Sezeryan Sonrası Kabızlık - kadinvsaglik.com

Sezeryan Sonrası Kabızlık

Sezeryan Sonrası Kabızlık

Sezeryan Sonrası Kabızlık

Hamileliğin son aylarında ve doğum sonrası kabızlık yaşanması son derece normaldir. İster sezeryan doğum olsun isterse normal doğum olsun tüm doğum yapmış kadınlar neredeyse hemen hemen hepsi  bu sorunu yaşarlar. Hamileliğin son aylarında bebek bağırsaklara baskı yapar ve bu baskıdan dolayı dışkılamada sorun yaşanır. Doğum sonrası kabızlığın başlıca nedeni de bağırsaklardaki hareket eksikliğidir. Doğum sonrasında bu durum 6 hafta yani lohusalığın bitimine kadar devam edebilir.
Sezeryan sonrası kabızlığın diğer nedeni ise psikolojik sebeplerdir. Anne kendini zorlamak ve yeni doğum yaptığı için dikişlerine zarar vermek istemeyebilir. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde kendini zorlamak istemeyen anne bu durumu ertelediği için dışkı katılaşır ve çıkma noktasında daha da sertleşerek kalır.
Sezeryan sonrası kabızlığın bir diğer nedeni ise doğum yapacak annenin doğuma girmeden önce bir şey yiyip içmeyi bir gün öncesinden bırakmış olmasıdır. Sezeryan ameliyatına girmeden lavman da yapılmış olması kabızlık sebebidir. Doğum sonrası kabızlık 2-3 günü bulan ve çok kısa sürede düzelme gösteren bir durum olsa da lohusalık sonuna kadar da devam edebilir.
Sezeryan Sonrası Kabızlık

Doğum Sonrası Kabızlık Nedenleri

Psikolojik olarak dışkılama yapamama,
Doğum sonrası bağırsakalrdaki düzensizlik
Doğum sonrasında anne iştahsız olur ve bir şey yiyip içemez. İlk yiyeceğiniz şey bir çorba olmalıdır. Bol sebzeli çorba bu konuda çok faydalıdır.
Bağırsaklar doğum sonrasında bu durumdan fazlasıyla etkilendiği için öncelikle bağırsakların tembelliğini gidermek gereklidir. Katı beslenmek çok zararlıdır. Hemen normal yemeklere geçmemek gereklidir.
Karın kasları doğum süresinde gerildiğinden tam olarak çalışma gösterememektedir. Bu durumu ev içerisinde kısa yürüyüşlerle gidermek gereklidir.

Doğum Sonrası Kabızlığa Ne İyi Gelir

  • Öncelikle bol lifli gıdalar tüketilmeli ve bol su içmek gerekmektedir.
  • Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde mutlaka ertelemeden gitmek gereklidir.
  • Genelde dikişlerin acımasından ve zarar görmesinden çekinildiği için ıkınmadan korkan lohusalar tuvaletleri gelse de yapamazlar. Dışkının çıkış noktasında katılaşmasına izin vermemek gereklidir. Eğer çok katılaşmış ve yapamıyorsanız kendinizi zorlamadan lavman yapılması ve o dışkının orada daha da katılaşmasına izin vermemek gereklidir.
  • Doktorunuza danışarak onun gözetiminde bir ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.
  • Doğal bitki çayları içmek çok faydalıdır. Susam yağı doğal müshildir ve susam yağını bir miktar su içerisine koyarak içebilirsiniz.
  • Papatya çayı da doğal müshil olarak bilinir ve papatya çayını da içmek faydalıdır.
  • Kayısı bol tüketilmeli ve bol bol kayısı hoşafı içilmelidir. Süt arttırıcı özelliği de olan kayısı hoşafının bu konuda çok etkisi vardır.
  • Sezeryan sonrası kabızlıklarda anne dikişlerinden dolayı çok hareket etmek istememektedir. Evde kısa yürüyüşler yaparak bağırsak kaslarını çalıştırmak gerekmektedir.
  • Yemeklerinizde hakiki zeytin yağı kullanın ve mümkün ise birer kaşık içebilirsiniz.
  • Sezeryan doğum yapan kişiler ve normal doğum yapan kişilerin mutlaka rezene çayı içmeleri hem gaz problemlerinde hemde doğum sonrası kabızlık tedavisinde çok faydası vardır.
  • Bol kuru meyve ve fındık, fıstık ve ceviz tarzı kavrulmamış kuru yemiş yemek çok faydalıdır.
  • Çok içmemekle birlikte çok zorda kalınır ise sinameki çayı içilebilir. 
  • Bol süt lohusa için çok önemlidir.

Sezeryandan Kaç Yıl Sonra Normal Doğum Yapılabilir. Doğum sonrası yaşananlar ile ilgili yazılarımızda bir çok konuyu işleyerek yeni doğum yapan ve yapacak olan anneleri bilgilendirmeye çalışmakyatız.

2 yorum:

  1. tamam siz bllog keşif etkinliği düzenleyin duyururum beeeen :) geçenlerde yapılan büyük blog keşif etkinliğine de katılırsanız, ordan da size çok arkadaşımız gelecektir. kelebek etkisi, esra takım, yeşim arkadaşlarımızda var örneğin bu etkinlik. orda gerekenleri yapın etkinliğe katılan herkes gelecek size. o yazıyı bulamazsanız söleyin bulurum sizee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. etkinlikleri haber verdiğiniz için teşekür ederiz.

      Sil