Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi? - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi genelde belirtileri olan ve hafif geçirilen bir hastalıktır fakat ağır gıda zehirlenmeleri ölümle de sonuçlanabilmektedir. Bakteri ve toksinlerle bozulmuş yiyecekler ve içecekleri kişilerin fark etmeden yemesi ve içmesi sonucu oluşur. Bunların yanında kimyasal maddelerin ve böcek ilaçlarının besinler üzerinde oluşu ve bunların iyi yıkanmadan tüketilmesi sonucu da görülmektedir. Kokusunda, görüntüsünde ve tadında hiç bir değişiklik olmadan da bu maddeler ile gelmişlerse zehirlemeye sebebiyet verebilir. Gıda zehirlenmesi sadece kişiyi yada o yemekten yiyen diğer kişileri de zehirleyerek toplu bir zehirlenme de yapabilir. Gıda zehirlenmelerinin kuluçka dönemi hepsinde farklılıklar göstermektedir. Bazı gıda zehirlenmelerinin belirtileri 30 dakika ile bir saat içerisinde kendini gösterirken çoğu gıda zehirlenmesinde belirtiler 12 saat ile 48 saat arasında kendini göstermektedir. Bazı gıda zehirlenmelerin de ise bu süre bir kaç günü hatta bir haftayı bile bulabilmektedir.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

En çok görülen belirtiler kusma, karın ağrısı ve ishalle birlikte sindirim sistemi bozuklukları ile kendini göstermektedir. Bazı gıda zehirlenmeleri belirtilerinde ise hastada ateş, üşüme, kanlı dışkılama, halsizlik, bitkinlik ve kas ağrıları da görülmektedir. Nadirde görülse bazı gıda zehirlenmelerin de ise sindirim sistemi zarar görerek hastada felç ve ölüm riski görülmektedir.
  • Gıda zehirlenmesinin en önemli belirtisi ishalle birlikte kusmadır. Hastada ishal suludur ve en az 24 saat içerisinde 3 yada 4 kez tuvalete çıkılmaktadır. İshalde kan yada mukus yani sümüğümsü bir sıvı görmek ise enfeksiyondan kaynaklı belirtiler demektir.
  • Karın ağrısı sıklıkla yaşanmakta ve ishal olma ile hafiflemektedir. Enfeksiyon ile birlikte vücuttan atılma gösterdiğinde karın ağrıları da yavaşlamaktadır.
  • Ateş gıda zehirlenmesi belirtileri arasında olup bir dakika önce yanarken bir dakika sonra da üşüme hissi olabilmektedir.
  • İştah kaybı yaşayan hamilenin sindirim sistemi bozulduğu için de yemek yemek istememektedir.
  • Bulantı tek başına olabilmekte yada kusma ile de gerçekleşmektedir.
  • Kusma hastada en çok görülen belirtilerden biridir. Kusma genelde 24 saat kadar sürerken ishal daha uzun sürerek devam eder.
  • Zayıflık ve yorgunluk hissi oluşan hasta devamlı yatıp dinlenmek ister.
  • Gıda zehirlenmesi belirtileri her kişide farklılık göstermekte ve kişinin ne kadar toksin ve mikrop ürettiği ile alakalı bir durumdur. Kişinin mikrop ve toksine ne derece hassasiyet gösterdiği ile alakalı belirtiler her kişide farklılıklar göstermektedir.

Sıvı Kaybı Belirtileri

Sıvı kaybı gebelik için büyük tehlike olabilecek bir durumdur. Sıvı kaybeden gebe hemen doktora başvurmalıdır. Gıda zehirlenmelerinde sıvı kaybı kusma ve ishal nedeniyle olmaktadır ve hafif sıvı kaybı yaşayan hamileler bol su tüketerek bu kaybı karşılayabilirler. Şiddetli sıvı kaybı yaşayan hamilelerde ise hemen tedavi başlamaz ise bu durum bebeğe ve anneye zarar verebilmektedir.

Hamilelerde Sıvı Kaybı Belirtileri

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi, sersemlik ve yorgunluk
  • Kas ağrıları ve kas krampları
  • Daha az idrara çıkma hali

Hamilelerde Ciddi Su Kaybı Belirtileri

  • Enerji veya coşku kaybı
  • Zayıflık
  • Zihin karışıklığı
  • Hızlı bir kalp atış hızı
  • Çok az idrara çıkma
  • Koma hali
Ciddi su kaybı özellikle hamileler için son derece önemli bir durumdur ve acil doktor müdahalesi gerekmektedir. Şiddetli su kaybı yaşayan annenin ve bebeğin hayatı tehlikeye girmektedir.

