Adetliyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılır Mı? - kadinvsaglik.com

Adetliyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılır Mı?

Adetliyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılır Mı?

Adetliyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılır Mı?

Adetliyken doğum kontrol hapı kullanılır mı, adetliyken doğum kontrol hapı içilir mi gibi bir çok soru sorulmaktadır. Doğum kontrol ilaçları kadınların hamilelikten korunmak için en çok kullandığı doğum kontrol ilaçları arasındadır. İlaçların kullanımı genelde birbiri ile aynıdır. Bu sebeple de ilaçların adetliyken de kullanımı da birbiri ile farklılıklar göstermemektedir.
Doğum kontrol ilaçları yumurtlamayı önlemek amaçlı vücuda hormon veren ilaçlar olup gebeliği önlemektedir. Bu ilaçlar düzgün kullanıldığında kadınları % 99 oranında gebelikten korumaktadır. İlaçların kullanımı aksatılmamalı ve her gün düzenli aynı saatinde alınmalıdır. İlaçlar unutulduğunda hemen alınmalı, eğer bir gün unutulur ise diğer ilaçla birlikte alınmalıdır.
Doğum kontrol hapları iki farklı şekilde üretilen ilaçlar olup hepsinin etkisi birbiri ile aynıdır. Kimi hap 21 gün içilen ilaçlar olup kimisi de 28 gün kullanılır. Bunlar arasındaki fark 21 günlük ilaç kullanımında 7 gün ara verilir ama 28 günlük ilaç kullanımında ilaç kullanımına ara verilmez. Bu diğer 28 günlük ilaçların son 7 günlük hapının içerisinde  hormon bulunmaz ve kadınları kan kaybından dolayı yaşadıkları kansızlık şikayetlerine yönelik demir takviyesi bulunmaktadır. Bu sebeple özellikle ilaçların alınmasında sıra ile alınması çok önemlidir. İlaç sırası ok işaretleri ile gösterilmektedir. İlaç kullanımında bu ok işaretleri her gün düzenli şekilde takip edilmektedir.
Adetliyken de hamile kalma riski çok az da olsa vardır. Adetliyken hamile kalınır mı adlı makalemizde bu konu ile ilgili bilgileri detayları ile bulabilirsiniz.
Doğum Kontrol Hapı Adetliyken İçilirmi?

Doğum Kontrol Hapı Adetliyken İçilir mi?

Doğum kontrol ilaçları ilk kez kullanılırken adetin ilk günü başlanır. Yani adetliyken doğum kontrol hapı kullanılır mı sorusunun cevabı zaten ilaca ilk başlanırken adet döneminin ilk yada ikinci günü başlanması gerektiğidir. Bu sebeple de adetliyken doğum kontrol hapları kullanılır.
İlk kutu bittikten sonra 21 tabletlik ilaç kullanılıyor ise  7 gün ara verilir  ve adet kanamasının bu süre içerisinde olması beklenir. Bu süre zarfında 2-3 gün içerisinde adet kanaması gerçekleşir. 7 gün geçtikten sonra ilaç alımına yeni kutu ile başlanır. Bu yedi günlük bekleme süresi sonlandığı yeni ilaca başlarken adet kanamasının kaçıncı gününde olduğunuza bakılmaz. Yani ikinci ve diğer kullanımlarda yeni kutuya geçerken de adetliyken doğum kontrol hapı kullanılır mı sorusunun cevabı da evet kullanılır olacaktır. İkinci kutuya geçişte de adetin kaçıncı gününde olduğunuza bakılmadan ilaç kullanımına düzenli olarak devam edilir.
28 tabletlik ilaç kullanımında da ilaç doktor tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde adetin ilk günü yada adet kanamanızın olduğu ikinci gün başlanır ve 28 günlük hap alımına devam edilir. İlaç kullanımı bittikten sonra ara verilmeden diğer kutuya geçilir. Diğer kutuya geçilirken adetliyken doğum kontrol hapı içilir mi sorusunun cevabı da adetli olunup olunmadığına bakılmadan ilaç yeni kutuya geçilmelidir.
Adetliyken doğum kontrol hapı ilk kullanılmaya başlanır ve diğer alımlarda adetli olunup olunmadığına bakılmadan ilaçlar düzenli kullanılır. İlaç sırasına özen gösterilerek sırası bozulmadan alınmasın çok önemlidir. 21 günlük ilaç kullanımlarında 7 gün ara verilir ve bu 7 gün bitiminden sonra hemen ikinci kutuya devam edilir. Yeni kutuya geçişte de adet kanamanızın kaçıncı gününde olduğunuza bakılmadan ilaç kullanımına devam edilir.
Adetliyken ilaç kullanımına başlanmasının sebebi adet olurken en az hamile kalma olasılığı olmasıdır. Çok az da olsa hamilelik olasılığı olan adet döneminde başlanır ki yumurtlama döneminin yakalanması çok daha fazla olsun. İlk kutu bitimine kadar prezervatif kullanmak çok daha doğru olacaktır. İlk hafta kullanımında hamilelik riski vardır. İlk hafta doğum kontrol haplarının koruma olasılığı çok azdır. Tedbir amaçlı ilk ay korunmaya özen göstermek gereklidir. İlk ay bitiminde ikinci kutu da başka bir korunma yöntemine gerek kalmadan ilaç kullanımı % 99 oranında olmaktadır.

