Donuk Omuz Belirtileri Ve Tedavisi - kadinvsaglik.com

Donuk Omuz Belirtileri Ve Tedavisi

Donuk Omuz Hastalığı

Donuk Omuz Nedir

Donuk omuz nedir? Donuk omuz belirtileri nelerdir? Donuk omuz tedavisi nasıl yapılır, Donuk omuz neden olur? Donuk omuz ameliyatı nasıl yapılır? Donuk omuz egzersizleri nelerdir? Donuk omuz tedavi edilemezse ne olur? Çok ciddi bir hastalık olan ve çok bilinmeyen bu hastalıkla ilgili pek çok sorunun cevabını verdiğimiz makalemiz bu hastalıkla ilgili en kapsamlı bilgiye sahiptir. 
Bu hastalık şiddetli ağrılı hastalıklardan biri olup, omuz bölgesinde ağrı ve tutulma ile kendini gösterir. Çok iyi bilinmeyen bu hastalığa adeziv kapsül iltihabı da denmektedir. Omuz kapsülünün daralması ile oluşan bir hastalıktır. Omuz kapsülü, omuzumuzu saran dokudur ve bu dokunun yapısının bozulması ile omuz işlevini göremez hale gelmektedir. Hastalığın tedavisi uzun sürer ve bu dönemde hasta kollarını kıpırdatamadığı için el ve kol yardımı ile yaptığı işleri tedavi sonuçlanana kadar yapamayabilir. Hasta giyinemez, soyunamaz, fermuarını çekemez ilerleyen evrelerde elleri ile yüzünü yıkayamaz hale gelmektedir.
Genelde kadınlarda daha çok görülen hastalığın toplumun yüzde 2'sinde olan bir ortopedik hastalıktır. Yaklaşık 40 ile 70 yaş arası görülen bu hastalıkta, hastaların 10 tanesinden 7'si kadınlardır. Bu hastalıkta gece ağrıları çok fazla yaşanmaktadır. Hastalığın başlangıç evresinde hasta omuzunu incitmiş gibi bir ağrı hisseder. Bu ağrı geçmez ve her geçen gün ilerleyerek devam eder. Genelde yaralanmalar, kireçlenme, iltihaplı hastalıklar ve felç gibi sebepler ile görülen bu hastalık tek omuzda görüldüğü gibi iki omuzda da birden oluşabilmektedir.

Donuk Omuz Belirtileri

Donuk omuz belirtileri, hastalıın başlamasıyla birlikte omuzda ve kol bölgesinde incinmiş gibi ağrılar oluşmaktadır. Bu ağrılar her geçen gün biraz daha artarak ilerler. Özellikle geceleri artan ağrılar nedeni ile hasta uykudan ağrı ile uyanır yada hiç uyuyamaz. Bazı durumlarda kas ağrıları ile karıştırılan hastalığın ağrısında, ağrı her geçen gün artarak ilerler. Omuz ağrısı ile başlayan hastalıkta zamanla kollarda hareket kaybı yaşanmaktadır. Hastalık ilerledikçe hasta kollarını kullanamaz hale gelmektedir.
Belirtileri başlamış olan hastalar, elbiselerini çıkarmakta, giyinmekte ve fermuarlarını çekmekte zorluk yaşarlar. Günlük aktivitelerini yapamaz hale gelen hastalar araç kullanamaz, saç tarayamazlar. Sinsice ilerleyen hastalık bir kaç ayda oluşabileceği gibi ilerleme süreci 2-3 yılı da bulabilmektedir.

Donuk Omuz Neden Olur

Donuk Omuz Neden Olur

Nedenlerinden en önemlisi hastanın değişik sebepler ile omuzunu bir dönem oynatmamasıdır. Genelde kolda oluşan kırıklar sonucunda ağrıdan dolayı hasta omuzunu oynatmaz ve bu omuz bölgesinde bu hastalığa zemin hazırlar. Özellikle kol kırıklarında ortopedi doktorunun sizlere önereceği egzersizleri sağlam olan kolunuz ile alcılı kol destek alınarak yapmaya çalışmalısınız. Omuz ekleminin sabit kalmamasına ve omuz eklemini yapılan egzersiz hareketleri ile oynatmak, bu hastalıktan korunmaya yardımcı olacaktır.

