Ağız Yarası İçin Ne Yapılmalı
Ağız Yarası İçin Ne Yapılmalı
Ağız yarası sorunu olan bir çok insan ağız yarası için ne yapılmalı sorusunu sormaktadır. Genelde bir çok insanın sorunu olan ağız yaralarının çoğunun neden çıktığı çok bilinmemektedir. En büyük nedeni virüsler, bakteriler, vitamin eksikliği, yiyecek ve içecekler, ilaç alerjisi, diş ve diş eti problemleri, ağız içi mukozasının bütünlüğünün bozulması ve bazı hastalıkların belirtileri olarak bilinmektedir. Pek çok sebep ağız yarasına neden olabileceği gibi en çok kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Ağız yarası için ilaç tedavisi yanı sıra doğal yöntemlerle de ağız yarası tedavileri sağlanmaktadır. Evde de bir çok şey yapılarak ağız yarası tedavi edilmektedir. İki haftayı geçen ağız yaraları tedaviye karşılık, geçmez ise mutlaka doktora giderek gösterilmelidir. Hep çok hastalığın belirtisi olarak kendini gösteren ağız yaraları belki de tehlikeli bir hastalığın belirtisi olarak kendini göstermektedir.Ağız Yarası Neden Olur Tedavisi Nedir adlı makalemizde ağız yaralarının çıkma sebepleri ve ağız kanseri belirtisi gibi tehlikelerinden bahsettik. Ağız yarası sorunu olan kişilerin mutlaka okumasını tavsiye ederiz. Bu makalemizde de çıkma sebeplerini kısaca bahsetmeye ve geçmesi için evde neler yapabiliriz ağız yarası ilaç tedavilerini anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle ağız yarası çıkma sebepleri her insanda farklılıklar göstermektedir. Devamlı çıkan ağız yaraları büyük ihtimalle virüsler kaynaklıdır. Ağız içerisine yerleşen bazı virüsler ara ara ağız yarası çıkararak kendini göstermektedir. Ağız yarasına neden olan virüsler bulaşıcı ve tehlikeli değillerdir. Bunun yanında B12 vitamini ve demir eksikliği ağız yaralarına neden olan başka bir sebeptir. Ağız içerisinde bakteri oluşumu da ağız yaralarına neden olan başka bir sebeptir. Çürük dişler, diş eti hastalıkları gibi ağız mukozasına yakın pek çok hastalıktan dolayı ağız içerisinde bakteri oluşumu ağız yarası yapmaktadır. Bir çok hastalığın da belirtisi olarak ağız yaraları kendini göstermektedir. Yukarıda söz ettiğimiz makalemizde hangi hastalıklardan dolayı olduğunu detayları ile anlattık. Özellikle ağız kanseri çok tehlikeli bir rahatsızlıktır ve bu hastalıkta ağız içerisinde yaralar çıkar ve bir türlü geçmez. Geçmeyen 2 haftayı aşkın süre ağızda kalan yaralar eğer çoğalma da gösteriyor ise mutlaka doktora gidilmelidir. İhmale gelmeyecek kadar ciddi bir durumdur. Ağız yaraları normal şartlarda basit ve kendiliğinden iyileşebilen yara türleridir. Daha çabuk iyileşebilmesi adına ağız yarası için ilaç olarak evde neler yapabiliriz, ağız yarasına ne iyi gelir?
Ağız Yarası İçin İlaç
Ağız yarası için eczanelerde hep çok ürün satılmaktadır. Ağız içerisine yaranın üzerine sürülmek için jeller vardır. Ağız içerisindeki bakterileri öldürmek için satılan gargaralar bu konuda çok faydalıdır. Ağrısını azaltmak için doktorunuzun reçete ettiği bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bunun yanında ağız yarası için ilaç olarak bitkisel antiseptik özellikte yağlar ve bitki çayları mevcuttur.Ağız Yarası İçin İlaç Tuz
Ağız yarasına öncelikle tuz çok faydalıdır. Yaraya tuz basmak sözü sanırım buradan gelmektedir. Yara üzerine bir miktar tuz basarak yaranın pişesini ve bakterilerin ölmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında tuzlu su ile ağız gargarası yapmak çok faydalıdır.
Ağız Yarası İçin İlaç Sirke
Sirke doğal antiseptiktir ve özellikle yaralardaki mikropların ölmesini sağladığı için çok faydalıdır. Sirke ile ağız içerisi gargara yapılır ve tükürülür. Yutmayın sakın! Gargara esnasında ağız içerisindeki bakteriler sirkeye geçer ve yutulur ise tüm vücuda dağılır. Yemeklerden önce bu mikrobun ağızdan atılması için mutlaka sirke ile gargara yapılarak yemeğe o şekilde oturmanızı tavsiye ederiz. Ağız içindeki yaralara ağız ülseri denmektedir ve bakteri barındırmaktadır. Gargara sonrasında günde 3 defa 2 yemek kaşığı sirke içmek de bu konuda çok faydalıdır.
Ağız Yarası İçin İlaç Kekik
Kekik doğal antibiyotiktir ve ağız yarası için ilaç niyetine günde 3 defa demlenmeli ve suyu içilmelidir. Bir fincan sıcak su içerisine bir tatlı kaşığı kekik konur ve 10-15 dakika demlendikten sonra suyu içilir. Kekik yağıda mucize bir yağdır ve mikrop öldürücü anti septik özelliktedir. Yara üzerine sürerek temizliği yapılır ve yarım çay bardağı su içerisine 10 damla kadar damlatılarak ağız içi gargara yapılmaktadır.
