Yumurtalık Kisti Ve Ameliyatı Kızlık Zarına Zarar Verir mi? - kadinvsaglik.com

Yumurtalık Kisti Ve Ameliyatı Kızlık Zarına Zarar Verir mi?

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kızlık Zarına Zarar Verir mi

Yumurtalık Kisti Kızlık Zarına Zarar Verir Mi?

Yumurtalık kisti kızlık zarına zarar verir mi? Yumurtalık kisti ameliyatı kızlık zarına zarar verir mi? Bu sorular genç kızlarımız tarafından haklı olarak çok fazla sorulmaktadır. Maalesef kız çocuklarında ve genç kızlarda yumurtalık kisti de çok fazla oranda oluşmaktadır. Kistler her yaşta kadında adetin başlaması ile birlikte oluşabilecek yapılardır.
Bekaret kızlarımız için son derece önemli konulardan biridir ve yumurtalık kisti oluşmuş olan kızlarımızda tedavisinin nasıl olacağını bilmediği için karşılaştıkları bu durumdan korkmaktadırlar. Şunu belirtmek isterim ki korkulacak bir şey yoktur ve yumurtalık kisti kızlık zarına zarar vermez. Öncelikle kistlerin nasıl oluştuğuna kısaca değinelim ve tedavisinin ve gerek görülür ise ameliyatının nasıl olduğuna bakalım. İçinizi tam olarak rahatlatmak için mutlaka öğrenmeniz gereken bir konudur.
Genç Kızlarda Yumurtalık Kisti

Genç Kızlarda Yumurtalık Kisti

Kadınlarda ve genç kızlarımızda iki adet yumurtalık vardır. Yumurtalıklardan biri her ay bir adet yumurta üretir ve döllenmek üzere tüplere gönderirler. Kadınlarda üremeyi yumurtalıklar sağlamaktadır. Yumurtalıklar kadınlarda hormon dengesini de sağlayan organlardır. Her adet döngüsünde hazır olan yumurta kist halini alır ve patlayarak tüplere atılırlar. Bu yumurtalar eğer döllenme olmaz ise adet kanaması ile birlikte dışarı atılmaktadır. Genç kızlarımızda da ergenliğe geçişle başlayan adet döngüsünde aynı işlem gerçekleşmektedir. Bazen bu yumurta patlamaz ve büyüyerek kist oluşturabilir. Kist yumurtalıklarda oluşan içi su dolu keseciklere denmektedir. Bu kesecikler çoğu zaman zararsız oluşumlardır ve tedavisi mümkündür. Öncelikle kistlerin teşhisi ultrasonla olduğu için fiziksel bir muayene gerektirmemektedir. Genç kızlarda yumurtalık kisti belirtileri adet düzensizliği, ara lekelenmeler, kıllanma, kasıklarda ağrı, mide bulantısı ve sık sık kusma, göğüslerde hassasiyet, idrar tutamama ve sık sık idrara çıkma gibi şikayetler var ise mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanına baş vurmaları gereklidir. Doktor tarafından teşhisin konması için alttan muayene kız çocukları ve genç kızlarda yapılmaz. Ultrason ile kasık bölgesine bakılarak kist var mı? Yok mu? teşhis edilir. Teşhisin sonunda eğer yumurtalık kisti mevcut ise genç kızlarımıza ilaç tedavisi başlatılır. Bu ilaç tedavisi genelde hormon içeren doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapı dendiğinde korkulacak bir şey yoktur. Çünkü bu ilaçlar vücuda hormon vererek yumurtlamanın olmamasını ve yumurtalıkların dinlenmesini sağlarlar. Bu şekilde takibe alınan kist bir kaç ay sonra kendiliğinden küçülerek yok olur. Bu arada kistin büyüklüğü tedavide çok önemlidir. Çok büyük bir kist tedaviye sonuç vermeyebilir. Bu tür kistlerin ameliyatla alınması gereklidir. Yumurtalık kistlerinin bulunduğu yer açısından kızlık zarına bir zararları yoktur. Tedavisi de kızlık zarına hiç bir zarar vermemektedir. Ameliyat olunması gereken durumlarda ise ne olur? Peki yumurtalık kisti ameliyatı kızlık zarına zarar verir mi? Yumurtalık kistleri ile ilgili yazdığımız yazımızı okuyarak yumurtalık kistleri hakkında çok daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Kızlık Zarına Zarar Verir Mi?

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kızlık Zarına Zarar Verir mi?

Kız çocukları ve genç kızlarda yumurtalık kisti hormon içerikli doğum kontrol hapları ile tedaviye sonuç vermemiş ise yada kist çok büyük ise ameliyat kararı verilebilir. Kist ameliyatlarında korkulacak bir şey yoktur. Çünkü ameliyatlar kızlık zarına ve bekarete asla zarar vermezler. Kist ameliyatları kasıktan yapılmaktadır. Bu işlemde iğne ucu genişliğinde bir delikle yumurtalık kistinin bulunduğu yere girilir ve ultrason yardımı ile kistin durumuna bakılır. Bazı kistlere iğne ile girilir ve içerisindeki sıvı boşaltılır. Kistin keseciği de bir takım ilaçlar verilerek kuruması sağlanır. Kistin içerisindeki sıvı patolojiye gönderilir ve incelemeye alınır. Bu işlemden sonra kist tekrar takibe alınır ve tamamen geçip geçmediğine, küçülüp küçülmediğine bakılır. Bu uygulamadan sonra kist küçülür ve çoğu zaman tamamen yok olur. Bu uygulamanın adına Skleroterapi yöntemi denmektedir.
Bir diğer yumurtalık kisti ameliyatına kistektomi adı verilir ve bu uygulamada da kistin tamamı yada bulunduğu yumurtalık alınmaktadır. Bazı kistler yumurtalığa yapışık olduğu ve tahribat verdiği için bu işleme gerek duyulur. Tabi ki bu işlemin şartları vardır. Kist çok büyümüş ve yumurtalığı sarmış ise ancak yumurtalık alınabilmektedir. Genelde kız çocuklarında ve genç kızlarımızda yumurtalık kisti ameliyatlarında bu durumla karşılaşılmamaktadır. Bu ameliyat yaklaşık 1 saat kadar süren basit bir ameliyattır. Hasta ameliyat sonrası bir gün sonra ayağa kalkarak günlük yaşamına dönebilir. Yumurtalık eğer kistle birlikte alınmış ise hasta ileriki yaşamında hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilir. Çünkü diğer yumurtalığı hala çalışmaktadır. Fakat hamile kalma şansı tek yumurtalığı alındığı için yarı yarıya azalmaktadır. Fakat genelde genç kızlarda yumurtalık alınması çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Bu ameliyat kasık bölgesinden girilerek yapıldığı için kız çocuklarında ve genç kızlarda yumurtalık kisti ameliyatı kızlık zarına zarar vermemektedir.

Yumurtalık Kisti Kilo Yapar mı? İsimli makalemizde hormon bozukluğuna neden olan yumurtalık kistlerinin kiloya sebep olup olmadığı araştırılarak verilmiştir.  Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok