Kuyruk Sokumunda Şişlik Ve Ağrı - kadinvsaglik.com

Kuyruk Sokumunda Şişlik Ve Ağrı

Kuyruk Sokumunda Şişlik Ve Ağrı

Kuyruk Sokumunda Şişlik Ve Ağrı

Kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülen bir rahatsızlıktır. Bunun sebebi kadınlarda pelvik anatomisinin, kuyruk sokumundaki kemiği savunmasız bırakacak şekilde oluşmuş olmasıdır. Kuyruk sokumu omuriliğin bittiği noktadadır ve bu bölgede oluşan ağrılara ise koksigodini adı verilmektedir. Bu rahatsızlığın en belirgin nedeni kuyruk sokumu kıl dönmesi şikayetidir. Bunun yanında bu bölge travmalara, darbelere ve zedelenme gibi durumlara çok müsait bir bölge olup, bu gibi nedenlerle oluşan rahatsızlıklar şişlik ve ağrı yaparlar. Kuyruk sokumunda şişme bir enfeksiyon neticesinde de görülmektedir.
Kuyruk sokumu belin arka bölmemizin hemen altında kalçamızın hemen üstünde, oturduğumuzda oturulan yere temas eden çok parçalı kemiğimizdir ve bu kemiğe kosiksin adı verilir. Birkaç önemli görevi olan kemik öncelikle oturduğumuzda vücudun dengede durmasına yardımcı olur ve bir çok tendon, kas ve bağlar bu kemik ile ilişkilidir.
Kuyruk Sokumunda Ağrı

Kuyruk Sokumunda Ağrı 

Kuyruk sokumunda ağrı bazen dayanılmaz olmaktadır. Bu ağrı gelende oturduğumuzda, sandalyeden kalktığınızda veya otururken geriye yaslandığınızda daha da kötüleşerek hissedilir. Ayrıca tuvaletinizi yaparken dışkılama sırasında ve sonrasında devam eden ağrı olabilir. Bu bölgede hassasiyet oluşur, bacağa vuran keskin ağrı, kuyruk sokumu etrafına yayılan ağrı gibi ağrılar hissedilir. İlişki sırasında ağrı şiddetli olabilir. Kadınlarda özellikle adet dönemlerinde bu ağrı çok daha fazla hissedilir. Genelde ayağa kalkınca ve yürüdüğünüzde ağrı azalmaktadır. Bunun sebebi kemiğin üzerindeki baskının azalmasıdır.

Kuyruk Sokumunda Şişlik 

  • Şişlik genelde  banyo sırasında kuyruk sokumunun acıması
  • Oturduğunuz zaman hissedilen ve elinize gelen şişlik
  • Yürürken acıma ve yanma ile hissedilir.
    Kuyruk Sokumunda Şişlik

Kuyruk Sokumunda Şişlik Ve Ağrı Nedenleri

Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi
Bu şişlik ve ağrı kuyruk sokumunda kıl dönmesi belirtisidir. En çok bu sebeple oluşan ağrı ve şişme buradaki enfeksiyon neticesinde gerçekleşmektedir. Kıl dönmesi, kuyruk sokumunda biriken kılların deride bulunan gözeneklerden bir yol bularak cilt içerisine girmesi ile gerçekleşir. Buraya giren kılı vücut fark eder ve onu bir kese ile kaplar. Bu keseye kılı eritebilmek için bir salgı gönderir ve kıl kesesi bu salgı ile dolar. Bakterilerde açılmış olan delikten içeri girerek kendilerine yeni bir yaşan alanı bulurlar. Kıl dönmesi keseni içerisinde enfeksiyon ve apse oluşur ve zamanla bu bölge şişer ve ağrı yapar. Kuyruk sokumunda şişlik ve ağrıya en çok kıl dönmesi neden olur.
Kuyruk sokumu kıl dönmesi ile ilgili makalemiz sizler için çok daha ayrıntılı bilgi vermektedir. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Kuyruk Sokumu Tümör
Tüm vücutta oluşabilen tümörler kuyruk sokumunda da oluşabilirler ve bu anormal yapılar bu bölgeye bası yaptığı için ağrı ve şişme oluştururlar. Çok ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilen şişme ve ağrı olduğunda kemik röntgeni ve MR çekilmelidir. Mutlaka doktora giderek neden kaynaklı olduğu araştırılmalıdır.

Düzgün Kaldırılmayan Ağırlıklar
Dengesiz yapılan işler ve ani kaldırılan ağırlıklar kuyruk sokumunda zedelenmelere neden olur. Kuyruk sokumu kemiği omuriliğin en son omurudur ve bu tür yanlış hareketlerden en çok etkilenen omurdur. Birden ve ani yapılan ağırlık kaldırma işleminde bu bölge ve çevre dokusu kötü etkilenerek kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı oluşturmaktadır.

Travmalara Bağlı Oluşan Şişlik Ve Ağrı
Kırık, çıkık, zedelenme gibi gelişen travmalar bu bölgede şişme ve ağrı yapmaktadır. Ani oturma kuyruk sokumu kemiğinin zedelenmesine neden olur. Bir yerden düşme kemiği zedeler ve kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı yapabilir. Genelde merdiven inerken yada yürürken oluşan düşmeler neticesinde bu tür ağrılar ve şişmeler çok sık görülür. Kazalarda oluşan bu tür zedelenmelerde genelde hastanelere kuyruk sokumu kemiğim batıyor diye gidilir. Burada bir batma ve acı duyulur. Bu tür zedelenmelerde iyileşmeler uzun sürer. Kuyruk sokumu omuru bulunduğu bölge itibari ile alçıya alınamadığı, sargı bezi ile sarılamadığı için korunması da çok zor olur.

