Çıban Neden Çıkar - kadinvsaglik.com

Çıban Neden Çıkar

Çıban Neden Çıkar

Çıban Nedir?

Çıban nedir, çıban nasıl olur, çıban neden çıkar, çıban çeşitleri ve çıban tedavisi gibi çok sorulan sorular ve bu konu ile ilgili merak edilenleri anlatmaya çalışacağız.  Deride bakterilere bağlı olarak gelişen iltihaplı ve ağrılı döküntüye çıban denir. Şişkinlik, kızarıklık, ağrı ve zonklama ile gelişen bu apseli durum genelde aniden oluşur. Cilt üzerine yerleşen Stafilokok adındaki bakteri kendine daha iyi bir yaşam alanı bulmak amacı ile deri altına yerleşir. Kıl köklerine ulaşarak orada yerleşir ve çevredeki yağ dokularıyla beslenerek çoğalırlar. Vücudun savunma sistemi buradaki oluşumu fark eder ve savaşması için alyuvarları gönderir. Alyuvarlar buradaki oluşumla mücadele ederler ve burada bu yüzden şişme ve kızarıklık başlar. Pek çok çıban çeşidi vardır ve en önemli ve tehlikelisi şark çıbanı ve şirpençe çıbanıdır.

Çıban Nasıl Olur?

Kan içerisindeki alyuvarlar yağ dokularındaki bakterilerle savaşır ve bu savaştan her ikisi de yenik ayrılır. Alyuvarlar ve bakteriler bu savaşta ölürler ve ikisi de vücuttan atılmak üzere bir kesecik oluşturur. Bu kesecik ilerleyen zamanlarda alyuvarların içerisine girmesi ile daha da büyür. Deri bu keseyi iterek atmaya çalışır. İnce deride kese ileri doktu itilir ve  baş vermeye başlar. Deri kalın ise deri içinde sertlik oluşturur. Sivilce ile karıştırılsa da  içi irinli ve daha büyük oluşumlardır. İçerisinde bir irin vardır ve bu irin eğer patlatılırsa çevre dokulara dağılır ve  dağılmasına sebep olur. Bu irinin çevre dokulara dağılmadan oradan çıkarılması gereklidir. Fındık büyüklüğüne de erişebilen bu oluşum üzerine bastırıldığında sertlik olur ve bu sertlik içerisindeki iltihaptan dolayıdır. Genel olarak derinin bir yerlere sürünen kısımlarında çıkma eğilimi gösterir. Kol altı, kasık bölgesi, yüz, burun deliği, kalça ve kulak gibi ince derili yerlerde daha çok görülür. Nadiren iç organlarda da çıktığı görülür ve aslında vücudun her yerinde çıkabilir. Vücutta çok sayıda çıkıyor ise bu duruma fronküloz denir ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Çıban Neden Çıkar?

Yetişkinlerde daha çok görülür ve her yaşta insanda çıkabilmektedir. Bu bir bakterinin üremesi durumudur ve bakteriler genelde vücudun zayıf olduğu dönemlerde üreyerek çoğalırlar. Bunun yanında şeker hastalarında bu durum daha çok görülür. Vitaminsizlik, yetersiz beslenme de çıban nedenlerinden biridir. Çok sayıda çıkıyor ise ve tedavi edildiği halde çıkmaya devam ediyor ise bu mutlaka bir hastalığın belirtisidir ve gerekli tetkiklerin yapılması gereklidir. Vücutta çıban neden çıkar sorusuna aslında verilecek çok neden vardır bunların en önemliler şunlardır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, kanser hastalarında bağışıklık sistemi çok zayıfladığı için daha fazla görülmektedir. Şeker hastası kişilerde daha çok görülmektedir. Tiroide bağlı aşırı terleme gösteren kişilerde, kansızlık, vitaminsizlik, beslenme bozuklukları, böbrek yetmezliği, egzaman, mantar, deri hastalıkları olanlarda, uzun süre oturmak, hareketsizlik, aşırı kilolu olmak, aşırı yağlı yiyecekler, dar kıyafetler, aşırı alkol tüketimi, sigara içmek, mikroplar, bakterilerin üremesi ve en önemlisi temizlik eksikliğidir.

Çıban Belirtileri

Kızarıklık, şişme, iltihaplı bölge oluşumu ve bu bölgede ateşlenme hissi oluşmasıdır. İlerleyen durumunda kızaran bölge iltihaplanarak içerisi irinle dolar. Bu irin içerisinde bakteri ve ölmüş alyuvarlar vardır ve bu bölge şişerek baş verir. Bu bölge acır, ağrır ve zonklama yapabilir.

