Rahim Ağzı Kanser Taraması Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Rahim Ağzı Kanser Taraması Nasıl Yapılır?

Rahim Ağzı Kanseri Taraması

Rahim Ağzı Kanser Taraması

Rahim ağzı kanser taraması nasıl yapılır, ne zaman başlanır ve kaç yılda bir yapılmaktadır? Rahim ağzı kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türlerindendir.  Rahim kanseri, yumurtalık kanseri en çok görülen kanser çeşitleridir. Rahim ağzı kanser taraması düzenli yaptıran bir kadın bu kanseri daha başlangıç aşamasında fark eder.
Rahim ağzı vajina ile birlikte mukoza adını verdiğimiz bir tür doku ile kaplı durumdadır. Servikal mukoza 5 adet mikroskobik katmandan oluşmaktadır. Bu tabakalar yeni hücreler yapmaktadır. Dış tabaka dökülerek alttaki tabakalar yukarı doğru ilerler. Yukarı doğru olan bu göç esnasında bu hücrelerde anormal gelişimler olabilir. Anormal olan bu değişikliklere displazi adı verilmektedir. Bazı hücrelerin anormallik göstermeden başka bir hücreye dönüşmesine ise metaplazi ismi verilir. Metaplazi son derece normal bir değişim iken displazi adını verdiğimiz anormal değişim ileri de kansere dönüşecek olan hücreleri göstermektedir. Displazi görülen kişiler de rahim ağzı kanseri riski var demektir ve takip edilmelidir. Rahim ağzı kanseri taraması da işte bu takip için çok önemlidir.
Serviks ve vajinal bölge epital hücrelerden oluşmaktadır. İki alandaki epital hücreler birbiri ile farklılıklar göstermektedir. Bu iki farklı hücre grubu transformanyon zonu adı verilen bir bölgede birbiri ile komşuluk yapmaktadır. Rahim ağzı kanserinin neredeyse tamamına yakını bu bölgede başlamaktadır. Bu nedenden dolayı bu bölgedeki doku örneğinin incelenmesi çok önemlidir. Bu bölgeden alınan doku örneklerinin incelenerek doktora rapor edilmesine rahim ağzı kanseri taraması denmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Rahim Ağzı Kanser Taraması Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser cinsidir. Rahim ağzı kanseri taramasını dikkatle yaptıran kadınlar bu kanseri çok erken evrede fark ederler. Düzenli bir şekilde yapılan kanser taraması sayesinde bu kanserden kurtulan kadınların sayısı % 91 oranındadır. Bu testler 2-3 dakika içerisinde yapılan basit ve kısa sürede yapılabilen testlerdir.
Rahim ağzı kanseri taramasında 2 uygulama yapılır.
  • Pap smear testi
  • Human Papilloma Virisü testi yani HPV testi
Bu testler kadın hastalıkları uzmanı tarafından jinekolojik muayene esnasında alınır.  Yumuşak bir fırça yada özel bir spatula ile rahim ağzı bölgesinden doku ve salgı örneği alınır. Lam denilen ince bir cam üzerine yayılır ve hücrelerin cam üzerine yapışabilmesi için alkol dolu bir kap içerisine konur. Bu kap patoloji laboratuvarlarına gönderilerek incelemeye alınır. Laboratuvarda boyama işleminden geçirilen cam mikroskop altında incelenir. Sonuçlar genelde 2-6 gün içerisinde çıkar. Rahim ağzı yarası var ise bu işlem sonrasında hafif bir kanama olması normaldir. Rahim ağzı yarası ile ilgili makalem rahim ağzı yarası oluşum nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili çok kapsamlı bilgi vermektedir.
Testleri yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir.
  • Test yapılmadan  2 gün öncesinden itibaren eş ile ilişkiye girilmemelidir.
  • Vajina içerisine en az 3 gün öncesinden itibaren su tutulmamalıdır. İçeriye su tutulması içerideki dokuların su ile dışarı çıkmasına neden olacağı için test doğru çıkmaz.
  • Fitil, krem gibi vajinal tedavi sürerken bu testler yapılamaz.
  • Bu testler adet bitiminde yapılır. Yeni adet bitmiş ve vajina daha temizken yapılır. Kanama, şiddetli enfeksiyon, aşırı iltihaplı akıntı varken testler doğru çıkmamaktadır.
    Rahim Ağzı Kanseri Taramasına Ne Zaman Başlanır?

Rahim Ağzı Kanseri Taramasına Ne Zaman Başlanır?

Taramalara 21 yaşını geçen kadınların başlaması gereklidir. Smear testi 21 yaşından önce ilişkiye girmeye başlayan kadınlarda ise ilişkiye başlandığı tarihten itibaren her yıl yapılmalıdır. 21-29 yaşları arasında rahim kanseri tarama testi her 3 yılda bir yapılmalıdır. Her yıl smear testinin yapılması ve 3 yılda bir de HPV testi ile birlikte yapılması kanserden korunmak amaçlı uygulanır
30-65 yaşları arasında her yıl smear testi 5 yılda bir de HPV testi ile birlikte yapılması önerilmektedir. 

Rahim Ağzı Kanser Taraması Ne Zaman Yapılmaz?

Bu tarama 65 yaşını geçen kadınlarda doktor önermedikçe çok gerekli değildir.  Hayatı boyunca cinsel ilişkiye girmemiş ve tek eşli olan kadınlarda rahim ağzı kanseri olma riski çok düşüktür.

Menopozda Ve Hamilelikte Rahim Ağzı Tarama Testinin Yapılması

Menopoz dönemleri bu kanserin en çok görüldüğü dönemlerdir. Özellikle menopoz tedavisi gören kadınlarda tedavi ile verilen hormonlar yüzünden kanser olma riski çoğalmaktadır. Menopoz tedavisi gören kadınlar hiç aksatmadan her yıl smear testi yaptırmalıdır. Fakat bu dönemdeki kadınların doğurganlığı azaldığı için rahim ağzındaki transformasyon bölgesi yani taramanın yapılabilmesi için doku alınan bölge rahim kanalına doğru çekilmektedir. Bu sebeple rahim kanalının içerisine giren özel bir fırça yardımı ile bu işlem yapılabilir.
Hamile kalınmadan önce bu test yaptırılmalı ve tedavi gerektiren durumlar ortadan kalktığında hamile kalınmalıdır. Gerek görülür ise hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde yapılabilir. Daha ileri aylarda bu testlerin yapılması doğru değildir.
Rahim ağzı kanseri nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? Çok detaylı anlatılan yazımızda tüm aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok