Ayak Kemiği Ağrısı - kadinvsaglik.com

Ayak Kemiği Ağrısı

Ayak Kemiği Ağrısı

Ayak Kemiği Ağrısı

Ayak kemiği ağrısı bir çok kişide en çok rastlanılan ağrı çeşitlerindendir. Tüm vücudu taşıyan ayaklar vücudun denge mekanizmasıdır. Ayak yapısı ayak bileği, arka ayak dediğimiz topuk bölgesi, orta ayak ve ön ayak kısımlarımdan oluşmaktadır. Yürüme esnasında vücudun tüm yükü ayaklar tarafından taşınmaktadır ve mükemmel bir dizayna sahip olan ayak yapısı kemik, bağlar, kaslar ve eklemlerin açısal düzeni ile yerde yassı bir şekilde durmaktadır. Ayağın işleyişi sadece kendi sağlığı için değil tüm beden ve yan dokular açısından önemlidir. Ayak kemiği ağrısı nedenleri,  ayak yapısında oluşan ayak hastalıkları ve bu hastalıklara neden olan bir çok faktöre bağlı gelişmektedir.
Ayak Yapısı

Ayak Yapısı

  • Kemikler
  • Kaslar
  • Bağlar
  • Eklemler
  • Açılar
Ayak kemiği ağrısı nedenleri bu yapının bozulmasından, tahribatından, iltihaplanmasından ve zarar görmesinden kaynaklı ağrılardır. 

 

Ayak Hastalıkları

Ayak hastalıkları yerleşim yerlerine göre sınıflandırılmışlardır. Bu hastalıkların hepsi ayak kemiği ağrısı nedenlerindendir.
Topuk Kısmında Oluşan Hastalıklar
  • Plantar fasiit,
  • Subkalkaneal topuk ağrı sendromu,
  • Ağrılı topuk yağ dokusu,
  • Tarsal tünel sendromu,
  • Topuk dikeni,
  • Yüzeyel aşil bursiti,
  • Aşil tendiniti hastalığı
Ayak Orta Bölümünde Oluşan Hastalıklar
  • Medial ark zorlanması
  • Lisfrank eklem instabilitesi
  • Posterior tibial tendon yetersizliği
 Ayakların Ön Bölümünde Oluşan Hastalıklar
  • Metatarsalji
  • Baş parmak ve küçük parmakların deformiteleri
Ayak Hastalıkları

Ayak Kemiği Ağrısı Nedenleri

Ayak kemiği ağrısı nedenleri Deformiteler, Travmalara bağlı oluşan hastalıklar, Sistemik inflamatuar hastalıklar, Vasküler (damarsal) bozukluklar, Nörolojik (Sinir sistemi ile ilgili) bozuklukları ayak kemiği ağrısına neden olmaktadır.

Düz Tabanlık
Ayak yapısında bulunan açılarının belli derecelerde değişerek yere temas eden uzunlamasına arkın çökük olduğu durumlar için kullanılır. Ayak yapısı doğuştan yada sonradan değişebilir. Düz tabanlık ayak kemiği ağrısı nedenlerindendir. Bunun için uygun ayakkabı seçimi çok önemlidir.

Çukur Ayak
Ayağın uzunlamasına olan arkının normalden fazla yüksek olması durumudur. Genelde topukta ve taban bölgesinde ağrıya neden olan bu ayak yapısı bozukluğu için ayağın dışını destekleyen bir ayakkabı kullanılmalıdır.

Topuk Hastalıkları
Topuk dikeni gibi topuk bölgesinde kemikten yada bağ dokularından kaynaklı hastalıklardır. Bu tür hastalıklar ayağın topuk bölgesinde ve taban kısmında yoğun ağrılara neden olurlar. Bu tür ağrılı yapıda değişime neden olan hastalıkların tedavisi mümkün olup ihmal edilmeyecek kadar ciddi hastalıklardır. Topuk dikeni ile ilgili makalemizde bu hastalığın nelerden kaynaklı olduğu ve tedavisi ile çok detaylı bilgi bulabilirsiniz. 

Kilolu Nedeni İle Ayak Kemiği Ağrısı
Pek çok hastalığa neden olan aşırı kilo ayak ağrısı nedenlerindendir. Ayaklar tüm vücudun ağırlığını taşıyan yapıdır ve bu yapı normalin üzerindeki kiloyu taşıdıkları zaman yapısal olarak bozukluklara uğramaktadır. Ayaklara aşırı yük binmesi ayaklarda bir çok ayak hastalıklarına neden olmaktadır ve bu hastalıklar ayak kemiği ağrısı yapmaktadır.