Çıban Çeşitleri

Kan Çıbanı

Kıl köklerinde görülen bu oluşum dağılarak yağ dokularına yayılır. Tedavisi antibiyotik kremle bazen de kendiliğinden geçme ile görülür. Kan çıbanı en çok görülen çıban çeşididir.


Şirpençe Çıbanı

Dışarıdan bakıldığında büyük tek bir çıbanmış gibi görülse de birden çok kan çıbanının yan yana oluşumundan olur. Bu bölgede bakteriler değişik kıl köklerinde üreyerek yayılır ve çok fazla çıkmasına neden olurlar. Yan yana çoğalarak büyürler ve yüzden de bir tane gibi gözükür. Çıban tedavisi sırasında sıkmak iyi değildir. Bu çıban çeşidi eğer sıkılır ve dağılır ise iltihap dolaşım sistemine dağılır. Mutlaka doktora gidilerek tedavi edilmeli ve mutlak antibiyotik ilaç tedavisi gerekmektedir.


Şark Çıbanı

Bu çıban çeşiti çok görülmez ama çıban çeşitleri arasında en tehlikeli olandır. Sıcak ve kurak gölgelerde daha çok görülen şark çıbanı çok zor iyileşir. İyileşmesi bir iki yılı bile bulabilir ve çok tehlikelidir. Çıban öldürür mü? Çıbandan ölen kişiler var çıban ne kadar tehlikelidir? Şark çıbanı  aslında öldürmez ama  sıkılır yada patlatılırsa iltihap kılcal damarlar yolu ile damarlara ve kan yolu ile tüm vücuda dağılır. Sinir sistemine bile ulaşan bakteriler ölüme varan sonuçlar doğurur. İç organlara yayılma yapabilir ve hastada ateşlenme ile belirtiler göstererek ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir.

Çıban Patlatmak

Çıban patlatmak doğru bir davranış değildir. Genellikle kendi olgunlaştığında kendiliğinden patlar. Dışarıdan bir müdahale bulunarak patlatmaya çalışılır ise buradaki iltihap yan dokulara dağılır. Kılcal damarlarla tüm vücuda yayılır ve birden fazla çıkmasına sebep olur. Damarlar ile dağılan iltihap başta böbrek olmak üzere bir çok iç organa zarar verir. Ayrıca bulunduğu bölgede dağılır ise çoğalarak her yerde çıkmasına neden olur.

Çıban Tedavisi

Çıban patlatmak iyi değildir ve  küçük ise kendiliğinde patlaması için 10 gün kadar beklenir. Bulunduğu bölge çok temiz tutularak devamlı antibiyotik krem sürülerek oradaki mikrobu temizlemeye çalışılır. Bu  bölge tahriş edilmeden kremlenir ve üzeri kapatılarak patlaması beklenir. Çıban patladıktan sonra antibiyotik krem tedavisi ile üzeri kapanır ve doktor gerek görür ise antibiyotik hap da başlayarak vücuttaki mikrobun ölmesi ve dağılması önlenmeye çalışılır.

Çıban Nasıl Patlatılır

Çıban patlatmak ancak şu şekilde olabilir. Eğer tam oluşmamışsa üzeri sert ve çevresi kırmızıdır. Üzeri sert ise tam olgunlaşmamış demektir. Ortası sarı, iltihap ortada toplanmış ve küçük ise ortada bir kesecik oluşmuş ise  ancak şu şekilde patlatabiliriz. Doktorunuzdan bilgi alarak bir iğnenin ucunu yakın ve ucu steril bir  iğne olgunlaşmış keseciğinin tam ortasına batırılır ve asla sıkılmaz. Sıcak su ile ıslattığınız bir bezle üzeri devamlı silinir ve steril tutularak  kendini boşaltması beklenir. Sıkma esnasında irin çevre dokulara dağılabilir bu çok zararlı ve sakıncalıdır. Antibiyotik krem bu esnada devamlı  üzerine sürülerek mikrobun ölmesi ve tamamen boşalması beklenir. İyileşiyorsa üzerinde bir kabuk bağlar ve bu kabuğu koparmak doğru değildir.

