Rahim Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi - kadinvsaglik.com

Rahim Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi

Rahim Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi
Rahim kanseri kadınlarda en çok görülen kanser çeşididir ve kanser oluşumundan önce hiç bir belirti göstermez. Ancak kanser yayıldığında belirtilerini gösterdiği için bu oluşumu ancak düzenli doktor muayenesi ile erkenden yakalayabiliriz. Rahim içi kanseri, rahmin içini döşeyen tabakada yer alan hücrelerin bazen kontrol dışı büyümeleri ve çoğalmalarıyla oluşup tümörleşmesine denir. Tümörler bazen iyi huylu yani kanser olmayan, bazen de kötü huylu yani kanser hücrelerini taşıyan tümörlerdir. Rahim içi kanseri çoğunlukla rahim içini kaplayan tabakada yani endometrium tabakasında başlar ve çoğalır. Bu sebeple bu kansere diğer bir değişle endometrium kanseri de denir. Rahim kanseri genelde 50 yaş üzerinde ve menopoz döneminde sıklıkla görülmektedir. Rahim kanseri evreleri ilerlemiş olan kadınlarda anormal vajinal kanamalar, kötü kokulu akıntı, kasıklarda ve karın bölgesinde ağrı oluşumu, birden zayıfla oluşumuna rastlanır ve rahim kanseri belirtilerinin her hangi birine sahip olan kadın doktora erkenden gider ise erken dönemde bu hastalığı yakalamış olur. Erken tespit edilen rahim kanseri  eğer rahim kanseri tedavisi edilir ise bu hastalığa yakalanan 10 kadından 9'unda iyileşme görülmektedir.

 

Rahim

Uterus adı verilen halk arasında ise rahim denilen içi boş bebeğin gelişimini tamamladığı kadın üreme organıdır. Uterusun alt kısmı serviks yani rahim ağzı vajina adı verdiğimiz bölümle sonlanmaktadır. Boyutu yaklaşık 7,5 cm olan bu organımızın kalınlığı ise 3 cm kadardır. Rahim 3 katmandan oluşan içi boş bir organdır.
Endometrium: Rahim içindeki ilk tabakadır ve bebeğin geliştiği onu besleyen ve büyüten kan damarlarının oluştuğu sonrasındada adet dönemlerinde bu kan damarları ve dokuyu dışarı atan rahimin iç kısmıdır.
Myometriyum:Rahim yani uterusun kas kısmına verdiğimiz addır.
Perimetriyum: Rahmin dış yüzeyini örten ve saran en dış kısımdır.
Rahim kanseri en çok endometrium da görülür ve en çok bu katmanda bu oluşumla karşılaşıldığı için rahim kanseri dendiğinde akla ilk olarak endometrium kanseri gelmektedir.

 

 
Rahim Kanseri Nedir

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri rahmin iç kısmında yani rahim içi dokusunda oluşan kanser türüdür. Rahim iç kısmına endometrium denir ve kadında adet döneminde endometrium da değişiklikler olur. Ana rahminde olan endometrium tabakası adet kanaması ile atıldığı için adet gören kadınlarda bu kanserin oluşma oranı çok azdır. Kadın hayatında adet döngüsü menopoza kadar devam etmektedir. Genelde rahim kanseri kadınlarda ileriki yaşlarda görülür ve 50 yaş altı kadınlarda görülme olasılığı çok azdır. 50 yaş üstü genelinde menopoz dönemi yada menopoza girmiş olan kadınlarda rahim kanserine yani endometrium kanserine daha çok rastlanmaktadır. Kadınlarda en çok görülen kanser tiplerinden olan rahim kanseri oluşumuna en önemli faktör endometriumun aşırı östrojen hormonuna maruz kalmasıdır. Yumurtalık kanseri de kadınlarda çok görülen kanser türlerindendir.

 

Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanseri belirtilerini erkenden fark ederek doktorunuza gitmek bu hastalığa yakalanma riskini aza indirmektedir. Özellikle kadınların menopoz dönemlerinde yakalandıkları rahim kanseri belirtileri ihmale gelmeyecek kadar önemlidir. Vajinal kanamalar, kokulu akıntı, iştah kaybı ve kilo kaybı kadında görüldüğü gibi hemen doktoruna gitmelidir. Rahim kanseri sinsice ilerleyerek diğer organları, komşu dokuları sarmaktadır. İleri evrelerinde fark edilen kanser geç kalınmış demektir ve eğer diğer organlara da sıçramışsa tedavisi zorlaşmaktadır. Endometrium kanserini daha ilk evrelerinde teşhis etmek bu kanserle mücadelede çok önem taşımaktadır.
  • Özellikle menopozda olan kadınlarda görülmekte olan rahim kanseri menopoz döneminde eğer kanamalar oluyorsa bu normal değildir ve mutlaka doktora gidilmesi gereklidir.
  • Vajinal akıntının sulu, az kanamalı ve kokulu olması hiç normal değildir ve mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Kadında ilişki sırasında ağrı olması, kanama olması ve sonrasında ağrı ve kanama olması orada bir oluşum var demektir ve hiç normal değildir.
  • İleri seviyede olan kanser hastalarında halsizlik, kilo kaybı, aşırı yorgunluk durumu oluşabilmektedir.
  • Banyo yaptıktan sonra kanama olması nadirde görülse rahim kanseri belirtilerindendir.
  • Adet kanaması aralıkları kısalıyorsa ve adet kanamanız 7 günü geçiyorsa normal olmayan bir durum var demektir. 
  • Rahim kanseri belirtileri arasında karın ağrısı, kasıklarda ağrı ve karında bir şişlik oluşumu fark ediliyorsa hemen gecikmeden bir jinekoloğa muayene olmanız şarttır.

 

Rahim Kanseri Nedenleri?

Rahim kanseri nedenleri ve neden oluştuğu bilinmemekle birlikte, kadınlarda ki hormon dengesizliklerinin sebep olduğu bir çok rahim kanseri vardır. Kadınlarda yumurtalıklar tarafından salgılanan ve adet siklusunu düzenleyen östrojen ve progesteron hormonları düzensizliği rahim kanseri oluşma sebeplerindendir. Endometrium kanserinde bilinen nedenler arasında erken yaşta adet olmak, erken menopoz, gecikmiş menopoz, şişmanlık, kısırlık gibi kadında östrojen miktarını arttıran sebepler vardır. Rahim kanseri tedavisi yapılmaz ise yayılır ve iç organları sarabilir. Rahimde oluşan rahim kistleri de kanser yapma niteliğindedirler.

 

Rahim Kanseri Risk Faktörleri

  • Rahim kanserleri kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi olup her 100 kadından 3'ünde endometrium kanseri görülmektedir. Rahim kanseri 40 yaş altı kadınlarda çok nadir görülmekte olup daha çok menopoz dönemi evrelerinde ve menopoz sonrası görülmektedir. Rahim kanseri en çok 60 yaş civarlarındaki kadınlarda rastlanmakta olup bazı risk faktörleri hormonlarla alakalı olmaktadır. Eğer kadın menopoza girmiş ise yumurtalıklar öströjen hormonu salgılamazlar. Yumurtaların salgıladığı öktröjen hormonu menopoz döneminde salgılanmadığı için eğer bir kadın  menopoz döneminde öktröjen hormonunu tek başına alır ise bu rahim kanserine sebebiyet verebilir. Östrojen hormonu ile birlikte progesteron hormonu da beraberinde alınırsa bir denge sağlandığı için bu risk ortadan kalkacaktır.
  • Aşırı şişmanlık rahim kanserine sebebiyet vermektedir.
  • Düzensiz adet gören kadınlarda  bu risk faktörü mevcuttur.
  • Kısır olan kadınlarda ve hiç çocuk doğurmamış kadınlarda bu risk altındadır.
  • Meme kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar bu kanserin oluşumuna sebeptir.
  • Endometrium kanseri olan anne ve kız kardeşiniz var ise ailede rahim kanseri bulunuyor ise sizde bu kansere yatkınsınız demektir.
  • Safra kesesi hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve tiroit hastalığı olan kişiler bu hastalığa aday olabilirler.
  • Uzun dönem doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda bu hastalığın rastlanma oranı daha  yüksektir.
  • Menopoz döneminde östrojen hormonunu progesteron hormonuyla birlikte almadıysanız, uzun dönem bu hormonu kullanmak rahim kanserine yakalanma riskini çoğaltır.

