Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir - kadinvsaglik.com

Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir

Kemik İliği Ödemi Nedir
Kemik İliği Ödemi Nedir

Kemik iliği ödemi nasıl tedavi edilir ve kemik iliği ödemi nedir, belirtileri nelerdir. Kemik iliği ödemi hastaları ve yakınları tarafından bu tür sorular çok sorulmaktadır. Kemik iliği her kez tarafından bilinen yumuşak esnek bir dokudan oluşmaktadır. Kemik içerisinde bulunan bu doku vücuda gerekli olan  kan hücrelerini üretmekle sorumludur.  Bir çok sebebe bağlı olarak kemik dokumuzun içerisinde su birikmesine kemik iliği ödemi adı verilmektedir. Kemik iliği ödemi ve kemik iliği sendromu genelde birbiri ile karıştırılan, birbirine benzeyen iki farklı hastalıktır. Kemik iliği ödemi ise çok daha ciddi sakatlanmalara, osteoporoz ve daha şiddetli hastalıklar da kemik hücrelerinin ölümüne neden  olan çok daha önemli bir hastalıktır. İhmal edilemeyecek kadar ciddi bir hastalık olan bu durum mutlaka ilerlemeden tedavi edilmelidir.

Kemik İliği Ödemi Belirtileri

Bu hastalığın en belirgin belirtisi şiddetli ağrıdır. Eklem kıkırdağında aşırı ağrıya neden olan hastalığın yeri ve sıvının yoğunluğuna göre belirtileri farklılıklar göstermektedir. Hastalığın teşhisi ancak MR ile olduğu için bu ağrıların sebebi ancak tetkikler sonrasında ortaya çıkmaktadır.
Kemik İliği Ödemi Nedenleri

Kemik İliği Ödemi Nedenleri

Kemik yapısı kireçlenmiş bir bağ dokusudur diyebiliriz. Kemik yapısının zarar görmesi sonucu oluşan bu hastalık başta kalça olmak vücudun bir çok yerinde görülebilir. Bu hastalığın oluşumuna kemikler üzerine veya eklem üzerine gelen basınç neden olur. Bunun yanında kemiklerde oluşan travma, tümörler, romatizma, hormonal bozukluklar nedeniyle kemik yapımızın zarar görmesi, zedelenmesi kemikte bölgesel olarak beslenme bozukluklarına neden olur. Beslenme bozukluğu da kemik iliği ödemine yol açmaktadır. Genelde kemiklerin ekleme yakın kısımlarında oluşmaktadır. Kemiğin iç bölgesinde oluşan ödem yani sıvı birikmesi kemikte şiddetli ağrı, beslenme ve iç dolaşımın bozulmasına neden olur. Fiziksel muayene ile teşhis konamamakta, mutlaka manyetik rezonans (MR) sonrası tespit edilebildiği gibi kan tahlilleriyle hastalığın teşhisi konulabilmektedir.
Başlıca kemik iliği ödemi nedenleri
  • Kemik kırıkları, kemik zedelenmeleri
  • Tümör nedenli ödemler
  • Kortizon içeren ilaçlar
  • Radyoterapi tedavisi
  • Artrit
  • Gut hastalığı
  • Orak hücreli anemi
  • Romatizmal hastalıklar
  • Kemik İliği Sendromu 
Kemik iliği sendromu farklı bir hastalıktır ve kemik iliği ödemine neden olmaktadır. Genelde iki hastalık birbiri ile karıştırılmaktadır. Kemik iliği sendromu kendiliğinden geçerken, kemik iliği ödemi  çok daha ciddidir. Kemik iliği ödemi ilerleme gösteren ve sakat kalmaya,  osteoporoz veya daha şiddetli hastalıklar da kemik hücrelerinde ölüme kadar götüren ihmal edilmemesi gereken çok ciddi bir rahatsızlıktır. İkisinin ayrımı ve teşhisin doğru konulması  bu noktada çok önemlidir.  Peki kemik iliği sendromu nedir?

Kemik İliği Sendromu Nedir?