Çıban Ameliyatı

Büyük ise kan çıbanı değil şirpençe olabilir ve mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Şirpençe bir çok kan çıbanının yan yana oluştuğu tehlikeli bir çıban çeşitidir ve mutlaka doktorun müdahalesi gerekmektedir. İçindeki irin boşalmaz ise oradaki ağrı ve acı hissi geçmez ve doktorunuz size uygun tedavi şeklini belirler. Cerrahi müdahale gerektiren bir durumda doktorumuz içini cerrahi müdahale ile boşaltır ve  üzeri temizlenerek kapatılır. Antibiyotik tedavi başlatılır ve antibiyotik içerikli krem verilerek çıban bir hafta kadar pansuman yapılarak temiz tutulur. İyileşme süreci kişiden kişiye farklılıklar gösterirken  büyüklüğü ile de farklılıklar göstermektedir. Şeker hastalarında çok zor iyileşir ve şeker hastalarında oluşanlar çok büyür ve kapanması zor olurlar

Çıbandan Korunmak İçin Alınacak Önlemler

Öncelikle temizlik çıban oluşumunu kesinlikle önleyen faktörlerdendir. Bakteriler insana toplu alanlardan çeker ve toplu yaşam alanlarında temizlik ve hijyen çok önemlidir. El ve ayak temizliği çok önemlidir. Bakteriler genelde spor salonlarından, havuzlardan, çıplak ayakla basılan toplu kullanım alanlarından geçtiği için bu alanlardan sonra çamaşırlarınızı değiştirmek ve mümkün olduğunca bu ortamlarda temizliğe dikkat edilmelidir.
Vücut temizliğinde antibakteriyel ürünler kullanmak ve sık banyo yapmak gereklidir. Terleme bakteri oluşumunu sağlar ve terleyen bölge havasız ortamlarda bakteri üretir. Bu yüzden de kasıklarda çıban, kalçada çıban ve koltuk altında çıban çıkması çok olur. Bakterinin üremesi ve çoğalmasını engellemek için düzenli banyo yapmak ve vücut temizliğine dikkat etmek gerekir.

Çıban Tedavisi Bitkisel

Bitkisel tedavilerini verdiğimiz çıban nasıl geçer isimli makalemizi okumanızı öneririz. Evde nasıl tedavi edilir sizlere çok daha detaylı anlattık. Bitkisel tedavide bilinmesi gerek şey sıkılmaz ve  patlatılmaz. Bitkisel olarak yapılan işlemler içerisindeki irinin toplanarak yumuşaması ve baş vererek kendiliğinden patlamasını sağlamaktır. Bitkisel antiseptik yağlar ile silinir ve mikroplardan temizlenmiş olur. Deri gözeneklerinden deri içerisine giren yağ oradaki mikrop ile savaşır ve oradaki mikrobu öldürür. Bu çok etkili  temizleme ve tedavi yoludur. Bazı tedavi yolları ile olgunlaşır ve patlaması daha kısa sürer.
  • Ada çayı yağı antiseptik özellikte bir yağ olup bu yağ ile silinmesi buradaki mikropları ve bakterileri öldürmeye faydalıdır. Aynı zamanda deri içerisine giren ada çayı yağı buradaki bakterileri kurutmaktadır.
  • Çay ağacı yağı antiseptiktir ve  bu yağ ile silmek oradaki mikrobik durumu kurutur.
  • Lavanta yağı çok etkili bir antiseptik yağdır ve bunun yanında çok etkili bir ağrı kesicidir. Ağrılı oluşumları bu yağ ile silinir ise buradaki ağrı gider ve temizlenerek iyileşmesi sağlanır.
  • Çıbana lokum sarmak sureti ile içerisindeki irin toplanır ve çevre dokulara yayılmadan kesecik içerisinde kalarak olgunlaşır ve kendiliğinden patlar.
  • Kara merhem sürmek  olgunlaşması ve patlamasını sağlar. 
  • Zencefil ve zerdeçal tozu süt ile lapa yapılır ve üzerine sarılır ki irin çevre dokulara dağılmadan toplanır ve kendiliğinden baş vererek patlar.
  • Çörek otu havan içerisinde dövülür ve süt ile lapa yapılarak  sarılır ki irin dağılmadan bir kesede toplansın ve kendiliğinden patlasın. Çörek otu yağı da antiseptik yağlardandır ve bu yağ ile silinen ise içerisindeki iltihap kurutulmaya çalışılır.
  • Soğan fırında közlenir ve soyularak sıcak bir şekilde  üzerine sarılır. Soğan içerisindeki iltihabı çeker ve  kendiliğinden çok kısa sürede patlar ve temizlenir.
  • Unla balı karıştırıp lapa yapın ve  üzerine sararsanız çıban içerisindeki irin toplanarak patlar.

2 yorum:

  1. Yazınızda çıban neden çıkar konusunu çok güzel anlatmışsınız. En kısa zamanda doktora gidip çıbanımı tedavi ettireceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun mutlaka tedavinize başlamalısınız.

      Sil