Sezeryandan Kaç Yıl Sonra Normal Doğum Yapılabilir - kadinvsaglik.com

Sezeryandan Kaç Yıl Sonra Normal Doğum Yapılabilir

 Sezeryandan Sonra Normal Doğum

 Sezeryandan Sonra Normal Doğum Yapanlar

Sezeryandan sonra normal doğum yapılabilmesi için gerekli şartların uygun olması gerekmektedir. Bir anne normal doğum yaparak bunu deneyimlemek isteyebilir. Normal doğum şansını önceki hamileliğinde sezeryan olduğu için kaybettiğini düşünen anneler, bu ikinci doğumunu gerekli şartlara sahipler ise normal doğum yapabilirler. Bunun için en önemli şey annenin sağlık durumunun iyi olmasıdır. Anne eğer sezeryandan başka bir rahim ameliyatı geçirmemiş ise, sadece bir kez sezeryan ameliyatı olmuş ise, pelvik yapısı ve doğum kanalı normal doğuma uygun ise, normal doğumu engelleyici bir hastalığı yok ise, bebeğin ağırlığı normal sınırlarda ise doktorunun onayı ile normal doğum gerçekleştirebilmektedir. Sezeryan sonrası normal doğum riskleri vardır ve bu risklerle karşılaşıldığında doğum sezeryan doğuma döndürülmektedir. Bu yüzden de tam teşekküllü bir doğum kliniğinde bebek ve anne için yoğun bakım ünitesinin olduğu bir hastanede bu doğumu gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Sezeryandan sonra normal doğum riskleri nelerdir?

Sezeryan Sonrası Normal Doğum Riskleri

  • En büyük komplikasyon rahim yırtılmasıdır. Yırtık alanlar düzeltilebilir ama bazen de rahim tamamen alınabilmektedir. Bazı durumlarda çok aşırı kanama söz konusu olduğu için annenin hayatı risk altında kalabilmektedir.
  • Serzeryan ameliyatı yapılan kişiler doğumda kaç dikiş atılmış, kesi nereden yapılmış gibi sezeryana ilişkin doğum notlarını mutlaka hastaneden almalıdırlar. 
  • Bazı sezeryan sonrası normal doğumlarda annenin eski sezeryan dikişlerinde yırtılmalar ve açılmalar olabilmektedir.
  • Sezeryan sonrası normal doğumun gerçekleştirileceği hastane  de çok önemlidir. Olabilecek bir risk faktöründe erken müdahale gerektiğinden bu konuda  uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Normal doğumunda ters giden bir şey olması durumunda sezeryana dönmek için uzman bir ekip ve ameliyathane hazır bekletilmelidir.
  • Doğum gerçekleştiğinde hastanede anne ve bebek için uygun yoğun bakım ünitesinin olması bu doğum şekli için çok önemlidir.
  • Sezeryandan sonra normal doğum gerçekleşecek ise annenin kan grubundan her türlü aksilik göz önünde tutularak mutlaka 2 ünite kan bulundurulmalıdır.
Sezeryandan Kaç Yıl Sonra Normal Doğum Yapılabilir

Sezeryandan Kaç Yıl Sonra Normal Doğum Yapılabilir

Sezeryan ameliyatında ciltte rahime doğru bir kesi yapılmaktadır. Bu kesinin iyileşme süreci en az 2 yıl kadardır. Sezeryandan sonra normal doğum yapmayı bırakın annenin 2 yıl geçmeden yeniden hamile kalması bile risklidir. Sezeryandan kaç yıl sonra normal doğum yapılabilir merak eden anne adayları için mutlaka en uygun en az 2 yıl geçmesi gerektiğidir. Her kişinin cilt yapısı ve iyileşme süreci birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bu yüzden de doktorunuzun onayı normal doğum yapma kararınızda çok önemlidir. Normal doğum sırasında sezeryan dikişlerinde yırtılmalar söz konusu olduğu için mümkün olduğunca dikişlerin kaynaması gereklidir.

Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur mu? adlı makalemizde bu konu ile daha kapsamlı bilgi vermekteyiz. Okumanızı tavsiye ederiz.


Sezeryan Sonrası Normal Doğum Başarı Oranı

Annenin sağlık durumu sezeryandan sonra normal doğum yapanlar için elverişli ise normal doğum yapılabilmektedir. Sezeryandan sonra normal doğum yapanların % 75'i çok başarılı bir şekilde doğumlarını yapmış ve bir sorun çıkmamaktadır. Diğer % 25 lik bölümde ise normal doğum sezeryan ameliyatına dönerek gerçekleştirilmektedir.  Sezeryan sonrası normal doğum gerçekleştiren annenin yeniden sezeryana geçmesinde en büyük neden ise önceki dikiş yerlerinde açılmalar ve yırtılma riskinin çok fazla olmasıdır. Eğer sezeryan ameliyatı yatay kesi ile gerçekleşmiş bir kadında bu yırtılma riski sadece binde bir oranındadır. Dikey kesilerde zaten normal doğum yapılamaz. Rahim içi zorlamadan ve gerilmeden dolayı rahimde yırtılmalar söz konusu olmasıdır. Kan kaybetmeye başlayan hasta hemen sezeryan ameliyata döndürülmektedir. Vereceğiniz kararlarda mutlaka doktorunuza danışarak karar vermeli ve onun gözetiminde olmalısınız.

Hiç yorum yok