Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir? - kadinvsaglik.com

Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Göbek Fıtığı Nedir
Göbek Fıtığı Nedir

Göbek fıtığı göbek deliğinin tam içerisinden veya yanından çıkan  şişliğe denmektedir. Bu bölgede fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar erişen bir şişlik oluşabilir.  Normalde göbek çukuru içeri doğru iken dışa doğru bombe şeklinde çıkmaktadır. Genelde kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Bebeklerde görülen göbek fıtığı bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden 2 yaşlarında geçebilir. Kadınlarda ise hamilelikte daha çok görülen göbek fıtıkları hamileliğin bitmesi ile geçebilir. Bazı kadınlarda hamilelikten sonra da kalır ve göbek fıtığı tedavisi yapılması gereklidir. Göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir? Göbek fıtığı ağrısı nasıl geçer?

Göbek Fıtığı Neden Olur?

Göbek deliğimizin tam orta kısmı anne ile bebeği birbirine bağlayan bağın bulunduğu noktadır. Bu bağ anne karnındayken bebeğin kan akışını sağlamaktadır. Doğum sırasında bu kordun kesilir ve bir kaç gün içerisinde göbek bağı düşmesi diye adlandırılan kordon düdüğü düşer. Bu bölge kendiliğinden kapanır. Bazı çocuklarda bu bölgenin tam kapanmaması sonucu göbek fıtığı dediğimiz şişlik oluşur. Bebeklikte kapanan bu bölge ilerde açılır ise yetişkinlerde göbek fıtığına neden olur. Göbek fıtığına doğumdan sonra kalan bir zayıflıktır da denebilir. Göbek fıtığı ağır kaldırmak, zorlanmak, hamilelik, aşırı kilo gibi sebeplerle yetişkinlerde görülmektedir.
Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek Fıtığı Tedavisi

Karın duvarı fıtıklarından olan göbek fıtığı tedavisi ancak ameliyatla olmaktadır. Karın duvarı fıtıkları genelde yama konarak onarılır ve bu bölge bu şekilde sağlamlaştırılır. Göbek fıtığında ise bazen yama konmadan da ameliyat gerçekleştirilebilmektedir. Fıtığın büyüklüğüne ve yama ihtiyacı olup olmamasına göre değişmektedir. Yamasız onarılan göbek fıtıklarında delik dikilerek onarılır. Dikilerek yama konmadan yapılan ameliyat sonrasında yeniden olma olasılığı çok daha fazladır. Yama ile onarılan fıtıklarda ise yenileme olasılığı diğerine göre çok daha azdır. Avrupa fıtık derneği de yama konularak onarılmasını tavsiye etmektedir.
Genelde göbek fıtıkları karın içerisindeki şişkinlik yani basınç sonucu çıkar. Hamilelik yada aşırı kilo buna sebeptir. Hamilelerde oluşan göbek fıtıkları sezeryan ameliyatı sırasında dikilerek onarılabilir. Bazı hamileliklerden sonra kendiliğinden de geçebilir. Kalıcı olanlar ise ameliyatla tedavi edilmek zorundadır.
Göbek fıtığı ameliyatı kapalı ve açık ameliyat olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.Açık ameliyatta geleneksel standart yamalar kullanılır. Kapalı göbek fıtığı ameliyatında ise kompozit yamalar kullanılmaktadır. Kapalı ameliyatta kullanılan kompozit yama çok daha maliyetli olduğu için bu ameliyat diğerine göre biraz daha pahalıdır. Göbek fıtığı eğer büyük ise kapalı ameliyat zorunlu olarak tercih edilmektedir. Yama konarak yapılan ameliyatlarda yama bazen dikilir bazı zamanlarda da zorunlu olarak vidalama işlemi yapmak gerekir. Ameliyat sonrasında mutlaka doktorunuzdan ameliyat raporunuzu alınır. Bu raporda ameliyatın nasıl yapıldığı, yamanın hangi katmana konduğu, konan yamanın ve eğer vida konmuş ise bu vidanın markası, etiketi, barkodu bu raporda bulunmaktadır. Bu yama ve eğer konmuş ise vida ömür boyu sizinle kalacağı için bu raporu almanız sizin için çok önemlidir.
Ameliyat sonrasında hasta aynı gün yada bir gece sonra eve taburcu edilmektedir. Yama ile onarılan fıtıklarda yeniden fıtık oluşma şansı çok azdır. Eğer bir fıtık onarılmış ve yeniden oluşmuş ise yeni oluşan fıtık eskisinden daha büyük olduğundan tedavisi de zordur. Bu nedenden dolayı ameliyat sonrasında hasta kendine çok dikkat etmek zorundadır.
Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir

Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir

Göbek fıtığı ağrısı yırtıktan çıkan iç organların bu bölgede sıkışmasından dolayı oluşmaktadır. Genelde ağrı yanında şişlik ve kızarıklıkta oluşur. Göbek fıtığı ağrısı yoğun, kızarıklık ve şişlik de var ise göbek fıtığı boğulması oluşmuş olabilir.  Boğulma oluşan fıtıklar itince geri girmezler. Önceden çıkan fıtığı eliniz ile ittiğiniz zaman içeri girmektedir. Boğulma oluşan fıtıkta ise içeri itilince girmez ve acil müdahale gerektirir. En çok boğulma göbek fıtıklarında oluşmaktadır. Bu nedenle fıtık küçükken ve boğulma olmadan ameliyatla tedavisi en iyi yoldur. Fıtığın tek tedavisi ameliyattır. Göbek fıtığı ağrısının da tek tedavisi ameliyat olmaktır. Bağırsak sıkışmasına neden olan fıtıkta mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı bir ağrı şikayeti oluşur. Bu durumda acil müdahale ile hasta ameliyata girmek zorunda kalır. Fıtık boşluğuna sıkışan yağlar, iç organların yer değişmesi ve fıtığa baskısı, bağırsak boğulması gibi kişiye ağrı veren durumlar bu ameliyat sonrasında tamamen geçer.

Göbek Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer

  • Ağır şeyleri kesinlikle itip kakılmaması gereklidir.
  • Ağır kaldırmamalı fıtığı zorlamamalıdır.
  • Kilolu kişilerin kilo vermesi fıtık ağrılarının azalması açısından çok önemlidir.
  • Özellikle ameliyat olan kişilerin 5-6 ay kendilerine çok dikkat etmeleri, ağır kaldırmaları, kendilerini zorlamaları, ağır sporlar yapmamaları gereklidir.
  • Göbek korseleri takmak bu bölgedeki kasları zayıflatacağından çok önerilmese de ağrınız olduğunda fıtığın ileri doğru gelmesini önlediği için faydalı olmaktadır.
  • Özellikle eskiler fıtığın üzerine demir bir para bağlarlardı. Paranın sertliği ile fıtık ileri doğru gelmezdi. Fıtık bu para ile geri itildiğinde de ağrı şikayetleri ortadan kalkardı.
  • Bu ağrılar olduğunda oturun ve bacakları midenize doğru çekin. Bu şekilde oturmak fıtığı geri doğru itmeye yardımcı olur.
  • Mümkün olduğunca karın kaslarını kuvvetlendiren hareketler yapın ama hareketleri yaparken fıtığınızı zorlamamalısınız. Yarım mekik en çok tercih edilen göbek fıtığı egzersizlerindendir.
  • Hafif şeyler yiyerek midenizi şişirmemeye özen gösterin. Hazımsızlık ve mide şişkinliği buraya baskı yapacağından yemeklerden sonra çok daha ağrınız olur. Bu sebeple az ve sık yemeye gayret edin.
  • Özellikle kabız olmamaya çok dikkat edin. Çünkü hem bağırsak yoğunluğu ağrı yapar hemde ıkınmak fıtık için son derece zararlıdır. 
  • Ağrınız olduğunda göbek çevresine ağrı kesici yağlardan sürebilirsiniz. Bu bölgedeki ağrının hafiflemesinde yardımcı olur. Lavanta yağı, ada çayı yağı (zeytin yağı ile incelterek sürülür), susam yağı, zencefil ve zerdeçal yağları ile yapılan ufak masajlar bu bölgedeki ağrıların geçmesinde ve bu bölgedeki tahribatın onarılmasında çok faydalıdır. 
Çocuklarda göbek fıtığı ameliyat gerektirmez ve geçmesi için 2 yaşının bitmesi beklenir. Bu dönemde de göbek açıklığı genelde kapanarak yok olur.
Hamilelerde göbek fıtığı doğum sonrasında geçebilir yada sezeryanla doğum yapan kadınlarda doktor tarafından dikilebilir. Geçmeyen ve dikilmeyen göbek fıtıklarının ise tek tedavisi ileri de ameliyat ve kişinin kendisine dikkat etmesi ile mümkündür.
Kasık fıtığı ağrısına ne iyi gelir? İsimli makalemizde ilginizi çekebilir.
Sormak istediğiniz, merak ettiğiniz her konuda makalelerimiz altındaki yorum gönder bölümüne mesaj yazarak bize ulaşabilirsiniz. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

2 yorum:

  1. Sekiz aylık hamileyim.gobek fıtığı oldu.iki aydır çekiyorum.cok ağrım oluyor.acaba bu firik doğumdan sonra gecer mi.yoksa bende mi ameliyat olmak zorundayım doğum sonrası gecer dediler doğrumu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğum sonrası lütfen bir doktora giderek muayene olun. Kendiliğinden geçmez.

      Sil