Yumurtalık Kisti Kilo Yapar mı? - kadinvsaglik.com

Yumurtalık Kisti Kilo Yapar mı?

Yumurtalık Kisti Kilo Yaparmı
Yumurtalık Kisti Kilo Yapar mı?

Yumurtalık kistleri kilo yaparmı ve  kist kilo yaparmı, soruları ile çok karşılaşılmaktadır. Yumurtalık kistleri ağrı yaptığı kadar hormon düzensizlikleri ile birlikte kilo da yapmaktadır. Özellikle kilolu olan genç kızların mutlaka yumurtalık kistine sahip olup olmadıklarına baktırmaları gereklidir. Kilo sebebi olan yumurtalık kistleri aynı zamanda kilodan dolayı da oluşmaktadır. Yani yumurtalık kisti kiloya neden olduğu kadar fazla kilo da yumurtalık kistine neden olmaktadır.
Kadınlarda fazla kiloya neden olan en büyük etken hormon bozukluklarıdır. Hormon bozukluğuna neden olan en önemli sebeplerden biri ise yumurtalık kistleridir. Yumurtalıklar her ay 800-900 arası yumurta üretir ve içlerinden olgunlaştırıp büyüteceği yumurtayı seçerek onu büyütür. Polikistik yumurtalık kistinde ise yumurtayı seçemeyen yumurtalık içerisindeki inci tanesi gibi dizilmiş yumurtaların hepsini büyütme eğilimine girer. Bu nedenle yumurta içerisinde bir sürü yumurta kesecikleri oluşmaya başlar.
Yumurtalık kistleri ile ilgili yazdığımız yazımızda yumurtalık kistlerinin belirtileri, tedavileri, çeşitleri ve nedenleri ile ilgili çok kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.
Kist Kilo Yaparmı

Kist Kilo Yapar mı?

Son yıllarda görülme sıklığı artan Polikistik yumurtalık kistinde, tüylenme, kilo artışı, adet düzensizliği ve cilt yapısında bozulmalar ile belirti vermektedir. Aşırı büyüyerek bacak, kasık, bel ve karında ağrı yapmadığı taktirde çok belirti vermezler. Ancak düzensiz kanamalara neden olduğunda doktora gidildiğinde ultrason ile inceleme sırasında belli olurlar. Yumurtalık kisti kilo yaparmı, kist kilo yaparmı gibi soruları da birden kilo alan ve kilosu ile başı dertte olan, bir türlü kilo veremeyen kişiler tarafından sık sorulmaktadır. Bunun nedeni ise hormon dengesizliğidir. Yumurtalık kisti özellikle polikistik yumurtalık kistleri hormon dengesizliğine sebeptir. Kist yüzünden yumurtalık görevini yapamaz ve yumurtlayamaz. Bunun neticesinde ise kadındaki progesteron hormonu üretimi durmakta ve östrojen hormonu tek başına salgılanmaktadır. Bu durum fark edilmez ve uzun süre devam eder ise aşırı kilo en az tehlikeli olan neticedir. Çünkü çatlayan yumurta progesteron hormonu salgılar ve bu hormonun rahimi koruyucu etkisi olduğu için hormonun salgılanmaması sonucu rahim korunmasız kalır. Korunmasız kalan rahim, bu durumun devam etmesi sonucunda rahim kanseri olma riski ile yüz yüzedir.
Yumurtalık kistinin yol aştığı hormon dengesizliği insülin direncini, insülin direncide kadınlarda kilo artışına neden olmaktadır. Kilo artışı da  vücutta yumurtalık kistlerine neden olmaktadır. Son yıllarda en az 10 kadından birinde oluşan yumurtalık kistleri aşırı kilo sebebi ile de çıkmaktadır. Yani yumurtalık kistleri, kilo almaya sebep olduğu kadar, kilo da yumurtalık kistine neden olmaktadır. Kadınlarda kilo artışı bu hassas olan hormon dengesini bozan en önemli sebeplerdendir. Kadınlarda kilo ile vücut oranlarında yağ oranı artmaktadır. Artan  yağ hücreleri içinde androjen hormonlar, östrojen hormonuna daha çok çevrilir, östrojen hormonunun yumurtalık içinde artışı beyindeki hipofiz bezinden salgılanan uyarıcı hormonların (FSH ve LH) miktarlarını değiştirmesine neden olur. Bu değişime PKOS sorunu adı verilmektedir.
Yumurtalık kistleri kilolu kadınlarda, zayıf kadınlara oranla daha fazla görülür.. Sadece kist oluşumuna değil bunun yanında  şeker hastalığı gelişebilme riski bu kadınlarda daha fazla olmaktadır.  PKOS sorunu olan kadınlarda insülin direnci gelişmesi şeker hastalığı olma riskini arttırmaktadır. Bu sorun ile karşılaşan 40 yaş üstü kadınların yarısı şeker hastalığına yakalanmaktadır. Bu kadınlarda gebelik diyabeti oranı da çok yüksektir. Bu yüzden de kilo verilerek hamile kalınması önerilmektedir.
Kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliğinin oluşması olasılığı kilolu kadınlarda bu yüzden çok yüksek orandadır. Hipertansiyon gelişme riskinin daha fazla olduğu, kilo fazlası olan kadınlarda kan basıncı genç yaşlarda yükselmeye başlamaktadır. Damar sertliği oluşur, rahim kanseri daha çok görülür. Aslında kilolu, diyabetli, hipertansiyonlu kadınlarda daha fazla görülen ciddi bir tıbbi problemdir ama  PKOS bu riski daha da fazlalaştırmaktadır. PKOS sorunu olan kadınlarda saç dökülme olasılığı da tüylenme olasılığı gibi artmaktadır.
Tedavi şansı genetik olarak bu problemi yaşayan kadınlarda daha az olmaktadır. Bu problem hamile kalma şansını azalttığı için mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanı ve iç hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışılmalıdır.
Kadınlarda görülen Polikistik yumurtalık kisti kilo yapar aynı zamanda da kilolu kadınlarda kist oluşumu bu yüzden daha çok oranda görülür.
Polikistik Yumurtalık Kisti Belirtileri

Polikistik Yumurtalık Kisti Belirtileri

Polikistik yumurtalık kisti her kadında farklı belirtiler vermektedir. Bazen kilo artışı ile tetiklenerek belirtiler vermeye başlayan kistler, uzun süre belirti vermeden de kalabilirler. Genelde kadın hastalıkları uzmanına gidildiğinde ultrasonla bakıldığında görülürler. Bazı kadınlarda hamile kalamama, tüylenme ve ciltteki sivilcelenme ile belirti verir ve nedenleri araştırılırken sebebin kistler olduğu açığa çıkar. PKOS sorunu belirtileri de şu şekildedir.
  • Kilo artışı
  • Hamile kalamama
  • Adet düzensizliği ve ara lekelenme
  • Kasık ağrısı, 
  • Tekrarlayan sivilceler, ciltte siyah lekeler ve cilt sorunları
  • Depresyon ve ruhsal bozukluklar
Teşhisi hormon testleri ile mümkün olan bu rahatsızlıkta ultrason ile kistler de belirlenir.
Yumurtalık kistleri sadece kilo yapmaz. Bel, bacak, kasık ve karın ağrısı da yapan kistler ile ilgili yazdığımız yumurtalık kisti bele ağrı yaparmı adlı makalemizde ağrı sebepleri ile ilgili çok daha kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok