Kıl Dönmesi Enfeksiyon - kadinvsaglik.com

Kıl Dönmesi Enfeksiyon

Kıl Dönmesi Enfeksiyon

Kıl Dönmesi Enfeksiyon

Kıl dönmesi enfeksiyon oluşumuna son derece elverişli bir kesecik içerisinde bulunduğu için  apse ile kendini gösterir. Kıl dönmesi apsesi kötü kokulu akıntı ve iltihaplanma ile birlikte cilt rengi kızararak bu bölgede hassasiyet, ağrı ve şişme meydana getirir. Kıl dönmesi, kuyruk sokumunda biriken kılların, derinin altına geçerek cilt altında kıl yumağı oluşturması ile olmaktadır. Buradaki kıl yada kıllar zamanla vücut tarafından bir kese ile kaplanmaktadır. Vücut dışarıdan bir yabancı cismin geldiğini fark etmiş ve çevre dokulara zarar vermesin diye onu bir kese ile kaplamıştır. Kılın giriş kanalıda zamanla büyür ve başka kılların girebileceği bir delik oluşturmaktadır.
Kese içindeki kılı yok edebilmek için vücut buraya bir sıvı göndermeye başlar. Bu sıvı kesenin içerisindeki kılı yok edemez ama bu deliklerden dışarı akar yada bu kese içerisinde birikmeye ve kesenin şişerek büyümesine neden olur. Bu arada kılın giriş yerinden bakteriler kese içerisine girmeye başlar. Bakteriler kendilerine harika bir yaşam alanı bulmuşlardır. Burası onların çoğalabilmesi için son derece elverişlidir. Burada çoğalan bakteriler, vücut sıvısının buyara dolması ile birlikte iltihaplı bir kıl dönmesi apsesine dönmektedir. Kıl dönmesi enfeksiyon kapmış ve derideki delikler vasıtası ile kötü kokulu akıntı ile kese içerisinden akmaktadır.
Kıl Dönmesi Apsesi

Kıl Dönmesi Apsesi

Kıl dönmesi genelde kıl batığı ile karıştırılan bir hastalıktır fakat ikisi birbirinden farklı şeylerdir. Batık, kıl kökünde oluşan enfeksiyon ve kılın deri dışına çıkamaması sonucu oluşmaktadır. Kıl dönmesinde ise dışarıdan gelen saç kılı, sırt ve ense tüylerinin düşerek kuyruk sokumu noktasında birikmesi ve burada kalması sonucunda oluşur. Bu bölge ince deriye sahip olduğu için ve terleme ile nemli bir bölge olduğu için buradaki kıl çok oturma, yürüme, hareket etme esnasında deriden içeriye rahatlıkla girebilmektedir. Bir matkap gibi hiç fark ettirmeden deri gözeneklerinden içeriye girer ve kendine yer açar. Sonrasında kese içerisine alınır ve burada ikamet etmeye başlar. Kıl dönmesi enfeksiyon kaparak girdiği deliğin büyümesini sağlar ve kendi gibi olan kıllara yol gösterici olmuştur ve bu bölgeden başka kıllarında girmesi kolaylaşmıştır. Yapılan ameliyatlarda çıkarılan kıl dönmesi içerisinde birden çok kıl hatta kıl yumağı çıkarılmaktadır. Gene yapılan ameliyatlarda çıkan kılların en çok saç kılları olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında ense ve sırt tüyleri çok nadirde olsa kıyafetlerden gelen iplikçikler yer almaktadır. Deriye giren kıl sert yapıda bir kıl olmakla birlikte kalındır. Bu yüzdende deri gözeneğinden içeri girmesi çok rahat olmaktadır.
Genelde kıl bu bölgedeki bir çatlak, tahriş neticesinde olan bir yaradan daha rahat içeri girebilmektedir. Bu yüzdende günlük temizliğin, banyonun ve hijyenin kıl dönmesi oluşmamasında çok önemli yeri vardır. Bu hastalık genelde çok kilolu, çok kıllı, devamlı oturarak iş yapan kişilerde görülmektedir. En çok 15 ve 40 yaşlarındaki yetişkinlerde görülmektedir. Bunun nedeni ise bu yaşlar arasında cildin daha ince ve kılların daha çok olmasıdır. Kuyruk sokumu bölgesinde % 99 oranında oluşan kıl dönmesi % 1 oranında da göbekte görülmektedir. En çok yetişkin erkeklerde görülen bu rahatsızlık kıl dönmesi enfeksiyon kaparak iç çamaşırlara akıntı şeklinde iltihap akıtması kıl dönmesi apsesi ile kendini belli etmektedir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

Tedavi ancak kıl dönmesi apsesinin bu bölgeden boşaltılması, kılın ve kıl kesesinin çıkarılması ile mümkün olur. Cerrahi bir operasyonla bu bölge temizlenmektedir. İlaç tedavisi ile kıl dönmesi enfeksiyonu kurutulmaya çalışılır.  Antibiyotik ilaçlarla enfeksiyonun kurutulmasın da tek başına yeterli değildir. Buradaki kılın çıkarılması gereklidir. Kıl çıksa bile oluşan deliklerden yeni kıllar girerek yeniden kıl yumaklarının birikmesine neden olacağı için kese ile birlikte kıl dönmesi çıkarılmalı ve bu bölgedeki delikler yok edilmelidir. Sonrasında hastaya ilaç tedavisi ile iyileşme sağlaması için reçete edilir. Kıl dönmesi önemli bir rahatsızlıktır eğer tedavi edilmez ise buradaki kıl dönmesi apsesi yüzünden hasta ateşlenir ve enfeksiyon ilerler. Dayanılmaz ağrılara neden olan kıl dönmesi enfeksiyonu mutlaka temizlenmelidir.
Kuyruk sokumu kıl dönmesi ile ilgili kapsamlı olan yazımızda bu konu ile ilgili tüm detaylar verilmiştir. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok