Süt Reçeli Nasıl Yapılır, Faydaları
Süt Reçeli Tarifi
Süt reçeli özellikle Amerika ve Avrupa'da çok yapılan bir reçel çeşididir. Ülkemizde de Osmanlı dönemine ait çok eski bir reçel türüdür. Genelde bir çok tatlının yapımında ve süsleme amaçlı kullanılır. Adına condensed milk yani koyulaştırılmış süt yada dulce de leche yani karamel süt ismi de verilen süt reçeli, süt karameli olarak bilinmektedir. Süt karameli olarak bilinen reçel son zamanlarda çok ilgi görmektedir. Süt reçeli nasıl yapılır? Kakaolu süt reçeli, Cevizli süt reçeli, Çikolatalı süt reçeli, Fındıklı süt reçeli, Damla sakızlı süt reçeli tarifi, Süt reçeli pişirmenin püf noktaları, Süt reçeli nerelerde kullanılır? Süt reçeli ne kadar saklanır? Sizler için süt reçeli hakkında merak edilen her noktayı en ince detaylarına kadar yazdık.Süt Reçeli Malzemeleri
- 1 kg süt
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu
Süt Reçeli Nasıl Yapılır?
Cevizli Süt Reçeli
- 1 kg süt
- 1 kg şeker
- 1 kaşık karbonat yada kabartma tozu
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Reçelimizi aynen yukarıdaki gibi yapıyoruz. Reçelimiz pişirilip soğuduğunda içerisine iyice dövülmüş ceviz içimizi koyup iyice karıştırıyoruz. Bir çay bardağı civarında ceviz içi koymak uygun olur fakat siz isteğe bağlı az ya da daha fazla koyabilirsiniz. Ceviz içini sıcakken içerisine koymuyoruz. Çünkü ceviz içleri yumuşar ve istenildiği gibi bir lezzet vermez.Soğuyan süt reçelimizin içerisine ceviz içimizi de ilave ederek iyice karıştırıyoruz.
Kakaolu Süt Reçeli
- 1 kg süt
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu
- 1 kaşık kakao
Kakaolu süt reçeli harika bir lezzete sahip çok güzel bir kahvaltılıktır. Kakaolu krema lezzetinde olan kakaolu süt reçeli çok harika bir tatlıdır. Kakaolu süt reçeli yapımı, süt reçeli gibidir. Kakaosu içerisine koyulaşıp ocaktan almaya yakın konulmaktadır. Koyulaştığını anladığınız zaman kakaosunu içerisine koyup devamlı karıştırarak pişiriniz. Zaten rengi koyu olduğundan bir kaşık kakao koyuyoruz. Kakaosunun daha fazla olmasını isterseniz biraz daha ekleyebilirsiniz.
Çikolatalı Süt Reçeli- Krem Çikolata
- 1 kg süt
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu
- 1 bitter çikolata
Kakaolu süt reçeli gibi yapılan çikolatalı süt reçeli tarifimiz için öncelikle sütümüz, şekerimizi kaynatalım. Kaynayan reçelimizin içerisine karbonatımızı da ilave ederek koyulaşana kadar kaynatalım. İyice koyulaşan reçelimizin içerisine çikolatamızı koyalım ve devamlı karıştırarak pişirelim. Reçelimizin içerisine çikolatamızı reçel olmaya yakın koymalıyız. Çok koyulaştırmayalım cıvık muhallebi kıvamı olması yeterlidir. Çikolatası biraz fazla olsun isterseniz ilave edebilirsiniz. Krem çikolata da denen çikolatalı süt reçeli, bir çok tatlıda kullanılmaktadır. Kahvaltılarda özellikle çocuklar için harika bir tatlıdır. Hazır alınan çokokremlerden daha lezzetlidir.
Fındıklı Süt Reçeli
- 1 kg süt
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay bardağı ezilmiş fındık içi
Süt reçelimiz yukarıdaki gibi yapılmaktadır. Süt reçelimiz çok koyulaşmadan ocaktan alın ve soğumasını bekleyelim. Soğuyan reçelimizin içerisine bir çay bardağı ezilmiş fındık içimizi ilave edelim ve iyice karıştıralım. Lezzeti aynen fındık kreması gibi olmaktadır. Çocukların kahvaltılarında severek yiyecekleri çok güzel bir fındık kreması yapmış olursunuz.
Damla Sakızlı Süt Reçeli
- 1 kg süt
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 paket damla sakızı
Damla sakızlı süt reçelimizi aynen reçelimizi yaptığımız gibi yapıyoruz. Koyulaşmaya başlayan reçelimizin içerisine bir paket damla sakızı koyuyoruz ve reçelimiz kıvam alana kadar pişiriyoruz. Damla sakızlı süt reçeli özellikle tatlandırıcı olarak türk kahvesi içerisine konmaktadır. Damla sakızlı türk kahvesi damla sakızlı süt reçeli ilavesi ile pişirilmektedir.
Süt Reçeli Nerelerde Kullanılır?
Her türlü tatlı süslemesinde çok rahatlıkla süt reçeli kullanılmaktadır. Türk kahvesi yaparken tatlandırıcı olarak kullanılır. Keklerin içerisinde, kurabiyelerde, pasta süslemelerinde, tatlı üzerinde çok fazla kullanılmaktadır.En önemlisi dondurma üzerinde harika olmaktadır. Dondurma üzerine dökerek yenmekte ve eşsiz lezzette olmaktadır. Elinizin altında tatlılarda, pastalarda ve dondurma üzerinde kullanabileceğiniz hazır bir sos olmuş olacaktır. En önemliside bu sos çok zengin vitamin ve kalsiyum içerdiğinden çok sağlıklıdır.Süt Reçeli İle Neler Yapılır
- Süt reçeli kahvaltılarda reçel, fındık kreması, çokokrem olarak tüketilir.
- Kurabiyelerde, kurabiye üzerine yada içerisine konabilir.
- Turtaların üzerine dökülür.
- Kahve yanında tatlandırıcı olarak
- Süt reçeli en çok da dondurmaların üzerine dökülerek sos olarak kullanılmaktadır. Dondurma yanında karamel sosu gibi lezzet veren süt reçelleri yaz aylarının vazgeçilmez tatlısıdır.
Süt Reçeli İle Yapılan Pastalar
- Yaş pasta süslemelerinde özellikle çikolata pasta süslemelerinde ve ara katlatında krema yerine kullanılmaktadır.
- Ekler pastanın üzerinde sos olarak
- Pastalarda ara krema olarak sürülebilmektedir
Süt Reçeli İle Yapılan Tatlılar
- Cheesecake üzerinde tatlıda,
- Kek üzerinde sos olarak dökülen süt reçelleri hem harika bir görünüm sağlamakta hemde hazır sos olarak elinizin altında bulunmaktadır.
- Traliçenin üzerine dökülebilir
- Sütlü tatlılarda sos olarak
Süt Reçeli Ne Kadar Saklanır
Süt reçeli buzdolabına konularak saklanmaktadır. Kavanoz açılmadan aylarca buzdolabında bir şey olmadan durmaktadır. Açılmış kavanozlar ise bitene kadar buzdolabında muhafaza edilirler. Açılmış kavanozlarda en az 6 ay buzdolabında bir şey olmadan durmaktadır. Dayanıklı ve bir şey olmadan buzdolabında aylarda saklanabilen süt reçelleri zaten o kadar güzeller ki açıldıktan sonra kaşık kaşık yenerek bitmektedir.Süt Reçeli Faydaları Nelerdir?
Süt reçeli saatlerce sütün kaynaması sonucu elde edilen bir reçeldir ve bu reçelde sütün özübulunmaktadır. Bir kaşığında bulunan kalsiyum hiç bir süt ürününde bulunmamaktadır. Bol kalsiyum içeren bu reçeldeki vitaminler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Mutlaka çocuklarınıza sabahları çikolata yerine ekmeğine sürerek süt reçeli yedirmelisiniz. Bu reçel sayesinde çocuklarınız bol kalsiyum almış olurlar. Bu reçel kemik ve diş sağlığı açısından da eşsiz şifa kaynağıdır. Kalsiyumun yanında fosfor içeren süt reçeli kemik erimesini de önlemektedir.
Fosfor bakımından çok zengin olan reçelde potasyum, magnezyum, protein, sodyum, kabalamin çok fazla miktardadır. Vitamin yönünden zengin olan reçelde A, C, D ve B6 oldukça fazladır.
Süt Reçeli Pişirmenin Püf Noktaları
- Süt reçelinin püf noktası çok karıştırılarak pişirilmesidir.
- Süt öncelikle içerisine şeker konmadan önce iyice kaynatılmalıdır. Pastörüze sütten de yapılan süt reçeli özellikle mahalle aralarında satılan kilo ile satılan sütlerden olur ise daha güzel olmaktadır. Mümkünse kaymağı alınmamış süt olmalıdır. Süt reçeli yapmadan önce sütü çok iyi kaynatarak reçel yapımına başlamak gereklidir.
- İyice kaynayan sütün içerisine şeker konur.
- Karbonat sütün koyulaşmasını ve renginin dönmesini sağlamaktadır. Karbonat konan süt kabaracağı için devamlı karıştırılarak pişirilmelidir. Karbonat çok konur ise renk daha koyulaşır. Bu yüzden konan karbonatı silme bir çay kaşığı koymak, daha fazla koymamak gerekir.
- Süt karbonat konduktan sonra kabaracağı için seçilen tencere biraz daha büyük tercih edilmelidir.
- Mutlaka pişirilen tencere dibi tutmayan bir tencere olmalıdır.
- Pişerken süt reçelimizin üzerinde köpük oluşur. Bu köpükler mutlaka bir kaşık ile üzerinden alınmalıdır.
- Süt reçeli piştikten sonra boza kıvamına yakın, cıvık muhallebi kıvamında ocaktan alınmalıdır.
- Ocaktan aldıktan sonrada soğurken koyulaşacağı için çok koyultmamak gereklidir.
- Ocaktan alındıktan sonra biraz çırpma teli ile çırpalım ki rengi daha parlak olsun.
- Bir kg sütten 250-300 gr kadar süt reçeli çıkmaktadır.
- Ocaktan alınan süt reçeli kavanozlara alınır.
- Süt reçelini buzdolabında muhafaza etmek gereklidir.
YORUM EKLE