 

Rahim Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Hiç bir şikayeti olmayan kadın rahim kanseri tarama tetkiklerini durup dururken yaptırmaz. Düzenli doktora  gidilip smear testi yapılsa da smear testi rahim kanserini saplamayabilir. Smear testi daha çok rahim ağzı kanserini saplamak için kullanılan bir testtir. Rahim kanseri tedavisi yapılabilmesi için  sadece rahim içindeki dokunun incelenmesi ile mümkündür.

Endometrial biyopsi: Plastik bir katedralle rahim içine girilip küçük bir miktar rahim içi dokusunun alınıp mikroskopla incelenme işlemine denir. Bu tetkikle anormal bir hücre oluşumu olup olmadığına bakılmaktadır.
Vajinal ultrason: Ultrason aletiyle rahim içi dokusunun kalınlığına ve rahim büyüklüğünü kontrol ederek bir oluşum olup olmadığına bakılmaktadır.
Histeroskopi:Rahim içine ince ışıklı bir teleskopla girilir ve rahim içi oluşumları bu yöntemle bakılarak gerek görülür ise cerrahi müdahale ve inceleme yapılır.
Kürtaj: Rahim ağzı genişletilir ve içine girilip içerideki doku nazikçe alınır ve sıvı çekilerek rahim daha oluşum başlamadan temizlenmiş olur.

 
Endometrium Kanseri

Rahim Kanseri Tedavisi

Tetkiklerimiz yapıldıktan sonra kanser hücrelerine rastlandı ise ve rahim kanseri teşhisi konuldu ise bu kanserin tedavisine  patolog, jinekolojik onkolog,  medikal onkolog ve radyasyon onkoloğu doktorlarının vereceği ortak karar ile başlanabilir. Endometrium kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir kanser türüdür. Kanser hastalarında olduğu gibi rahim kanseri tedavisinde de yapılan tedaviler kemoterapi, radyasyon tedavisi, hormon tedavisi, cerrahi uygulamadır.

Cerrahi Tedavi Yöntemi: Hastalık belirlendikten sonra cerrahi bir işlem ile rahim kanseri tedavisi belirlemek, kanser evrelerini saplamak, daha ileri tedavi şekillerinin uygulanıp uygulanmayacağını belirlemek amaçlı cerrahi işlem yapılmaktadır. Ameliyat sırasında kanser evreleri sağlanır ve hangi tedavinin yapılıp yapılamayacağı en iyi şekilde saplanmış olur. Rahim kanseri evreleri rahim kanseri tedavisi için çok önemlidir. Kanseri evreleri tedavi sonucunu etkilediği için ileri kanser evrelerinde rahim hatta yumurtalıklar alınır. Bir çok rahim kanseri ameliyatı karından yapılmakta olup, çok az rahim kanseri vajinada yapılır. Kanser rahim içinde yayılsa da  artık yumurtalık kanseri riski de artmış olacağından hastanın yumurtalıkları da alınarak temizlenir. Alt karın bölgesindeki kanser yayılımına bakılır lenf düğümleri de kanserin yayılıp yayılmadığına bakılabilmek için alınır ve incelenir. Rahim kanseri tedavisi için yapılacak olan cerrahi işlem tek başına yeterli olmaya bilir, mutlaka yanında diğer yöntemlerinde uygulanması gerekmektedir. Çoğunlukla kemoterapi uygulanan hastalarda kemoterapinin yan etkileri olsa da yapılabilecek başka bir şey yoktur.
Cerrahi tedavi yönteminde uterus, overler ve tüpler çıkartılır, bölgesel lenf nodlarının çıkartılması ve çevre dokulardan örneklerin alınması gerekir. Hastalığın yaygınlığına göre cerrahi tedavi bazen yeterli olmadığından ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/rahim-kanseri-nasil-anlasilir-belirtileri-nelerdir_24884.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url
Cerrahi tedavi yönteminde uterus, overler ve tüpler çıkartılır, bölgesel lenf nodlarının çıkartılması ve çevre dokulardan örneklerin alınması gerekir. Hastalığın yaygınlığına göre cerrahi tedavi bazen yeterli olmadığından ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/rahim-kanseri-nasil-anlasilir-belirtileri-nelerdir_24884.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url

