Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı? - kadinvsaglik.com

Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı?

Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı?
Kürtajdan Sonra Hamilelik Riski

Kürtajdan sonra adet olmadan hamile kalınır mı? Kürtajdan sonra hamilelik riski var mıdır? gibi bir çok soru sorulmaktadır. Kürtajdan sonra gebelik için bir kaç ay geçmesi önerilmektedir. Bu süre rahmin dinlenmesi kendini toplaması için yeterli bir süredir. Fakat işlem sonrası adet olmadan hamile kalan bir çok kadın da vardır. Oluşan yeni hamileliğin anne ve çocuğa hiç bir zararı yoktur.
Kürtaj işlemi sonrası genelde ilk adet sökülmesi 30-40 gibi bir süre sonrasında gerçekleşmektedir. Bu süre her kadında farklılıklar göstermektedir. Bu süre sonrasında adet olmayan bir kadın mutlaka doktora gitmelidir. Bu durum kürtajdan sonra normal bir durum olabileceği gibi bir hamilelik belirtisi de olabilir. Kürtaj işlemi sonrası yaklaşık 20 gün sonrasında yumurtlama gerçekleşmektedir. Yumurtlama olmadan yada olduktan sonra ilişkiye girilmiş ise hamilelik gerçekleşebilir. Bu nedenden dolayı işlem sonrasında 15-25 günleri arasında korunmasız ilişkiye girilmesi istenmeyen bir gebelik için tehlikeli ve risklidir. Eğer 45 gün sonra hale adet kanamanız gelmemiş ise bu yeni bir hamileliğin belirtisi olabilir.
Kürtajdan Sonra Hamilelik Riski

Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı?

Kürtaj işlemi ülkemiz yasalarına göre 10 haftayı geçmemiş olan gebelere yapılabilmektedir. 10 haftayı geçmemiş gebelerde yapılan kürtaj işlemi sonrasında bir hafta lekelenme gelmesi normaldir. Bu lekelenme eğer pıhtı şeklinde ve şiddetli kanama şeklinde ise mutlaka doktorunuza baş vurmanız gereklidir. Kürtajdan bir ay sonra adet kanaması olması beklenir. Bazı kadınlarda bu süre 45 gün ile 60 günü bulabilir.
Yumurtlamanın 20 gün sonra olması beklenmektedir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra girilen korunmasız ilişki sonrası hamile kalma riski vardır. Adet kanaması gerçekleşmese bile yumurtlama olur. Adet kanaması olmadan da bu nedenle hamile kalınabilir. Kürtajdan ne kadar sonra ilişkiye girilir anlattığımız makalemizde kürtajdan sonra nelere de dikkat etmeniz gerektiği ayrıntılı anlatılmıştır.
Düşük ve kürtaj sonrası kadın adet kanaması olmadan hamile kalabilir. Bunun sağlıksız hiç bir yanı yoktur. Yeter ki anne ve baba yeniden bunu denemek için kendilerini hazır hissetsinler. Genelde kürtaj ve düşük sonrası annenin psikolojisi bozulmaktadır. Eğer kendini yeniden anne olmaya hazır hissediyor ise anne ve bebek için kürtaj sonrası hamileliğin hiç bir sakıncası yoktur. Kürtaj olmak gebeliği zorlaştıran bir durum değildir ve doğru yapıldığında taktirde gebe kalmayı önleyecek hiç bir bulgusu yoktur. Yumurtlama gene normal seyrinde devam eder. Kürtaj sırasında bebeğin kesesi alınır ve rahim temizlenir. Bu işlemin yumurta üretimi ile alakası yoktur. Gene de rahmin dinlenmesi için 3 ay beklenmelidir. Bu süre beklenmeden de hatta adet olmadan da hamile kalınabilir.
Kürtajdan Sonra  Gebelik

Kürtajdan Sonra  Gebelik

Kürtajdan Sonra Kanama

Kürtajdan sonra kanama ilk bir hafta içerisinde lekelenme şeklinde devam edebilir. Adet kanamasına benzeyen parçalı ve pıhtılı şekilde olan kanamalar normal değildir.  Bazı kadınlarda ise bu lekelenme hiç olmamaktadır. Bu da normaldir. Eğer parçalı ve pıhtılı kanama var ise mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Bazen bu gibi durumlarda kürtajın yeniden tekrarlandığı olmaktadır. Adet kanaması 30 ile 45 gün sonrasında gerçekleşebilir. Bazen 60 günü bulsa da 45 gün sonrasında hale adet kanaması olmadıysanız doktora gidilmelidir.

Kürtajdan Sonra Gebelik Devam Etmesi

Kürtaj sonrası mutlaka doktora gidilmelidir. Ultrason cihazı ile bebeğin kesesinin ve eklerinin alındığı kesinleştirilmelidir. Doktor tarafından yapılabilen bir yanlışlık olup olmadığına bakılmalıdır. Kürtajdan sonra gebelik mümkündür ve işlemin doğru yapıldığından emin olunmalıdır.

Kürtaj Sonrası Adet Gecikmesi

Kürtaj sonrasında adet gecikmesi yada erken gelmesi normaldir. Bazı kadınlarda bu gecikme 2 ayı yani 60 günü bulabilir. Genelde bir ay sonra adet kanaması olur ve en çok 45 gün kadar gecikir. Gene de bu süreyi geçen adet gecikmelerinde doktora gidilmelidir. Bu süre içerisinde kürtajdan sonra adet olmadan hamile kalınmış olabilir.

Kürtajdan Sonra İlişki

Kürtajdan sonra ilişkiye girmek için en az 10 gün beklenmelidir. İlgili makalemizde bu konuyu çok detaylı anlattık. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Kürtaj sonrasında 15 ile 25 gün arasında ilişki korunma yollarına gidilmelidir. Yumurtlama 20 gün civarında gerçekleşir ve yeni bir hamilelik riski vardır. Hamilelik istenmiyor ise bu süreye çok dikkat edilmelidir. İlk 10 gün gün enfeksiyon riski olduğu için ilişki için dikkat edilmeli ve kadın kendini her türlü enfeksiyon riskinden korumalıdır.
Kürtajdan Sonra Kısırlık Olur mu?

Kürtajdan Sonra Kısırlık Olur mu?

Kürtaj işleminin yapımında dokulara zarar verilmeden temiz bir işlem gerçekleştirildi ise kısırlık söz konusu değildir. 10 haftadan küçük olan gebeliklerde vakum yöntemi uygulandığı için rahime bir zarar verilmemektedir. 10 haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılmasında çok az da olsa kısırlık riski olabilir. Rahim iç dokularının yapışması ile rahim içi yapışıklık olur ve kadının hamilelik şansı zorlaşabilir. Rahimde yapışıklık varken hamile kalınır mı sorusuna verdiğimiz cevap ilgili makalemizde ayrıntılı anlatılmıştır.

Kürtajdan Sonra Gebelikte Düşük Riski

Kürtaj dikkatli yapılmış ise sonrasında kalınan hamileliklerde düşük riski yoktur. Genişletme operasyonunun dikkatli yapılmış olması gereklidir. Bu nedenle kürtaj işleminin uzman bir hekim tarafından yapılması çok önemlidir. Basit bir operasyon değildir ve dikkatli olunması gereklidir. Bu operasyon kadının ileri de olacak olan gebeliklerini etkilemektedir. Uzman bir hekimin kontrolünde yapılması bu nedenle çok önemlidir.

4 yorum:

  1. Kurtajdan sonra hamile kalinirmi kurtajdan sonra ilişkiye girdim 10 gün sonra korunmadan hamile kalirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılan operasyondan iki hafta sonra yumurtlama yeniden gerçekleşir.Korunmadan ilişki her zaman sakıncalıdır. Erken yumurtmala olabilir. Sizin için yazdığımız kürtajdan ne kadar sonra ilişkiye girilir makalemizde çok daha ayrıntılı anlattık. Büyük ihtimalle gebelik gerçekleşmemiştir. Fakat siz genede ilk adet kanamasınızı bekleyin ve eğer olmazsa bir gebelik testi yaptırın. İlgili makalemizde çok daha detaylı anlattık okuyun lütfen.

      Sil
  2. Merhaba kürtaj olduktan 3 gün sonra korunmadan ilişkiye girdim kürtajdan sonrada her ilişkiye girdiğimizde korunmadan giriyoruz hamile olma olasılığım nedir bilgi verir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kürtajdan 15 gün sonra yumurtlama olması beklenir. Korunmasız ilişki sonrası hamile kalma olasılığı yüksektir.

      Sil