Adet düzensizliği için doğum kontrol hapı kullanımını anlattığımız makalemiz dikkatinizi çekebilir.

Doğum kontrol yöntemleri arasında doğum kontrol halkası da vardır. Vajina içerisine yerleştirilerek kullanılan doğum kontrol halkası yeni ve çok faydalı bir yöntemdir. Nuvaring doğum kontrol halkası anlatıldığı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Doğum kontrol hapı kullanmayı unuttuğunuz dönemlerde yada korunmadan ilişkiye girdiğiniz günlerde korunma yöntemi olarak kullanılan ertesi gün hapı ile ilgili makalemiz dikkatinizi çekebilir.

Makalemiz ile ilgli yorumlarınızı yorum gönder bölümüne yazabilirsiniz. Yorumlarınızı, istek ve önerilerinizi bekliyoruz.

8 yorum:

  1. Adetliyken demi hamile kalkmıyormuş okudum diğer maklenizide hayretler içind e kaldım.kac yaşında kadının ben bilmiyodum.ne kadar bilmediğimiz şey var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğpru düşük bir ihtimal bile olsa kalınabiliyor. Her yaşta öğreneceğimiz o kadar çok bilgi var ki. Hepimiz her yaşta çok değişik bilgiler öğreniyoruz.

      Sil
  2. Merhaba Ben yeni basladim iki gun ictim sonra trafik kazasi gecirdim.. 3 gun kullanamadim ve bir hafta arayla adet gormeye basladim bu normal mi tekrar baslayabilir miyim haplari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Doğum kontrol ilaçlarına, ilaca ilk başlanırken adet döneminin ilk yada ikinci günü başlanmaktadır. Su an adetliyseniz başlayabilirsiniz.


      Sil
  3. Merhaba bende kist var ve bu yuzden dogum kontrol hapi verildi amac kistin erimesi sadece makale benim icinde gecerlimi afet doneminde mi basliycam ilaci kullanmaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursel hanım kist için en uygun tedavi hormon tedavisidir.Doğum kontrol ilaçlarının içeriği de hormondur. Evet bu makalede yazdığımız gibi ilk başlarken adetliyken başlanıyor. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  4. Kurtajdan sonra kist oluşmuş bana kadın doğum kapı verdi iç diye ama ben şuan adetliyim sorun olmaz değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğum kontrol hapına adetlikken başlanmaktadır. Başlayabilirsiniz.

      Sil