Hormon tedavisi: Bu uygulama ile kanser hücreleri diğer organlara yayılmışlar ise kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak amaçlı vücuda yüksek dozda  progesteron hormonu verilir. Bazı durumlardan dolayı hastaya progesteron hormonu yerine bu hormonun sentetik versiyonu progestin hormonu da verilebilir. Bu hormonun veriliş sebebi:
  • Rahim kanseri tedavisi sonrasında hasta daha genç ise ileride çocuk sahibi de olmak istiyor ise bu hormon verilebilmektedir.
  • Yapılan testlerde ameliyat tek başına yeterli gelmiyorsa doktoru tarafından uygun görülür ise verilebilir.
  • Kanser yayılmış ve çevre organlara da geçmiş ise ameliyat ve radyasyon tedavisinden sonra tekrarlamış ise bu hormon verilebilmektedir.
Kemoterapi Tedavisi: Kemoterapi tedavisinde hastaya ilaç verilerek kanser hücreleri öldürülmeye çalışılır. Kemoterapi ilaçları genelde kombinasyonlar şeklinde kullanılır ve eğer kanser çevre organlara da yayılmışsa oradaki kanser hücrelerinin öldürülmesi için verilmektedir.

Radyoterapi Tedavisi: Radyasyon tedavisi hastaya ameliyattan sonra yapılan bazen de tek başına yapılabilen bir tedavi şeklidir. Radyasyon tedavisi ile hastaya yüksek enerjili ışınlar verilir ve kanser hücrelerinin yayılması önlenmiş olur. Radyoterapi tedavisi uzun süren  bir rahim kanseri tedavisi olduğu için hasta uzun süre hastaneye gelmek zorundadır yada yatarak tedavi olabilir.

 

Kemoterapinin Yan Etkileri

Bu ilaçlar kanser hücrelerini öldürürken bizimde savunma mekanizmamızı yani bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Öncelikle kemoterapi alırken kimse ile görüşmemek ve mümkün olduğunca mikrop alamamaya özen göstermek gerekmektedir.
  • Mide bulantısı yapan rahim kanseri tedavisi ilaçları kullanırken kusmalar ve mide bulantıları çok olmaktadır.
  • Halsizlik ve güçsüzlük yapmaktadırlar.
  • Saç dökülmeleri yapar ve tamamen saçlar dökülerek kel kalınır ama bu tedavi bitiminde yeniden saçlar çıkmaktadır.
  • Kan değerleri çok düşmektedir ve bu evrede dikkatli olmamız gerekmektedir.
  • İshal yapabilen ilaç tedavileri sırasında yediklerimize de çok özen göstermeliyiz.
  • El ve ayaklarda uyuşma ve his kaybı görülmektedir. Bu dönemde araç kullanmamaya el ve ayak kuvveti gerektiren işleri yapmamaya özen göstermek gereklidir.
  • Ateş basması, aşırı terleme gibi şikayetlerde ilaçların yan etkileri arasındadır.
  • Ayaklarda ve bacaklarda şişmeler olabilmektedir.
  • İdrardan kan gelmesi ve idrarı yaparken yanma hissi, idrar yapamama gibi sorunlar olabilmektedir.
  • Kemik ağrısı ve nefes darlığı bu ilaçların yan etkileri arasındadır.

 

Rahim Kanseri Evreleri

Rahim kanseri evreleri diğer kanser evreleri gibi sıralanabilirler. Rahim kanseri evreleri de birden dörde kadar sıralanır ve birinci evrede olan kanser türü daha yeni başlamış demektir. Dördüncü evre kanser ise en ileri seviyedeki endometrium kanseri evresidir ve düzelme şansı çok azdır. Birinci evrede kansere yakalanmış %90 bu hastalığı başka organlara sıçramadan atlatırken, dördüncü evredeki bir kadının bu hastalığı atlatması maalesef % 10'lara düşmektedir. Rahim kanseri evreleri rahim kanseri tedavisinin belirlenmesi için son derece önemlidir. Bazen tek başına ameliyat yeterli olurken, bazen de ameliyat öncesinde ve sonrasında kemoterapi ve radyasyon tedavileri uygulanılmaktadır.
Evreleme sistemi kanserin vücuttaki yayılımını belirlemek için kullanılır. Kanser evrelenmesinde 2 sistem kullanılır ve bu iki sistemde de temel aynıdır. Sınıflandırmaya bakılırken kanserin ne derece yayıldığına bakarak belirlenir.
  • Tümer alanı ne derecede genişlemiştir ona bakılır
  • Kanser lenf bezlerine yayılmış mı ona bakılır
  • Kanser vücudun uzak bölgelerine yayılmış mı ve metastaz yapmış mı ona bakılır.
Endometrium kanseri evreleme sisteminde kanserin vücut içerisinde ne derece yayıldığına bakılır ve o şekilde evreleme yapılır. Rahim kanseri bölgesel olarak rahim içine,rahmin diğer bölümlerine, rahim ağzına, yakındaki lenf bezlerine, komşu organlara, komşu dokulara, karaciğer, akciğer, uzak lenf bezleri, kemik, karın yağ dokusu, bağırsaklar ve beyin gibi organlara yayılmış olabilir. Bütün bu yayılmalar belirlenerek rahim kanseri evresi tespit edilir ve tedavi süreci belirlenir.
Evre 0
Kanser sadece endometriyum tabakasında yüzeyde gelişmemiş haldedir ve iç katmanlara daha ulaşmamıştır. Bu evdere kanser daha yeni başlamakta olup buna kanser öncesi evre denebilir. Operasyonla temizlenebilir bu yeterli bir tedavidir.
Evre 1
Rahim kanseri sadece rahim gövdesinde oluşuma başlamış demektir. Rahim kanseri birinci evrede rahim ağzı salgı bezlerinde gelişme göstermiş olabilmekle rahim ağzı bağ dokularında daha gelişme  göstermemiştir. Bu evrede kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır.
Evre 1 A: Rahim kanseri birinci evrenin daha başlangıcı demektir ve rahim bağ dokularında daha yeni gelişme göstermekte ve daha uzak dokulara yayılma yapmamış demektir.
Evre 1 B: Rahim kanseri rahim kas tabakasının daha yarısına yayılma göstermiş daha ilerlememiş demektir.
Evre 2
Endometrium kanseri, rahim gövdesinden yayılmış rahim ağzının bağ dokularına kadar inmiş fakat kanser daha ileriye gelişme göstermemiş demektir.
Evre 3
Rahim kanseri rahimde gelişmiş, ilerleyerek leğen kemiğine yakın dokulara yerleşmiş demektir.
Bu evrede kendi içinde gruplandırılmaktadır.
Evre 3 A: Rahim kanseri rahmin içinde gelişmiş, rahmin dış yüzeyinde yumurtalıklara kadar ilerlemiş ama daha vücudun diğer organlarına ilerlememiş demektir.
Evre3 B: Rahim kanseri rahim ve rahim bağ dokularına yayılmış, vajina ve rahim çevresindeki dokularda gelişme göstermiş daha uzak gölgelere yayılma yapmamıştır.
Evre 3 C1: Kanser rahim içinde ve rahim gövdesinde gelişmiş, yakındaki bağ dokularında gelişmiş daha rektum ve mesaneye ulaşmamıştır.
Evre 3 C2: Kanser daha da ilerlemiş ve lenf bezlerine de gelmiş fakat  iç organlara gelmemiş demektir.
Evre 4
Endometrium kanseri evrelerinden dördüncüsünde ise  tümör, mesane veya rektumun daha iç yüzeyine, kasıklardaki lenf bezlerine ve bağırsakları örten iç zar, kemikler veya akciğerler gibi uzak organlara yayılmıştır.