Omuzda Kas Yırtılması
Omuz çevresi kaslarında oluşan bir yırtık bu hastalığa neden olmaktadır. Kas yırtılması sonucu kol hareket ettirilemez ve hareket kaybı yaşanmaktadır. Uzun süre hareketsiz kalan kol ve kol kasları zayıflar ve bu hastalığına dönüşebilmektedir. Nedenleri arasında en önemlisi de kas yırtılması sonucu yaşananlardır. Omuzda kas yırtılması ile ilgili yazdığımız makalemiz bu konuda size çok yardımcı olacaktır.

Boyun Düzleşmesi- Boyun Fıtığı
Özellikle boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı hastalarında boyun tutulmaları ve boyun ağrıları çok fazla yaşanmaktadır. Sinirlere baskı yapan bu iki durum karşısında ağrıdan dolayı boyun bölgesi oynatılmamaya çalışılır. Boyunla birlikte omuz ve kolda oynatılmamaya özen gösterilir. Bunun neticesinde hareketsiz kalan omuz eklemleri bu hastalığa yakalanabilirler. Hastalık en çok omuz bölgesini sabit tutmak zorunda kalan kişilerde görülmektedir.

Şeker Hastaları
Şeker hastalarının yüzde 10'unda bu hastalık çok sıklıkla görülmektedir. Hastalığa en çok şeker hastaları yakalanmaktadır. Kandaki şeker oranını düşürmek zorlaştığı için şeker hastalarının tedavisi diğerlerine göre daha zor olmaktadır. Bazı şeker hastalarında tedaviye cevap alınamadığı için hastalık kalıcı olabilir. Tedavisi en zor olan kişiler şeker hastalarıdır.

Kronik Hastalıklar
Donuk omuz belirtileri genelde tiroit hastalarında, kalp ve damar hastalıkları, trigliserid yani yağ oranının yüksel olan kişilerde hastalığa yakalanma riski fazla görülmektedir. Bu tür hastalıklarda kan şekeri ve yağ düzeyleri, hormon düzeyleri kontrol altına alınması hastalığa yakalanmayı aza indirmektedir. Kalp krizi ve felç geçirenlerde de hastalık daha çok görülmektedir. Hareket kısıtlılığı yüzünden daha çok yaşanan hastalık fark edilip bir ortopedi doktoru ile görüşülmeli ve omuz hareketleri verilerek uygun bir tedaviye hastalık daha başlamadan başlanmalıdır. Bu tür hastaların uyanık olması ve hareket azlığından dolayı bu hastalığa yakalanma riskinin olduğunu fark etmeleri gereklidir. Başlayan omuz ağrıları var ise hemen uygun  omuz egzersizleri ile en azından evde egzersizlere başlayarak hastalığın önünü almaları gereklidir. Donuk omuz tedavisi egzersiz yapmaktır.

Omuz Kireçlenmesi
Omuz bölgesinde oluşan kireçlenme ikinci bir hastalığa  neden olmaktadır. Omuz içerisinde oluşan rotator manşet kaslarının tam veya kısmi yırtıkları, omuz tendonlarında kalsiyum birikmesi, omuz kireçlenmesi nedeni ile oluşan olgular hastalığa neden olmaktadır.

Geçirilen Ameliyatlar
Özellikle kalp ve göğüs cerrahisi ve meme cerrahisi sonrasında da görülme riski çok fazladır. Kas yırtılması veya kırık gibi bir nedenden dolayı geçirilen omuz ameliyatları,  hastalığa neden olmaktadır. Geçirilen ameliyatlar sonrasında omuz sabit tutulmak sureti ile bu hastalığa zemin hazırlanır. Bu tür ameliyatlar sonrasında doktorunuz ile konuşmanız ve size uygun egzersizler ve  hareketler ile omuzu hareket ettirmeye çalışmalısınız.

Kadınlarda Meme Hastalığı
Hastaların yüzde 70'ini kadınlar oluşturmaktadır. Genelde kadınları etkileyen bu durum meme hastalıkları önemli rol oynamaktadır. Meme hastalıkları, meme kanseri, meme ameliyatları kaynaklı bir çok hastalık bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. El işi yapan ve uzun süre oturan kadınlar omuzlarını çok kullanmadıkları için omuz eklemleri küçülerek büzülme göstermektedir. Omuz ağrılarının çok önemsememesi bu büzülmenin ilerlemesine neden olmaktadır. Genelde kadınlarda 40 yaş sonrası kemik erimesi de daha fazla görülmektedir. Kemik erimesi bu hastalığın ilerlemesinde ve oluşmasında çok önemli yer taşımaktadır. Hastalığın zaten 40 yaş üzeri kişilerde donuk omuz belirtileri daha fazla görülme nedeni özellikle kadınlarda kemik erimesidir. Menopoz ile başlayan bu durumda kadınlar mutlaka günlük olarak egzersiz yapmalı ve kemik ölçümlerine dikkat etmelidir.
Donuk Omuz Belirtileri

Donuk Omuz Tedavisi 

Hastalığın teşhisini koyabilmek için öncelikle uzman doktor tarafından fiziki muayene edilir. Bu muayenede kol zorlanmadan yukarı kaldırılarak kendi ekseni etrafında döndürülür. Kolun ne kadar hareket edebildiğine ve hareket esnasında ağrı olup olmadığına bakılır. Doktorunuz gerek görür ise röntgen filmi isteyerek hastalığı teşhis edecektir.
Hastalığın giderilmesinde ilk amaçlanan hastanın ağrılarının kesilmesidir. Ağrılarının giderilmesi için ağrı kesici ilaçlar, ödem azaltıcı ilaçlar, omuz eklem enjeksiyonları ve fizik tedavi uygulaması yapılmaktadır. Hastalığa yakalanan hastalar ağrı nedeni ile omuz eklemlerini korumaya alır ve hareket ettirmemeye çalışırlar. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Ne kadar ağrırsa ağrısın hareketleri yaparak günlük aktivitelerini yapmaya çalışmalıdırlar. Hareketsiz kalan omuzda hastalık daha çok ilerler. Hastalığı durdurmanın tek yolu ilerlemesini önlemektir. Hastalık ek bir çok yol ile tedavi edilmektedir. İğne vurularak ağrıların giderilmesi,  ameliyatı, bitkisel tedaviler, fizik tedavi,  egzersizleri yaparak, masaj ve bir çok yol ile hastalık tedavi edilmeye çalışılmaktadır.
Donuk Omuz Tedavisi

Kortizon İğneleri

Kortizon iğneleri direk omuz eklemin içine enjeksiyon yapılır. İğneler hastalığı geçirmezler fakat burada amaçlanan hastanın ağrısının azaltılmaya çalışılmasıdır. İğne yardımı ile omuz esnetme hareketleri yapılmaya olanaklı hale getirilir. Donuk omuz tedavisi için  egzersizleri yapmaya bu şekilde olanak sağlanmış olur. Donuk omuz tedavisi hareketleri ile hastanın omuz bölgesi gevşetilerek hastalık çok daha erken tedavi edilmeye çalışılır.

Donuk Omuz Ameliyatı

Ameliyatta amaçlanan donan omuz eklem kapsülündeki yapışıklıkların giderilmesidir. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Omuz eklemi açılmadan omuz kapsülünün içindeki daralmış bölgeler açılmaya ve gevşetilmeye çalışılır. Burada amaçlanan omuz- eklem hareketlerinin yapılabiliyor olmasıdır. Hasta ameliyat esnasında bu hareketleri yapabiliyor mu test edilir. Hastanın hareket kaybının olmamasına özen gösterilir. Ameliyat sonrasında hasta artık omuz bölgesini oynatıyor hale gelmektedir. Çok başarılı olan omuz ameliyatları sayesinde hasta günlük yaşamına çok kısa sürede dönmektedir.
Donuk Omuz Ameliyatı

