Bebeklerde Fitil Kullanımı Zararları - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Fitil Kullanımı Zararları

Bebeklerde Fitil Kullanımı

Bebeklerde Fitil Kullanımı

Bebeklerde fitil kullanımı zararları kullanım şekline ve sıklığına göre değişmektedir. Bebeklerde fitil kullanımı bebeğin ateşini düşürmek ve kabızlık çektiği durumlarda kakasını yumuşatarak yapmasını sağlamak amaçlı verilir. Fitil kullanımı doktor kontrolünde olup ancak reçete edildiğinde olmalıdır.
İlaçlar insanlara değişik yollarla verilmektedir. Hap olarak, şurup şeklinde, enfeksiyon yolu ile, damardan yada krem gidi cilde sürülerek verilir. Fitil de bir ilaçtır ve makattan verilmek sureti ile uygulanır. Bebekler ilaç kullanımı için çok küçük oldukları için hastalandıklarında acil durumlarda şurup yada fitil ile ateşleri düşürülmeye çalışılır.

Bebeklere Neden Fitil Verilir?

Bebekler enfeksiyon karşısında bazen çok fazla ateşlenebilirler. Bu gibi durumlarda midesi bulanabilir ve bir şey içmek istemeyebilirler. Ateş düşürücü şurup içmeyen bir bebeğe fitil verilerek ateşi düşürülmeye çalışılır.  Fitil türevi ilaçlar çok hızlı kana karışır ve çok kısa sürede etkisini göstermektedir.
Kabızlık çeken bebeklerde ise bebeğe fitil verilerek kakası yumuşatılmaya çalışılır. Kabızlık yaşayan bebekler bazen günlerce kakasını yapamaz ve kakanın bir an önce çıkmasını sağlamak amaçlı fitil verilir.
Bebeklerde Fitil Kullanımı Zararları

Bebeklerde Fitil Kullanımı Zararları

Çok kuvvetli bir ilaçtır ve kana çabuk karıştığı için etkisini hemen göstermektedir. Bu nedenle ateş düşürücü olarak kullanıldığında hemen etki gösterir. Kabızlık için kullanımı da bebek için çok faydalıdır ve bebeğin kakasını yapması sağlanır.
Bebeklerde fitil kullanımı zararlarının başında özellikle erkek çocuklarına çok sık verilmesinin uygun olmamasıdır. Bir çok bilim adamının ve uzmanın ortak görüşleri aynı doğrultuda kesişmektedir. Erkek bebeklerin ve çocukların çok sık fitil kullanımı uygun değildir denmektedir. Çocukların ve bebeklerin cinsel kimliklerini etkilediği öne sürülmektedir. İlaç kullanımı acısından hiç bir sakıncası olmayan, bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemeyen fitilin bu gibi bir zararı vardır. Kız çocukları acısından da durum aynı şekilde değerlendirilmektedir. Cinsel eğilimlerin değişebileceğini öne süren doktorlar, bebeklerde çok sık fitil kullanılmasını önermemektedirler. Uyarıcı etki oluşturduğu ve bebeğin bu durumdan ileri ki yaşlarda kötü etkileneceği öne sürülmektedir.
Bebeklerde fitil kullanımı zararları arasında makat bölgesinin fitil konulurken zarar görebilmesi durumudur. Fitil yerleştirilirken anüs bölgesi çizilebilir ve zamanla iç kısma doğru bir enfeksiyon durumu olabilir. Özellikle kabızlık çeken çocuklarda bu çizilme ileride bu bölgede zorlanma sonucu yırtıklara neden olabilir. Bu nedenle fitil konurken çok dikkat edilmelidir. Bebek ağrı çeker ve kakasını yapmak istemez. Özellikle bebeklerde kaka tutma problemi yaşanması nedenlerinden biri de anüs çevresinde oluşabilecek bir yırtıktır.
Bebeklerde kaka tutma problemi ile yazdığımız makaleyi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. 
Bebeklere kabızlık için verilen fitil bebeğin o an rahatlamasını sağlasa da sonrasında bebek gene kabız olmaya devam edecektir. Bunu gidermenin tek yolu bebek eğer ek gıdaya geçmiş ise bebeğin yediklerine dikkat etmektir. Bebeğinizin bağırsaklarını çalıştıracak lifli gıdalar tercih edilmelidir. Ek gıdaya geçmiş bebeğe bol su ve sulu gıdalar verilmelidir.
Fitil bebeklerde karın ağrısı, mide bulantısı şikayetleri de yapabilmektedir. Bazı fitiller bebeklerin aşırı hassas olmasına, mide bulantısı ile kusmasına neden olan zararları arasındadır.
Özellikle prematüre bebeklere verilmeye çalışılan fitil zarardan öte tehlikelidir. Bebeğin bağırsak yapısı çok narin ve tam gelişmemiştir. Çok ince yapıda olan fitil yerleştirilmeye çalışırken yada yerleştirildikten sonra bu bölgede aşırı zarar doğurabilir. Bu nedenle fitil ilaç kullanımı esnasında en son tercih edilmesi gereken ilaçtır. Erken doğan bebeklere fitil verilmemelidir.
Bebeklerde fitil kullanımı zararları göz önünde tutulur ise ancak doktor kontrolünde verilmeli ve ancak reçete edilir ise kullanılmalıdır. Çok zorda kalınmadan bebeklere fitil verilmemeli ve en son tercih edilecek ilaç olmalıdır.
Bebeğe Fitil Nasıl Verilir?

Bebeğe Fitil Nasıl Verilir?

Bebeğe fitil verilmesi gereken durumlarda, bebeğin zarar görmemesi için bebeğe fitil nasıl konulmalıdır. Bebeklerde anüs bölgesi çok hassas ve narin yapıdadır. Bu nedenle bebeklere verilecek olan fitilin çok dikkatli yerleştirilmesi gereklidir. Bizim önerimiz fitil koymadan önce anüs bölgesini yani makat kısmı biraz kremlenmeli yada yağlamalısınız. Bu şekilde fitil koymak çok daha kolaylaşacaktır.
Bebeğin iki ayağı yukarı doğru kaldırılır ve bebeğin kaka yaptığı yerden fitil çok hafif bir şekilde sokulmalıdır. Asla hızlı itilmemelidir. Sonrasında daha bebeğin ayakları havada iken birleştirilerek fitilin geri çıkmaması sağlanmalıdır. Bebeklere fitil doktor kontrolünde geçmeyen ateş durumlarında 4-6 saat ara ile verilmektedir.

Bebeklerde Fitil Alışkanlık Yapar mı?

Bu tamamen size bağlı bir durumdur. Fitil vermek sizin tercihinizdir ve siz verdiğiniz süre içerisinde bebek fitil kullanabilir. Bebeğe kabız olduğunda devamlı surette fitil uygulaması yaparsanız bebekte evet bu alışkanlık yapar. Bebeğin bağırsakları tembelleşir ve çok daha sık kabızlık çekmeye başlar. 
Bebeğinizin kabızlık çekmemesi için yedirdiklerinize dikkat etmelisiniz. Bol sulu gıdalar yedirmeye özen göstermelisiniz. Bağırsaklarının çalışmasını sağlayacak masaj hareketleri yaptırmalısınız. Gün içerisinde bir çay kaşığı kadar zeytin yağı içirebilirsiniz. Bebek ne yaparsanız yapın bağırsak tembelliğine sahipse ve devamlı kabız oluyor ise mutlaka doktorunuza bunu danışmalısınız. Bebeğiniz için mutlaka uygun bir ilaç desteği ve diyet listesi hazırlayacaktır.
Bebeklerde fitil kullanımı zararları vardır kullanmayın diyemeyiz. Çok ateşi olan bir bebeğe acil müdahale yapmak gerektiğinde, şurupta içiremiyorsanız yapılabilecek en uygun tedavi yolu fitil vermektir. Mutlaka doktor kontrolünde ve reçete edilmiş olması önerilmektedir.

2 yorum:

  1. Benim bebeğim 3 aylık.bu ara çok sık ateşleniyor.ben ateş düşürücü sürüp veremedigim icin fitil veriyordum.sizcecok zararlı mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadiye hanım bebeğinizi lütfen çocuk doktoruna götürün. Bir bebek sık sık ateşleniyor ise mutlaka altında yatan bir hastalık vardır. Bu durum normal değil. Doktorunuz size en uygun ilacı verecektir. Çok geçmiş olsun.

      Sil