Adetliyken Hamile Kalınır Mı? - kadinvsaglik.com

Adetliyken Hamile Kalınır Mı?

Adetliyken Hamile Kalınır mı
Adetliyken Hamile Kalınır mı

Adetliyken hamile kalınır mı sorusu bir çok kadın tarafından Kadın Doğum Uzmanlarına sorulan en sık sorular arasındadır. Bir kadının hamile kalabilmesi için üreme döneminde korunmasız ilişkiye girmesi gerekmektedir. Erkeğin sperm hücreleri kadının yumurtası ile karşılaşmaz ise hamilelik söz konusu olamaz. Adet döneminde ilişkiye girmek doğrumu yada bu dönemde ilişkiye girilir ise adet döneminde hamile kalınırmı? Adet döneminde hamile kalmak mümkün mü?

Her ay kadınlarda olgunlaşan bir yumurta, yumurtalıklardan serbest bırakılarak tüplere atılır. Tüplerin ucunda bu yumurta 12 ile 24 saat arası yaşamını sürdürür. Yumurtanın bu kısa yaşam süresi içerisinde bir sperm ile buluşması ile hamilelik söz konusu olur. Döllenen yumurta 5 gün içerisinde rahim içerisine ilerleyerek rahim duvarına tutunur.
Yumurtlama genelde adet kanamasının başlamasından 14 gün sonra gerçekleşir. Yada adet kanaması başlamadan 14 gün önce oluşur. Bu kesin bir rakam olmamakla birlikte adet döngüsü 28 gün çeken kadınlar için söz konusu bir rakamdır. Adet döngüsü 28 günü geçen kadınlarda süre biraz daha uzamaktadır. Adet kanaması sık olan kadınlarda ise işte en tehlikeli olan kanama şekli budur. Bu tür sık kanama geçiren kadınlarda yumurtanın olgunlaşması ve tüplere gelmesi çok kesin bir rakamla söylenemez.
Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Korunmasız ilişki ile rahim içerisine giren spermler 3 gün boyunca hayatta kalabilirler. Gerekli ortam müsait ise çok daha uzun kalma şansları vardır. Yumurtanın tüplere atılmasından bir kaç gün önce korunmasız ilişkiye girilmesi hamile kalma ihtimalini yükseltir. Bir kadının bir ay boyunca hamile kalma şansı yumurtanın tüplerde duran 12-24 saatlik yaşam süresinde gerçekleşir. Fakat erkeğin spermi bir kaç gün öncesinden rahime yerleşmiş ise hamilelik gerçekleşebilir. Yani ille de 12-24 saat içerisinde ilişki olması şart değildir. Yumurtlama dönemi hesaplanarak o dönem içerisinde sık sık ilişkiye girilmesi hamilelik olasılığını arttırmaktadır. Çok nadirde olsa adetliyken hamile kalınabilir. Adet döneminde hamile kalmak mümkündür. Özellikle adet döngüsü düzensiz, kadınların yumurtlama dönemini hesaplamak mümkün değildir. Bir ay önceki adet dönemi erken yada geç gelen bir kadının bir ay sonraki adetinin yumurtlama dönemlerine yakın olması mümkündür. Her kadının hormon dengesi farklılıklar göstermektedir. Hormon bozukluğu yaşayan bir kadın düzensiz adet görebilir. Yada düzensizlik olmasa bile yumurtlama erken yada geç olabilir. Bu sebeple de çok nadirde olsa adetliyken hamile kalınabilir, kesinlikle kalınmaz diyemeyiz. Çok zor bir ihtimal olsa bile böyle bir ihtimal vardır. Bebek istemeyen çiftlerin her ne koşulda olursa olsun korunmasız ilişkiye girmemesi gereklidir. Yumurtlama döneminde olmadığını düşünerek korunmasız ilişkiye girmek nadir de olsa adet döneminde hamile kalmak mümkündür, hamilelik ile sonuçlanabilmektedir.
Adet Döneminde İlişkiye Girilirmi?

