Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu? - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu?

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu?

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu?

Hamilelikte adet sancısı gibi ağrı olur mu, gebelikte adet sancısı neden olur, bu durum normal midir? Kadınlar ergenliğe geçtikleri günden itibaren adet kanaması olurlar. Bu kanama bazı kadınlarda şiddetli ağrılar eşliğinde yaşanırken bazı kadınlarda çok yoğun ağrılar olmaz. Bütün kadınlar ise az yada çok bu ağrıların nasıl olduğunu bilirler. Hamilelik döneminde adet kanaması olmadığı halde bu ağrıların yaşanması ise bir çok anne adayını rahatsız ederek korkutmaktadır.
Hamilelikte adet sancısına benzeyen karın ve kasık ağrıları hissedilir. Bu ağrılar hamileliğin her döneminde çok sık karşılaşılan ağrılardır. Özellikle ilk aylarda bu ağrılar çok sık yaşanır. Kasık ağrısı hamilelik belirtisidir ve ilk hamilelik belirtilerinden biri de kasık ağrısıdır. Yani kasık ve karın ağrıları hamilelikte yaşamak son derece normaldir.
Gebelikte Adet Sancısı Neden Olur?

Gebelikte Adet Sancısı Neden Olur?

Gebelikte adet sancısına benzeyen sancılar öncelikle rahimi tutan bağların gerilmesi kaynaklıdır. Rahimi çevreleyen zarlarda oluşan büyüme ve gerilme de bu sancıların yaşanmasına neden olur. Hamilelik belirtisi olan  kasık ağrısında ise durum başkadır. Hamile olduğunuzu ilk olarak kasık ağrısı ile anlarsınız. Bu ağrının nedeni ise döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına tutunma çabasıdır. Rahim duvarına tutunmaya çalışan yumurta, hamileliğin ilk 10 ile 15 günü burada adet sancısına benzeyen hafif ağrılar yaşanmasına neden olur. Daha hamilelik belirtilerinden hiç biri başlamadan kasıkta ve karın bölgesinde bu tür ağrılar yaşanmasına bu nedenle sebep olur.
Gebelikte adet sancısının nedeni ise genelde rahimi tutan bağ dokularının gerilmesinden kaynaklıdır. Bu ağrı ise hamilelik ile başlar ve hamileliğin bitimine kadar devam eder. Bu ağrılar ani hareketlerde kendini daha çok hissettirir. Bıçak saplanmasına benzeyen türde ağrılar ani kalkmalarda, bir yere uzanırken kendini gösterir. Bu tür ağrıların hiç bir tehlikesi yoktur ve klinik olarak da hiç bir şey yapılmasına gerek olmayan basit ağrılardır.
Yerleşme kanaması olarak bilinen hamileliğin başlangıcında görülen hafif lekelenme ise rahime tutunmaya çalışan bebeğin bu tutunma çabası ile rahimdeki kılcal damarlara verdiği hasar ile gerçekleşir. Kadınlarda ise bu çok az bir lekelenme ile kendini gösterir. Çoğunlukla yerleşme kanamasının olduğu bu günlerde de kasık bölgesinde adet sancısına benzeyen bir ağrı olmasına neden olur.
Gebelikte Adet Sancısı

Gebelikte Adet Sancısı

Gebeliğin ilk üç ayında kas kasılmasına benzeyen adet sancısını andıran ağrılar çoklukla yaşanmaktadır. Büyümekte olan uterus zamanla çevre dokulara ve organlara baskı yapmaktadır. Kabızlık, mide yanması ve adet sancılarına benzeyen ağrılar bu dönemde rahmin büyümesinden kaynaklıdır. Ligamentlerin gerilmesi kaynaklı ağrılar daha çok sağ tarafta olur. Bu ağrılara round ligament ağrıları denmektedir. Braxton hicks kaslarında oluşan ağrılar ise gebeliğin ilerlemesi kaynaklı karın ve kasık bölgesinde kendini gösteren kas ağrılarıdır. Karın ve kasık ağrılarının yanında bacaklarda karıncalanma ve iğne batması hissi uyandırmaktadır. Adet sancısına benzeyen bu ağrılar yaşayan gebeler genelde bu ağrıları hissettiğinde korkarlar. Rahim büyüdükçe kaburgalara, mide gibi üst bölgelere ağrı da yapabilir. En çok ise karnın alt tarafına kasık bölgesine ağrı yaparak bu bölgeye baskı uygular. Bebeğin hep aynı tarafta yatması, ağırlığın yaşandığı taraftaki kasık bölgesinde ağrı yaşanmasına neden olur.
Hamilelikte adet sancısına benzeyen ağrılar genelde rahmi tutan bağların gerilmesinden kaynaklıdır. Bazen bıçak sağlanması gibi bir kaç saniye süren ağrılar da yaşanır. Bu ağrılar en çok hamileliğin 6 ile 8. haftalarında görülmeye başlanır. En yoğun ise hamileliğin ilk 3 ayında yaşanmaktadır. Ani yapılan hareketlerde çok daha fazla kendini belli eder. Bir şeyler almak ve koymak için bir yere uzanırken, hızlı oturma ve kalkmalarda ağrılar çok belirgin yaşanır. Bebek büyüdükçe ağrılar daha fazla kendini gösterir. Bu ağrılar devamlı yaşanırsa ve kırmızı kanama adet kanaması gibi olur ise doktora gidilmelidir. Bunun haricinde hafif şekilde oluşan ağrıların hiç bir tehlikesi yoktur.
Eş ile birlikte olurken ise bu ağrılar çok belirgin yaşanır. Bunda da korkulacak bir şey yoktur. Genelde ilişki sırasında, ilişki bittikten sonra yaşanan kasık ağrıları normaldir. Özellikle ilk hamileliklerde bu ağrılar çok daha fazla yaşanır. Rahim ilk kez bu kadar büyümekte ve hamileliğe alışmaktadır. Hamileliğin son aylarında ilişki bu nedenle önerilmemektedir.
Hamilelikte adet sancısına benzeyen ağrıların yaşanmasının bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonudur. Genelde vajinal akıntı, sık idrara çıkma, idrar renginde ve akıntıda oluşan değişim yada kötü kokulu bir akıntı ve kaşıntı olması durumunda bunu doktorunuza danışmanız gereklidir. İdrar yollarında yaşanan bir enfeksiyon bu tür ağrılar yaşanmasına neden olur. Gebelikte gaz sancısı, kabızlık gibi bağırsak problemleri de kasık ve karın ağrısı yaşanmasına neden olur. Hamilelikte genelde bağırsaklarda bu tür problemler hormon değişiminden ve bebeğin büyümesi kaynaklı baskısından oluşur. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu yaşamamak için tuvalet temizliğine, giydiğiniz iç çamaşırlarının ütülü olmasına çok dikkat etmelisiniz.
Gebelikte Şiddetli Karın Ağrısı

Gebelikte Şiddetli Karın Ağrısı

Gebelikte şiddetli karın ağrısı yaşanması normal değildir. Çok şiddetli olan karın ağrıları devamlılık gösteriyor ise annenin ve bebeğin sağlığı için bunu doktorunuza bildirmelisiniz. Bu durum düşür yada  erken doğum belirtilerinden de olabilir. Adet sancısı gibi ağrılar normal sayılırken şiddetli olan karın ağrıları normal olmayabilir.
Gebeliğin ilk aylarında şiddetli karın ağrısı yaşanıyor ise bu durum dış gebelik kaynaklı olabilir. Dış gebelik yaşayan kadınlarda mide bulantısı, baş ağrısı ve şiddetli karın ağrıları yaşanır. Mutlaka doktora gidilmesi gereken acil bir durumdur.
Tansiyon yüksekliği de kasık ağrılarına neden olan bir durumdur. Hormon değişimi tansiyon düşüklüğü yada yüksekliğine neden olur. Yüksek tansiyon kontrol altında tutulması gereken ciddi bir durumdur. Bu nedenle şiddetli karın ağrısı yaşıyor iseniz mutlaka doktorunuza bunu bildirmelisiniz. Bunun altında yatan başka nedenler de olabilir. Hamilelikte şiddetli karın ağrısı, böbrek iltihaplanması, taş düşürme, kum olması gibi böbrek hastalıkları kaynaklı olabilir. Bunun yanında raminde kist oluşumu da ağrı nedenlerindendir. Kistlerin bazıları hamilelikte büyüme göstermektedir. Bazı kistler aşırı büyür ve doktor müdahalesi gerekebilir.
Gebelikte adet sancısı gibi hafif ağrılar son derece normaldir. Bunun dışında oluşan şiddetli ağrılar yaşanması halinde mutlaka doktorunuza bunu bildirmelisiniz. Kırmızı renkte kanama olması halinde ise hemen hastaneye giderek sağlık durumunuza baktırmalısınız. Gebelikte adet kanaması olması mümkün değildir. Yerleşme kanaması ise gebeliğin ilk ayında bir iki damla pembe renkte olan lekelenmedir. Bunun dışında oluşan lekelenmeler ve kanamalar ciddi bir durumun habercisi olabilir. 

Hiç yorum yok