Rahimde Kist Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir - kadinvsaglik.com

Rahimde Kist Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir

Rahimde Kist Nedir

Rahim Kisti Nedir

Rahminde kist neden olur hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte oluşumlarına yardımcı bir çok sebep olabilmektedir. Rahimde kist belirtileri ile birlikte doktora gidildiğinde hastalık ortaya çıkmaktadır. Rahim kisti tedavisi kistin belirlenmesinden hemen sonra başlamaktadır.
Rahim kistleri kanserojen olmamakla birlikte rahim içinde, dahim duvarında yada rahim dışında oluşan tümör büyüklüğünde ki oluşumlardır. Bu oluşumlar rahim kas hücrelerinin anormal bir şekilde büyüyerek gelişmeleri sonucunda meydana gelirler. Genellikle zararsız olan bu kistler, iyi huylu tümör formundadırlar. Çoğunlukla 30 ile 40 yaş arasında görülen rahim kisti genel olarak hastaya hiç bir tehlike yaratmazlar. Bir çok kadında görülen bu kistlerin varlığından kadın, çoğunlukla habersizdir. Genelde her kadın hayatının bir döneminde rahim kisti sorununu yaşamaktadır. 50 li yaşlarla birlikte kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde bu kistlerin küçüldükleri bazen de yok oldukları gözlenmiştir. Bunun sebepleri ise hormonlarla alakalıdır. Yumurtalık kistleri de kadınlarda görülen kist çeşitlerindendir.

Rahimde Kist Belirtileri Nelerdir

  • Rahim kisti genel olarak kadınlara bir sorun yaşatmazlar. Çok belirgin bir rahimde kisti belirtileri göstermeden durdukları için çoğu kadın rahminde kist olduğunu anlamazlar. Fakat bazen belirgin belirtiler de gösterebilmektelerdir. Bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. 
  • Bir kadının 7 günden fazla adet kanaması yaşaması,
  • Adet dönemi boyunca aşırı kanaması olması,
  • Adet dönemi başlamadan lekelenmeler olması
  • Adet döneminden sonra lekelenmeler olması
  • İki adet dönemi arasında kanama olması
  • Karnında, kasıklarında, sırt kısmında ağrılar yaşanması
  • İdrarını yaparken aşağıya doğru bir baskı hissi yaşanması ve sık sık idrara çıkma
  • Kabızlık
  • Rahimde kist belirtileri içerisinde kadınlarda ilişki sırasında ağrı olması
  • Şişkinlik hissi ve göbek bölgesinde bir şişmanlama olması
  • Bazı rahim kistlerinde düşükler yaşanmaktadır
  • Çok nadir olmakla birlikte bazı rahim kisti gebelik önlenmekte ve doğurganlığı engellemektedir.
Rahimde Kist Neden Olur

Rahimde Kist Neden Olur

Araştırmalar sonucunda kesin olarak sebebi bilinmemekle birlikte bazı oluşum faktörleri mevcuttur. Kadınların rahim kisti olmalarının sebeplerinden en önemlisi hormonlarında olan değişimlerdir. Bunun yanında bir çok farklı sebeplerde söz konusudur.
Hormonlar
Kadınlarda ökstrojen ile progesteron hormonları adet döneminde çok etkilidir. Bu hormonlar kadın rahmini gebeliğe hazırlamakla yükümlüdür. Kadının doğurganlık döneminde üretilen bu hormonlar düzensiz üretildiğinde karın rahim de kistlere neden olabilirler. Bu hormonlardaki düzensizlik kist oluşumu yaptığı gibi büyümesini de etkilemektedir. Menopoza giren kadın da bu hormonlar azalmaktadır ve bu sebeple de kistler küçülme göstermektedir. Bazı kadınlarda menopozla birlikte rahim kisti küçülerek yok olma eğilimine girmektedirler. Rahim kistleri kadınların üreme dönemlerinde oluşur ve menopozla birlikte küçülerek yok olabilmektedirler.
Genetik Faktörler
Genetik olarak annede yada kız kardeşte kist oluşumu gözlenmiş ise sizde de olması muhtemeldir. Bu tür kistlerin genetik olarak vücutta oluştuğu gözlenmiştir. Ailede kist oluşumu var ise genelde kişide de olma riski çoğalmaktadır. Bazı yörelerde yada bazı topluluklarda kadınların çoğunluğunda kist oluşumu gözlenmiştir. Genlerde rahim kisti olmaya yatkınlığı olan kişilerde bu olasılık daha fazla olmaktadır.
Obezite
Kadınların çok kilolu olması durumunda bu kistlerin daha çok olduğu gözlenmiştir. Kilo kist oluşumunu etkileyen faktörlerden biridir. Kist oluşumundan korunmak için kilo kontrolüne dikkat etmek gerekmektedir.
Erken Adet Görmek
Erken yaşlarda adet gören genç kızlarımızda ileriki dönemlerde kist oluşumuna rastlanmaktadır. Rahim erken dönemde gebeliğe hazırlanmaya başladığı için bu kist oluşumları da bu kişilerde daha sık görülmektedir. Genellikle 10 yaş altında regli gören genç kızlarımız ileriki yaşlarda rahim kisti oluşumu için risk altındadır.

Rahim Kistlerinin Türleri

Rahim kisti genel olarak oluştukları bölgeye göre adlandırılmaktadırlar. Rahim kistleri çok küçük  bir şekilde olup mikroskopla da görülebilmektedir. Bazı rahim kistleri ise büyüme eğiliminde olup gözle görülecek büyüklükte hatta daha da büyük olabilirler.
Miyometrial (intramural) kistler: Bu kistler rahim duvarındaki kaslarda gelişme göstererek o yüzeyde büyürler.
Submukozal kistler: Bu kist oluşumları rahim yüzeyinin içinde, çıkıntılar halinde oluşur ve  bu yüzeyde büyüme göstermektedirler.
Subserosal kistler: Genelde zararsız olan bu kistler, rahmin dış duvarında gelişen kistler olup orada büyür ve çoğalabilirler.
Pedünküllü (saplı) kistler: Bu kistlerde  rahmin dış kısmında gelişim gösteren kistlerdir.

Rahim Kisti Olan Kişilerde Yaşanan Sorunlar

  • Rahim kistleri genelde sorunsuz ve tehlikesiz olmakla birlikte bazen büyük sorunlarda yaşatabilmektedirler.
  • Kadınlarda bu kistler adet döneminde aşırı kanama yapabilmektedirler. Aşırı kanama olan kadınlarda kansızlık ve demir eksikliği yaşanmaktadır.
  • Bazı kistler büyüme göstererek idrar yollarını ve bağırsaklar üzerinde baskı yapmaktadır. Bu baskı neticesinde hastada idrar yapma güçlüğü oluşur. Bazı kadınlarda ise bu basınç neticesinde bağırsaklarda tıkanmalar bile olabilmektedir.
  • Rahim kistlerinin oluştuğu yer çok önemlidir. Eğer bu kistler fallop tüplerinde oluşur ve büyüme gösterir ise spermlerin yumurtaya geçişini engellerler. Bu sebeple de kadında kısırlık oluşur. Tedavi sonrasında bu kistten kurtulunduğunda sorunda ortadan kalkmış olur.
  • Rahim kisti bazen rahim şeklini bozması durumunda da kadınlarda kısırlığa ve çok daha farklı sorunlara yol açabilmektedirler. Kadınlarda bu dönemde gebelik oluşmuş ise kistler bebeğin gelişimini engelleyebilmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında kadında bel ve kasık ağrılarının çok yoğun olmasına sebep olabilirler. Nadirde olsa bebek gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir. Bebek durması gereken pozisyonda değil farklı pozisyonda gelişim gösterebileceği için sağlığı riske girebilmektedir. Bazı gebelikler düşükle sonuçlanabilmektedir. Bazı gebeliklerde ise gelişimini bebeğin tamamlayamadığı için erken doğumlar görülmektedir. Erken doğum diğer etkilerin yanında en zararsızı olanıdır. Rahim kisti  oluşumu gözlenen kadınlarda bilhassa rahim içi kistlerinde rahim kisti tedavisi yapılmadan, gebelik çok önerilmemektedir.
  • Rahim dokusunda bozulmalar ve enfeksiyon gözlenmektedir.
  • Bazı kistler kötü huylu olabilir ve rahim kanserine dönebilmektedir. Rahim kanseri ile ilgili yazımız bu konu ile çok daha kapsamlı bilgi vermektedir. 

Rahim Kisti Tanısı Ve Yapılacak Testler

Doktor Kontrolü
Doktor kontrollerinde genellikle kist oluşumları ortaya çıkmaktadır. Elle muayene esnasında doktorumuz bir rahim kisti oluşumu var ise bunu belirleyebilmektedir. Rahim kistinin konumu ve yeri bu belirlemede etkin rol oynamaktadır. Bu kistlerin diğer belirlenme yöntemi de ultrosonlardır.
Ultrason
Ultrason kistlerin tespitinde çok etkili ve en belirleyici tetkiklerden biridir. Ultrason aleti ile rahime 
yüksek frekanslı ses dalgaları uygulanmakta ve bu ses dalgaları sayesinde oradaki oluşumlar tespit edilebilmektedir. Ultrasonu vajina içerisinden ve karın üzerinden uygulayan doktorumuz buradaki oluşumları görebilmektedir.
Manyetik rezonans görüntülü taraması (pelvis EMAR-MRI)
Emarda yüksek mıknatıs kullanılarak bilgisayar ekranına düşen oluşumlar görülmektedir. Görülen bu oluşumlar doktorlarımız tarafından yorumlanır ve rahim içi ve dışında ki yapılar net bir şekilde görülebilmektedir.
Rahim biyopsisi
Nadirde görülse rahim kistinde kanser olma durumları vardır. Sonuç olarak anormal gelişen hücre dokularıdırlar. Böyle bir oluşumdan şüphelenen doktorumuz rahim içerisinden parça alarak incelenmesini istemektedir. Rahim biyopsisi sonucunda kanserli bir  oluşum olup olmadığı belirlenmektedir. 
Histerosalpingografi
Bu testte rahim içerisine bir tür boya enjekte edilmekte ve bu boya sayesinde  X-ray filmleri ile rahim içi oluşumlar net bir şekilde gözlenmektedir. Bu yöntemle rahim içi, fallop tüpleri ve rahim dışı net bir şekilde araştırılmış olur.
Sonohisterogram
Bu yöntemde ise vajina ve rahim boyuna bir su çözeltisi verilir ve normal ultrason cihazında görülmeyen ayrıntılar ve oluşumlar daha net görülme imkanı sunar. Genellikle kanser riski taşıyan kistler ve oluşumlar için uygulanan bir yöntemdir.
Histeroskopi
Rahim içi ışıklı bir cihaz ile izlenerek rahim içerisindeki oluşumlar net bir şekilde ekrandan görülmüş olur. Bu bir endeskopi türüdür ve sadece rahim içi gözlenmektedir. Rahim dışı bu yöntemle görülmemektedir.

Rahim Kisti Tedavisi

Rahim Kisti Tedavisi

Çoğu rahim kisti oluşumları bir tedavi gerektirmeyen zararsız ve tehlikesizdir. Bazı durumlarda tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu testler sonucunda hastaya hangi tedavi uygulanacağına doktor tarafından karar verilir.
Bekleme Ve Gözlemde Bulunma
Zararsız olan kistler her hangi bir tedaviye ihtiyaç olmadan beklenir ve gözlemlenerek oluşumun değişiklik gösterip göstermediğine bakılır. Bu genelde hastanın yaşı, bebek yapma isteği göz önüne alınarak verilecek bir karardır. Buradaki kist oluşumunun küçüklüğü ve bulunduğu konum da çok önemlidir.
Hormon Ve İlaç Tedavisi
  • Genel olarak hastaya hormon tedavisi yani doğum kontrol ilacı verilmektedir. Doğum kontrol hapları yumurtlamayı önlediği için bu dönemde rahim dinlenmeye bırakılır. 
  • Lupron ilaçlar da verilen hastalarda rahim içi dinlendirilebilmek için adet oluşumu bir müddetliğine durdurulur. Bu ilaç tedavisi genelde cerrahi işlem öncesinde verilerek rahim kistinin küçültülmesi sağlanmaya çalışılır.
  • Ağrı kesici ilaç tedavisi de uygulanan hastalarda aşırı bir ağrı var ise o durdurulmaya çalışılır. 
  • Hastada kist oluşumları neticesinde güçlü adet kanamaları oluyor ise hastada büyük bir ihtimal ile kansızlık oluşmaktadır. Hastaya kansızlık giderici, kan ve demir yapıcı ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Rahimde Kist Ameliyatı