Donuk Omuz Rehabilitasyonu

Omuz ameliyatı sonrasında rehabilitasyon mutlaka gereklidir. Hastadan hastaya ağrı şikayetleri değişiklikler göstermektedir. Ameliyat sonrası ilk gün ağrı kesiciler ile hastanın ağrıları azaltılmaya çalışılmaktadır.
Ameliyat sonrasında ikinci gün fizik tedavi başlamaktadır. Donuk omuz fizik tedavi hareketleri hastaya doktor tarafından verilmektedir. Hasta bu hareketleri kesintisiz ve mutlaka yapmalıdır. En az 4-6 hafta arası yapılması gereken egzersizler ile hastanın omuz bölgesinin hareket kabiliyetinin eskisi gibi olması amaçlanmaktadır. Ameliyatın başarısı hastanın ameliyat sonra kendine ne kadar dikkat ettiği ile de alakalıdır.
Hasta evde kendi uyguladığı fizik tedavi hareketlerinin yanında fizik tedavi merkezlerinden de yardım almalıdır. Burada omuz bölgesine uygulanacak olan fizik tedavi ile profesyonel bir yardım alarak gündelik hayatına çok daha rahat dönecektir.

Donuk Omuz Tedavisi Edilmezse

Donuk omuz belirtileri başlayan hastalarda donuk omuz tedavisi edilmezse hastada ilerleyen dönemlerde hastalık kalıcı hale gelebilir. Hareketlerde kısıtlılık ve uzun yıllar hastalığın hastada devam ettiği görülmektedir. Hastadan hastaya değişen bu durum, bir çok tedavi edilmeyen hastada 2-10 yıl devam ettiği ve çoğu hastada tüm yaşamı boyunca omuz eklemi kısıtlılığının yaşandığı görülmektedir. Ağrılar hastalıkla birlikte eğer tedavi edilmez ise devam etmektedir. Özellikle gece ağrıları çok daha şiddetli hale gelmektedir. Hastalığın ilerlemiş hali omuzu hiç kıpırdatamadığı için kollarla yapılan hiç bir aktivitenin yapılamadığıdır.

Donuk Omuz Egzersizleri

Bu hastalıkta 3 evde vardır ve bu evreler  hastalığın başlangıç aşaması yani erken dönem, yapışıklık yani hastalığın ileri evresi ve son evresi ise hastanın omuzunu hiç kıpırdatamadığı 3. evredir. Donuk omuz belirtileri ilk evrede yani başlangıç evresi 3-8 ay arası sürmekte bu dönemde hasta yoğun ağrılarla omuzunu oynatamamaya başlamıştır.  Yapışmanın daha dazla olduğu 2. evrede hasta hareket kısıtlılığını iyice fark edilir şekilde yaşamaktadır ve son evrede omuz iyice donmuştur. Hangi evrede olursanız olun omuzu açmanın tek yolu egzersizleri yapmanızdır. Kendinizi zorlamalı ne kadar ağrınız olursa olsun mutlaka yapmalısınız.

Donuk Omuz Fizik Tedavi Hareketleri

Donuk Omuz Egzersizleri
Egzersiz 1
Sağlam olan kolunuzu bir masaya dayayarak destek almaya çalışın. Donuk olan kolunuzu aşağı doğru sarkıtın ve konunuzu zorlayarak ileri geri hareket ettirmeye çalışın. Bunun peşinden daireler çizmeye çalışalım. Yanlara doğru da açmaya çalışarak kolunuzu zorlayabildiğiniz kadar ileri geri, yanlara ve daire çizerek zorlayınız. Çok ağrınız olması son derece normaldir. Ağrınız var ise kendinizi çok zorlamadan yapmaya çalışmalısınız.  Ne kadar yapmaya çalışırsanız kolunuz o derece açılacaktır.

Egzersiz 2
Bir duvara yada tavana bir çengel takalım. Bu çengel içerisinden ipi geçirelim ve bir ucunu hastalığın hastalığının bulunduğu el ile tutalım. Diğer ucunu sağlam olan elinize alarak, sağlan el ile diğer eli aşağı yukarı çekerek hareket ettirmeye çalışalım. Donuk omuz fizik tedavi hareketleri arasında çok önemli yer tutan bu hareket ile omuz bölgesi hareket ettirilmiş olmaktadır.

Egzersiz 3
Bir duvara doğru dönün ve iki kolunuz ile duvarda adım adım yukarı yürümeye çalışın. Yavaş yavaş yukarı aşağıya doğru hareket ederek omuz bölgesini çalıştırmaya çalışmalısınız. Tırmanma hareketi omuz bölgesinin esnemesine yardımcı olacaktır.

Egzersiz 4
Fizik tedavi hareketleri arasında en önemli yeri olan bu hareket ile hasta sağlan eli ile donan kolunun dirseğinden tutar. Donan konunun el kısmını diğer omuza koyar ve sağlam eli ile dirseğinizden hareket ettirerek omuz bölgesini esnetmeye çalışır. Esneme hareketleri omuz bölgesi için çok önemlidir. Bu hareketi otururken de çok rahatlıkla yapabilirsiniz.

Donuk Omuz Hareketleri

Donuk omuz belirtileri başladığında evde çok rahatlıkla yapabileceğiniz  hareketler ve egzersizler sayesinde bir an önce omuz bölgenizi açabilirsiniz. Bu hareketlerini yaparken omuz bölgesinde ağrı yapsa da hareketler omuz bölgesini açacaklardır. Donuk omuz tedavisi için bu hareketler çok önemlidir.
Donuk Omuz Hareketleri
Bir duvara bir çengel takalım. Bu çengel içerisinden bir ip geçirelim ve iki elimiz ile uçlarını tutalım. Sağlam elimiz ile ipi arkaya öne doğru hareket ettirerek diğer donan kolumuzu harekete zorlayalım. İp kolu çektiği için harekete zorlanan omuz eklemleri bu egzersizler sayesinde çok kısa sürede açılacaktır. Bu egzersizleri yapmadan önce bitkisel yağlar ile omuz bölgenizi yağlamanızda çok fayda vardır. Ağrı kesici, kas gevşetici, iltihap giderici ve bakteri öldürücü özellikte olan lavanta yağı, zerdeçal yağı, at kestanesi yağı, nane yağı, kekik yağı gibi doğal bitkisel yağlar ile masaj yapıldıktan sonra hareketlerini yaparsanız çok daha faydalı olacaktır.
Donuk Omuz Fizik Tedavi Hareketleri

Omuz hareketleri 1
Kollarınızı aşağıya yukarıya mümkün olduğunca kaldırın. Ağrılardan dolayı hareket edemeyebilirsiniz. Kendinizi zorlayarak kaldırabildiğiniz ölçüde kaldırmaya çalışın.

Omuz hareketleri 2
Kollarınızı yanlara doğru mümkün olduğunca kaldırmaya çalışın. Bu egzersiz sayesinde donuk omuz tedavisi sağlanacak ve bu bölgelerinizde açılmalar çok daha fazla olacaktır.

Omuz hareketi 3
Kollarınızı dik bir şekilde öne ve arkada doğru hareket ettirmeye çalışın. Omuz bölgeniz bu sayede çok daha gevşeyecektir.

Omuz hareketi 4
Yana doğru dik uzattığınız kollarınızı öne ve arkaya doğru yavaş yavaş hareket ettirmeye çalışın.

Omuz hareketi 5
Kıllarınızı aşağı doğru dik uzatın ve omuzlarınızı yukarı başınıza doğru çekmeye çalışın. Hareketi mümkün olduğunca yavaş ve dikkatli yapın. Yapabildiğiniz kadar kendinizi zorlamadan yapmaya özen göstermelisiniz. Sonrasında omuzlarınızı yuvarlak çizerek hareket ettirmeye çalışın. Bu hareketi en az 10 defa tekrarladıktan sonra omuzlarınızı arkaya doğru mümkün olduğunca geri doğru çekmeye çalışın. Sonrasında omuzlarınızı öne doğru getirin.

Omuz  hareketi 6
Yere yan uzanın ve resimdeki gibi üste donuk olan kolunuz gelmelidir. Donuk olan kolunuzu yanlara doğru hareket ettirin. Yukarı aşağı, iki yana doğru hareket ettirerek omuzunuzu gevşetmeye ve açmaya çalışın. Donuk omuz belirtileri başladığında bu hareketleri yapmanız donuk omuz tedavisi için son derece önemlidir.
Donuk omuz bitkisel tedavi uygulaması da hastalığın iyileşmesinde son derece önemlidir. Bu tedavi ile ilgili yazdığımız makalemiz size bu konuda yardımcı olacaktır. 

Hiç yorum yok