Romatizma Hastalığı
Romatizma hastalığında kuyruk sokumunda ağrı ve şişme buradaki kemikten ve çevre dokulardan kaynaklı olmaktadır. Özellikle iltihaplı romatizmada kalça kemiği iltihaplanır ise bu tür şikayetler çok görülmektedir. Romatizma geçene kadar bu rahatsızlıkta devam etmektedir.

Dolaşım Bozukluklarında
Bu bölgede oluşlan bir dolaşım bozukluğu burada şişme ve ağrı ile kendini göstermektedir. Genelde bu bölgedeki dolaşım bozuklukları bir zedelenmeden dolayı gerçekleşir. Geçirilen bir kaza, düşme gibi bir nedenle zedelenen kuyruk sokumu çevresinde kan dolaşımı da hasar görmüş olabilir. Kan dolaşımının yetersiz olduğu bu gölgede zamanla ağrı ve şişme görülür. Vücut sinyal vererek buradaki aksi giden durumu haber vermektedir. Genelde kan sulandırıcılar ile geçen rahatsızlıkta mutlaka doktora gidilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Çok Oturmak
Genelde çok oturmak kuyruk sokumunda şişlik ve ağrıya neden olan bir durumdur. Kişiler oturarak çalışmak zorunda kaldıklarında, aşırı kilodan dolayı bu omurun incinmesine neden olurlar. Çok oturmak, hareketsiz yaşam buna neden olur. Disklerde zedelenme ve tahribata neden olan çok oturmak ve hareketsiz yaşan bu konuda çok etkilidir. Özellikle kilolu kişilerde bu rahatsızlık çok görülmektedir.

Kuyruk Sokumunda Şişme Ve Ağrı Tedavisi

Genelde kıl dönmesi rahatsızlığından kaynaklanan ağrı ve şişme ancak bu hastalığın tedavisi ile mümkündür. Kıl dönmesinin tek tedavisi ameliyatla oradan alınması ile gerçekleşir. Kıl dönmesi ciddi ağrı yapan bir hastalıktır. Hastada ağrı ve şişme yanında iltihaplı akıntı da olmaktadır. İltihap her geçen gün fazlalaşır ve şişmede daha fazla olur. Bu iltihabın akıtılması ağrının ve şişmenin bir nebze azalmasına neden olur. Mutlaka antibiyotik tedavisi enfeksiyonun geçmesinde çok et
kilidir.
Bu tür bir ağrı ve şişme ile karşılaşıldığında öncelikle bir genel cerraha gidilmelidir. Doktorunuz ilk baktığı anda bunun bir kıl dönmesi olup olmadığını anlar. Tedavisi ameliyatla alınmak olan kıl dönmesi çok kısa sürede iyileşir. Doktorunuz bunun bir kıl dönmesi olmadığını tespit ettiğinde sizi gerekli olan branşlara yönlendirecektir. MR ve kuyruk sokumu röntgeni çekilerek buradaki hassasiyetin ne olduğuna bakılır ve doktorunuzun uygun gördüğü tedavi planı belirlenir.
Tedavi planlaması yapılan rahatsızlıkta günlük yaşamınıza dikkat etmelisiniz. Çok oturarak kuyruk sokumu kemiğine gereğinden fazla yük bindirmemelisiniz. Ağır yüklerin altına girmemeli ve yaşam şeklinize dikkat etmelisiniz. Gerekli egzersizler belirlenmeli ve mutlaka yaparak buradaki kas yapısını kuvvetlendirmeye çalışmalısınız. Mümkün olduğunca yürüyüş yapmak kemiği rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Kilo sorununuz var ise mümkün olduğunca fazla kilolardan kurtulmalısınız.
Enfeksiyon kaynaklı şişliklerde antibiyotik içerikli krem uygulaması çok faydalı olacaktır. Antiseptik yağlarla da bu bölge ovularak masaj yapılmalıdır.
Lavanta yağı bu konuda çok faydalı yağlardandır. Özellikle ağrı kesici özellikte olan yağ antiseptik özelliği ile mikropları öldürürken bu bölgedeki ağrıların azalması konusunda da yardımcı olacaktır.
Ada çayı yağı diğer adı ile acı elma yağı antiseptik özellikte ve ağrı kesici yağların başında gelmektedir. Bu yağ tek başına sürülmez çünkü çok keskin yapıdadır. Mutlaka susam yağı yada zeytin yağı ile inceltilerek uygulanan yağ çok etkili bir enfeksiyon giderici ve ağrı kesici özelliktedir. Masaj yapılarak yedirilen yağ bu bölgedeki hassasiyeti mümkün olduğunca gidermektedir. Öncelikle doktora gidilmeli ve rahatsızlığın neden kaynaklı olduğunu öğrenmelisiniz. Bu yağlar düşme, kaza gibi travmalar sonrasında, romatizmal hastalıklarda ve çok oturmadan kaynaklı oluşan hassasiyetlerde çok etkilidir.

Hiç yorum yok