Omuzda Kas Yırtılması - kadinvsaglik.com

Omuzda Kas Yırtılması

Omuzda Kas Yırtılması

Omuzda Kas Yırtılması

Omuzda kas yırtılması bir çok insanda yaşanan, sık rastlanan bir sorundur. Tıbbi olarak Rotator manşet  adı verilen omuz çevresi kaslarda oluşmaktadır. Omuzda kas yırtığı genelde gençlerde düşme ve kaza sonucunda yaşlılarda ise aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak yaşanmaktadır. Omuzda kas yırtılması belirtilerinden en önemlisi omuzun dışından başlayıp içe doğru gelişen ağrıdır. Omuz kas yırtılması tedavisi mutlaka yaptırılmalı ihmal edilmemelidir.
Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri

Bu ağrı kolları iki yana doğru uzattığında çok hissedilmeyen ama yukarı doğru kaldırdığında yoğun bir şekilde yaşanan ağrılardır. Kişi kolunu yukarı doğru kaldıramaz ve yüksek bir yerden bir şey alamaz. Kolu yukarı, yana doğru kaldırdığında oluşan kuvvet kaybı bir diğer omuz kas yırtılması belirtisidir. Bu kuvvet kaybı ve güçsüzlük kasın görevini yerine getiremeyişinden olmaktadır. Kas yırtılması oluşan kişilerde eğer tedavi erken dönemde yapılmaz ise ilerleyerek omuz ekleminin aşınmasına ve omuzlarda kireçlenmeye neden olmaktadır. Hareket kaybı yaşanmasına neden olan bu ağrılar kişinin gündelik yaşamını kötü etkilemektedir. Rotator manşet yırtıkları tam kat veya kısmi olabilirler. Kısmi hareket kayıplarında ağrı ve hareket kaybı daha azken, tam kat omuz kas yırtılmasında hareket kaybı ve kuvvet azalması çok daha fazla yaşanmaktadır.
Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri

Omuz Kas Yırtılması Tedavisi

Omuz kas yırtılması tedavisinde öncelikle tanının doğru konması çok önemlidir. Omuz kas yırtılmalarında Ortopedi bölümüne gidilmektedir. Doktorunuzun fiziki muayenesi hastalığın tespiti açısından çok önemlidir. Doktorunuz hastalığın hikayesini dinledikten sonra omuz hareket açıklığı, kas gücü, özel sıkışma testleri yaparak fiziki muayene yapar. Röntgen grafileri ile kemik yapının durumu incelenir. Aynı zamanda kas içi kireç birikmesi alanları (kalsifik tendinit) ve omuz ekleminde aşınma ve eskimenin olup olmadığına bakılır. Omuz çevresi kas yırtıklarının tanısında en değerli yöntem manyetik rezonans görüntüleme yani MRG'dir. Bu şekilde  yırtığın yerleşimi, boyutları, kasta kullanmamaya bağlı gelişen dejenerasyonlar ve eklem kıkırdağının aşınması ayrıntılı olarak görülmektedir. Kas gücünü değerlendirmek ve daha iyi incelemek için omuza bir lokal anestezik enjeksiyonu yapıldıktan sonra doktorunuz fiziki muayeneyi yeniden yapar. Ultrason çekilmesi de tanının konmasında yardımcı olmaktadır. Omuz kas yırtılmasının değerlendirmesinde son olarak artroskopik inceleme ile kasın hem alt, hemde üst yüzü değerlendirilir.
Kısmi kas yırtığı olan 65 yaş üstü hastalarda  kas gücü ve omuz hareket açıklığı iyi ise anti inflamatuar ilaçlar, uygun egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gerek görülen durumlarda hastaya kortizon içerikli tek dozluk iğne enjekte edilerek hastanın ağrılarından kurtulması sağlanmaya çalışılır. İlaç, kortizon enjeksiyonu ve fizik tedaviye rağmen ağrısı devam eden hastalara ise son çare ameliyattır.
Kısmı kas yırtığı olan genç hastalara ilaç, kortizon enjeksiyonu ve fizik tedavi uygulaması yapılır ve eğer tedavilere cevap vermeyen durumlarda artroskopik tedavi yapılmaktadır. Bu tedavide omuz yırtığının tipine göre sadece saçaklanmış bölgenin temizlenmesi ve sıkışmaya yol açan kemik çıkıntıların tıraşlanması işlemi yapılabileceği gibi, yırtık tam kat haline getirilip tamir edilmeye çalışılır.
Kolda güç kaybı olan genç ve kolunu aktif olarak kullanan kişilerde ve tam kat kas yırtığı olan hastalarda mutlaka cerrahi işlem yapılmaktadır. Özellikle 1.5 cm’den büyük tam kat yırtıklar, cerrahi olarak onarılmazlarsa hastalık ilerler ve hasta kolunu kullanamaz hale gelir.  Cerrahi tedavi yırtığın yerleşimine, boyutuna ve onarılabilir olmasına göre artroskopik veya açık ameliyat şeklinde yapılmaktadır. Onarılması mümkün olmayan yırtıklarda, genç hastalarda başka bir bölgeden alınan kas nakilleri ile omuzda kas yırtığı onarılmaya çalışılır. İleri yaşta ve omuz ekleminde ileri derecede kireçlenme olan hastalarda omuz protezi ameliyatı yapılmaktadır.
Omuzda kas yırtılması eğer tedavi edilmez ise ciddi hastalıklara hatta donuk omuz hastalığına neden olmaktadır. Ciddi durumlar doğurabilecek olan bu hastalık mutlaka tedavi edilmelidir. 
Omuzda Kas Yırtığı Ameliyatı

