Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur mu? - kadinvsaglik.com

Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur mu?

Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur mu?

Sezeryandan Sonra Normal Doğum

Normal doğum yada sezeryan doğum diye ikiye ayrılan doğum şeklinde normal denen doğum olması gereken ve bir bebeğin dünyaya gelmesi için en sağlıklı yoldur. Sancılar gelir o sancılarla birlikte ıkınmalar başlar, bebek doğum kanalına girerek sağlıklı bir şekilde doğar. Sezaryen doğum ise bir ameliyattır. Ters giden bir durumda bebeğin doğumuna müdahale yapılmak sureti ile bebeğin anne karnından alınma şeklidir. Sezaryen bir doğum şekli değil bir ameliyattır. Sezeryan bir tercih değil ters giden durumlarda mecbur kalınan bir yol olmalıdır.
Sezeryandan sonra normal doğum ancak belirli şartların yerine getirilmesi ile gerçekleştirilebilecek bir yöntemdir. Türkiye'de çok uygulanmayan bir yöntem olup pek çok ülkede uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem çok önerilmeyen doğum sırasında çok fazla komplikasyonlar geliştirebilecek bir yöntemdir. Bir doğuma sezeryan ile başlamış iseniz bundan sonraki doğumlara da sezeryan ameliyatla devam daha uygundur. Sezaryen sonrası normal doğum yapanların % 75 kadarı bu uygulamada başarılı sonuçlar almışlardır. Sonucu iyi gitmeyen doğumlar sezeryan ameliyata döndürülerek yapılmaktadır. Çok rağbet olmayan bu uygulama riskler göz önünde tutularak ülkemizde çok yapılmaz. Önemli olan ilk doğumunu sezeryan olarak yapılmamasıdır. Sezeryan ameliyatı 1980 yıllarda Amerikanın bu doğumu en iyi doğum şekli olarak pazarlaması kaynaklıdır. Eğer bir risk faktörü yok ise normal doğum gerçekleştirilmelidir. Son yıllarda sezeryan ameliyat çok rağbet görmemekte ve mümkün olduğunca doğumlar normal yoldan yaptırılmaya çalışılmaktadır. Bazı hastaneler normal doğumları da sezeryana döndürerek çok daha fazla para kazanmak derdine düşmüşlerdir. Son yıllarda ise Dünya Sağlık Örgütü doğum kliniklerinde % 17 den fazla doğumun sezeryan ameliyatı ile gerçekleştiren hastanelerde neden bu kadar fazla olduğunu araştırmaktadır. Bu sebeple hastaneler artık sezeryan ameliyatını gelişi güzel yapmamaktalar. Ancak normal doğum risk altında ise sezeryan ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur mu?

Sezeryandan sonra normal doğum yapılabilmesi için gereken şartlar nelerdir?
Sezeryandan Sonra Normal Doğum

Sezeryandan Sonra Normal Doğum Hangi Durumlarda Yapılmaz

  • Sezerya ameliyatı olan annede bir hastalık ve bir nedenden dolayı sezeryan yapılmış ise ve bu durum geçmemiş ise gene sezeryandan sonra normal doğum yapılmaz.
  • Sezeryan ameliyat esnasında rahim dik olarak kesilmiş ise bir daha normal doğum yapılmaz. Dik kesiler çok nadir gerçekleşen bir ameliyat şeklidir. Cilt dokusu enine kesilmiş olması rahimin de enine kesilmesi anlamına gelmemektedir. Cilt kesisi enine rahim dik kesilmiş olabilir. Sezeryan ameliyatı sonrasında ameliyat bilgilerinizi mutlaka doktorunuzdan alıp dosyalayarak bulundurmalısınız. Kaç dikişiniz var kesi enine mi boyuna mı mutlaka dosyanızda olmalıdır.
  • Annenin çatıları dar ise ve ilk ameliyatını bu nedenle sezeryan olarak gerçekleştirmiş bir annenin ikinci doğumu da sezeryan olarak yapılır.
  • Genelde çoğul gebeliklerde sezeryan ameliyatı yapılır.
  • Bebek eğer kalça kısmından gelir ise annenin durumunu riske atmamak için sezeryan ameliyata geçilir.
  • Annede yüksek tansiyon-hipertansiyon , şeker gibi hastalıklar var ise anne riske atılmamak adına gene sezeryan ameliyata alınır.
  • Sezeryan harici başka bir rahim ameliyatı geçirmiş olanlar doğumlarında sezeryan ameliyata alınırlar.

Sezeryan Sonrası Normal Doğum Hangi Durumlarda Yapılır

  • Daha önce sadece bir kez sezeryan ameliyat olmuş olanlar.
  • Pelviks yapısı, doğum kanalı  normal doğum için uygun olan anne adayları normal doğuma alınabilir.
  • Daha önce sezeryan ameliyat harici başka bir rahim ameliyatı geçirmemiş olanlar.
  • Normal doğumu engelleyici başka bir hastalığı olmamış olanlar.
  • Bebeğin ağırlığı normal sınırlarda olan ve bebeğin baş kısmı doğum kanalında olan kadınlarda normal doğum yapılabilir.
Sezeryandan sonra normal doğum gerekli şartlar uygunsa yapılmaktadır. Normal doğum yapmayı tercih eden % 75 kişi bu doğumu bir sorun çıkmadan başarabilmektedir. Kalan % 25 kişide ise komplikasyonlar oluştuğu için sezeryan ameliyat gerçekleştirilerek doğum yaptırılmaktadır.Bu yüzden eğer sezeryandan sonra normal doğum yapacaksanız mutlaka her hangi bir komplikasyona karşı tam teşekküllü bir hastanede bu doğumu gerçekleştirmeniz yerinde olacaktır.

Normal Doğum Sonrası Dikişlerin Açılması ile ilgili makalemizde doğum dikişleri ve açılma sebeplerini anlatıyoruz.

Hiç yorum yok