Ertesi Gün Hapı Adet Gecikmesi Yapar Mı? - kadinvsaglik.com

Ertesi Gün Hapı Adet Gecikmesi Yapar Mı?

Ertesi Gün Hapı Adet Geciktirir Mi

Ertesi Gün Hapı Adet Geciktirir Mi

Ertesi gün hapı adet gecikmesi yaparmı, ertesi gün hapı adet geçiktirirmi gibi pek çok farklı soru haklı olarak kadınlar tarafından sorulmaktadır. Öncelikle şu bilinmelidir ki ertesi gün hapları istenmeyen bir gebelik olmasını engellemek amaçlı kontrolsüz ilişki sonrası içilen haplardır. Fakat bu hapları doğum kontrol ilaçları olarak kabul etmek doğru değildir. Maliyetlerinin yüksekliği ve çok yüksek hormon içerdikleri için bu haplar, doğum kontrol hapları gibi düzenli kullanılamazlar. Ertesi gün hapları adet geciktirici olarak algılanması da çok yanlıştır ve son derece sakıncalıdır. Bu ilacı ne amaçla kullanmak gerekir ve adet döngüsü üzerinde etkisi nasıl olmaktadır, ertesi gün hapı edet gecikmesi yaparmı?
Ertesi gün hapları hamilelikte korunma amaçlı kontrolsüz ilişki sonrasında alınan bir tür haptır. Bu haplar kesinlikle düzenli bir şekilde alınmaması gereken ilaçlardır. Bu hap sadece istenmeyen bir ilişki yani tecavüz sonrasında yada prezervatifle korunurken kondom yırtılması, tahriş olması gibi bir durumda  hamileliğin gerçekleşmesini önlemek amaçlı alınır. Bu hapların işleyişi gerçekleşmemiş yumurtlamayı ertelemeye yaramaktadır. Yumurtlama geciktirilerek fallop kanalına ulaşmış olan sperm ile yumurta eşleşmesini önleyebilmektir. Bu şekilde istenmeyen bir gebeliği önlemiş olursunuz. Fakat yumurtlama olmuş ve fallop kanalına gelmiş ise ilişki olur olmaz bu eşleşme olabilir ve hamilelik gerçekleşebilir. Bu yüzde de ertesi gün hapının yüzde yüz koruma sağladığını söyleyemeyiz. Bu haplar eğer kullanılacak ise mutlaka ilişki sonrası hemen ve en kısa sürede içilmelidir ki etkisi daha fazla olabilsin. Peki ertesi gün hapı adet gecikmesi yaparmı, ertesi gün hapı adeti geciktirirmi?
Ertesi Gün Hapı Adet Gecikmesi Yapar Mı?

Ertesi Gün Hapı Adet Gecikmesi Yapar Mı?

Kadınlarda adet döngüsü iki kısımda ve iki hormonun baş rol oyunculuğu ile gerçekleşir. İlk kısımda östrojen hormonu ağır basarken diğer kısımda ise progesteron hormonu giderek baskın hale alır ve hormon birden azalır ve bu azalma sonucunda adet kanaması gerçekleşir. Eğer hamilelik söz konusu ise bu hormon bir miktar azalır ve yerini  diğer baş rol oyuncusu hormonlara devreder. Hamilelik eğer yok ise yumurta adet kanaması ile dışarı atılır. Hamilelik var ise rahime bu hormon boşalmasını talimat olarak vermez ve rahim boşalması gerçekleşmeden hamilelik ve bebeğin rahme tutunması sağlanır. Progesteron hormonu bu açıdan çok önemlidir. Diğer adet geciktirici haplarda da progesteron hormonu vardır fakat işleyişleri ikisinin de birbirinden farklıdır.
Adet geciktirici ilaçlar adeti geciktirebilmek için her gün alınır ve vücuda düzenli olarak progesteron hormonu vererek işleyişini sürdürürler. Ertesi gün hapında ise yüksek dozda progesteron bulunur ve hapın işleyişi yüksek dozda alınan progesteron sayesinde  döllenmiş olan yumurtanın rahme tutunmasını engellemek amaçlanmaktadır.
Progesteron hormonunu vücut yüksek dozda kontrolsüz ilişkiden sonra aldır. Ertesi gün hormon düzeyi eski haline birden bire düşeceği için ara kanama oluşabilmektedir. Yukarıda da dediğimiz gibi progesteron hormonunun birden düşmesi ile adet kanaması oluşmaktadır. Ertesi gün hapının yaptığı ara kanamalar adet kanaması değildir ve adet kanaması yerine geçmez. Adet geciktirici haplarda düzenli verilen hormon sayesinde adet geciktirilir ama bu hap adet geciktirici yerine geçmemektedir. Kesinlikle adet düzenini bozan sağlıksız bir durumdur.
Ertesi gün hapları adet gecikmesi yaparmı sorusunun cevabı evet yapabilir. Hatta adet gecikmesi yapmakla kalmaz adet düzenini de bozabilir. Bu yüzdende bu haplar doğum kontrol hapları yerine asla kullanılmamalıdır. Bu hapları her ilişki sonrasında kullanmaya çalışmak son derece sakıncalı ve çok zararlıdır. Ertesi gün haplarını adet geciktirici olarak almak adeti geciktirdiği gibi ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Yüksek derecede hormon içeren bu haplar kusma, mide bulantısı, göğüslerde şişme ve hassasiyet gibi yan etkiler de yapabilirler.
Sonuç olarak ertesi gün hapları çok elzem bir durum yok ise doğum kontrol ilacı olarak alınmazlar. Tecavüz gibi istenmeyen bir ilişkiye zorlanan kadın bu hapları ilişki sonrası kullanarak istenmeyen bir hamilelikten kendini koruyabilir. İlacı bir diğer kullanma sebebi de ilişki sırasında prezervatifin yırtılması yada tahrişi sonucunda  istenmeyen bir gebelikten korunmak amaçlıdır. Ertesi gün hapları yüksek oranda hormon içerir ve sık kullanımı zararlıdır. Kullanıldıktan sonra ara kanama yapar ve bunun yanın da adet gecikmesi, adet düzensizliği de yapan ilaçlardır.
İlacın yüzde yüz bir kourması olmadığı için geciken adet kanamanız olur ise mutlaka bir hamilelik testi yaptırmanızı öneririz.

Hiç yorum yok