Göbekte Kıl Dönmesi - kadinvsaglik.com

Göbekte Kıl Dönmesi

Göbekte Kıl Dönmesi
Göbekte Kıl Dönmesi

Göbekte kıl dönmesi rahatsızlığı aynen kuyruk sokumu kıl dönmesinde olduğu gibi gerçekleşmektedir. Vücudun kuyruk sokumu ve göbek bölgesinde oluşan bu rahatsızlık kuyruk sokumuna nazaran göbek bölgesinde daha az karşılaşılmaktadır. Vücudun genelde sadece göbek ve kuyruk sokumunda oluşan bu rahatsızlık erkeklerde çok daha sıklıkla görülmektedir.
Vücut kılları zaman içerisinde dökülür ve yerine yenileri çıkar. Dökülen bu kıllar giysi içerisinde birikerek kuyruk sokumunda ve göbek bölgesinde yoğun olmak üzere toplanırlar. Bu bölgeler giysi içerisinde kaldığından ve girintili yapılarından dolayı dökülen kılları toplarlar. Göbek deliği özellikle dökülen kılların girmesi için çok uygun bir yerdir. Kıllar ince deriden içeri batarlar ve deri altına girerek orada kendilerine bir yaşam alanı yaratırlar. Burada iltihaplanarak kıl dönmesi dediğimiz iltihaplı hastalığı oluşturmaktadır.

Göbekte Kıl Dönmesi Nasıl Oluşur

Göbek çukuru içe doğru yay şeklinde derin bir yapıya sahiptir. Özellikle kilolu kişilerde daha çok görülen göbekte kıl dönmesi rahatsızlığı göbek bölgesindeki kılların deri içerisine batması sonucu gerçekleşmektedir. Nefes alıp verirken oluşan basınç ise göbek bölgesinde kılların deri içerisine girmesini çok daha kolaylaştırmaktadır. Derinin içerisine girer tüyler, kıllar, giysi tozları burada kendilerine bir yer oluşturmaktadır. Vücut hemen dışarıdan yabancı bir cismin deri içerisinde olduğunu fark eder ve onu bir kese ile kaplar. Bu bölge zaman içerisinde bakteri oluşturarak enfeksiyon kapmaya başlar ve şişerek büyür. Enfeksiyondan dolayı da ağrı, şişme ve kızarıklık oluşmaktadır. Bazı kıl dönmeleri dışarı akarak irin çıkarmaktadır.
Kuyruk sokumu kıl dönmesi konulu makalemiz de kuyruk sokumunda oluşan kıl dönmesi çok detaylı anlatılmıştır.
Göbekte Kıl Dönmesi Nedenleri

Göbekte Kıl Dönmesi Nedenleri

Neden tamamen vücut kıllarının bu çukurda toplanmasıdır. Genelde çok hareket etmeyen kişilerde görülmektedir. Kıl dönmesi ve kıl batığı birbiri ile çoğu zaman karıştırılmaktadır. Kıl batığı denen şey de iltihaplanarak şişer ve oda benzer bir görünümdedir ama oluşumları birbiri ile farklıdır. Kıl batığı, kılın deri içerisinde büyüyerek dışarı çıkamamasından kaynaklı bir iltihaplanma ve şişme durumudur. Kıl dönmesi ise dışarıdan cilde giren tüy ve kılların oluşturduğu bir iltihaplanmadır.
Temizlik
Göbekte kıl dönmesi rahatsızlığında temizlik çok önemlidir. Giysilerin her gün çıkarılması, banyo yapılması buradaki birikmiş olan kıl, tüy gibi vücut artıklarının dışarı atılmasını ve temizlenmesini sağlar. Sık giysi değiştirilmez ise havasızlıktan ve terleme nedeni ile kıllar çok rahatlıkla göbek deliğinden içeri girerler.
Hareketsizlik
Hareket halindeki insanlarda kılların ve tüylerin vücuttan atılması çok daha kolay olur. Göğüs kılları ve vücut tüyleri dökülürler ve bu bölgede toplanırlar. Bir insan eğer hareket etmiyor ve uzun süre aynı yerde oturuyor ise burada birikmeleri ve göbek deliğinde toplanmaları çok daha kolay olur.
Kilo
Göbekte kıl dönmesi hastalığı en çok kilolu ve hareketsiz kişilerde görülmektedir. Kilo aşırı yağlanma ve bu sebeple çok terleme kıl dönmesi oluşumunun bir diğer sebebidir.
Kıllı Kişilerde
Çok kıllı kişilerin vücut kılları çok daha fazla dökülmektedir. Özellikle 15-40 yaş arası kişilerde kılların en çok olduğu dönemdir ve bu dönemde kıl dönmesi rahatsızlığı çok daha fazla görülmektedir.
Dar Kıyafetler 
Dar kıyafetler giyen kişilerde bu rahatsızlık çok daha sık görülmektedir. Dökülen kıllar özellikle badi tarzı dar kıyafetler ile dökülemez ve göbek bölgesinde birikmek zorunda kalırlar. Bol kıyafetlerde ise dökülen vücut kılları çok rahatlıkla aşağı atılırlar.
Aşırı Terleyen Kişilerde
Göbekte kıl dönmesi genelde çok terleyen kişilerde çok daha fazla görülmektedir. Özellikle kilolu olan kişiler çok terledikleri için onlarda daha çok görülür. Terleyen kişilerde kıllar cilde yapılır ve cilde girmeleri çok daha kolay olur.
Göbekte Kıl Dönmesi Tedavisi