Ağız Yarası İçin İlaç Karanfil
Karanfil yağı kekik yağı gibi antiseptik ve mikrop öldürücü özellikte ayrıca ağrı kesici özelliği ile yarada oluşan ağrıyı da almaktadır. Bu yağı yarım çay bardağı su içerisine 10 damla kadar damlatın ve sabah akşam ağız içerisini gargara yaparak temizleyin. Çok kısa sürede ağız içerisindeki yaralar tedavi edilmiş olurlar.
Ağız Yarası İçin İlaç Ada Çayı
Ada çayı doğal antibiyotik olma özelliğinde harika bir bitkidir. Hastalandığınızda ilaç niyetine günde 3 defa birer bardak ada çayı demlenerek içilmelidir. İçeriğindeki faydalar sonsuz olan bu bitki yara tedavisinde de çok etkilidir. Özellikle bakterileri öldürmekte ve yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Her gün günde 3 fincan demlenerek çayı içilmelidir. Ada çayı yağı da antiseptik yağlardan ve çok güçlü bir yağdır. Doğal olarak direk yara üzerine sürülmez. Bu yüzdende ada çayı yağını su ile incelterek yara temizliği yapılmalı ve günde 2-3 kez yarım çay bardağı su içerisine 10 damla kadar damlatılarak ağız gargara yapılmalıdır. Ağız ülserleri üzerinde bulunan bakteriler bu şekilde ölürler ve yara çok çabuk bir şekilde iyileşme göstermektedir. Ayrıca bu yağ karanfil yağı gibi ağrı kesici özelliğinden dolayı ağrılı olan ağız yarasını uyuşturur ve sizi rahatlatarak daha rahat konuşmanızı, yemek yemenizi sağlar.
Özellikle kara dutun ağız yaralarını geçirdiği bilinmektedir. Yaraların geçmesini çabuklaştıran kara dut aynı zamanda çık sıkan ağız aftları için tedavi edici özelliktedir. Ağız aftlarının çok sık çıkması halinde bol tüketilen kara dut çok iyi bir tedavi edici sayılmaktadır.
Papatya
Papatya bol C vitamini içeriği ile ağız yaraları için çok faydalıdır. Karotenoid, A vitamini ve diğer besin maddelerini de barındıran papatyayı ağız içerisinde çiğnemek ağız yaralarının iyileşmesini çabuklaştırmaktadır. İltihap söktürücü özelliği olan papatyanın çayı demlenerek de içilmesi bu konuda çok faydalı olur.
Meyan Kökü
Meyan kökü 6.000 yıldır tedavi amaçlı olarak kullanılan çok hızlı bir yara iyileştiricidir. İyileştirici özelliği ile bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar meyan kökünün ağız yaralarını çok daha hızlı iyileştirdiğini göstermektedir.
Ağız Yarası İçin İlaç Çay Çiçeği Yağı
Yapılan araştırmalarda çay çiçeği yağının stafilokoklar, koli basili bakterisi, uçuklar ve candida mantarına çok iyi geldiğini göstermektedir. Avustralya yerlileri bu yağı antiseptik ilaç olarak yüzyıllardır kullanmaktadır. Antiseptik özelliği ile yara bakımında çok etkilidir. Yarım çay bardağı suya 10 damla damlatılarak ağız içinde gargara yapmak ve direk olarak yaraya sürerek temizlemek çok etkili bir tedavi aracıdır.
Sumak
Sumak ağız yaralarını geçirme konusunda yardımcı bitkilerdendir. Sumak yemek yada su içerisinde koyarak suyunu içmek ağız yaralarına iyi gelmektedir.
Maydanoz
Bol miktarda demir içerdiği için ağız yaralarına çok faydalı olan maydanoz yara var iken bol miktarda ağızda çiğneyerek yemek yaraların çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
Nane
Nane yağı özellikle ağız yarası tedavisinde çok etkilidir. Ağız yarasını nane yağı ile silmeli hatta yarım bardak suyun içerisine 10 damla kadar damlatarak ağız gargara yapılmalıdır. Antiseptik olan bu yağ ağız içerisindeki bakteri ve mikropları öldürür, diş ve diş eti rahatsızlıklarını gidermektedir. Diş beyazlatma konusunda da çok faydalıdır.
Limon
Sirke kadar etkili olan diğer ürün de limondur ve tane limonu sıkarak ağız içerisinde çalkalamak çok faydalıdır. Limon içerisindeki asitler yarayı iyileştirme konusunda çok etkilidir. Devamlı oluşan ağız yaralarında sürekli tüketilen limon hastalığın tekrarlamaması konusunda faydalıdır.
Ağız Yarası İçin İlaç Karbonat
Karbonat ağız yaraları için çok faydalı olan ilaçların başlarında gelmektedir. Karbonatla yarayı sürterek temizleyin ve karbonatlı su ile ağzı günde 3 defa gargara yapın. Bu ağız içi bakterilerin temizliği için çok faydalı olduğu kadar diş ve diş eti rahatsızlıklarını giderme konusunda da çok etkilidir.
Ağız içi yaraları diş çürüklerinden, bakterilerden kaynaklı olabileceği için ağız temizliğine çok dikkat etmek gereklidir. Diş temizliğine çok özen göstermek gereklidir ve dediğimiz antiseptik yağlarla ağız düzenli gargara yapılmalıdır. Çok etkili fayda gösteren bu gargara ile düzenli ağız bakımınız da yapılmış olur. Kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı makalemiz ilginizi çekebilir.
YORUM EKLE