Hamilelikte Karnın Üstüne Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Karnın Üstüne Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi

Hamilelikte Karnın Üstüne Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi

Hamilelikte Yüz Üstü Yatmak

Hamilelikte karnın üstüne yatmak bebeğe zarar verirmi? Hamilelikte yüzüstü yatmak bebek için sakıncalı mıdır? Hamileliğin başlangıç dönemlerinde annenin istediği gibi yatmasında bir sorun yoktur. Hamilelerin yatış şekkilleri gebeliğin ilerlemesi ile birlikte hem anne, hem de bebek için önemlidir. Uzmanlar hamilelikte yüz üstü yatma gebeliğin 20. haftasına kadar bebek küçükken, annenin yatış şeklinin sırt üstü yada yüzüstü olabilir, bebek için çok zararlı olmadığını söylüyorlar.
Bebekler anne karnında amniyon sıvısı içerisinde yer almaktadır. Bu sıvı bebeğin zarar görmesini engellemektedir. Fakat bebek büyüdüğünde karın üzerine yatmak rahme ve bebeğe baskı uygular. Bebek büyüdükten sonra yüzüstü yatmak iç organların baskısına ve  damarlara organların bası yapmasına neden olur. Hamilelikte karnın üstüne yatmak bebeğe zarar vermektedir. İlk aylar da bebek için bir problem yokken ilerleyen aylarda bebeğe zarar vermektedir. Özellikle 20 haftadan sonra yüzüstü yatman bebek için uygun değildir.
Hamilelikte Yüz Üstü Yatmak

Hamilelikte Karnın Üstüne Yatmak Bebeğe Zarar Verirmi

Hamilelikte Sırt üstü yatmakta bebek için sakıncalıdır. Sırt üstü yatmakta, karnın üstüne yatmak gibi ilk aylarda sakıncalı değildir. Fakat bebek büyüdüğünde sırt üstü yatmak annenin omurgasına özellikle kalbe giden damarlara baskı yaptığından annenin kan akışında problem oluşturur. Sırt üstü yatmak annenin kalbine baskı yaptığı için tansiyonunun düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca uzmanlar, ilerleyen aylarda sırt üstü yada karın üstü yatmak bebeğin düşük riskini arttırdığını söylüyorlar. Yapılan araştırmalarda annenin sırt üstü yada yüz üstü yatması bebeğin büyümesi ile birlikte bebekte sağlık problemleri oluşturduğuna, bebeğin yeterli oksijen alamadığına ve düşük riskinin arttığını ortaya koymaktadır.
Anne dizlerini kendine doğru çekerek yan şekilde yatmalıdır. En doğru yatış şekli annenin yan yarafa doğru dizlerini kendine doğru çekerek yatmasıdır denmektedir. Annenin bir gece boyunca aynı pozisyonda yatması mümkün olmadığından her iki tarafa doğru dönmesi normaldir. Tam sağ yada tam sol tarafa dönmek gerekmemektedir. Önemli olan baskının bebeğe ve anneye zarar vermemesidir. Bir miktar yan dönmek yeterlidir.
Normal doğum sonrası dikişlerin açılması ve gebelik ve çocuk bakımı ile ilgili konularımız dikkatinizi çekebilir. 

Hiç yorum yok