Göbekte Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesinin oradan temizlenmesinden başka bir tedavi şekli yoktur. Öncelikle oradaki iltihaplı kesecik o bölgeden alınmalı yada iltihap kurutulmalıdır. Kuyruk sokumu kıl dönmesi rahatsızlığının tek çaresi ameliyat olmasına rağmen göbekte kıl dönmesi fark edildiğinde temizlenerek tedavi edilebilir. Ameliyat çok kısa bir operasyondur ve kesin tedavi şekli ancak ameliyatla gerçekleşmektedir. Buradaki kıl ve kılı kaplayan kesecik tamamen alındığı zaman kıl dönmesinden kurtulunmuş olur. Göbek kısmındaki kıl dönmesi kuyruk sokumundakine nazaran çok daha erken fark edilir ve tedavinin başlaması çok daha kolay olur. Burada erken fark edilen kıl dönmeleri antibakteriyel yağlar ile temizlenir ise buranın kuruması çok daha kolay olmaktadır. Her gün Batikon ve pamuklu çubuk ile bu bölge temizlenmeli ve eğer kıl dönmesinin bulunduğu yerdeki iltihaplanma alınabiliyor ise alınmalıdır. Bu keseciğin içi eğer boşaltılabilir ise ameliyat olmadan da tedavi edilebilir.
Göbekte kıl dönmesi tedavisinde sıcak banyo çok önemlidir. Sıcak banyo yapıldıktan sonra buranın temizliğinin yapılması çok faydalıdır. Banyo sırasında pamuklu çubuk ile içi temizlenmelidir. İçerisine sıcak su tutarak içerisindeki iltihap ve kıl çıkarılmaya çalışılmalıdır. İçerisindeki kıl çıkmadan buranın tedavisi mümkün değildir. Üzerine antibakteriyel yağlar sürülerek iltihap kurutulmaya çalışılmalıdır.
 Bir iki ay kadar evde kendiniz tedavi ile bakımını yapılmalı ve iyileştirmeye çalıştırmalısınız. Tedavi sonuç vermiyor ise bu bölgede apse, kötü koku ve akıntı var ise ameliyat kararı verilmektedir.

Göbekte Apse

Göbekte apsenin tek sebebi göbekte kıl dönmesi olmasıdır. Kıl dönmesi büyüdükçe buradaki iltihaplanma çoğalır ve iltihaplanmadan dolayı apse akarak kişinin giysilerine bulaşır. Kötü kokulu apse oluşturan kıl dönmesi büyük bir ihtimalle ameliyatla tedavi edilir. Apsenin sebebi ise buraya giren kılın giriş deliğinden içeri giren bakterilerdir. Bakteriler kendilerine büyüyebilecekleri ve çoğalabilecekleri bir yer bulmuşlardır ve burada çoğalarak büyürler. Vücut bunları yenebilmek için bu bölgeye akyuvarları gönderir ve burada bir savaş başlar. Her iki taraftan da savaşçılar ölür ama savaş devam eder. Ölen akyuvarlar ve vücut sıvısı bakterilerle birlikte göbekte apse oluşturmaktadır. Kıl dönmesi enfeksiyon konulu makalemizde enfeksiyon sebepleri çok daha detaylı anlatılmıştır.


Göbekte Kıl Dönmesi Ameliyatı

Göbekte kıl dönmesi ameliyatı da kuyruk sokumu kıl dönmesi ameliyatı gibidir. Buradaki kıl ve kılı kaplayan keseciğin tamamı çıkarılarak temizlenir.  Çok basit ve kısa bir operasyondur ve kesin çözüm elde edilir. Bu ameliyatta bazı kişilerde göbek çukuru da alınmakta ve dikilmektedir. Göbek çukurunun olmaması estetik olarak kötü durmaktadır. Bu sebeple de mümkün olduğunca ameliyatsız bu işi halletmek gereklidir. Çok az kişide göbek çukuru dikilerek alınmaktadır. Genelde kese alınır ve dikilerek ameliyat gerçekleşir. Göbekte kıl dönmesi büyümüş ise bu yola başvurulmaktadır.


Göbekte Kıl Dönmesi Bitkisel Tedavi

Banyoda bol sabunlu sıcak su ile temizlenmelidir. İçerisine mümkün olduğunca sıcak su verilerek içerisindeki irin ve kıl çıkarılmaya çalışılmalıdır.
Pamuklu çubuk yardımı ile içerisindeki kıl çıkarılmalı ve batikonla mümkün olduğunca temizlenmelidir.
Üzerine antibakteriyek yağlardan sürülmeli ve pamuğa da bu yağlardan konarak üzerine kapatılmalıdır.
Lavanta yağı pamuğa dökülerek üzerine konulmalı ve buradaki iltihap kurutulmaya çalışılmalıdır. Lavanta yağı antiseptik yağlardandır ve buradaki iltihabın kurumasını sağlar. Kıl oradan çıkarılmadan ne yapılırsa yapılsın iyileşme söz konusu olmaz. Bu yüzdende büyümeden temizlenmeli ve bu keseciğin içi boşaltılmalıdır.
Soğanı fırında kabukları ile birlikte pişirin ve bu bölgeye kabuklarını soyarak sıcak sıcak koyun ve sarın. Buradaki pisliğin ve irinin çok kısa sürede yumuşamasını ve çıkmasını sağlayacaktır.
Bu bölge mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır. İltihabın ve kılın çıkmasından sonrada batikon yada antibakteriyel yağlarla çok iyi temizlemelidir.

Hiç yorum yok