Omuzda Kas Yırtığı Ameliyatı

Artroskopik rotator manşet yırtığı onarımı anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılmaktadır. Omuz bölgesinin değişik noktalarından 1 cm çapında delikler açılarak, yerleştirilen kamera sistemleri ile omuz eklemi ve kas yırtığı bölgesi incelenir.
Eklem içerisindeki sorunlar tespit edilerek düzeltildikten sonra, kas yırtığı tazelenir ve kemikten ayrılmış olduğu bölgeye dikiş çapası adı verilen titanyum implantlar ile bağlanır. Bu işlemden sonra hastanede bir gece kalmak gerektirmektedir. Sonrasında küçük bir cerrahi işlemle omuz açılıp işleme devam edilebilir. Bu işlem her hastada değişiklik göstermektedir.
Omuz yırtılması ameliyatından sonra hasta 3 veya 6 hafta kadar kolu askılı dolaşmak zorundadır. Doktorunuzun onayı ile 3-4 hafta sonra hasta başkasının yardımı ile küçük hareketler yaptırılır. Hasta ancak 6 haftadan sonra aktif hareketler yapmaya başlayabilir. Omuzun eski halini alması 6 ay kadar bir tedavi sürecinden sonra olmaktadır. Hasta 6 hastadan sonra yavaş yavaş araba kullanmaya ve basit hareketler yapmaya başlar. Kolu zorlayıcı hareketler yapmaya, spor yapmaya ancak 6 ay sonrasında başlanmaktadır.
Ameliyat sonrasında kasın doku kalitesinin yetersiz olması, hasta yaşının ileri olması, uygun olmayan rehabilitasyon, yeniden travma geçirilmesi, kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması, sigara kullanımı ve yırtık boyutunun ilk tamir anında çok büyük olması omuz kas yırtılmasının yenilemesine neden olabilmektedir. Bu yeniden oluşan omuz kas yırtığı öncekinden daha küçük olur ve çok fazla belirti vermemektedir. Hastanın kolunda ciddi güç kayıpları yaşanmaz ise yeniden ameliyat yapılmasına gerek yoktur.
Omuzda kas yırtılması bitkisel tedavi ile ilgili yazdığımız makalemiz ilginizi çekebilir. 

Hiç yorum yok