Kemik iliği sendromunda genelde kalça ve eklemlerde kemik yoğunluğu azalarak şiddetli ağrıya neden olur ve devamında kendiliğinden geçebilir. Kemik iliği sendromu çok daha hafif olan bir durumdur. Genelde hamile kadınlarda görülen bu hastalık hamileliğin bitiminden sonra kendiliğinden geçebilir. Bunun sebebi kadınlarda hamilelikte çok ödem olmasıdır. Çoğunlukla kalça kemiğinde görülen bu rahatsızlık, diz, ayak bileği, ayak ve el parmakların da daha çok görülmektedir. Bu hastalığın tedavisi çoğunlukla kemiğin mineral yoğunluğunu artırmaya yönelik ilaç uygulaması, kemik kanlanmasını artırıcı ilaçlar aracılığıyla yapılır ve istirahat bu hastalıkta şarttır. Ödemin oluştuğu bölgenin zorlanmaması hastalığın tedavisi için çok önemlidir. Kemik iliği sendromu tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınarak hastalık tedavi edilmektedir.
Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir

Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir

Şiddetli kemik ve eklem ağrıları olduğu zaman vakit kaybetmeden mutlaka doktora gidilmesi hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Yapılan tetkikler sonucunda hastalığın ilerleme safhalarına göre tedavi şekilleri belirlenir. Hastalık genelde 3 ana temel üzerine tedavi edilmektedir.

İstirahat

Kemik üzerine baskı kurulmamalı ve istirahat edilerek kemiği ter türlü baskıdan ve hareketten uzak tutmak gereklidir. Genelde bu ilk evre için geçerli bir tedavi yöntemidir. Hastalığın sebepleri araştırılarak bu evrede hastaya onlara yönelik tedavi planı hazırlanır.

Kemikteki Basıncı Düşürmek, Kök Hücre Tedavisi

İlerleyen ve komplike durumlarda kemikteki basıncı düşürme yöntemine baş vurmak gereklidir. Foraj ameliyatı yani kemik içerisindeki basıncın tahliyesi ameliyatıdır. Bu ameliyat ile kemik içerisindeki ödem atılmaya çalışılır. Ödemden ve basınçtan dolayı kemik içerisinde kök hücreler ölmektedir.  Ölen kök hücrelerin yerine canlı kök hücreleri yerleştirilerek kemiğin canlılığının sağlanmasına çalışılır. Kök hücre ölümlerinden sonra kemik canlılığını kaybeden ve işlev göremez. Bu ameliyat  kemik iliği ödeminde son derece önemli bir tedavi şeklidir.

Cerrahi Müdahale

İlerleyen hastalıkta mümkün olan tek tedavi şekli kemik iliği ödemi olan bölgenin kesilerek yerine kemik nakli yapılmasıdır. Bu tedavi şekli çok ilerlemiş hastalıkta son çare olarak yapılmaktadır. Önce ilaç ve istirahat uygulanan hastaya sonrasında kök hücre tedavisi uygulanır ve oda fayda etmez yada hasta doktora gittiğinde hastalık çok ilerlemiş boyutta ise son çare ameliyatla kemik iliğinde ödemli olan bölgenin alınması ve kemik nakli yapılmasıdır. Bu genelde son çare olarak yapılmaktadır.
Kemik iliği ödemi ihmal edilmemesi gereken ciddi bir hastalıktır. İlk evrelerinde hastalığın teşhisinin konulması bu yüzden de çok önemlidir. Eklemlerde devamlılık gösteren ağrılarda mutlaka doktora gidilmelidir.
Bacaklarda ödem nedenleri ile ilgili makalemiz ilginizi çekebilir.

2 yorum:

  1. Hamileliğinde sağ bileğim şişmeye başladı.kac senedir hep sisiyo.agrim yok ama devamli şişlik var odem olabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle lenflerde sorun olabilir. Ayaklarınızı çok aşağıya doğru tutmamaya ve hareket ettirmeye çalışın. Geçmiş olsun

      Sil