Çocuklarda Diş Sıkma
Çocuklarda Diş Sıkma
Çocuklarda diş sıkma problemi genelde 10 çocuktan 2'sinde değişik derecelerde görülmektedir. Yetişkinlerde de var olan bu problem, çocukların genelde uykusu sırasında yaşadıkları istem dışı yaptıkları bir davranış şeklidir. Çene eklemleri ve diş yapılarını olumsuz yönde etkileyen davranış problemine çocuklarda süt dişlerinin çıkması ile rastlanmaktadır. Aileler tarafından fark edilen diş sıkma probleminde tedavi ve takip çocuk için son derece önemlidir.Genelde gece uykuda bilinçsizçe, istemdışı yapılan harekette bazen aileleler durumu hemen fark etmeyebilirler. Ancak çocuğun dişlerinde oluşabilecek bir sorun, çene eklemlerinin konuşurken, yemek yerken ses çıkarması, sabahları çene ve baş ağrıları ile kendini belli etmektedir. Diş sıkma problemi yaşayan çocukta yoğun baş ağrıları, boyun, kulak ve çene ağrıları olması son derece normaldir. Çocuk sabah kalktığında ağzını açmakta güçlük çekebilir ve yemek yiyemez. Bunun yanında yaşanan çocuklarda diş gıcırdatma problemi hakkında yazdığınız makalemizde çocuklarda diş gıcırdatma nedenlerini ve tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.
Çocuklarda Diş Sıkma Nedenleri
Çocuklarda diş sıkma nedenleri genelde psikolojik sebeplerden kaynaklıdır. Bu problemin nedenleri tam bilinmemekle beraber sınav, aile bireylerinden birinin ölümü, boşanma, yeni kardeş gelmesi gibi hayatını etkileyen olaylarda istem dışı çocuklarda diş sıkma problemi görülebilir. Çürük bir diş, kulak iltihabı, çene iltihabı diş sıkmaya neden olabileceği gibi diş sıkmakta ilerleyen dönemlerde bu sorunlara neden olmaktadır. Genelde çocuklarda ağrıyan bir dişin ağrısını azaltmak için diş sıkma hareketi yapılmaktadır. İstem dışı oluşan bu hareket zamanla yerleşerek alışkanlık halini alabilir.Ailelerin çocukları çok dikkatle incelemeleri bu dönem için son derece önemlidir. Çocuklar genelde gece uyurken istem dışı bu hareketi yaptıkları için ailelerde ancak çocukta gelişen problemler sonucu nedenini anlamaktadır. Oluşan ağrılar sonucunda aileler çocukları diş doktoruna götürdüğünde dişlerde oluşan aşınma, yemek yerken sıcağa ve soğuğa karşı oluşan hassasiyet diş sıkmanın belirtileri arasındadır. Buna bağlı gelişen çocukta huzursuzluk, sabah kalkınca çene ve baş ağrısı yaşanması özellikle sabah kalkan çocuğun kahvaltı etmek istememesi yada yemek yerken çenesinin ağrıdığını söylemesi ailelerin durumu fark etmesinde en büyük etkenlerdir.
Çocuklarda Diş Sıkma Tedavisi
Öncelikle çocukların bir diş doktoruna gösterilmesi çene eklemlerinde sorun olup olmadığına bakılması çok önemlidir. Çene eklemlerinde oluşan bir rahatsızlıkta buna neden olabileceği için kontrol edilmesinde fayda vardır. Dişlerinde çürük diş var ise tedavisinin olması çok önemlidir. Diş doktorunuz tedavisi için çocuklarınıza uyurken takması için bir dişlik verirler ve dişlik sayesinde çocuk dişlere yoğun baskı uygulayamaz. Dişlik çocuklarda diş sıkma problemi için önerilen en önemli tedavi aracıdır.Genelde uyurken yaşanan bu problem için çocuklara uyumadan önce bir kas gevşetici ilaç yada rahatlatıcı etkisi olan bir ilaç verilerek çocuğun rahatlaması sağlanmaktadır. Psikolojik olarak yaşanan bu tür olaylar için bir çocuk pedagoğu ile konuşulması bu konuda çok önemlidir. Çocuk stresten, sıkıntıdan, aile içi huzursuzluklardan dolayı bu tür eylemleri istem dışı yapabilir. Bunun içinde çocuğun rahatlaması ve bu tür sorunlardan uzaklaşması çok önemlidir. Ona ne kadar değerli olduğu, ne kadar çok sevildiği hissettirilmeye çalışılmalıdır.
Çocuklarda diş sıkma problemi bağırsak kurtlarından dolayı da yaşanabileceği için mutlaka bağırsak paraziti olup olmadığına test yaptırılarak bakılmalıdır. Bağırsak parazitleri gece aktif hale geçtikleri için çocuklarda bu eyleme neden olabilirler. Bağırsaklarda oluşan parazitlerin tedavisi ile bu problemden çok kısa sürede kurtulmuş olursunuz.
Özellikle eve gelen kardeşi kıskanan çocuklarda bu problemin daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Kardeşe alışma dönemi ve onu kabul etme bazı çocuklarda çok zor bir dönemdir. Ailem artık onu seviyor düşüncesi çocuklarda bu tür problemlere neden olur. Bu dönemde ailenin çocukla daha çok ilgilenmesi ve onu rahatlatmak için yardım alması çok önemlidir.
Hareketli ve hiperaktif çocuklarda diş sıkma problemi daha çok görülmektedir. Hareketli çocuklarda kaygı, stres, endişe ve evham daha çok bulunmaktadır ve bu ruh hali çocuklarda kas aktivitelerini harekete geçirmektedir. Buna sebep olarak çocuklarda diş sıkma problemi daha çok yaşanır.
Genellikle sebebe bağlı olarak yapılan tedaviler başarı sağlanarak bu problem ortadan kaldırılır. Sekiz on yaşlarında diş sıkma problemi yaşayan çocuklar bunu 12-13 yaşlarında kendiliğinden bırakırlar. Çocuklara akşam yatmadan ılık bir duş aldırmak, boyuna masaj yapmakta rahatlatıcı etki sağlamaktadır. Çene ve yüz ağrıları için boyna ve çeneye ılık bir su torbası koymak çok faydalıdır. Çarpık dişleri var ise mutlaka bir ortadondiste gidilmeli ve dişlere tedavi yapılmalıdır.
Tedavisi mümkün olan bu problem ilgi ve sevgi ile çok kısa sürede geçebilen, fark edilmediğinde ise çene ve dişlerde ciddi hasarlar yaratabilen bir sorundur. Diş sıkma baş ağrısı yapar mı? makalemiz ilginizi çekebilir.
YORUM EKLE