İltihaplanmalar Ve Romatizma
Aşil tendiniti, aşil bursiti gibi ayak yapısında oluşan iltihaplanmalar ayak kemiği ağrısına neden olan ayak hastalıklarındandır. İltihap çok ağrı yaparak kişilerin günlük hayatlarında bir çok zorluğa neden olur. Kişi yürüyemez ve ayaklarının üzerinde duramaz hale gelir. Mutlaka bu tür ağrılar yaşandığında doktora gitmeli ve iltihap kurutucu bir tedavi görmelidir. Romatizmal ağrılarda genelde iltihaplanmadan dolayı yaşanır ve tedavisinin erken dönemde yapılması gereklidir. 

Aşil Tendon Rüptürü
Kirişin kopması ile kaynaklanan bir ayak hastalığıdır. Genelde 40-50 yaş üzeri kişilerde görülen bu hastalık kısmi yada tam olabilir. Ameliyatla sonuçlanan hastalıkta yoğun ayak kemiği ağrısı ve ayak ağrıları görülmektedir.

Ayak Baş Parmağı Bükülmesi
Ayak baş parmağının dirence karşı bükülmesi ile karşılaşılan bir ayak hastalığıdır. Tedavisi ilaç ve fizik tedavi ile mümkün olan hastalıkta koruyucu önlemler alınır.

Kaza Ve Travmalar
Kaza, darbe gibi ayağın maruz kaldığı durumlarda oluşan ayak kemiği ağrılarıdır. Tedaviden sonra düzelme gösterse de ayağın korunması ve dikkat edilmesi çok önemlidir.

Ayak Sinirlerinden Kaynaklı Ayak Hastalıkları
Hasta, özellikle yürürken oluşan ağrı ve yanmadan şikayetle doktora gider. Genelde kadınlarda görülen bu hastalıklar parmak sinirleri üzerine baskıdan dolayı gerçekleşir. Hafif vakalarda enjeksiyondan yararlanılarak tedavi edilen hastalıklarda fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanır. Ayakkabı seçimi bu tür hastalıklarda çok önemlidir. Bu işlemlerden sonuç alınmaz ise cerrahi işlem uygulanır. Ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz adlı makalemizde doğru ayakkabı nasıl alınır nelere dikkat edilmelidir detayları ile anlattık. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Ayak Kemiği Ağrısı Nedenleri
Yanlış Ayakkabı Seçimi
Özellikle kadınlarda topuklu ayakkabı giyilmesi sonucunda oluşan hastalıklardır. Ayak başparmağının dışa doğru bükülmesi ile gelişen bir yapı bozukluklarına neden olan yanlış ayakkabı kullanımı parmakların iç yüzünde eklemin üzerinde çıkıntı ile birlikte iltihabi reaksiyon ve kronik bağ dokusu kalınlaşması meydana gelir. Eklem bölgelerinde doku yığılımı meydana gelebilir. Ameliyatla bile sonuçlanan ayak hastalıklarına neden olur. Vücut ağırlığı ayaklar üzerinde bir dağılım mekanizması vardır ve yüksek topuklu ayakkabı, vücut ağırlık merkezinin öne doğru ilerlemesine neden olur. Bu bölgeye daha fazla yük binmesi zaman içerisinde buradaki bölgenin zarar görmesine neden olur. Bir çok ayak hastalıklarına da neden olur.

 

Ayak Kemiği Ağrısı Tedavisi

Ayak kemiği ağrısı hissedildiğinde bir Ortopedi doktoruna gidilmelidir. Ayaklarda oluşan bu ağrılar, pek çok ayak hastalıkları neticesinde oluşabilen ağrılardır. Ayağınızda neden kaynaklı ağrının olduğu çekilecek ayak filmi ile ve yapılacak olan testler neticesinde belli olmaktadır. Doktorunuz ilaç tedavisi, gerekli olur ise fizik tedavi ile size en uygun olan tedavi şeklini belirleyecektir. Bazı ayak hastalıkları ameliyatla neticelendiği için mutlaka hastalık ilerlemeden tedavi edilmesi çok önemlidir. Bazı doku hastalıkları, eklemler ve kas hastalıkları özellikle iltihaplanmalardan dolayı yaşanan hastalıklar için erken tedavi çok önemlidir.
Ayak Kemiği Ağrısına Ne İyi Gelir adlı makalemizde ayak ağrılarına evde neler yapılabilir hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Hiç yorum yok