 

Rahim Kanseri Tedavisi Sonrası

Rahim kanseri tedavisi sonrasında hastalık tamamen geçmiş sayılmaz ve düzenli doktor kontrollerine gidilmelidir. Radyasyon tedavisi olan kadın için tedavinin işe yarayıp yaramadığı düzenli kontroller sayesinde ortaya çıkmaktadır. Radyasyon tedavisi olan kadınlar 2-3 yıl boyunca 2-3 ayda bir doktora gidip testlerinin yapılması gerekmektedir. 5 yıl düzenli doktor kontrolünde olup, 5 yıl sonunda hiç bir kanser bulgusu göstermeyen kadınlar sonraki hayatlarında her yıl kontrol olmaları yeterli olmaktadır.

Rahim Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Çok kilolu olmak endometrium kanseri riskini arttırdığı için kilomuzu normal seviyelerde tutmak son derece önemlidir.
  • Sigara rahim kanseri olma riskini ikiye katladığı için eğer kullanılıyorsa bırakılması önemlidir.
  • Şeker hastalarının, şeker seviyesini kontrol altında tutmaları bu hastalığı tetikleme riskini azaltır.
  • Menopoz dönemi tedavilerinde doktorunuzla konuşmak ve rahim kanseri bilgisi almak doğru olacaktır.
  • Rahim enfeksiyonlarından uzak kalmak, rahim ağzı yarası var ise tedavi olmak, hücrelerin normal oluşumları için çok önemlidir.
  • Rahim ağzı kanseri rahim içini de sarabileceği için düzenli smear testlerinizi yaptırmanız gerekmektedir.
  • Öktrojen tedavisinin yalnız başına yapılması bu riski çoğaltır. Mutlaka yanında  progesteron hormonu da kullanılması gerekmektedir.
  • Hiperplazi denen bir hastalık zararsız gibi görülse de yıllar içerisinde rahim içi oluşumlarına sebebiyet verebilmektedir. Zararsız gibi görülen bir çok hastalık ileride kanser oluşumuna sebep olabileceği için hastalık takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir.

 

