Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak

Hamilelikte sırt üstü yatmak bebeğe zarar verirmi? Gebelikte sırt üstü yatmanın zararları var mıdır? Anne adaylarının en çok sorduğu sorular arasındadır. Bir gece boyunca aynı pozisyonda yatmak mümkün olmadığı için anne zaman zaman yatakta uygun bir uyuma şekli aramaktadır. Anne sırt üstü, yüz üstü ve yan dönerek uyuyabileceği şekli bulmaya ve rahat etmeye çalışır. Gebeliğin ilerlemesi ile anne yatmakta ve uyumakta zaten büyük zorluk çekmektedir. Hamilelikte sırt üstü yatmak ilk aylarda bir sorun yaşatmamaktadır. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte sırt üstü ve yüz üstü yatmak sakıncalıdır.
Anneler alışık oldukları yatış pozisyonlarında yatarak bebeğe zarar verip vermediklerini uzmanlara genelde sormaktadır. Korkuları bebeklerinin baskı neticesinde zarar görmelerini engellemektir. Uzmanlar bebeklerin içerisinde bulunduğu embriyo sıvısının onları ilk aylarda koruduğunu söylemektedir. Bebeğin büyümesi ve hamileliğin ilerlemesi ile birlikte yatış şekline de dikkat etmek gerektiğidir. Özellikle 20 haftasını geçen gebeliklerde yatış şekline dikkat edilmelidir.
Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi

Uzmanlar gebeliğin özellikle 20. haftasından sonra sırt üstü yatmanın bebeğe ve anneye zarar verdiğini söylemektedir. Gebeliğin ilerlemesi ile rahim ağırlığı çoğalmaktadır. Sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin ağırlığı ile annenin omurgasına ciddi yük binmektedir. Özellikle son aylarda artan kilo ile birlikte bebeğin ağırlığı sırt üstü yatmak yüzünden annenin kalbe giden damarlarına baskı uygulanmaktadır. Kan akışı normal seviyesinin altına düştüğünden tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır. Supin hipotansif sendromu da denen bu durum annenin sağlığı açısından çok zararlıdır. Sadece annenin tansiyonunun düşmesine neden olmayan bu durum bebeğin de bu pozisyonda yatmasıyla rahme giden kanda da azalma olacağından bebek de bu durumdan kötü etkilenecektir. Bu sebeple tam sırt üstü yatış pozisyonu uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Gebelikte Sırt Üstü Yatmanın Zararları

Gebelikte Sırt Üstü Yatmanın Zararları

Gebelikte sırt üstü yatmanın zararları arasında bebeğin düşük riskini arttırması da vardır. Hamilelikte sırt üstü yatmak, bebeğe uygulanan baskı sonucunda bebeğin oksijen tüketiminin azalması sonucunda gebeliğin son aylarında görülen bebek ölüm nedenlerinden biridir. Araştırmalarda gebelerin yatış şekillerinin bebeğin sağlığı açısından son derece önemli olduğu söylenmektedir. Auckland Üniversitesi profesörlerinden Peter Stone, gebelikte sırtüstü yatmanın son derece yanlış olduğunu ve bebek düşük oranını arttırdığını bildirmektedir.
Gebelikte en uygun yatış şekli yan tarafa doğru yatmaktır. Tam sağ yada tam sol tarafa yatmanın gerekmediği çok az dönerek baskının azaltılması gerektiği söylenmektedir. Bebek sağlığı ve anne sağlığı için yan tarafa yatarak dizlerinde karna doğru çekilerek uyunması en sağlıklı uyku pozisyonudur. En uygun şekil sol tarafa doğru yatış şekli olduğunu söyleyen uzmanlar, bu yatış pozisyonunda hem bebeğe giden kan akımının artacağını hem de anne adayının idrarının böbreklerinden daha rahat süzüleceği için çok daha uygun olduğunu söylemekteler. Bu şekilde gebelikte yaşanan ödem, el, ayak ve bilek şişliklerini azalmakta olduğunu söyleyen uzmanlar anneleri bu konuda uyarmaktadır. Bir gece boyunca tek tarafa doğru yatmak mümkün olmadığından sürekli sol tarafa yatmak şeklinde anlaşılmamasına da dikkat çekiyorlar. Hamilelikte en uygun yatış şekli göbeği yana doğru alarak sağa yada sola doğru dönerek yatmaktır. Uyurken tam sırt üstü yatmamak için sırtınıza doğru bir yastık koymanın çok faydası olacaktır.
Hamilelikte karnın üstüne yatmak bebeğe zarar verirmi ne gibi sakıncaları vardır. Bununla ilgili yazdığımız makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

2 yorum:

  1. Yüz üstü zaten artik yatamıyorum ama sırt üstü de zararıymış. Allah'ın izniyle bi doğsaydı artik bebeğim.yatmak kalkmak sorun oldu artık.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah hayırlısı ile kucağınıza alırsınız. Hamileliğin son ayları maalesef anne için çok zorlayıcı oluyor. Kucağınıza aldığınızda ise bu çektiğiniz her zorluğun hiç birini hatırlamıcaksınız. Allahtan hayırlı, uzun ömürlü ve sağlıklı bir evladınız olmasını dileriz.

      Sil