Rahimde Kist Ameliyatı

Myomektomi
Ameliyat yapılan hastanın rahim kisti çıkarılarak tedavi edilme yapılmaktadır. Ameliyat yapılan hastalarda o kist alınır ama sonrasında yeniden kist oluşumu engellenemez. Eğer rahim yeniden kist oluşturur ise bunun için yapacak bir işlem yoktur.
Histerektomi
Rahim kisti ve rahim ameliyatı türüdür ve bu şekilde kist alınmış olur
Rahim ameliyatları
Karın bölgesi açılarak yapılan ameliyat esnasında rahim bazı ameliyatlar ile alınabilmektedir. Kistin bulunduğu yer rahim dışında ise genelde rahim içinden rahim dışına erişilemeyeceği için karın bölgesi kesilerek rahim dışı kistleri temizlenerek yapılır. Bu gölgedeki kistin yapısı incelenilmek üzere alınan biyopsi incelemeye gönderilir ve inceleme sonucunda kistin kötü huylu olup olmadığına bakılır.
Laparoskopi
Laparoskopi ameliyatı genelde vajina bölgeden yapılır ve bu ameliyatta rahim kistinin oluştuğu bölge çok önemlidir. Kist oluşumu rahim içinde ise bu ameliyat daha uygundur.

Rahim Kist Oluşumlarına Alınacak Önlemler

  • Kistleri vücudumuz kendiliğinden yaptığı için aslında bu oluşumlara çok engel olamamaktayız. Fakat korunmak için yapabileceklerimiz şunlardır
  • Genelde bu oluşumlar kilolu kişilerde görüldüğü için kilo almamaya ve kilo kontrolü yapmaya özen göstermeliyiz.
  • Düzenli doktor kontrollerine giden kadınlar bu oluşumlarda erken tanı konulduğu için rahim kisti tedavisi şansları çok daha yüksektir. Her türlü oluşum insan sağlığı için kötüdür. Vaktinde tespit edilen bu oluşumlar ileride kötü netice doğurmamış olurlar. Bu yüzden de kistlerin tespitinde mutlaka her yıl düzenli doktor kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.
  • Sigara içen kadınların bu oluşumları neredeyse % 50 daha fazla olduğu gözlenmektedir. Sigara bırakılmalı eğer bırakılamıyor ise mutlaka daha sık doktor muayenesine gidilmelidir.
  • Anne ve kız kardeşte rahim kisti oluşumu var ise sizde de olması olasılığı olduğundan düzenli kontroller yapılmalı ve tetikte olmanız gerekmektedir.
  • Sık adet gören kadınların yumurta çatlamaları ve hormonları daha fazla çalıştığı için düzenli kontrol yaptırmaları gerekmektedir.
  • Uzun süre doğum kontrol hapı içiliyor ise mutlaka düzenli kontrol altına girilmesi gereklidir.
  • Doğumdan korunmak amaçlı kola iğne vurdurmak gibi yöntemler uygulayan kadınların daha risk altında oldukları unutulmamalı ve kontrollerini aksatmamalıdırlar.
  • Hormon dengesizlikleri yaşayan kadınlar ve genç kızlar mutlaka düzenli kist taramasından geçmelidirler. Bu oluşumun en önemli sebeplerinden biri de hormonlardır.
Rahimde Kist Bitkisel Tedavi

Rahimde Kist Bitkisel Tedavi

  • Adaçayı yağı diğer bir adı ile elma yağı yada acı elma yağı diye bilinen yağ rahim temizliği için en etkili tedavi ilaçlarındandır. Bu yağdan günde bir bardak suya 3-5 damla damlatılarak içilir ise rahim içi oluşumlar önlenmiş olur. Kanser ve diğer oluşumları da vücuttan attığı için bu ilacı bu tür rahatsızlıklar için mutlaka kullanmalıyız. Seyreltilmeden içilmesi önerilmez, mutlaka su ile inceltilerek yani suya katılarak kullanılması gereklidir.
  • Adaçayı bitkisi mutlaka çay olarak günde bir kaç bardak içilmeli ve rahim kisti olan kadınların bu çayı düzenli içtikleri taktirde kistlerin yok olduğu bilinmektedir. Bu çay yumurtalıkları da temizlediğinden tam bir rahim temizliği olmaktadır.
  • Isırgan otu tohumunu bal ile karıştırıp her gün mutlaka sabah akşam birer kaşık yemelisiniz. Bu karışım kanser oluşumlarını engellediği gibi tam bir rahim temizliği yapmaktadır. Adet düzensizlikler ve adet sökülememe şikayetleri için de çok faydalı bir ilaçtır.
  • Çörek otu yağı vücuttaki tüm kötü oluşumları temizlemek için kullanılan mucizevi bir yağdır. Sabah akşam birer kaşık çörek otu yağı içmek tüm rahmi temizleyerek kötü oluşumları tedavi etmektedir.
  • Papatya çayının en önemli özelliklerinden biridir rahim temizliği. Sabah akşam yada günde mutlaka 2-3 fincan papatya çayı içmek kist tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Zencefil kanser oluşumlarını engellediği gibi vücuttaki kist benzeri tüm oluşumları yok ederek tedavi etmektedir. Zencefil içeriğindeki etken maddeler sayesinde rahim içi temizlenmektedir.
  • Zerdeçal ve zencefil komşu iki baharattır ve ikisi de kanser ve vücut temizliği için uygulanır. Zerdeçal mutlaka tüketilmesi gereken özellikle de kadınların tüketmesi gereken maddelerin başında gelmektedir. Tam bir rahim ve vücut temizliği yağmaktadır.
  • Sarı kantaron bitkisi çayı demlenerek tüketilmekte ve rahim kisti tedavisi  için özellikle çok kullanılmaktadır.
  • Kekik doğal antibiyotik olup mutlaka yemeklerde ve özellikle de çayı demlenilerek içilmelidir.
  • Soğan bilindiği üzere kadın rahmini temizlemek için kullanılmaktadır. Özellikle kanser türevi rahim oluşumlarını tedavi etmektedir. 5 adet soğanı kabuklarını soyalım ve haşlayalım, Bu suyu yemeklerden önce mutlaka aç karna bir bardak içelim. Bu su sayesinde tam bir rahim temizliği sağlanmış olur.
  • Ayva çekirdeği yağı özellikle rahim temizliği için verilmiş çok nadide yağlardandır. Rahim kisti tedavisi yapılır ve oluşumlarını engellemektedir.
  • Ayva suyunu mutlaka günde bir bardak mümkün ise 2 bardak içmelisiniz. Ayva suyu rahim içerisinde ne var yok temizler. Hatta bu suyu hamilelere vermezler ki erken doğum yapmasın diye. O yüzden rahim temizliği için kullanılan bu su mutlaka içilmelidir.
  • Greyfurt meyvesi bol yemeli mutlaka günde bir bardak içilmelidir.

2 yorum:

  1. yeni kist ameliyatı oldum. ne kadar çok zor bir ameliyat olduğunu size anlatamam. lütfen vakit kaybetmeden doktora giderek baktırın. ben çok pişmanım neden gitmedim diye kendime çok kızıyorum. Bilseydim bu kadar başıma iş açacağını şimdiye kadar beklemez giderdim. Her keze bir an önce gidip tedavilerine başlamalarını tavsiye ediyorum. kimse benim gibi yapmasın. ben önemsemedim hiç baktırmadım. Başıma bir sürü şey geldi. teşekür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil hanım çok geçmiş olsun. İnşallah yazdıklarınız okurlarımıza bir örnek teşkil eder. İhmale gelmeyecek kadar önemli bir sorun. Bize yazdığınız için çok teşekür ederiz. Geçmiş olsun.

      Sil