 

Gıda Zehirlenmesi Nedenleri

Gıda zehirlenmesi nedenlerinden en önemlisi temizliğe dikkat edilmemesidir. Pis ortamlarda mikropların çoğalarak gıdalara bulaşması sonucu olurlar. Yemek yapılan yerin temizliği bu konuda çok önemlidir. Yemeği yapan kişinin el teması da gıda zehirlenmesine neden olabilmektedir. Ellerin iyi yıkanmadan yemek yapılması ellerdeki mikrop ve bakterilerin gıdalar üzerine geçmesine yol açar ve gıda zehirlenmesini doğurabilmektedir. Virüs, bakteri ve mikroplar temiz olmayan ortamlarda ürerler. Gıda zehirlenmesi nedenlerine en çok da şu nedenler sebebiyet vermektedir.
  • Gıda yeterince iyi pişmemiş ise bilhassa et ürünleri hamilelerde gıda zehirlenmesi yapabilir.
  • Soğuk ortamda saklanması gereken besinler özellikle etler düzgün bir şekilde saklanmaz ise bakteri üreterek gıda zehirlenmesini doğurabilmektedir.
  • İshal gibi bulaşıcı bir enfeksiyon geçiren kişilerin ellerini yıkamadan yemek yapması durumunda o kişideki enfeksiyon, yiyen kişilere de geçmekte ve gıda zehirlenmesi yaşanmaktadır.
  • Yapılan yemeğin uzun süre durması, düzgün saklanmaması, açıkta bırakılması durumunda bu yiyeceklerde mikrop ve bakteri üremekte ve gıda zehirlenmesini doğurmaktadır.

 

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Gıda zehirlenmesi doğrudan bebeğe zarar vermez ama gebedeki su kaybı nedeniyle bebek bu durumdan etkilenir. Gebelikte yaşanan su kaybı bebeğin ve annenin hayatını tehlikeye atan çok önemli bir durumdur. Hamile çok küçük yudumlar ile su içmeye çalışmalı ve su kaybı yaşamamaya dikkat etmelidir.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Hamile anne bu belirtiler ile doktora gittiğinde hemen anneye serum takılır ki kaybettiği su yerine konmaya çalışılır. Kan testi, idrar testi, dışkı testleri yapılarak enfeksiyonun ve mikrobun neden kaynaklı olduğuna bakılır ve tespit edilir. Bu arada gebeye zorlayarak bir şeyler yedirmek yanlıştır. Gebe mümkün olduğu kadar kusmalı ve o mikrobu atarak rahatlamalıdır. Çok küçük yudumlar ile su içmesi mutlaka çok önemlidir. Hamilenin su kaybı yaşamaması gerekmektedir. Mümkün ise mutlaka meyve suyu içmelidir ki kaybettiği vitamin ve mineralleri almaya çalışmalıdır.


Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir

Öncelikle hamilelerin gıda zehirlenmesi yaşamalarını önlemek için yapması gerekenler şunlardır.
  • Besinleri özellikle kırmızı et, tavuk ve balık gibi etleri güvenilir yerlerden satın almaları gerekmektedir. Pişirme esnasında bu ürünlerin iyice pişirilerek yenmesi gerekmektedir.
  • Gıda maddelerini alırken etiketlerini iyi okumalı ve son kullanma tarihine dikkat etmeleri gerekir.
  • Etiket üzerinde Tarım Ve Köy Köy İşleri Bakanlığının izni ile üretilip üretilmediğine bakarak kontrol ederek alınız.
  • Hamileler özellikle süt ürünlerinde pastörize edilmemiş sütlerden uzak durmalıdırlar. Açık süt ve süt ürünü yiyip içmemelidirler.
  • Yumurta alırken çatlak, kırıl ve kirli yumurta almayınız ve yumurtaları kullanırken mutlaka yıkayarak o şekilde kullanınız. Yumurta özellikle haşlanırken temiz şekilde haşlanmalıdır.
  • Dondurulmuş gıda alacaksanız, paket içerisinde buz kırıntıları olmamasına dikkat edin ve -18 derecede saklanıyor olmasına özen gösterin. Özellikle içerisinde et ürünü olan yiyecekleri alır almaz hemen kullanmayacaksanız dolaba konması gerekmektedir.
  • Konserve tarzı yiyecekler alırken kapakları şişmiş, ambalajları hasar görmüş yiyecekleri almayınız ve mutlaka üretim ve tüketim tarihine özen gösteriniz.
  • İçme sularını dikkatli bir şekilde alınız ve emin olmadığınız hiç bir suyu içmeyiniz.
  • Hamileler özellikle yaz aylarında dışarıda satılan yiyeceklerden uzak durmalıdırlar.
  • Yiyecekleri oda sıcaklığında bekletmemeli buzdolabında muhafaza etmelidirler.
  • Tahıl ve kuru bakliyatlarınızı nemli ortamlardan uzak tutmalısınız.
  • Sebze ve meyvelerinizi çok iyi yıkayarak temizliğinden emin olduktan sonra yemelisiniz. Sebze ve meyve temizliğinde deterjan gibi kimyasallar kullanmadan direk su ile yıkamalı hatta suda bekletirken içerisine sirke koyarak dezenfekte etmelisiniz.
  • Yemekleri günlük pişirmeli ve o gün tüketmelisiniz. Eğer ısıtmanız gerekir ise bir kereden fazla ısınan yemeği yememelisiniz.
  • Pişen yemek soğuması için bekletilirken en fazla bir saat dışarıda kalmalı ve buzdolabına alınmalıdır.
  • Özellikle hamilelerin bilmedikleri mantarları yememeleri gerekmektedir
Gebelik zehirlenmesi ile hamilelikte gıda zehirlenmesini her zaman birbirine karıştırmaktadırlar. Gebelik zehirlenmesi son derece önemli ve farklı bir konudur. Gebelik zehirlenmesi rahimde rahim yatağında bulunan kılcal damarların tahribatı ile bebeğin beslenememe durumudur. Çok önemli ve her gebenin bilmesi gereken bu konuyu sizlere Gebelik Zehirlenmesi Nedir aslı makalemizde detayları ile anlattık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir

Bol Sıvı Tüketmek
Gıda zehirlenmesinde ishal ve kusma sonucu kaybedilen su geri kazanılmalı ve bol su tüketilmelidir. Su kaybeden vücutta ciddi rahatsızlıklar olacağından hastanın kendisini zorlayarak küçük yudumlar alarak su içmesi gerekmektedir. Hastanın ağzında garip kötü bir tat oluşur ve bu çok normaldir. Bir şey yiyip içemez haldedir. Bu sebeple hasta meyve suyu ve su tüketmeye çabalamalı ve küçük yudumlarla da olsa içmelidir. Gazlı içecekler asla içmemeli, bunun yerine hindistan cevizi suyu, taze sıkılmış meyve suyu, limon suyu, tuz ve şeker karışımı içeren su içerek  kaybettiği suyu yerine koymaya çalışmalıdır.
Hafif Yiyecekler Yemelisiniz
Yoğun hastalık evresi hafiflemeye başladığında muz, elma, armut gibi meyveler tüketebilirsiniz. Çok hafifi yiyecekler galeta, yağsız tost, krater gibi atıştırmalıklarla midenizi rahatlatabilirsiniz. Sindirim sisteminizin henüz yağlı yiyeceklere hazır olmadığı için yağsız pişen bir çorba yemeniz de uygun olacaktır. Yoğurt hariç süt ve süt ürünlerinden uzak durmalı, midenizi yormamalısınız. Yoğurt özellikle bu dönemde yenmesi gereken çok önemli bir besindir ve kaybettiğiniz vitaminleri bu sayede sağlayabilirsiniz.
Haşlanmış Sebzeler Yemelisiniz
Özellikle bu dönemde patates haşlanarak yenmesi midenizi rahatlatacaktır. Haşlama sebzeler yemeli ve yağsız olarak tüketmelisiniz. Mümkün olduğunca bu rahatsızlıktan sonra bir kaç gün yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Bol miktarda meyve suyu ve meyve yiyerek kaybettiğiniz vitamin ve mineralleri yerine koymalısınız. Haşlama sebzelerle midenizi rahatlatmalı ishal durumu eğer devam ediyor ise pirinç lapası gibi hafif yiyecekler tüketmelisiniz. Bol miktarda su içerek kaybettiğiniz suyu yetine koymaya çalışmalısınız.

Hiç yorum yok