Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder - kadinvsaglik.com

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder
Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder

Ertesi gün hapı nasıl etki eder bir çok kadın bilmeden bilinçsiz olarak bu ilacı kullanmaktadır. Sık kullanım, doğum kontrol amaçlı kullanım bu ilaç için yanlış bir kullanım şekli olur. Bu ilaç gerek olmadıkça doğum kontrol amaçlı kullanılmamalıdır. Yüksek hormon içeren  ilaç ancak istenmeyen bir ilişki yani tecavüz gibi yada ilişki sırasında prezervatif yırtılması, tahrişi, çıkması yada takılmaması durumunda hamileliğin gerçekleşmemesi için ilişki sonrasında alınmaktadır.
Yüksek hormon içeren ertesi gün hapı nasıl etki eder. Öncelikle adet kanamasının nasıl gerçekleştiğini anlar ise bu sorunun cevabını çok daha rahat anlayabiliriz. Kadınlar ergenlik dönemine girdiklerinde adet olmaya başlarlar. Bunun sebebi ise kadında ergenlikle birlikte yumurtlama işlemi başlamış rahim her ay kendini bir bebeğe hazırlamaktadır. Rahim içi her ay sanki hamile kalınacakmış gibi kendini bir bebeğe hazırlar. İçi kan damarları ve dokularla örülerek bir bebeği beslemek üzere hazırlanır. Yumurtlama işlemi olur ve kadın yumurtası fallop tüpüne gelir ve burada 12-24 saatleri arasında bekler. Bu saatler arasında bir sperm ile buluşamaz ise hamilelik gerçekleşmez ve rahim iç dokusu hazırladığı bu doku ve kan damarlarını döllenmemiş yumurta ile birlikte dışarı atar. Biz bunu adet kanaması diye adlandırmaktayız. Peki bu dokular nasıl atılmaktadır. Hormonlar yumurtlama döneminde iki farklı şekilde vücudumuzu etkilerler. Birinci yarıda ökstrojen hormonu yükselir ve ikinci yarıda ise progesteron hormonu yükselir ve adet kanaması gerçekleşir. İşte ertesi gün hapı nasıl etki eder işleyişi nasıldır sorularının cevabı ise hormonlarla ilgili bu yükselmeyi çok hızlı bir şekilde yapar ve yumurtlamanın ilaç içildikten sonra oluşmasını engeller. Eğer yumurta döllenir ise rahime bu hormon yüzünden tutunamaz ve düşer. Sperm canlı halde rahim içerisinde 3 gün durabilmektedir. Bu ilaç içildikten sonraki 3 gün içerisinde rahimde olan  sperm yumurtayı döllese bile bu hormon yüzünden rahimde tutunamaz. Bu ilaçların işleyişi, etkileri vücuda çok yüksek oranda hormon vermeleridir. Bu ilaçlar aslında çok zararlıdır ve adet düzensizliği yapmaktadır. Sık kullanım vücudu kötü anlamada etkilemektedir. İlaç kullanıldıktan sonra progesteron hormonunda büyük bir yükselme olur ve sonraki günlerde hormon birden bire eski seviyesine düştüğü için bir ara kanama olması normaldir. Bu ara kanama bir hafta içerisinde olabilir. Bu kanamanın adet kanaması ile alakası yoktur. Adet kanamasında da değişim, geç gelme, erken sökülme gibi bir durum söz konusu olabilir. İlacı bir doğum kontrol ilacı gibi devamlı kullanmak dediğimiz gibi son derece sakıncalıdır. Özellikle gençler tarafından kontrolsüz ilişki sonrası çok kullanılan ilacın bir çok sakıncası vardır. Bunun yerine prezervatif kullanarak korunmak çok daha sağlıklıdır. İlişki yaşayan kadınların doğum kontrol hapı yada başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları önerilir. Bu ilaç ancak bir tecavüz, istenmeyen  kontrolsüz bir ilişki yada prezervatif yırtılması gibi bir durumda kullanılmalıdır.
Ertesi gün hapı adet gecikmesi yaparmı konulu makalemiz ilginizi çekebilir. Adet gecikmesi nedenleri bahsedilmiştir. İlacın yüzde yüz bir koruması yoktur. Mutlaka ilaç içildikten sonra adet olmuyor iseniz ve gecikme yaşanıyor ise bir doğum kontrol testi yaptırmanızı öneririz.

2 yorum:

  1. Hamile kalmaktan korkuyorum.bana yardım edebilirmisiniz.hangi ilacı almalıyım.isim verebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğum kontrol yöntemleri hakkında mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Ella ertesi gün hapı hakkındaki yazdığımız makalemizde size yardımcı olabilir.

      Sil