Çıban Evde Nasıl Tedavi Edilir
Çıban Neden Çıkar
Çıban evde nasıl tedavi edilir anlattığımız makalemiz içerisinde çıban nasıl patlatılır, patlatırken neler yapılmalıdır, çıbana ne iyi gelir bitkisel olarak yapılacak olan kürler anlatılmıştır. Özellikle çıban tedavisi lokum, çıban tedavisi soğan ve kara merhem çıban tedavisi en çok kullanılan çıban bitkisel tedavileri arasındadır. Dikkat isteyen bakımı son derece önemli bir olup özenle tedavi edilmelidir.Bir tür bakterinin insana bulaşması ve cilt altına girerek kıl köklerine yerleşmesi ve oradaki yağ dokularından beslenerek büyüyüp çoğalmaları sonucu oluşur. Vücut o bakteriyle savaşabilmek için alyuvarları göreve göndererek orada bir mücadele verir. Hem bakterilerden hemde alyuvarlardan ölümler gerçekleşir ve bir kesecik oluşarak orada birikir. Bu keseciğin içi iltihap ve irinle dolar ve vücut bu oluşumu dışarı atmaya çalışır. Deri ince ise dışarı doğru itilen bu kesecik baş verir ve zamanla patlar ve irin kendiliğinden boşalır. Eğer deri kalın ise kesecik içe doğru büyür ve büyüyerek geri doğru ilerler. Bazıları o kadar büyür ki neredeyse fındık büyüklüğüne olaşır. Genelde koltuk altı, kalça, kasıklar, burun deliği, yüz gibi ince derili yerlerde kendini gösterir. Vücudun her yerinde çıkabilir ve iç organlarda da çıkarak kendini gösterir. Bazıları çok tehlikelidir ve çok uzun sürede geçer. Çıban çeşitleri arasında kan çıbanı, şirpençe çıbanı, şark çıbanı vardır. Kan çıbanı en çok görülen çıban çeşididir. Şirpençe çıbanı ise bir çok kan çıbanının yan yana çoğalması ve büyümesi ile oluşan büyük ve bakıldığında tek bir tane gibi gözüken tehlikelidir. Şirpençe çıbanı asla sıkılmamalı ve ellenmemelidir. Şark çıbanı ise en tehlikelisidir. Genelde çok sıcak ve kurak iklimlerde yaşayan insanlarda görülen bunlar çok zor iyileşir ve eğer sıkılır ise ölümlere bile neden olur. Çıban aslında ölüme neden olmaz ama sıkar ve oradaki iltihabı yan dokulara dağıtırsanız buradaki kılcal damarlar sayesinde kan dolaşımına karışır ve bu yüzden de bakteriler tüm vücuda dağılır. Sinir sistemini bile etkileyebilen bu durum şark çıbanında çok tehlikeli olabilir. Çıban evde nasıl tedavi edilir, çıbana ne iyi gelir bitkisel, gibi sorularınızdan önce bilmelisiniz ki sıkmak iyi değildir ve uygulamalar burada oluşan bakterileri öldürmeye yöneliktir ve buradaki irinin toplanarak patlamasını sağlamak amaçlıdır. Bu konu ile ilgili daha detaylı bildi verdiğimiz çıban neden çıkar adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Çıban Nasıl Patlatılır
Çıban nasıl patlatılır anlattığımız yazımızda öncelikle bilinmelidir ki sıkmak ve patlatmak iyi değildir. Özellikle büyük olanlar mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmeleri gereklidir. Oluşma esnasında sert olur ve çevresi kırmızı renk alarak ağrı yapar ve şişerek zonklar. Daha olgunlaşmamış olanlar asla patlatılmaz. Patlatmaya çalışırken çevre dokulara yayılır ve kılcal damarlar yolu ile mikrop tüm vücuda yayılır. Geçmesinin tek yolu içerisindeki irinin toplanması ve bu irinin boşaltılmasıdır. Bu bazen cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilir. Büyük olmayan, olgunlaşmış iltihap iyice uç vermiş ise bunları patlatmak gereklidir. Çıban patlatmak evde ancak bu şartlar altında olur. Bir steril iğneyi baş vermiş, olgunlaşmış irinli kısmına sokarak delinir. Sonrasında kesinlikle sıkma işlemi yapılmaz. Yol bulan irin zaten kendiliğinden çıkar ve içi kendi boşalır. Sizin yapmanız gereken iltihabının bulunduğa keseciği delmek olmalıdır. İğneyi steril hale getirmek için alkol ile silmek ve iğneyi ateş üzerinde iyice kızdırmak gereklidir. Çok hassas noktalarda çıkanlara bu işlemi yapmanız doğru değildir. Burun deliği, kulak için, boyun, dudak kenarları çok hassas noktalardadır ve buralarda çıkanlar mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Bu bölgedekiler beyine yakındır ve sıkılır ise kılcal damarlar ile beyne gider ve beyin damarlarında tıkanma ve beyin hasarlarına sebep olur. Basit bir durum diyip geçmeyin ve bu mikrobik durum çok dikkat edilerek tedavi edilmesi gereken mikroplu hastalık türüdür. Çıbana ne iyi gelir bitkisel tariflerle sizlere nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini vermeye çalışacağız. Çıban patladıktan 10-15 gün içerisinde içini iyice boşaltır ve iyileşmeye başlar. Kabuk bağlayınca kabuğa hiç değilmez ve kabuğu kaldırmaya asla çalışılmamalıdır. Size vereceğimiz çıban evde nasıl tedavi edilir formülleri ile irininin toplanması ve çıban tedavisi sırasında temizliği ile bilgiler çok faydalıdır.Çıban Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Çıban Tedavisi Lokum
Çıban tedavisi lokum sarılarak yapılması çok eski dönemlerden beri yapılmış ve çok etkili bir yoldur. Öncelikle elimizi ve üzerini güzelce silin ve dezenfekte edin. Aşağıda size antibakteriyel yağlardan bahsedeceğiz ve bu antibakteriyel yağlar ile eliniz ve üzeri silinerek çevresindeki mikroplardan temizlenmesi lazımdır. Lokumu elinizde yumuşatın ve çıbana lokumu sararak üzerini güzelce kapatın. Sarsmadan ve değmeden bu işlemi yapın. Üzerine sarılan lokumu bir kaç saat sonra değiştirin ve ılık su ile üzerini zarar vermeden yıkayın. Bu işlemi yumuşayana baş verene kadar tekrarlayabilirsiniz. Baş verip patladığında geçmesi için üzeri devamlı temizlenir ve hiç bir yere temas etmemesi için sarılarak muhafaza edilir.Çıban Tedavisi Soğan
Çıban tedavisi soğan için soğan sarmak çok eski ve çok bilinen bir yöntemdir. Çıbana soğan sararak içerisindeki iltihabın toplaması sağlanır ve çıban tedavisinde çok faydalıdır. Soğanlar közlenir ve iyice pişirilir. Közleme işlemini fırın içerisinde de yapabilirsiniz. Soğanlar soyulur ve sıcak sıcak üzerine konur ve sarılır. Bu işlem ile oradaki irin birikir ve baş vererek çok çabuk patlar. Soğanı sarmadan önce steril hale getirerek antibakteriyel yağ ile siliyoruz ve üzerine soğanı mutlaka sıcak sarıyoruz. Hiç bir yere değmesini engellemek için onu sarın ve çok iyi muhafaza etmeye gayret gösterin.Çıban tedavisin soğan yönteminde bir diğer yol da yarın soğan ve bir sarımsağı fırında pişirmek ve soyduktan sonra iyice ezerek içerisine bir tatlı kaşığı kına koyarak sıcağı sıcağına sarmaktır. İrin bu sıcaklıkla toplanır ve çok kısa sürede baş vererek patlar.
Çıbana Kara Merhem
Kara merhem denilen merhem iltihabın toplanmasını ve irinin iyice birikerek kendiliğinden patlamasını sağlar. Merhem çok etkili bir merhemidir ve bazı çıbanlardan sonra yerinde çukur kalarak iz bırakabilir. İhtiyol pomat adı ile bilinen bu merheme renginden dolayı kara merhem denilmiştir. Bu merhem antiseptik bir merhemdir ve mikrop öldürücü etkisi ile özellikle çıban tedavisinde uygulanır. Merhemi sürmeden batikon ile temizlenir ve üzerine kara merhem sürülür ve kendiliğinden patlaması sağlanır. Patladıktan sonra merhemin sürülmesi kesilir. İçi boşalır devamlı temizlenir ve iyileşmesi beklenir.Çıbana Ne İyi Gelir Bitkisel
Çıban evde nasıl tedavi edilir, çıbana ne iyi gelir bitkisel olarak anlattığımız makalemiz de bilinmelidir ki geçmesinde en etkili yöntemlerden biri antibakteriyel ve anti mikrobik yağlardır. Bu yağlar burayı temizler ve derinin altına girerek oradaki mikropların ölmesini sağlarlar. İltihap birikir ve çok kısa sürede bu yöntem ile patlar. Bu yağlar ile devamlı silinmesi ve temizlenmesi gereklidir.Ada çayı yağı
Ada çayı yağı antibakteriyel yağdır ve bu yağ ile günde en az 3-4 kez silerek temizlemeniz gereklidir. Bir pamuğa bu yağdan damlatarak üzerine sararsanız bu yağ deri içine girerek oradaki mikrobu öldürür ve iltihabın birikerek patlaması sağlanır. Bu yöntem ile kurutulur ve çok kısa sürede geçmesi sağlanır. Bu yağ sadece çıban değil tüm iltihaplı deri hastalıklarına da şifadır. Sivilce oluşumlarını da ada çayı yağı ile tedavi edebilirsiniz. Çıban izi kalmasını istemiyorsanız ada çayı yağı çok etkilidir ve bu yağ ile temizlenir ise iz kalmadan geçer.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı da damıtılma usulü ile elde edilen mikrop öldürücü yağların başında gelmektedir. Çay ağacı yağı ile silinir ve pamuğa damlatılan çay ağacı yağı üzerine sarılarak bekletilir. Buradaki mikrobun ölmesinde ve iltihabın çok kısa sürede patlayarak akmasında çok etkilidir. Aynı zamanda patlayanlar çay ağacı yağı ile silinir ve antibakteriyel olan yağ iyileşmesini çok kısa sürede sağlar. Çay ağacı yağı ile temizlenenlerde iz kalmaz ve patladıktan sonrada iz kalmaması için bu yağ ile temizlenmelidir ki sonradan çukur şeklinde iz bırakmasın.
Çörek Otu
Çörek otu yağı ve çörek otunun kendisi çıban evde tedavi yöntemlerinde çok sık kullanılan bitkisel bir yoldur. Çörek otu havanda çok iyi bir şekilde ezilir ve içerisine çok az miktarda süt konarak lapa hale getirilir. Üzerine sarılan çörek otu iltihabını toplar ve irini çok kısa sürede patlayarak akmasını sağlar. Çörek otu yağı ile de devamlı silinerek temizlenir ve çörek otu yağı da antibakteriyel yağlardandır ve bir an önce iyileşmesini sağlar. Çörek otu lapasını günde 2 kez yapıp gazlı bezle sararak bekletmek ve bu lapanın üzerinde 2-3 saat kalmasına dikkat etmek gereklidir. Bu yöntem çok etkili çıban tedavisi yoludur.
Zencefil ve Zerdeçal Lapası
Bir çay kaşığı zencefil ve zerdeçalı bir çay kaşığı kadar süt ile karıştırın ve lapa hale getirin bu zerdeçal ve zencefil lapasını temizlediğiniz üzerine gazlı bezle sararak en az 2-3 saat kadar bekletin. Bu lapayı günde 2-3 kez geçene kadar tekrarlayın. Zencefil ve zerdeçal yağları da antibakteriyel yağlardandır ve çıban tedavisinde çok etkilidir. Bu yağlar ile silinmeli ve pamuk üzerine bu yağlar damlatılarak üzerine sarıldığında deri gözeneklerinden giren yağ buradaki mikrobu öldürür ve çok kısa sürede iyileşir.
Mısır Unu Zeytin Yağı Lapası
Bir tatlı kaşığı mısır ununu bir tatlı kaşığı zeytin ağı ile lapa hale getirin ve bu karışımı üzerine gazlı bez ile sarın. Bu lapa ile yumuşar ve çok kısa sürede baş vererek patlar.
Lavanta Yağı
Lavanta yağı da antibakteriyel yağlardandır ve çıban tedavisinde çok kullanılan yağlar arasındadır. Bu yağ ile bu bölge devamlı silinir ve pamuğa damlatılarak lavanta yağı üzerine sarılır. Lavanta yağı ile tedavi edilir ise kısa sürede iyileşir ve iz kalmadan tedavi edilmiş olur. Lavanta yağının ağrı kesici özelliği olduğu için buradaki ağrıda geçmiş olur.
Oğul Otu Yaprağı
Oğul otu yaprağını aktardan alın ve bir tencerede iyice 15-20 dakika haşlayarak süzün ve havanda iyice ezerek lapa hale getirip üzerine bu lapayı sarın. Günde 2-3 kez yapacağınız lapa içerisindeki irinin toplanıp bir an önce patlamasını sağlar.
Sümbül Soğanı Lapası
Sümbül soğanını suda 15-20 dakika kadar haşlayın ve bu soğanı havanda ezerek süt ile karıştırıp iyice pişirin. Lapa hale gelmiş bu karışımı üzerine sıcak sıcak koyun ve sarın. Gün içerisinde 2 keze bu işlemi yapın ve bu lapanın en az üzerinde 2 saat kalmasına dikkat edin. Lapayı ılık su ile yıkayarak temizleyin ve üzerine anti bakteriyel yağlardan sürerek temizliğini yapın.
Kudret Narı
Kudret narı diye bildiğimiz şifası çok fazla olan yağ içerisinde bulunan bu bitkinin kendisi üzerine sarılır ve 2-3 saat bekletilerek ılık su ile yıkanır. Kudret narının yağı ile de silinerek temizlenir ve tedavisi yapılır. Mide iltihabından turunda tüm iltihaplı yaralar için büyük bir şifadır.
Zeytin Lapası
Zeytin çekirdeği ile birlikte havanda dövülür ve üzerine konarak bekletilir. Zeytinin de iltihabı topladığı ve iyileştirdiği bilinen çok eski zamanlardan beri kullanılan ve uygulanan bir yöntemdir.
Un İle Bal Lapası
Un içerisine bal konarak lapa yapılır ve bu lapa üzerine sarılarak iltihabın toplanarak patlaması sağlanır.
Bal Ve Elma Sirkesi
Balın iyileştirme gücü bilinir ve genelde yara tedavisi için uygulanır. Bir tatlı kaşığı bal içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi konur ve bu karışım bir beze dökülerek üzerine sarılır. Bu karışım ile bekletilir ise iz bırakmadan tedavi edilir. Çıban evde nasıl tedavi edilir ve çıbana ne iyi gelir bitkisel olarak anlattığımız yazımızda bu şifa yüklü kürler çok önemlidir. Hepsi denenmiş ve çok eski zamanlardan beri yardımcı tedavi amaçlı uygulanmaktadır.
Ebe Gümeci Lapası
Ebegümeci bir tencerede pişirilir ve sıcak sıcak üzerine sarılarak olgunlaşması ve patlaması sağlanır. Patlayan yada uç verenler bir iğne yardımı ile içi boşaltılır ve iyileşmesi için antibakteriyel yağlar ile silinerek tedavi edilir.
Bakla Lapası
Tane bakla bir tencerede kaynatılır ve süzülerek iyice ezilerek lapa hale getirilir ve bu üzerine sıcak sıcak sarılarak konur. Bakla lapası baş vererek patlamasını sağlayan bir diğer yoldur.
Tesbih Ağacı Yaprağı
Tesbih ağacı yaprağını da sıcak su içerisine atıp 10 dakika kadar demlendirip çıkardıktan sonra üzerine sarıp 15-20 dakika kadar bekletin. Bu işlemi günde 4-5 kez tekrarlayın ve bu işlemden sonra ılık su ile güzelce yıkayın. Demlediğiniz su ile silerek tedavi etmiş olursunuz.
Çıban Tedavisi
Çıban tedavisin de öncelikle temizlik şarttır ve mutlaka antiseptik kremler veya antiseptik yağlar ile devamlı silinerek temizlenmelidir. Bu oluşumu öncelikle doktora giderek gösterilmeli ve çıban çeşidinin ne olduğu ve ona uygulanacak tedavinin nasıl olması gerektiği öğrenilmelidir. Büyük olan çıbanlara kesinlikle değilmemeli ve patlatmaya çalışılmamalıdır. Büyük olanlar ya şark çıbanı yada şirpençe çıbanı olabileceğinden tehlikeli durumlar yaratabilirler.Öncelikle mikrobik bir hastalıktır ve bakterinin cilde bulaşarak yerleşmesinden oluşur. Toplu alanlardan geçen bakterinin üremesi önlenmelidir. Havuzlardan, spor salonlarından, çok kişinin kullandığı duşlardan, giyinme odalarından ve özellikle hastanelerden yani toplu alanlarda çok kişinin bulunduğu yerlerden geçebilen bakterinin üremesini engellemek için temizlik çok önemlidir. Bulaşan bakteri terleme ile çoğalır ve deri içerisine girerek oradaki yağ bezelerinden beslenerek çoğalarak büyür. Bu yüzden de çıban evde nasıl tedavi edilir anlattığımız makalemizde temizlik bu hastalık için çok önemlidir. Bu gibi bakteri bulaşması ile gelişen deri hastalıklarına yakalanmamak için kıyafetlerin düzenli değişmesi ve her gün banyo yapılarak vücut temizliğinin yapılması çok önemlidir.
Çok kötü bir hastalık.rabbim çeken her keze şifa versin
YanıtlaSilAmin çok haklısınız.
Sil