. Zeytinler, turşular ve üzüm yaprağı en çok salamura yapılanlar arasındadır. Bir çok kişinin hazır salamura yapılmış halde aldığı bu gıdaların yapımı aslında çok kolaydır. Bunların içerisinde en çok merak edilip sorulan salamura üzüm yaprağı nasıl yapılır sorusudur. Salamura üzüm yaprağı mevsiminde taze iken toplanır ve kışın yaprak sarma yapabilmek için  saklanır. Üzüm yaprağı saklama yöntemleri arasında olan pet şişede saklama ve buzdolabının buzluk kısmında saklama yöntemi de vardır.
Salamura Üzüm Yaprağı Nasıl Yapılır

Salamura Üzüm Yaprağı Nasıl Yapılır?

Salamura üzüm yaprağı kurabilmek için taze iken toplanır ve cam kavanozlara tuzlanarak konur. Salamurası yapılan üzüm yaprakları bir kış boyunca bozulmadan durur. Eğer kavanozunuz hava almaz ise bir kaç kış ta durabilmektedir. Salamurayı yaparken büyük boy cam kavanozlara kurarsanız çok daha güzel olacaktır. Üzüm yaprağı saklama yöntemleri arasında pet şişeşerde de saklamaktadır ama ikisinin de kuruluş şekli birbirinden farklıdır. Biz size çam kavanozlara salamura üzüm yaprağı nasıl yapılır, pet şişelerde nasıl kurulur, buzdolabına koymak isterseniz nasıl koyabilirsiniz, nelere dikkat edilmesi gereklidir, makalemizde bu konulara değineceğiz.
Öncelikle cam kavanozunun yaprağınızı alacak ölçülerde büyük olmalıdır. Ağız kısmı büyük olan 5 kg lık yada ona yakın ölçülerde olan bir kavanoz yada daha az kurmak isterseniz 2 kg lık bir kavanoz da olur. Bir kg lık kavanozlara da kurabilirsiniz. Asma yapraklarını mümkün olduğunca ilk çıktığında taze iken Mayıs ve Haziran aylarında almaya gayret edin. Taze olan yapraklar daha yumuşak ve ince olurlar. Üzüm yapraklarımızı öncelikle yıkayalım ve bir süzgece koyarak sularını süzdürelim. Asma dışarıda olan bir bitkidir ve yapraklarında her türlü toz toprak olduğu için yıkamadan sakın salamura yapmaya kalkmayın. Mutlaka yıkanması gereklidir.
Salamura Üzüm Yaprağı Nasıl Yapılır

Salamura Üzüm Yaprağı Malzemeleri

  • Üzüm yaprağı
  • Kaya tuzu
  • Cam kavanoz
  • Bir kaşık limon tuzu
Büyük bir tencereye yarıyı geçecek kadar su konur ve kaynatılır. Kaynayan suya bir iki avuç kadar kaya tuzu atılır. Yapraklar bu su içerisine batırılıp çıkarılır. Çok kalmamalı sadece batırıp çıkarıcaksınız. Sadece yaprağın yumuşaması sağlanır. Yapraklar bir tepsiye dizilerek soğumaları beklenir. Soğuyan üzüm yapraklarınızı elinize alıp parlak yüzleri size bakacak şekilde 10'lı olarak toplayın. Ne kadar dikkatli ve düzenli dizerseniz o derece çıkarırken rahat alırsınız. Muntazam dizilen yapraklar çok daha güzel hava almadan kalabilirler. 10 tane şeklinde dizdiğiniz yaprakları cam kavanoza koyun ve üzerine bir avuç kaya tuzu koyun. Her 10 taneli şekilde dizdiğiniz yaprağın üzerine bir avuç kaya tuzu koyarak kavanozunuzu doldurun. Burada önemli olan mutfakta kullandığınız ince tuz olmamalı ve mutlaka salamura tuzu yani kaya tuzu kullanmalısınız. Kavanozunun dolduğunda üzerini çok iyi bastırın ve mümkün olan sıkılıkta doldurun. Üzerine su koymamız lazım ama bu su önceden kaynatılıp soğutulan bir su olmalıdır. Suyumuzu bir tencerede kaynatalım ve soğutalım. İçerisine tuz koymamıza gerek yok çünki zaten yaprağımızın arasında çok tuz var. Suyumuzu yavaş yavaş döküyoruz. Bekleyelim ve su yapraklar içine çekildikce azalacaktır. Tamamen su ile dolduğunda üzerine bir kaşık kadar limon tuzu koyalım. Limon tuzunu çoğu kişi bilmez ve de koymaz ama limon tuzu konan yaprak sapsarı olur ve asla erimez. Bu da salamura yaprak kurmanın bir püf noktasıdır. Yapraklarımızın üzerine bir ağırlık koyalım ve ağzını iyice kapayalım. Salamurada yapılması gereken en önemli nokta yaprağın hava almasını önlemektir.
Etli yaprak sarması tarifimiz çok beğenilmektedir. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Pet Şişeye Yaprak Nasıl Kurulur

Pet Şişeye Yaprak Nasıl Kurulur

Pet şişelere yaprak kurmak için yapraklar yıkanır ve mutlaka çok iyi kurutulur. Kuru olması çok önemlidir iyice kurutamıyacaksanız yıkamadan da kurabilirsiniz. Çıkardığınızda çok iyi şekilde yıkayabilirsiniz. Pet şişelere yapraklar bir oklava yardımı ile iyice sokulur ve petler dolana kadar çok iyi bir şekilde sıkıştırarak doldurulur. Bu yaprakların havası alınır ve pet şişelerin ağzı kapanır. Bu şekilde yapraklar hava almadıkları için çok uzun süre dayanmaktadır. Pet şişelere demin yaptığımız gibi salamura yaprakda doldurabilirsiniz. Bu yapraklarında üzerine suyunu koyup bol kaya tuzlu şekilde kurarak ağzını kaparsanız bu şekilde de çok uzun süre dayanması mümkün olur.
Buz Dolabında Üzüm Yaprağı Saklama

Buz Dolabında Üzüm Yaprağı Saklama

Buz dolabına koymak üzere alacağınız yapraklarınız çok iyi yıkanmalıdır. Yıkayıp süzdürdüğünüz yapraklar birer pişirim olmak üzere buzdolabı poşetlerine konarak saklanır. Poşet içerisine çok koymayın çünki kalan yapraklar bir daha buzluğa konmamaktadır. Pişireceğiniz zaman dolaptan çıkarın ve bir kap içerisindeki suda buzunun çözülmesini sağlayın. Dolaba girip çıkan yaprak yumuşak olduğundan bir daha sıcak suya atılarak yumuşatılmasına gerek kalmaz. Ama yapraklarınız sert ise mutlaka sıcak su içerisine bir iki daldırıp çıkarın ki hemen yumuşasın.Buzdolabına konan yaprakların arasına da tuz koyarak kaldırısanız çıkardığınızda yapraklarınız saprası olacak ve asla buzdolabı kokusu olmayacaktır.
Üzüm yaprağının faydaları, asma suyunun faydalarını yazdığımız makalemiz ilginizi çekecektir. Üzüm yaprağının inanılmaz faydalarına çok şaşıracaksınız.

Hiç yorum yok