Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur
Hamilelikte kasık ağrısı hamileliğin başlaması ile birlikte başlayan ve en çok rastlanan ağrılardandır. Hamilelik ile birlikte oluşan bu ağrı bir çok sebeple olmaktadır. Hamileliğin başlangıcında gerçekleşen hormanal değişimle birlikte vücut anatomisinin de değişmeye başlaması bu ağrıları gerçekleştirmektedir. Hamilelikte, gebelik hormonlarındaki artış kadında hek çok değişime neden olur.  Değişim ile birlikte hamilede karın bölgesinde ağrı, belde ağrı, kalça bölgesinde ağrı, uyruk bölgesinde ağrı ve kasıklarda ağrı oluşumuna sebep olur. Hamileliğin ilk belirtileri arasında olan kasık ağrısı yumurtanın rahim duvarına tutunması ile başlamaktadır. Hamilelik başlar başlamaz kasık ağrıları da hafif bir şekilde kendini göstermektedir.

Hamilelerde Kasık Ağrısı

Hamileliğin 6-8 haftalarında hafif bir şekilde başlayan kasıklarda ağrı bazı gebelerde üçüncü ayda hissedilmeye başlar. İlk hamileliklerde ise daha erken hissedilir. Hamilelikte kasık ağrısı bebeğin gelişimiyle alakalı bir şekilde gelişim gösterir. Bebek gelişirken daha çok hissedilen ağrılar bebeğin son aylarına doğru yalancı doğum sancıları ile de daha çok  hissedilebilir. Bir çok sebebe bağlı gelişim gösteren hamilelikte kasık ağrıları nedenleri vardır.

Hamilelikte Kasık Ağrıları Nedenleri

Yeni Hamilelikte Kasık Ağrısı

Hamileliğin başlangıcında adetin gecikmesi ile kasık bölgesinde hafif ağrı hissetmek normaldir. Fakat yeni olan hamileliklerde şiddetli kasık ağrısı olması normal bir durum değildir ve mutlaka doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir. Hamileliğin ilk belirtilerinden olan kasık ağrısı bebeğin rahim duvarına tutunması ile başlar. Buradaki bu oluşum kasık ağrılarına sebep olur. Çok hafif bir şekilde kendini gösteren bu ağrılar gebeliğin ilerlemesi ile kendini belli etmeye başlar. Hamilelikte 2. ve 3. aylarında hafif şekilde başlayan bir kasık ağrısı hissedilebilir. Hamileliğin 3. ve 4. aylarında bıçak saplamış gibi keskin ağrılar oluşur ve bu ağrılar hareket etmeyle ve ayağa kalkmayla daha da şiddetlenebilir. Hamilelikte bu ağrıların sebebi rahim büyümesi ile birlikte rahim etrafındaki bağların gerilmesi sonucu olur. Bu ağrılar genelde gebelerin sağ tarafında olmakla birlikte her iki tarafta da görülebilir.

Yuvarlak Bağ Ağrıları

Rahimin iki üst köşesinden başlayan ve dış genital organa kadar inen bu bağlar bebeğin büyümesi ile şiddetli ağrılar yaşatabilir. Özellikle yatakta dönerken hamileyi hareketsiz bırakacak kramp tarzı ağrılar olabilir. Bu ağrılar 3,4 ve 5 aylık gebelerde daha çok olmaktadır. Bu ağrılar olduğunda hamile hemen pozisyonunu değiştirmeli ve özellikle suya atılan magnezyum içeren tabletler bu ağrıları gidermek için kullanılmalıdır. Bu bağlar bebeği korumak amaçlı gerilirler fakat hamilelerde kasık ağrısı olarak hissedilir.

Gaz Sancıları Ve kabızlık

Hamilelikte hormon değişimi bağırsak hareketlerini yavaşlatmaktadır. Pregesteron hormonu bu bağırsak yavaşlamasını yaptığı için hamilelerde kabızlık, gaz sancısı, mide ve bağırsak sorunları yaşanmaktadır. Hamilelerde bağırsak sorunları kabızlık ve gaz sancıları kasık ağrısı yaparlar. Bunların önlemini bol lifli gıdalar yiyerek ve bol su içerek alabiliriz. Gaz sancılarından korunmak için gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmak gereklidir. Gaz sancılarının ve kabızlık şikayetlerinizin olmaması için mutlaka gün içerisinde düzenli yürüyüşler yapmanız gerekmektedir. Yürüyüş yapmak kaslarınızı kuvvetlendirecek ve bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.

Hormonal Değişiklikler

Gebelikte hormon değişiklikleri bir çok rahatsızlığın nedenidir. Bu dönemde  hormonların salgılanmasındaki artıştan dolayı kadında bir çok rahatsızlık görülür. Özellikle doğuma kadını hazırlamak için salgılanan hormonlarla pelvik bölgede ağrılar ve yumuşamalar olur. Kasık ağrıları da bunlardan biridir. Kalça kemiği bu hormonlar yüzünden açılır ve anneyi doğuma hazırlar. Hormon değişimleri annede bağırsak hareketlerinde düzensizliklerde yaratabilir.

Bebeğin Büyümesi

Bebeğin büyümesi rahim bölgesine baskı yapacağından  karın ve kasık ağrılarına neden olur. Ayrıca hormonların etkisi ile leğen kemiğinde ayrılmalar da oluşur buda bel, kalça ve kasık ağrılarının yaşanmasına sebep olur. Bu ağrıya çatı kemiği ağrısı da denmektedir. Hormonlar kadını bu şekilde doğuma hazırlamaktadır. Salgılanan hormonlarla leğen kemiği gevşemektedir ve doğum kanalı gevşetilir ki bebek doğuma hazırlanır. Bebek büyüdüğü için ağırlık karnın üzerine yani kasıklara doğru kayar. Bebeğin ağırlığından dolayı da kasık ağrıları yaşanır. Bel ve kasık ağrıları bebek büyüdükçe daha da şiddetlenerek ilerler.

Yalancı Doğum Kasılmaları (Braxton Hicks)

Hamileyi doğuma hazırlık kasılmaları da denebilmektedir. Bu kasılmalar düzensizdir ve birden gider ve geçerler. Bu kasılmalarda sancı aralıkları belirsizdir. Sıklıkları doğum kasılmaları gibi düzenli değildir. Bu kasılmalar çok oluyor ise bol su içilmelidir. Ayrıca magnezyum tablet alınmalı bu şekilde kasılmalar azaltılabilir. Çok sıklıkla yaşanıyor ise doktorumuza baş vurulmalıdır.

Uzun Süre Aynı Yerde Kalmak

Uzun süreli aynı pozisyonda kalmak hamilelikte kasık ağrısı olmasına sebep olur. Bu ağrıların hafiflemesi için bol su içilmelidir. Ara ara kalkıp pozisyonunuzu değiştirmeli aynı pozisyonda devamlı kalmamaya dikkat edilmelidir. Özellikle uyurken aynı yerde devamlı uyumak bazen annede kasılmalara ve kasık sancılarına sebep olur. Çok oturmak ve devamlı aynı yerde kalmak bu tür ağrılara sebep olabilir. Annenin bu gibi ağrılardan kaçınması için ara yürüyüşler yapması çok önemlidir. Yürüyüş yapmak kasları kuvvetlendireceği için de çok önemlidir. Aynı yerde otururken sırtınıza yastık koyarak destek yapmanız ve ayağınızı yukarı kaldırarak bir yastıkla desteklemeniz sizi rahatlatacaktır. Çok uzun süre oturmanız gerekiyorsa arada bir kalkıp yürümeniz de size yardımcı olur.

Yapısal Değişiklik

Hamilelikle birlikte kadında yapısal değişiklikler olur. Büyüyen bebekle birlikte kadında da ağırlaşma kilo alışı olmaktadır. Bu durum kadının ağırlık merkezinin yerini değiştirmesine sebep olur. Karında, kalçada, ve özellikle kasıklarda ağrılara sebep olur. Kilo alan bebek annenin bel ve kasıklarına baskı uygular ve bu baskı neticesinde ağrılar oluşturmaktadır. Özellikle kasığa vuran ağrılar bebeğin büyümesi ile çok fazlalaşmaktadır. Kilo almak da hamilenin ağırlık merkezini etkiler ve bu durum en çok bel ve kasık ağrısına sebep olur. Hamilelikte gerekenden fazla kilo almamaya dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Kasık Ağrılarına Neden Olacak Diğer Durumlar

Yumurtalık Kistleri 
Yumurtalık kistleri ile hamile kalınmış ise yada nadiren hamilelikte de oluşabilir. Yumurtalık kistlerinin patlaması, yırtılması, burkulması da hamilelikte kasık ağrısı yaşatabilir. Hamilelik öncesi eğer kistiniz var ise mutlaka tedavisini yaptırarak hamile kalınması çok daha sağlıklıdır. Hamilelikteki kistler bebeğin çok nadirde olsa düşmesine bile sebep olmaktadır. Kist oluşumları hamilelik için tehlikelidir ve mutlaka tedavi edilerek hamile kalınmalıdır.
Gebelik Zehirlenmesi
Gebelikteki yüksek tansiyona bağlı olarak rahim dokularında oluşan tahribat gebelik zehirlenmesini doğurur. Bebek tam olarak beslenemez ve bu durumdan kurtulmanın tek yolu bebeğin anne karnından alınmasıdır. Bu durumun gelişmesi evrelerinde kasık ağrıları çok yaşanmaktadır. Bu tehlikeli bir durum olduğu için annenin mutlaka düzenli doktora gitmesi gereklidir. Yapılan testler ve tansiyon takibi bu hastalık için çok önemlidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelikte oluşan idrar yolundaki iltihaplanmaya bağlı  kasıklarda ağrı oluşmaktadır. Bu ağrılar iltihaplanmanın giderilmesi ile düzelir. Bu durumlarda anne ayaklarını sıcak tutmalı, bol su içmeli, idrar söktürücü papatya gibi çaylar içmelidir.
Miyom
Hamilelikten önce rahime iyice baktırılmalı ve miyom oluşumu var mı yok mu öğrenilmelidir. Rahimde miyomlar tehlikesiz tümörlerdir ve bu tümörler çoğunlukla bir rahatsızlık vermezler. Hamilelikle birlikte değişen hormonlar bazen bu miyomların büyümesine neden olabilir.  Çok nadir de olsa bu gibi durumlarda  hem bebeğe hemde anneye rahatsızlık verebilirler. Hamilelikte kasık ağrısına neden olabilir.
Apandisit
Apandisit çok nadirde olsa hamilelikte de yaşanabilir. Hamile karnının sağ tarafında geçmek bilmeyen ağrı hissediyor ise mutlaka doktora gitmelidir. Bu ağrı oluşumu birden bire olur ve acil müdahale gerektirmektedir.
Böbrek Taşı
Hamilelikte böbrek taşı düşürmek de karın ağrısı, bel ağrısı ve özellikle kasık ağrısı yapmaktadır. Çok nadirde olsa gelişen bu durum anneye çok ağrı yaşatır. Eğer bir böbrek sorununuz var ise bu gibi durumlarla karşılaşmamak için dikkatli olunmalıdır. Bol su içmek bu hastalık için çok önemlidir.
Düşük
Hamilelikte iyi gitmeyen bir şeyler olabilir ve bebek eğer düşme tehlikesi yaşar ise kasıklarda şiddetli ağrı, kanama ve kasıklarda kasılmalar ile belirti göstermektedir. Bu belirtiler olduğu taktirde hemen doktorunuza baş vurmalısınız.
Dış Gebelik 
Bebeğin rahim dışı yerde döllenmesi durumudur. Bu durum üzerine bel ağrısı ve kasık ağrısı yaşanmaktadır. Dış gebelikler normal olmayan durumlardır ve bebek bu gibi durumda hayatta kalamaz.

 

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer

  • Ağrı olunca doktorunuzun onayı ile bu bölgeye sıcak su torbası koyun yada havluyu ısıtarak kasıklarınıza ve belinize koyunuz.
  • Ilık su ile banyo yapmak ağrıları hafifletme konusunda yardımcı olur.
  • Hamilelerin bol su içmeye özen göstermeleri ve mümkünse günde 8-10 bardak kadar su içmeleri gerekmektedir
  • Ağrınız olduğunda dinlenerek ağrının geçmesine dikkat edin.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın ve ara ara oturuş ve yatış şeklinizi değiştirin.
  • Sırtınıza yastık koyarak belinizin rahat bir şekilde olmasına dikkat edin.
  • Ağır şeyler kaldırmayın ve kendinizi korumaya özen gösterin.
  • Otururken ayaklarınızı yukarı kaldırın ve mümkünse bir yastık üzerine koyarak rahat oturun.
  • Vitaminlerinizi almaya özen gösterin.
  • Su içerisine atılan magnezyum tablet içerek kasılmaları rahatlatabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği ölçülerde içmek koşulu ile almanız gerekmektedir.
  • Hamilelerin düzenli olarak yürüyüş yapması hem bebeğin sağlığını hemde sizin sağlığınızı olumlu etkiler. Karın kaslarının da kuvvetlenmesi ile kasık ağrılarının da azalması sağlanmış olur. Düzenli yürüyüş, kabızlık ve gaz sancılarının geçmesine de yardımcı olacaktır.
Hamilelikte gıda zehirlenmesi  bebeğe zarar verirmi çok önemli bir konudur. Bu konu ile ilgili makalemiz hamile anne adaylarının çok dikkatini cekeceğini umuyoruz.

Hiç yorum yok