Göğüste Lenf Bezi Şişmesi

Memede Lenf Bezi
Göğüste lenf bezi şişmesi enfeksiyon ve iltihaplanmadan bazen de çok daha önemli bir hastalık olan kanser hastalığı nedenli olmaktadır. Kadınların bir çoğunun yaşadığı göğüs kısmında ele gelen sertlikler ve bezeler bazen memede lef bezi kaynaklı olabilmektedir. Göğüs kısmı kan damarları ve içinde renksiz lenf sıvısı taşıyan lenfatik damarlar içerisinde bulunmaktadır. Vücudun savunma mekanizmasının en önemli organı olan lenf bezleri vücudun her yerinde bulunmaktadırlar. Göğüs bölgesinde ise lenf damarları lenf bezi denen ve fasulye şeklinde küçük oluşumlarda sonlanırlar ve lenf bezlerinin boyutu pirinç tanesi ile zeytin tanesi kadar olabilirler. Lenfatik sistem de denen bu sistem, lenf bezleri, lenf damarları ve lenfatik dokudan oluşarak vücudu hastalıklara, enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Lenf damarları içerisindeki sıvı bağışıklık hücrelerimizi taşıyarak oluşan hastalıklar ve enfeksiyonlarda vücudu korurlar.Göğüste Lenf Bezi Şişmesi
Memeden gelen lenf sıvısı kolduk altındaki lenf bezlerine dökülürler. Göğüs lenf bezi şişmesi memenin kanser olma durumunda ve enfeksiyon alma durumlarında oluşmaktadır. Genelde enfeksiyon alındığında koltuk altındaki veya göğüsteki lenf bezleri şişerek iyileşmeyi sağlayacak antikorlar üretirler. Bulunduğu bölgede şişerek ağrı yaparlar. Genelde kanser hastalarında ağrı yapmaz ve ancak ele geldiğinde anlaşılırlar. Memede kitle kontrolü nasıl yapılır sizlere şemalarla anlattığımız makalemizi mutlaka okumanızı öneririz. Kitle kontrolünü evde kendi kendinize nasıl yapmanız gerektiği hakkında size detaylı bilgi verecektir.

Memede Lenf Bezi Şişmesi Nedenleri
Enfeksiyon
En çok enfeksiyon kaynaklı memede lenf bezi şişmesi yaşanmaktadır. Meme bilindiği gibi bir süt bezidir ve özellikle emzirme dönemlerinde süt bezeleri apse yaparak meme de bazı durumlarda lenf bezlerinin şişmesine neden olurlar. Yada meme dokusuna yakın bir başka dokuda olan bir enfeksiyondan kaynaklı memede lenf bezlerinin şişmesine neden olurlar.
Toksoplazma
Toksoplazma
Gebelikte toksoplazma paraziti alınması durumunda, bu parazitler
kandaki dolaşım sırasında plasentaya ve daha sonra da bebeğe geçerek
konjenital toksoplazma enfeksiyonuna neden olarak özellikle göğüs bölgesinde lenf bezlerinin şişmesine neden olur.
İnfeksiyöz mononükleoz
İnfeksiyöz mononükleoz
Bulaşıcı bir hastalık olan bu hastalık tükürük salgısıyla geçmektedir. Bu hastalığın en önemli bulgu boyunda iki tarafta lenf bezlerindeki aşırı büyümedir. Göğüs bölgesindeki lenf bezlerinin aşırı büyümesi bu hastalık neticesinde olabilir.
AIDS
Bulaşıcı hastalıklardan olan bu hastalık kişinin bağışıklık sistemini etkiler, bağışıklık sistemine zarar vererek vücudu hastalıklara ve mikroplara karşı etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır. Lenf bezlerinde şişme bu hastalıkta çokça görülür. Lenfler bu hastalıkla mücadele için aşırı çalışırlar ve şişerek büyürler.
Lenfoma
Lenf kanseri de denen bu hastalık kişinin lenf bezlerinde tümör oluşmasına neden olmaktadır. Memede lenf bezlerinde oluşan bu kanser lenf bezlerinin şişmesine ve kitle oluşumuna neden olur.
Romatizma
Romatizma ile mücadele eden lenf bezleri içerisindeki sıvılar lenf bezlerinin şişmesine neden olurlar. Kişide olan romatizma hastalığı tedavi edilmediği süre içerisinde lenf bezlerinde aşırı şişme yaşanması son derece normaldir.
Kullanılan Bazı İlaçlar
Kullanılan Bazı İlaçlar
Bazı ilaçlar yan etki olarak göğüste lenf bezi şişmesine yol açabilirler.
- Fenitoin
- Beta bloker
- Kaptopril
- Sefalospirin
- Penisilin
- Kinidin
YORUM EKLE