Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi - kadinvsaglik.com

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi

Kıl Dönmesi

Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi diye halk arasında bilinen hastalık genelde kıl batığı ile karıştırılmaktadır. İki rahatsızlıkta birbirinden farklı şeylerdir.  Vücudumuzdaki kıllar dökülerek yerine yenileri gelmektedir. Giysiler altında kalan dökülmüş olan kıllar ve giysilerimizden gelen iplik parçaları ince olan deri içerisine bir yol bularak deri altına girerek burada bir kesecik oluşturur ve büyüyerek apseli yara haline dönüşür. Kıl dönmesi % 99 oranında kuyruk sokumu kıl dönmesi ve % 1 oranında göbekte oluşmaktadır. Kıl dönmesinde kıl dışarıdan bir yol bularak içeri girer. Kıl batığında ise tamamen farklı bir şekilde cilt içerisinde oluşur.
Kıl batığı, kılın cilt altında kıl kökü içerisinde büyümesi, sıklıkla bir kıl kökünün iltihaplanması ve çıban oluşturması ile kıl kökü etrafında şişme ya da ödem yaratıp ve kıl kökü tıkaması sonucu oluşmaktadır. Tıkanmış olan iltihaplı kıl kökü deri altı yağlı doku içine doğru ilerler ve apse oluşturarak çıban ve sivilceye benzeyen bir görünüm kazanır.
Batık, kılın kendi kökü içerisinde yarattığı bir rahatsızlıkken kıl dönmesi dışarıdan gelen bir kıl ile meydana gelen anormal içerisi apseli ve iltihaplı oluşumdur.

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi

İnsan vücudundaki kıllar sürekli bir şekilde dökülürler ve yerine yenileri gelirler. Genelde erkeklerde görülen kıl dönmesinin nedeni ise erkek vücudundaki kılların kadınlara göre daha çok olmasıdır. Kıl dönmesinin kuyruk sokumunda olmasının nedeni ise vücutta dökülen kılların kuyruk sokumu noktasında toplanıyor olmasından kaynaklanır. Sebep buradaki kıllar değil dökülen kılların bu bölgede toplanıyor olmasıdır. Terleme nedeni ile genelde nemli olan bu bölge ince deriye de sahip olduğu için kıl buradan batarak deri içerisine girmektedir. Kılın burada deriye batmasının nedeni bu bölgedeki derinin daha ince, taha nemli olması ve kıllar kişi yürüdükçe, oturduğu yerde kıpırdadıkça, kaba etlerin birbirine veya zemine sürtünmesi ile oluğun dibindeki herhangi bir gözenekten girerek cilt altı yağ dokusu içine acıtmadan yavaş yavaş ilerleyebilmesidir.
Kuyruk sokumu kıl dönmesi, kıllı ve terli oluğa takılıp sürtünmelerle oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida gibi dönerek cilt altı yağ dokusu içine hissettirmeden girmesi ve bakterilerin de katkısı ile etrafı iltihaplandırması sonucu oluşmaktadır da denebilir.
Vücudumuz cilt altına giren kıl ve tüylerin hemen fark eder ve yabancı cisim olduğunun farkına varıp onları zar ile kaplayarak onu bir kese içerisine alarak etrafa zarar vermesini önler. Kılın çevresi bu kapsülle kaplanır ve kıl burada içi iltihap dolarak, cerahatli, kanlı, akıntılar ve apseli bir kese oluşturur. Bu kese her geçen gün büyür ve içerisi enfeksiyon dolar
Kıllar deri içerisine bu şekilde girerler ve burada bir kapsül oluşturduktan sonra sanki diğer kıl ve tüylere de yol göstericilik yaparlar. Burada geldikleri delik açılmış olduğu için çok oturma ve kalkma sırasında çok sürtünmeler ile bu delikten yeni kıllar girebilmektedir.
Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi Belirtileri

İlk başlarda hastalık sessizce ilerlediği için kıl dönmesi başlangıcında hasta bunu fark edemez. Genelde iç çamaşırına iltihaplı sıvı geldiğinde, otururken bir ağrı olduğunda  yada banyo sırasında kuyruk sokumunda acıma olduğunda farkına varılır.
  • Kuyruk sokumunda şişlik
  • Kuyruk sokumunda delik
  • Ciltte kızarıklık
  • Kötü kokulu akıntı
  • Kuyruk sokumunda ağrı
  • Ateş
  • Halsizlik
  • Bulantı

Kuyruk Sokumunda Şişlik

Kuyruk sokumunda nohut büyüklüğünde şişlik görülebileceği gibi ilerleyen kıl dönmesi şikayetlerinde bu yumurta büyüklüğüne erişmektedir. Şişliğin nedeni o bölgede apse oluşmasıdır. Etrafı kapsülle çevrili olan kılların etrafındaki kapsül zedelendiğinde vücut buradaki kılları eritmek ve  savaşmaları için akyuvarları gönderir ve salgı yapar, salgı deliklerden dışarı akar. Burada deri altındaki mikrop hızla çoğalarak büyür vücut bu apseyi çıkarı atamaz ise bu bölgede hızla büyür ve şişlik oluşturur. Kuyruk sokumundaki şişlik hastayı ciddi bir şekilde rahatsız eder.

Kuyruk Sokumunda Delik

Kuyruk sokumunda delik kıl dönmesinde oluşmaktadır. Kıllar yol buldu delikten girerek burada çoğalabilmektedirler. Kendine içeride kese oluşturan kılın girdiği yerdeki delik zamanla büyür. Bakıldığında gözle de çok rahatlıkla görülebilen deliklerden aynı zamanda içerideki kıllarda görülebilirler. İlk etapta delikler fark edilirler ise hastalığın tedavisi çok rahatlıkla olmaktadır. Genelde hasta bu bölgedeki deliği veya delikleri kendi göremez ve görebilmesi için yardım alması gereklidir. Evli ise eşinizden yardım alarak burada delik yada delikler olup olmadığını anlayabilirler. Ağrı, şişme ve apseli akıntınız var ise doktora giderek muayene olmanız çok daha yerinde olur zaten ilk muayenede doktor bakar bakmaz hastalığın teşhisini koyacaktır.

Kıl Dönmesi Enfeksiyon

Pilonidal sinüste yani kıl dönmesinde akıntı genelde görülmektedir. Bunun nedeni vücudun buradaki kılı eritmek amacı ile salgıladığı sıvıdır. Burada oluşan enfeksiyonla birlikle kötü kokulu akıntı şeklinde dışarı akar. Buradaki oluşum büyüdükçe enfeksiyonda çoğalmaktadır. Bu akıntı kıl dönmesi belirtilerinden biri olup hastalığın farkına varılmasını sağlamaktadır. İç çamaşırlarda iltihaba benzeyen akıntı fark edilir. İltihaplı olduğu için kötü kokulu bazen kanlı bir sıvıdır. Kıl dönmesi enfeksiyonu büyüdükçe sizi rahatsız eden bir hal alacak ve tedavi edilmeyen hastalık ilerleyerek Anal Fistül problemine neden oluşturacaktır.

Kuyruk Sokumunda Ağrı

Kuyruk sokumunda ağrı özellikle otururken çok yaşanmaktadır. Kıl dönmesi enfeksiyon ilerledikçe, şişlik büyüdükçe iltihaptan dolayı ağrı çok yaşanmaktadır. Buradaki apse boşaltılana kadar yada kendiliğinden patlayana kadar ağrı devam edecektir. Kılları saran kapsül kişinin sert oturması sonucunda patlar ise kişide ağrı, ateş, bulantı ve halsizlik görülebilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Kızarıklık

Bu bölgede oluşan bir kızarıklık hasta tarafından başlangıç evrelerinde fark edilebilir. Kıl dönmesi keseciğindeki enfeksiyonun çoğalması nedeni ile çevresindeki cilt dokusunda kızarıklık olması son derece normaldir. Ciltte kızarıklık, kuyruk sokumu kıl dönmesi belirtileri arasındadır.
Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi Belirtileri

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi Hastalığı Nedenleri

  • Genelde erkeklerde görülen hastalıkta vücut kıllarının fazla olması ve çok dökülmesi nedeni ile görülmektedir.
  • Vücut kıllarının sert ve kalın olması hastalığa nedendir. Genelde yapılan ameliyatlarda kıl dönmesi analizlerinde kıl dönmesine neden olan kılın saç kılları olduğu tespit edilmiştir. Dökülen saç kılları ense bölgesinden aşağı inerek kuyruk sokumunda birikir ve buna sebep olurlar. Kılları sert ve kalın olan erkeklerin kıl dönmesi yaşaması oldukça fazla orandadır.
  • Kalça arasındaki yarığın dar ve derin olması ve burada kılların uzun süre kalması sonucunda olur. Temizlik bu konuda çok önemli yer taşır. Kadınlarda ise kalça bölgesi erkeklere göre daha geniş olduğu için kadınlarda da bu sebeple görülmektedir.
  • Derinin terlemeye bağlı olarak uzun süre nemli olması buradaki kılların deriye girmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Kalçada çatlakların olması, tahrişten dolayı kuyruk sokumunda yarıklar yada yaralar olması buraya kılın girmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Şişmanlık
  • Temizliğe dikkat etmeme
  • Uzun süre oturmadan dolayı buradaki kılların aynı yerde uzun süre kalması kılların deriye girmesini kolaylaştırır.
  • Buradaki derinin ince olması


Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür

Genelde 15-40 yaş arası kişilerde çok daha fazla görülmektedir. Bu yaşlar arasında daha fazla görülmesinin nedeni bu yaşlar arasında derinin daha ince olmasıdır. Ergenlikle başlayan vücut kıllanması bu yaşlar arasında daha çok olmaktadır ve deri de daha incedir.
Erkeklerde görülmesinin nedeni ise erkeklerin vücutlarında kadınlara göre kılların daha çok olmasıdır. Kadınlarda da vücut kılları fazla olanlarda daha sık görülür.
Kilolu ve terleyen kişilerde daha sık görülmektedir. Kilo nedeni ile kılın vücuda batması çok daha kolaydır. Terleyen kişilerde de terlemeden dolayı nemli olan cilde kıl rahatlıkla girmektedir.
Uzun süre oturarak çalışmak zorunda kalan kişilerde ve genelde dar giysiler giyenlerde kıllar düşmeden bu bölgede toplanmak zorunda kalırlar. Geniş kıyafetler giyen kişilerde dökülen kıllar rahatlıkla düşerek vücutta kalmazlar.

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer

Kıl dönmesi kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Buradaki kılın oluşturduğu keseciğin alınması gereklidir. Operasyon bu hastalık için tek çözümdür. Genelde utanıldığı için doktora gidilmeyerek hastalığın ilerlemesine neden olan hasta kendi cinsinden bir hekime giderek muayene olabilir. Kadın hastalar bir kadın genel cerraha giderek muayene olarak hastalığın teşhisini koydurabilirler. Bu bir hastalıktır ve utanılacak bir şey yoktur.
Cerrahi müdahale şart olan hastalıkta cilt altındaki biriken kıllar çıkartılmaktadır. Sadece kıllar değil kılın çevresini saran keseciğinde çıkartılması gereklidir. Keseciğin orada kalması halinde oluşmuş olan deliklerden yeni kıllar girerek hastalığın yenilemesini sağlamaktadırlar. Bu keseciğin alınması ve deliklerin de yok edilmesi gereklidir. Fenol yöntemi ve gümüş tedavisi yöntemlerinde ameliyat edilmeden kıllar temizlenmektedir ama başarı şansı ve hastalığın tekrarlama olasılığı ameliyata göre daha çoktur. Kesin çare oradaki kesenin alınması ve deliklerin yok edilmesidir. Bunun için ameliyat bu hastalık için kesin çözümdür.
Bir önceki yazımız bacaklarda ödem nedenleri ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok