Memede Kanser Ağrı Yaparmı - kadinvsaglik.com

Memede Kanser Ağrı Yaparmı

Memede Kanseri Ağrı Yaparmı

Meme Kanseri Ağrı Yapar mı?

Meme kanserine bağlı tümörlerin ağrıya neden olması çok sık rastlanan bir durum değildir. Genelde sinsice ilerleyen tümör belli olduğunda ağrı ve sızı yapmadan kendini göstermektedir. Çok nadir görülen bu durum az rastlansa da meme ağrısı, meme kanseri belirtilerinden biridir.
Meme kanseri göğüste bir yumru ile kendini belli eder. Göğüs bölgesinde bulunan kistlerin ancak %10'u gibi bir rakama meme kanseri teşhisi konmaktadır. Meme ağrısı şikayetleri ile doktora giden kişilerin % 3'i gibi oranla memede kanser riski taşıdığı saplanmıştır. Meme kanseri olan kişilerin ise sadece % 5'inde memede ağrı şikayetleri olmaktadır. Her göğüste görülen yumru ve sertlikte meme kanseri demek değildir. Çok önemli olan meme de ağrı olmasının pek çok sebebi olmaktadır. Kanserli olmayan bu kitleler genelde 35 yaş üzeri kadınlarda sıklıkla görülmektedir.
Meme kanseri belirtileri arasında meme şeklinin değişmesi, belli bölgesinde doku yoğunlaşması veya yumru, deri üzerinde ufak çukurlaşmalar, göğüsten gelen akıntı gelmektedir. Bu belirtiler tek başına yada hepsi bir arada görülebilmektedir. Meme kanseri daha başlangıç aşamasında iken tümör büyümeden ve çevre dokuları etkilemeye başlamadan bir belirti vermemektedir. Büyüyen tümör ancak çevre dokuları etkilemeye başladığında belirti vermeye başlar ve eğer çevre sinirlere baskı yapıyor ise o zaman ancak ağrı ile kendini göstermektedir. Memede şişlik ve dokununca acıma ile yazdığımız makalemiz, meme de diğer hassasiyetleri çok daha kapsamlı bir şeklide anlatmıştır.

Memede Ağrı Neden Olur?

Meme ağrısı bir çok sebepten kaynaklı olmaktadır. Meme ağrısı neden olursa olsun önemli bir durumdur ve devamlılık gösteriyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Memede ağrı genelde adet dönemi başlamadan önce görülmektedir. Meme ağrısı bazı kadınlarda değişen hormonlar nedeni ile çok sık yaşanmaktadır. Meme ağrısı adet döneminin yaklaşması ile başlayıp adet dönemi ile geçiyor ise bu durum hormonlarla alakalı olduğu için normal bir durum olarak kabul edilir. Eğer adet bitiminde de devam eden meme ağrıları yaşanıyor ise mutlaka kontrol edilmelidir. Bu tür ağrılar hamilelik ve menopoz dönemlerinde geçmektedir.
Meme ağrısı kistler kaynaklı da olabilir. Memede oluşan kistler genelde zararsız ve ağrı oluşumuna neden olmayan oluşumlardır. Kistler 2 cm  ve ondan büyük ise çevre dokulara baskı yaptığı için ağrı yaşanmasına neden olabilir. Bu kistler ilaç tedavisi yada içi boşaltılarak tedavi edilmektedirler.
Menopoz sırasında sıcak basmasına ve kemik erimesini engellemek amaçlı verilen bazı hormon içerikli ilaçlar ve psikoterapi ilaçları da meme ağrılarına neden olmaktadır.
Meme bir yere çarpma sonucu zarar görmüş ise böyle durumlar da memede ağrıya neden olur. Çarpma sonucunda bu gölgede yağ nekrozu gelişir ve bu ağrı uzun süreli devam eden bir ağrı şeklinde kendini göstermektedir.
Artril ağrısı kaburga kemiği ile öndeki göğüs kemiği arasında oluşan bir ağrı şeklidir. Bu ağrı genelde göğüs ağrısı şeklinde kendini göstermekte ve göğüste oluşan bir ağrı sanılmaktadır. Göğüs kemiği üzerine baskı uygulandığında ağrının arttığı hissedilir ise bu ağrı artril ağrısı demektir.
Bazen meme derisi altında bulunan toplar damarda tıkanma oluşur. Meme derisi altında tıkanan toplar damarın ağrıdan başka bir zararı olmamaktadır. Ele ip şeklinde bir kitlede gelebilir. Bu tür bir sebep belirlenir ise tüm vücutta damar tıkanıklığı olup olmadığına bakılarak kontroller yapılır. Bu durum göğüs için bir tehlike içermemektedir.
Göğüs kasları üzerinde bulunan meme dokusu bazen göğüs kaslarının tutulması sonucu ağrımaktadır. Göğüs kaslarını gevşetecek bir kas gevşetici ilaç kullanılır ise bu durum tedavi edilmektedir.
Memede ağrı nedenlerinden biri de meme içerisinde bulunan yağ asitleri dengesizlikleridir. Yağ asitleri dengesizliği tedavi edilir ise meme ağrılarından da kurtulmuş olunur.
Tiroit bezi hastalıkları da memede ağrıya neden olan bir diğer sebeptir. Bunun yanında şeker hastalarının bazılarında da göğüs ağrıları görülmektedir. Beyinde hipotif bezi denen bir bez bulunmaktadır. Bu bez bazen kanda prolaktin hormonu yüksekliğine neden olmaktadır. Bu yükseklik memede bazı durumlarda ağrı ve meme ucundan sıvı gelmesine neden olmaktadır.
Memesi büyük olan kadınlarda meme ağrısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Meme ağrısının nedenlerinden ön önemlisi de meme ağırlığının çok olmasıdır.
Memede oluşan bir enfeksiyon ve apse meme ağrısı yapan bir diğer sebeplerdendir. Meme ağrısının yanında şişme, acı ısıda değişiklik gibi başka belirtiler ile de karşımıza çıkmaktadır.
Doğum kontrol ilaçları ve antidepresan ilaç kullanımı memede ağrıya neden olan bir başka nedendir. Bu tür ilaçların uzun süre kullanımı ağrının devamlılığı için iyi değildir.
Psikolojik olarak bazı kadınlarda meme ağrısı sık gözlenmektedir. Ailede meme kanseri geçirmiş birileri var  ise meme kanseri ağrısı çeklinde ağrılar psikolojik olarak yaşanmaktadır. Bunun yanında üzüntü, sıkıntı gibi durumlarda da meme ağrıları yaşanmaktadır. Meme ağrısı neden olursa olsun mutlaka doktora başvurulması ve meme kontrollerinin yapılması gereklidir. Memede oluşan ağrılar önemsenmeli ve nedenleri araştırılmalıdır.

Hiç yorum yok