Rahim Kanserine İyi Gelen Bitkiler

Kanser tedavilerinde ve kanserden korunmak için anti kanser içeren bitkilerden faydalanmak bu kanserle savaşmak için çok önemlidir. Sinsice vücudu saran kanserle savaşmak için yediğimiz ve içtiğimiz her şeye dikkat etmeliyiz. Kapalı kutulanmış hazır yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıyız. Kanserle savaşa bilmek için takviye güce yani anti kanser içeren yiyeceklere ihtiyacımız vardır.
  • Isırgan otu tohumunu balla karıştırıp sabah akşam bir kaşık yemek kanserle savaşmakta bize çok faydalı olmaktadır. Isırgan otunu alıp yıkayalım ve kaynatarak suyunu içelim ki anti kanser özelliğinden faydalanarak kanserin yayılımını önleyebilelim.
  • Çörek otu en önemli kanser silahlarındandır. Kanseri önleyen ve tedavi edilmesinde bizlere yardımcı olan en büyük silahlarımızdan olan çörek otu yağını sabah akşam birer kaşık mutlaka içmeliyiz. Kemoterapinin yan etkilerini de ortadan kaldırmakta çok faydalıdır.
  • Zencefilin kanser tedavilerinde kullanıldığını duymuşsunuzdur. Zencefili taze alarak dilimler halinde çayını içebilirsiniz. Toz zencefili balla karıştırıp sabah akşam bir kaşık yiyebilirsiniz. Yemeklerinizde kullanarak takviye güç elde edebilirsiniz.
  • Keçi boynuzu özü satılmaktadır bu öz ilaç niteliğindedir ve hem size enerji verirken gücünüzü de geri kazanmanızda size yardımcı olacaktır. Keçi boynuzu anti kanser özelliğinden dolayı pekmezini, marmeladını, kendisini ve özellikle keçi boynuzu özünü bol tüketmenizi tavsiye ederiz.
  • Kuşburnu anti kanser özellikte olup rahim kanseri tedavisi için tüketmemiz gerekir ve  kuşburnu çayı, pekmezi, marmeladını mutlaka tüketmelisiniz.
  • Papatya çayı içilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.
  • Papatya, zencefil, rezene, ve nar çiçeği karışımından yapılan çay kanseri önlemekte özellikle endometrium kanseri için çok etkili bir kürdür.
  • Soğan kürü yaparak içmek çok faydalıdır bu kürü aç karna yemeklerden önce mutlaka içmelisiniz. 5 adet soğanı 2 bardak suda haşlayalım ve soğuduktan sonra içelim.
  • Enginar rahim içini temizleyen ender besinlerdendir. Kanseri de önlediği bilinen enginarı mutlaka çokça tüketmelisiniz.
  • Bal kabağı kanser önleyici besinler arasındadır ve anti kanser özelliği vardır. Bal kabağı çorbası yapılarak sabah akşam içilmeli ve bal kabağını her şekilde tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
  • Susam yağının kanser engelleme çözelliği vardır ve susam yağını sabah akşam bir kaşık içmek büyük fayda sağlamaktadır.
  • Kestane balı tüketmek çok faydalıdır ve mümkünse yapacağınız bal kürlerinde kestane balı kullanmanız önerilmektedir.
  • Elma sirkesi içmek çok faydalıdır.
  • Mine çiceği çayı içmek kanseri önlemekte ve ilerlemesini durdurmaktadır.
  • Lahana çorbası ve lahanadan yapılan her şeyi yiyebilirsiniz. Lahanada da kanser önleyici özellik bulunmaktadır.
  • Kantoron kanser önlemekte kullanılan ender çaylardandır ve sabah akşam ilaç niyetine bir bardak içilmesi çok önemlidir.
  • Kekik enfeksiyonları önlemekte çok etkili bir çay olup kanser döneminde mutlaka içilmelidir. Kanser önleyici etkisi de bulunan kekiği sofralarınızda özellikle bulundurmalısınız.
  • Özellikle ayva suyunda kanser önleyici anti kanser maddesi bulunduğundan bu suyu bol tüketmeniz ve ayva meyvesini çok yemenizi önermekteyiz.
  • Greyfurt meyvesinin de özellikle endometrium kanseri önleme özelliğinden dolayı bol yenmesi gerekmektedir.
  • Ada çayı içilmesi gereken çaylar arasındadır.
  • Yaban mersini mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden olup kanseri önlemekte yenmekte bize çok yardımcıdır.
  • Ayva çekirdeği yağını sabah akşam içmek rahimdeki tüm oluşumları temizlemektedir.
Rahim Ağzı kanseri çok önemli konular arasındadır. Bu konu ile ilgili yazdığımız kapsamlı yazımız ilginizi çekebilir.
Hormon tedavisi: Eğer kanser vücudun diğer bölümlerine yayılmış ise tümörün büyümesini durdurmak için yüksek dozlarda progesteron verilir.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/rahim-kanseri-nasil-anlasilir-belirtileri-nelerdir_24884.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url
Hormon tedavisi: Eğer kanser vücudun diğer bölümlerine yayılmış ise tümörün büyümesini durdurmak için yüksek dozlarda progesteron verilir.

Yazının tamamı: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/rahim-kanseri-nasil-anlasilir-belirtileri-nelerdir_24884.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url

2 yorum:

  1. Ne kadar önemli bir konu çok güzel yazmışsınız dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, kadınların bu konuda çok dikkatli olması gerekli.

      Sil