Adet Döneminde İlişkiye Girilirmi?

Adet döneminde ilişkiye girmek  kadının sağlığı açısından son derece sakıncalı bir durumdur. Adet döneminde kadının vajinasında doğal olarak bulunan koruyucu laktik asitin üretimi bu dönemde durmaktadır. Rahim bu dönemde hastalık kapmaya çok elverişli, vajina ve rahim zararlı pek çok mikroorganizmaya, bakteriye karşı çok hassas ve korunmasızdır. Adet kanamasının vücuttan atılması için rahim ağzı normalden daha açık durumdadır. Bu yüzdende mikroorganizmaların ve bakterilerin rahim içerisine girmesi çok daha kolay olmaktadır. Erkekten gelebilecek olan mikroorganizmalar ve enfeksiyonlar bu dönemde tüm rahime yayılma olasılığı normal dönemden çok daha fazladır.
Erkek içinde bu durum son derece sakıncalıdır. Kadınların adet döneminde oluşan kan dokusu mikropların ve enfeksiyonların üremesi için son derece elverişlidir. Bu durumda hastalıkların erkeğe bulaşması çok daha kolay ve basit olur. Her iki cins içinde hastalık kapmak bu dönemde kolaylıkla gerçekleşir. Korunarak girilen ilişkilerde ancak prezervatif kullanılıyor ise hiç bir tehlike söz konusu değildir. Diğer korunma yöntemleri ancak bebek olmasını engellerken prezervatif kullanımı hastalık geçmesini de engellemektedir.
Sonuç olarak adet döneminde ilişkiye girmek kişilerin kendi isteklerine bağlı bir durum olup sakıncaları da vardır. Bu dönemde kadın ve erkeğin hastalık kapma ihtimali diğer dönemlere nazaran çok daha fazladır. Hamile kalma olasılığı yok diye de düşünülmemelidir. Adetliyken hamile kalınabilme ihtimali de çok az olsa da mümkündür. 

 

Adetliyken İlişkiye Girmek Haram mı?

Adet döneminde ilişkiye girmek dini açıdan da haram kabul edilmektedir. Diyanet ve din adamları adet döneminde kadının ilişkiye girmesinin haram kabul edildiğini söylemektedirler. Dini açıdan da kabul edilmeyen bu ilişki şekli sağlık açısından da sakıncalıdır.

 

Adetliyken İlişkiye Girilmesi İle ilgili Sık Sorulan Sorular

Adet Dönemine Yakın İlişkiye Girmek Hamile Kalınır mı?

Adet dönemine yakın ilişkiye girmek de hamile kalma ihtimali olan bir durumdur. Adet olmadan önce yumurtlama dönemine çok daha yakın bir dönemdir ve hamile kalma ihtimali çok daha yüksektir.

 

Adetliyken İlişkiye Girilirse Hamile Kalınır mı?

Adet döneminde korunmasız olarak ilişkiye girilir ise hamile kalma ihtimali mümkündür. Korunarak girilen ilişkilerde bu durum söz konusu değildir.

 

Adet Döneminde İçine Boşalırsa Hamile Kalınır mı?

Adet dönemlerinde ilişkiye korunmasız girilmiş ise evet hamile kalma ihtimali vardır.

Adet Döneminde Hamile Kalındığı Nasıl Anlaşılır

Adet döneminde oluşabilecek bir gebeliği ancak bir dahaki adet döneminde kanamanız olmaz ise fark edebilirsiniz. Eğer adet döneminde ilişkiye girmiş ve şüpheniz var ise yapacağınız bir gebelik testi ile de anlamanız mümkündür. İlişki sonrasında yumurtanın rahime tutunması 5 gün sonra olduğundan bir hafta sonrasında yapılan bir idrar testi hamileliğinizin gerçekleşip gerçekleşmediğini  %98 oranında çıkarabilir. Bunun için en kesin yapılacak olan test kan testidir.

Hiç yorum yok