Hamilelikte Kasık Ağrıları Ne Zaman Başlar - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Kasık Ağrıları Ne Zaman Başlar

Hamilelikte Kasık Ağrıları Ne Zaman Başlar

Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi?

Hamilelik Belirtileri Kasık Ağrısı

Hamileliğin başlamasıyla birlikte vücutta değişimler başlar. Bu değişimler kasıkta ağrı şikayetleri, mide bulantıları, koku hassasiyetidir. Eğer gebelik testi yapmamışsanız bir diğer belirti de eşinizle birlikte olurken ve ya olduktan sonra kasıklarda hissettiğiniz ağrılardır. Hamileliğin daha ilk aylarında yapılan ani hareketlerde kasıklarda sağ yada solda ağrı hissi olabilir. Bu ağrılar genel olarak rahmin iki yanında oluşan bağ dokularının gerilmesi ile olmaktadır. Genelde hamilelerde kramplar ve kasık ağrıları çokça görülmektedir. Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ani hareketlerden ilk aylarda kaçınmalısınız. Hamileliğin erken belirtilerinden biri de kasık ağrısıdır. Yumurta rahim duvarına tutunurken kasık ağrıları başlar yani hamileliğin erken belirtileri arasında kasık ağrıları yer alır. Hamilelik belirtileri kasık ağrısı ile başlar diyebiliriz. Bunun peşinden diğer belirtiler kendini göstermektedir.

Hamileliğin İlk Haftasında Kasık Ağrıları Olur Mu? 

Hamilelik belirtileri arasında vücut ısısının artması, mide bulantısı, vajinal renk değişimi, tansiyon düşmesi, fazla uyumak, adet geçilmesi ve koku hassasiyeti yanında kasık ağrısı da yer almaktadır. Hamile kalmakla birlikte döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunur ve hamileliğin ilk belirtilerinden olan kas kasılmaları ve kasık ağrısı olmasına sebep olur. Kas kasılmaları kasık bölgesinde olmakla birlikte vücudun değişik yerlerinde de olabilir. Hamileliğin gerçekleşmesi ile 10-15gün içerisinde bu ağrılar başlamaktadır. Hamileliğin başlaması ile başlayan bu kasık ağrıları hamileliğin bitimine kadar devam etmektedir. Hamile olduğunu çoğu zaman hamilelik belirtilerinin yanı sıra kasık ağrılarından da anlamak mümkündür. Bu ağrılar çok hafif bir şekilde gebeliğin başlangıcında hissedilmektedir. Bu tür kasık ağrıları genelde yapılan ani hareketlerle kendini gösterebilir. Bu ani hareketlerde oluşan ağrılar rahmi tutan bağlardan kaynaklanan ağrılardır. Bu yüzden de bu tür ani hareketlerden kaçınılmalı dikkat edilmelidir. Hamileliğin ilk günlerinde eşle olan birliktelikte de kasık ağrısı olması çok normaldir. Bu ağrılar ilişki sonrası da devam edebilir. Hamilelikte özellikle kadının kendini zorlamaması gereklidir. Bu dönemde daha dikkatli olması ve hiç bir konuda bebeğe zarar verecek hareketlerde bulunmamalıdır. Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur adlı makalemizde nedenlerini daha detaylı anlattık.

Hamilelikte Kasık Ağrısı

Hamileliğin 6-8 haftalarında rahim büyümesi ile daha belirginleşen ağrılar ilk 3 ay içerisinde de kendini iyice göstermektedir. Rahmin iki köşesinden başlayarak aşağıya inen ve rahmi tutma görevi olan bağ dokuları gerilmesi ile oluşan kasık ağrıları genel olarak gebeliğin 3,4 ve 5. ayında kendini göstermektedir. Yatakta dönerken, ani hareketlerde, aya kalkınca ve uzun süre aynı yerde oturunca yada yatınca kendini gösterir. Hormon değişimi olan gebeler bu değişim ile kabız ve gaz sancısını çok yaşarlar. Hormon değişimi bağırsakları etkilediği için çok kabızlık ve gaz sancısı çekerler. Bu da hamilelerde kasık ağrısına neden olur. Bu yüzden halileler bol lifli gıdalar almalı ve bol bol su içmelidir. İleriki dönemlerde hormonlar gebelikte kadını doğuma hazırlar ve bu yüzdende pelvik bölgede kalça kemiği arası açılır ve bu da kasık ağrısına neden olur. Salgılanan hormonlar bebeğin doğum sürecine hazırlanmasında anne bedenini hazırlamaktadır.  Yalancı doğum sancıları da hamilelerde kasık ağrısını şiddetli bir şekilde yaşatmaktadır. Doğum sancısı gibi düzenli olmayan bu sancılar ani den gelir ve süresi düzensizdir. Hamilelerde bu tür yalancı sancılar kasıklara bir bıçak giriyormuş gibi ağrı yaratır. Ağrı olduğunda dinlenmeli ve ayakları uzatarak yatmalısınız. Aynı zamanda da doktorunuzun onayı ile suya atılan magnezyum tabletlerinden içebilirsiniz. Bu gibi durumlarda sıcak su ile banyo yapmak çok iyi gelir. Kasları yumuşatır ve ağrılarınızın azalmasına neden olur. Kısa yürüyüşlerde bu tür sancılarınız olduğunda kaslarınızı rahatlatmaktadır. Aynı yerde uzun süre oturmak, uzun süre aynı şekilde yatmakta ani kasık ağrısına neden olur. Bu gibi durumlarda da hemen duruş pozisyonunuzu değiştirerek ağrının azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Hamilelikte kasık ağrılarının diğer sebepleri ise bebeğin gelişmesi ile karnın alt kısmına baskı uygulaması sonucu olur ve bu ağrı bebeğin doğumuna kadar ara ara şiddetli olur. Bir diğer sebep ise bebeğin büyümesi, annenin kilo alması ile vücudun ağırlık merkezinin değişmesi sonucu kasıklarda ağrı yaşanmasıdır. Ağırlık merkezi aşırı kilolar yüzünden değişir ve yük bel ile karın bölgesine binmektedir. Bu da kasıklarda ve belde ağrı oluşumuna sebep olur. Son aylarda bebeğin doğmasına hazırlanan vücut hormon salgılar ve kalça kemiğinin açılmasına sebep olur. Açılan kalça kemiği belde be kasıklarda ağrı oluşumuna neden olur. Hamilelikte kasık sancılarının olma nedenlerinden bir kaçı da şu şekildedir. Rahimde kist oluşumu, miyom  gibi önceden gelen rahim hastalıkları da kasık ağrısı yapmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları da kasık ağrısı olmasına sebep olabilir. Bu yüzden de gebelerin tuvalet temizliğine mümkün olduğunca dikkat etmeleri gerekmektedir. İç çamaşırları ütülenerek giyilmelidir. Hamilelikte kasık ağrısı çok şiddetli bir şekilde devam ediyor ise ve tansiyon yüksekliğiniz var ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Tansiyon yüksekliği ile gelişen gebelik zehirlenmesi de şiddetli kasık ağrılarına neden olabilir. Hamilelikte kasık ağrıları olması normaldir fakat çok şiddetli ve dayanamayacağınız kadar çok ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Kasık ağrısı yanında kötü kokulu akıntı ve lekelenmeniz oluyor ise mutlaka doktorunuza giderek muayene olmalısınız. Hamilelikte bol su içmek hamileliğin düzgün ilerlemesi için çok önemlidir. Kasık ağrılarının hafiflemesine de yardımcıdır. Bunun yanında düzenli yürüyüş ile de kasık ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olursunuz. Düzenli yürüyüş sadece ağrılar için değil hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için de çok önemlidir. Hamilelikte otururken bel kısmına hafif bir yastık koyarak oturmak bele bu şekilde destek vermek te çok önemlidir. Ayakları aşağıya doğru sarkıtmadan uzatarak ayağınızın altına da yastık ile destek koyabilirsiniz. Ağır kaldırmaktan kaçınmalı, ani hareketler yapmamalısınız. Ani hareketler kasık ağrısına sebep olabilir.Hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan kasık ağrısı bir çok sebeple hamileliğin sonuna kadar devam etmektedir. Hafif şekilde olan kasık ağrılarından korkmamalısınız. Bu hamilelik sürecince normal ağrılardır.

Hiç yorum yok