Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? - kadinvsaglik.com

Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı, Ayakkabı Alırken Topuk Boyu Neden Önemlidir, Ayakkabı  Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz, Ayakkabı Alırken Numara

Kadınlarda doğru ayakkabı seçimleri yapılmadığı için ayak sorunları her geçen gün artmakta ve her 3 kadından birinde mutlaka ayak sağlığı şikayetleri bulunmaktadır. Ayak hastalıklarının çoğunun sebeplerinden biri de doğru ayakkabı seçilmemesidir. Çalışan, devamlı ayakta duran ve bütün gün ayağında ayakkabı olmak zorunda kalan  kadınlarda bu seçimler oldukça önemlidir. Güzelliğimiz uğruna giydiğimiz çok yüksek topuklu ayakkabılar yada incecik tabanlı babetler bizler için uygun mu? Ayak sağlığımız için hangi ayakkabıyı seçmeliyiz? Bu sorularımızı yanıtlamadan önce ayağımızın anatomisini incelememiz ve bu sorularımıza kendimiz yanıt vermemiz gerekmektedir.

Son yılların yeni trendi olan online sitelere artık online ayakkabı siteleri de katıldı. Bununla birlikte son yılların en ünlü ayakkabı sitesi https://www.ayakkabionline.com sektöre hızlı bir giriş yaptı. En ünlü markaların ayakkabılarından en uygun fiyatlara kadar her türlü çeşit ayakkabıyı bulabileceğiniz ender bir sitedir.


Ayakkabı Alırken Numara

Ayak yapımız bizler için oldukça basit görünse de aslında çok karmaşık bir yapıya sahiptir. İşe yaramaz gibi görünen beş adet parmak ve bir topuktan oluşan ayağımız birbirine yaklaşık 30 eklemle bağlı 26 küçük kemikten oluşmaktadır. Tarak kemiğimiz ve ayak parmaklarımız ayağımızın şeklini oluşturmakta oldukça önem taşırlar. Bu şekil her kezde aynı gibi görünse de her kezin ayağı birbirinden aynı parmak izimiz gibi farklı şekildedir. Bu nedenle ayakları bir kaç numara ile sınırlandırmak doğru bir davranış değildir. Ayağımızın şekli nasıl olursa olsun, kendi ayağımızın şeklini iyi tanımamız ve ona göre ayakkabı seçmeliyiz.

Ayakkabı  Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Tabanı ayak şeklimize uygun ayakkabı modellerine bakmalıyız. Tabanı düz ayakkabılar gün içinde ayağımızı ağrıtır ve ayak kavisimize oturmadığı için ortopedik rahatsızlıklar ortaya çıkartır.
  • Ayakkabı alırken akşam saatlerinde çıkarak ayakkabınızı almanız en doğru tercih olacaktır. Sabahları ayakların en ince olduğu saattir ve akşama kadar ayak şişerek büyür. Bu saatlerde ayakkabı alırsanız ayağınızı vurur ve sorun çıkartır. Akşam saatlerinde alınan ayakkabı ayaklarınıza en oturan sizin için en ideal ölçüyü vermenizi sağlar.
  • Ayakkabının malzemesine alırken çok dikkat etmelisiniz. Doğal malzemelerden üretilen ayakkabı olmasına özen göstermelisiniz. Doğal olmayan malzeme ayaklarınızın hava almasını engeller ve mantar gibi cilt şikayetlerinizin olmasına yol açar.
  • Ayakkabı alırken parmak ucundan sıkan ayakkabı almayınız. Parmak ucundan sıkan ayakkabı parmaklardan esneme yapmaz ve sıkışan parmaklarda kemik çıkıntısına ve doku zedelenmelerine yol açar.
  • Ayakkabı alırken topuğunun tam oturmasına özen göstererek ayakkabı almalısınız. Topuk tam olarak oturmalı ve ayağınızın kavisine uygun ayakkabı olmalıdır.
  • Ayakkabının tekini deneyerek asla ayakkabı almayınız. Alacağınız ayakkabının ikisini birden deneyin ve yürüyerek rahatlığına bakın.
  • Ayakkabı alırken mutlaka ayakta olmaya dikkat edin. Oturarak ayakkabı denemeyin.
  • Ayakkabının iç dokusu sert veya çok kaygan olmamalıdır. Bu gibi durumlar ayağımızın yapısını bozacağından ağrılara ve ortopedik sorunlara yol açabilir.
  • Ayakkabı ölçüsünde en önemli nokta, en uzun parmağınızın ayakkabıya tam oturmaması arasında çok az mesafe olmasıdır. Parmağınızın içinde rahatça oynadığından emin olun.
  • Ayakkabıyı çok beğenseniz de sıkan ayakkabıyı sakın almayın. Giydikçe açılır diye asla düşünmeyin, ayakkabı açılsa da ayaklarınızı sıkacağı için ayak sağlığınız için uygun değildir. Zamanla açılsa da parmak uçlarınız gene de tam rahat etmeyebilir.
  • Ayakkabı alırken topuk boyuna özen göstermeniz gereklidir. Uzmanların bizlere önerdiği topuk boyunu geçen yada düz ayakkabı tercih etmememiz gerekmektedir. Uzmanlar ayakkabı topuğunun 2 ile 5 cm boyunda olmasını bizlere öneriyorlar. Bu boy da alınmayan ayakkabılar ciddi ayak sorunları yaşatırken zamanla bel, kalça ve sırt sorunları da yaşatabilmektedirler. 
Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı, Ayakkabı Alırken Topuk Boyu Neden Önemlidir, Ayakkabı  Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz, Ayakkabı Alırken Numara

Ayakkabı Alırken Topuk Boyu Neden Önemlidir?

Bir çok ortopedik ayak sorunları maalesef doğru ayakkabı almamamıza bağlı olarak gelişmektedir. Ayakkabının topuk boyu ve iç özellikleri bu seçimleri yapmamızda bizlere yardımcı olacaktır. Doğru ayakkabıyı seçmek ayağımızda yaşayabileceğimiz sorunları ortadan kaldırmakta bizlere yardımcı olur. Ayakta başlayan sorunlar ayak bileğinde kireçlenmelere, ayaklarda yaşanacak hastalıklara, bacak ağrılarına buna bağlı kalça ağrılarına ve en önemlisi bel sorunlarına yol açmaktadır.

Düz Ayakkabılar 

Düz ayakkabılar yere düz ve ayak kavisine uygun olmadığı için ayak yapımızda çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Ayaklarımızın içindeki tendomlarda yırtılmalara ve buna bağlı kemiksi dokuların oluşumuna sebeptir. Bu yırtılmalar zamanla iltihaplanabilir ve ayaklarda topuk dikeninden tutunda bir çok çeşitli ortopedik rahatsızlıklara sebep olabilirler. Ayak kavisinde düzleşmeye yol açan düz ayakkabı modelleri bacaktaki kan dolaşımının düzgün akışını engellediği için ayak ve bacaklarda zamanla variz oluşumuna sebebiyet vermekteler. Uzmanlara göre duruş bozukluğu da yaratan düz ayakkabı modelleri zaman içerisinde bel ağrılarına ve fıtıklara yol açıyorlar.

Topuklu Ayakkabılar

Topuklu ayakkabı modelleri şıklık verirken kadına çokta yakıştığı ve kıyafeti taşırken çok güzel durduğu bir gerçektir. Güzelliğimize ve şıklığımıza katkıda bulunan yüksek topuklu ayakkabı modelleri maalesef ki kadınlar için çok sakıncalıdır. Ayakkabı topuk boyu yükseldikçe ayak tarağının yüklendiği basınç artmaktadır. Ayak bu basınçla yapısal bozukluklar yaşar ve ayakta ortopedik bir çok sorun yaşanmaya başlar. Bacak kan dolaşımı düzgün ilerlemez, zamanla bacakta variz oluşumu başlamaktadır. Yüksek topuk ayak içi dokunun yırtılmasına ve buna bağlı kemiksi yapıların oluşumuna sebebiyet vermesine yol açar. Ayak bileklerinde zamanla kireçlenmeler oluşur. Duruş bozuklukları ve bel rahatsızlıkları yaşanmasına sebep olur. Aynı zamanda bu ayakkabı modelleri uçlardan sivrildiği için ayak parmaklarımızda sıkışmalar ve buna bağlı olarak parmaklardaki kan dolaşımı düzgün gerçekleşmemektedir. Ayak parmaklarında kemik çıkıntıları, buna bağlı ayak parmaklarında tırnak batmaları ve nasırlar oluşmaktadır. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar diz eklemlerinde çok fazla deformasyon yaptığından kireçlenme ve diz eklemleri arasında çok ciddi sorunlar yaşamamıza sebep vermektedir. Bunların belirtileri zamanla ortaya çıktığı için yaş ilerledikçe bu sıkıntıları yaşayacağımızdan, çok ciddi sorunlar doğurmaktadırlar.

Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı

  • Ayakkabının topuk boyu 5 cm'yi geçmemeli 2 cm' nin altında da olmamalıdır.
  • Ayakkabının içi ortopedik olmalı ayak kavisine tam oturmalıdır.
  • Ayakkabının ucu sivri değil yuvarlak hatlara sahip olmalı, ayağımızın parmaklarını sıkmamalıdır.

Yüksek Topuklu Ayakkabı Giydiğimizde Neler Yapmalıyız

  • Mümkün olduğu ölçüde onlarla fazla hareket etmemeye dikkat etmeliyiz.
  • Mümkünse ille de yüksek topuk giyeceksek dolgu topuk tercih etmeliyiz.
  • Topuklu ayakkabı giyeceksek yanımızda bir spor ayakkabı bulunduralım ve yürümemiz gerekirse ayakkabılarımızı değiştirerek yürüyüşümüzü spor ayakkabılarla devam edelim.

Ayakkabı Seçimlerimiz Hangi Hastalıklara Yol Açabilir

Topuk Dikeni: Doğru ayakkabı giyilmediği durumlarda ayak dokusundaki yırtılmalar sonucu kemiksi yapı oluşur ve bu zamanla ayağınızda topuk dikeni oluşumuna sebebiyet verir.
Nasır Oluşumuna: Ayakkabı ve ayağınızın sürtünmesi veya ayağın sıkışması oradaki desinin sertleşerek kalınlaşmasına ve nasır oluşumlarına sebebiyet vermektedir.
Bacak Bileği İncinmelerine: Yüksek topuklu ayakkabı modellerinde vücudun ağırlık merkezi öne doğru kayar ve yük parmak uçlarına doğru biner. Buna bağlı olarak ayak bileklerinde burkulmalar ve bilekte incinmeler oluşur.
Bacak Ağrısına: Yüksek topuklu ayakkabılar uzun süreli kullanıldığı takdirde bacaklardaki kaslarda kısalmalara yol açar. Vücut merkezinin öne doğru kayması bacakta zorlanmalar ve kaslarda tahribatlara yol açarak bacak ağrıları oluşturur.
Diz ağrısına: Vücut ağırlığının öne doğru kayması dizlere fazladan yük bindirir ve diz eklemleri zamanla bu yükten dolayı zedelenir ve bir çok diz problemine sebep olur. Bu sebeple de ağrılar ve hasarlar oluşur.
Bel Ağrısına: Bel zamanla bu duruş bozukluğundan etkilenir ve omurlar arasında sıkışmalara ve bel fıtıklarının oluşumuna maruz kalır.
Sırt Ağrılarına: Vücudun denge ağırlığının yer değiştirmesi sonucu bundan sırt kaslarımız ve kemik yapımızda etkilenir. Buna bağlı rahatsızlıklardan oluşan ağrılar gelişir.
Çekiş Parmak Rahatsızlığına: Yüksek topuklu ayakkabılarda, ayak parmakları ayak ucunda sıkışır ve biçimsiz olarak kıvrılırlar. Parmaklarımızın orta eklemleri zamanla şekil bozuklukları yaşar buna bağlı şişmeler ve ağrılara maruz kalır.
Tırnak Batmaları: Ayak ucuna doğru itilen parmaklardaki tırnak yapısı değişir ve buna bağlı batmalar şişmeler ve iltihaplanmalar oluşmaktadır.
Kireçlenmelere Yol Açar: Duruş bozuklukları yaşatan düz ve topuklu ayakkabılar zamanla kemik ve kas yapımızı bozarlar ve oralarda tahribatlar yaparlar. Bileklerde, dizlerde, kalçada ve belde hatta sırtta kireçlenmelere yol açmaktadır.
Variz Oluşumuna Neden Olur: Düz ve topuklu ayakkabı ayak ve bacaklarda kan dolaşımının düzgün olmamasına ve zamanla variz oluşumuna sebep olurlar.

En Uygun Spor Ayakkabı Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok