Rahim Ağzı Yarası Yakıldıktan Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir - kadinvsaglik.com

Rahim Ağzı Yarası Yakıldıktan Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir

Rahim Ağzı Yarası Yakıldıktan Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir

Rahim Ağzı Yarası

Rahim ağzı yarası pek çok sebebe bağlı olarak oluşabilmektedir. Genellikle sinsice ilerleyen, başlangıç evrelerinde çok fazla belirti göstermeyen, ancak doktor muayenesinde belli olan bir jinekolojik hastalıktır. Servikal erezyon diye bilinen ismi ise servisit olan bu hastalık, aslında rahim ağzı bölgesinde oluşan bir iltihaplanmadır. Buradaki hücre bozulması mikroplanmaya ve kanamaya daha yatkın olduğu için zamanla buradaki oluşum yaraya dönüşmektedir. Genellikle rutin kontrollerde yada başka bir hastalık şikayeti ile doktora baş vurulduğunda ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra ne kadar sürede iyileşir? Rahim ağzı yarası neden olur? Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerekir?

Rahim Ağzı Yara Belirtileri

  • Adet kanaması sonrasında lekelenmeler
  • Akıntı
  • Anormal derecede kanama
  • Kasıkta ve bele vuran ağrı oluşumu
  • Kadınlarda ilişki sırasında ağrı yada kanama
  • İdrar yaparken yanma ve kaşıntı olması
İlerleyen durumlarda kötü kokulu akıntı, ilişki sırasında spermlerin kanala girişini engelleyebildiği için kısırlık oluşumu yaratabilir. Eğer tedavi edilmeden hamile kalınır ise bebekte bu enfeksiyondan dolayı akciğer enfeksiyonu, gözlerde iltihaplanma gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yara yakılmaz yada tedavi edilmez ise ileriki dönemlerde anormal oluşumlara sebep olabilir. Tedavisi şart olan bu yaranın tedavisi dondurma, yakma ve lazer yöntemi ile yakmaktır.

Rahim Ağzı Yarası Yakıldıktan Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir

Koterizasyon adı da verilen yara yakma işleminde hastanın yarası ısı ile dağlanmaktadır. Bu yöntem kadınlar arasında en çok uygulanan yöntemdir. Doktorumuz kalem şeklindeki bir çubuk yardımı ile yaranın üzerine elektrik akımı verir. Bu akım yarayı yakmak sureti ile dağlamaktadır. Çok fazla acımayan yöntem yapılır iken genelde çok kısa sürede biter. Hasta yara yakıldıktan sonra gündelik hayatına devam eder. Hastada bir kaç hafta kadar akıntı olmaktadır. Kanama ve lekelenme yakılma sonrasında bir hafta 10 gün kadar olmaktadır. Bu arada yara iyileşmeden ilişkiye girilmesi sakıncalıdır. Genel olarak yaranın iyileşme süreci 10 gün ile 15 gün sürebilmektedir. Bu süreç hastanın yapısına bağlıdır.

Rahim Ağzı Yarası Neden Oluşur

Genelde enfeksiyonlarla karşımıza çıkan bu rahatsızlık, çok ilişkiye giren kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Bu hastalığa üç adet  klamidya, gonore ve trikomonas isimli mikroorganizma sebep olmaktadır. Temizlik bu hastalığın oluşumunda çok önemlidir. Temiz iç çamaşırı giymek, iç çamaşırlarımızı pamuklu olanlardan tercih etmeliyiz, ütüleyerek giymekte çok önemlidir. Kadınların bir kısmının kullandığı tampon gibi maddelerden uzak durmalısınız. Vajinal bölge temizliğinde talk pudra kullanılmamalıdır. Aşırı tahriş bu yara oluşumunu hızlandırarak kötü etkilenmeye sebep olur. Tuvalet temizliğine de dikkat etmelidir. Rahim ağzı yarası oluşumu ve tedavileri ile ilgili yazımızda çok daha kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.

Rahim Ağzı Yarası Yakıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir

Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra özellikle temizliğe çok dikkat etmek gereklidir. Bir kaç gün kokulu akıntı gelmesi normaldir. İç çamaşırınızı pamuklu tercih edin, mutlaka ütüleyin ve sık sık değiştirmeye dikkat etmek gereklidir. Bu dönemde yakılan yara çevresindeki hücreler koparak dökülecektir. Akıntınız ve lekelenmeleriniz çok olabilir. Bir kaç gün içerisinde bu akıntı ve lekelenmeler devam edebilir. İlk bir ay bu akıntıların olması normal sayılır.
Yara iyileşene kadar  eşiniz ile ilişkiye girmemeniz gereklidir. Bu yaranın tahriş olmasına neden olacağı için doktorunuzun önereceği müddet ilişkiye girmeniz sakıncalıdır. Doktorunuz yaranın daha çabuk iyileşmesi için size ilaç takviyesi verecektir. Mutlaka verdiği ilaçları düzenli kullanmalısınız.
Havuz, deniz, sahuna gibi çoklu kullanılan ve mikrop kapabileceğiniz ortamlara girilmemesi iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Özellikle yara tedavi edildikten sonra yaranın daha çabuk iyileşebilmesi için antibiyotik içerikli bitkileri daha çokça tüketmelisiniz. Ada çayı antibiyotik içerikli bir bitkidir ve tam bir rahim temizliği yaptığından mutlaka tedavi sürecinde bol bol içmelisiniz.
Rahim temizliği yapan ve iyileştirme etkili bitkileri yiyip içmeye dikkat edin. Kekik özellikle antibiyotik olduğu için hem çayını bol içip hemde yemeklerinizde tüketirseniz çok faydalı olacaktır.
Civanperçemi en iyi rahim temizliği yapan bitkilerdendir. Özellikle sabah akşam bir fincan içmeniz çok faydalı olacaktır.
Maydanozu bol tüketin ve mümkünse kaynatarak suyunu için.
Soğan kürü yapmak çok etkili olacaktır. 4-5 adet soğanı soyup yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyup kaynatın. Bu suyu sabah ve akşam aç karna içerseniz rahim temizliği yapar ve enfeksiyon oluşmasını engeller.
Çörek otu yağı için, kekik çayı demleyerek onu için, ada çayı mutlaka içmeniz gereken çaylardandır. Papatya çayı günde bir iki fincan için ki oluşabilecek bir enfeksiyonun önüne geçebilesiniz.
Isırgan otu tohumunu bala karıştırıp yemek de rahim temizliği yapmaktadır.
Banyo yaparken vajina içerisine su tutarak yıkamaya kalkmayın. Vajinanın kendi doğal salgısını bozacağından bu uygulama yanlıştır. Bir leğene sıcak su doldurun ve içerisine bir kaşık ada çayı yağı koyarak üzerine oturun. Bu oturma banyosu mikrop öldürücüdür ve çok etkili olur.
Size söylediğimiz bu uygulamaları normal hayatınıza taşımaya gayret ederseniz hem rahim temizliğinizi bitkilerle yapmış hemde bundan sonra oluşabilecek hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.

35 yorum:

  1. Çok detaylı anlatmışsınız.siteniz çok guzel

    YanıtlaSil
  2. Tesekkurler anlatiminiz cok detayli emeğinize sağlòk tskrler

    YanıtlaSil
  3. Ben yarami yaktirdim doktor iyileşmeye başladığını söyledi akıntı eskiye oranla azaldı fakat bitmedi tekrar fitil kullansam zarar verir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaraya bir zararı olmaz. Genede doktorunuza danışarak kullanırsanız çok daha sağlıklı olur. Mutlaka kontrole gidin ve yaranın durumuna baktırın.

      Sil
  4. meraba umarim dogru yere yaziyorum ben yara yaktirdiktan sonra idrar yaparken yanma var daha 3 gün olfu yarayi yakali acaba citti bisey midir telaslanmalimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Evet doğru yere yazdınız ve yazdığınız için teşekür ederiz. Yara yakıldıktan sonra iki hasta bu tğr şikayetlerinizin olması çok normal.Eğer bir enfeksiyon riski var ise doktorunuz mutlaka fitil verecektir. İdrar yollarında da bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Benim önerim mutlaka doktorunuza danışmanızdır. Fiziki bir muayene sonrası ne olduğu anlaşılabileceği için çok fikir yürütmek imkansız. Ama yara yakıldıktan sonra ilk 15 günlük süre içerisinde akıntı, lekelenme, hafif bir kanama yada idrar yaparken yanma olması çok olmamak kaydı ile normal sayılabilir. Bol su için, ada çayı gibi antibiyotik içerikli çaylar tüketin ve özellikle temizliğe yara yakıldıktan sonra ki 15 günlük süre içerisinde çok dikkat edin. Geçmiş olsun dileklerimiz le yaktırmakla çok iyi yapmışsınız.

      Sil
  5. Merhabalar 20gun önce yaramı yaraktirdim doktorum 1ay ilişki yok dedi doktorumu dinlemedim şuan sormayada çok utaniyorumm lütfen bilgi verirmisiniz napicagimi bilmiyorum bir ağrım yada idar yaparken yanma hissi yok acaba iyilesmismidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 20 gün süre iyileşme süresi için yeterli bir süredir. İki hafta enfeksiyon kapma olasılığı olduğu için bu dönemde çok dikkat etmek gerekir. Yaranın yakılmasından sonraki bu dönemi geçirmişsiniz. Büyük ihtimalle yaranız iyileşme sürecine girmiş. Bir ay ilişki yasaklanması biraz uzun bir dönem ama yaranızın boyutunu, yerini ve durumunu da en iyi doktorunuz bilebilir. Yaranızın durumuna göre bu süreyi tayin etmiştir. Utanmanıza hiç gerek yok, sormakla çok doğru bir karar vermişsiniz. İlişkiye girmemeniz gerekliydi. Burada amaç yaranın yakıldıktan sonra enfeksiyon kapmaması ve tahriş olarak yeniden oluşmamasıdır. Fakat şu an yapacak bir şey yok. Siz bundan sonra akıntınızın olup olmadığına ve bu akıntının kötü kokulu olup olmadığına bakın. Bir aylık süre sonrasında lütfen doktorunuza giderek kontrolünüzü yaptırın. Bazı hastalarda bu iyileşme süresi yaşının gençliğine ve metobolizmanın iyileşme hızına bağlı olarak çok daha erken olabilir. İnşallah yaranız enfeksiyon kapmamış ve hasar görmemiştir. Vücut temizliğine, pet değiştirme sıklığına( 4 saatte bir) dikkat etmeli ve bundan sonra yaranın yenilememesi için bol bol ada çayı, kekik, civan perçemi gibi rahim temizliği için çok önemli aynı zamanda da doğal antibiyotik olan çaylardan içmelisiniz. Özellikle rahim ağzı yarasına civan perçemi bitkisi ile demlenmiş olan çay çok faydalıdır. İltihaplanmayı önleyerek rahmi temizler. Size çok geçmiş olsun diyoruz ve lütfen aklınıza takılan her hangi bir soruyu bizle paylaşın.

      Sil
  6. Merhaba ben yara yaktirali 2 ay oldu 2 ayda hic sikinti yasamadim amA ikinci adetim biteli 5 gün oldu arada kanamam oluyor normalmi bu telaslaniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanamanızın bitmemesi hormonsal bir durumdan olabilir. Adet sonrası lekelenmeler olması normal olabilir. Normal dönemlerde de lekelenme olursa bir doktora giderek yaranın bulunduğu yerde bir iltihaplanma olup olmadığına baktıra bilirsiniz. Şimdiye kadar sıtıntı olmaması çok iyi.

      Sil
  7. Yara yakmak için doktora gittim ve yakma işlemine başladı okadar canım acısını kendimi çektim oan doktor başka yerimi tam görünen bolgemde çok çirkin görünüyor peki o nasıl geçer doktor hiç birşey soylemedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Çok üzücü bir durum yaşamışsınız. Mutlaka yanık kremi kullanmalısınız. mümkün ise başka bir doktora giderek muayene olmanızı öneririm. Rahim ağzı yaranız da tam yanmamış olabilir. Rahim azğına ve yanan bölgenize baktırmanız gerekli. Rahim ağzı bölgeniz de tam olarak yanmamış ise sonrasında yenileyecektir. Çektiğiniz bunca acıda boşa gidecektir. Mutlaka başka bir doktora gidin. çok çok geçmiş olsun.

      Sil
  8. Iyı gunler bende rahım agız yarası var dedı doktorum yakma ıslemı uyguladı bugun tam 30 gun oldu 15 gun ılıskı yasağı koydu kontrolumu vardı gidemedim kontrole gitmesem bı sakıncası olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Mutlaka kontrole gidiniz. Rahim ağzı yaranızın son durumuna bakılsın. Yanma işlemi başarılı olmuş mu, bir enfeksiyon var mı? Mutlaka kontrol edilmelidir. Bu da görmeden, kontrol edilmeden bilinmesi mümkün olmaz. Mutlaka geç bile olsa vakit ayırıp kontrole gitmelisiniz. Çok geçmiş olsun, insallah geçmiştir.

      Sil
  9. Yara yakıldıktan sonra ıylesmeme gıbı soz konusu olabılırmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde yara yakıldıktan sonra bir sorun kalmaz. Fakat enfeksiyon kapmış olabilir. Yaranın durumuna göre de değişebilir. Yara derin yada yayılmış olabilir. Küçük bir bölüm bile kalmış ise bu ilerde sorun olabilir. Bu nedenle tam olarak sorun kalıp kalmadığına bakılmalıdır. Kaontrole gidildiğinde yaranın durumu tam olarak görülür. Yakma işlemi sonrası dikkat edilmeli, iyileşme süreci içerisinde enfeksiyon riskine karşılık önlemler alınmalı ve kontrole giderek yaranın son durumu mutlaka doktora gösterilmelidir. Geçmiş olsun

      Sil
  10. Cok tesekkur ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize yazdığınız için biz tşk ederiz. Hangi konu ile ilgili olursa olsun sorularınızı yanıtlamak isteriz.

      Sil
  11. Iyı gunler yara yatırdım 1 ay oldu akıntım oluyor eskısı gıbı neden acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Büyük ihtimalle iltihaplanma söz konusu olmuş. Yarada, yada rahimde olabilir. Lütfen kontrole giderek durumuna baktırmanız gerekli.

      Sil
  12. Iyı aksamlar yara yatırdım kontrole gıttım duzelmıs ama kızarıklık var az bırsey doktorum fitil verdı her gun kullnmalımıyım fıtılın adı geynoflor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorunuz size çok güzel bir ilaç vermiş. Vermiş olduğu fitil vajinal sıvı ile yanı özelliklerde olup bu bölgede oluşan enfeksiyonu doğal bir koruma mekanizması ile yok edecektir. Fitil genelde akşam yatmadan bir adet uygulanır. Tedavi süresi 6 yada 12 gün kadardır. Adet olursanız eğer adet kanaması olduğunuz dönemde fitil kullanılmaz. Adet kanaması bittiğinde yeniden tedaviye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Çok geçmiş olsun. Aklınıza takılan bir sorunuz olursa lütfen yazınız, severek cevaplarız

      Sil
  13. Iyi gunler bendedede yara vardi yaktirali 22 gün oldu on gun erken adet oldum bu ay ve on iki gündür hala adetim devam ediyor sizce normalmi bu yardımcı olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  14. Bize yazdığınız için tşk ederiz. Yara yakıldıktan sonra erken adet olma yada geç olma olabilir. Adet süreniz çok uzamış. Yaranın boyutunu ve yerini tam olarak bilmediğimiz için ondan dolayı olup olmadığını kestirmek çok zor. Yara yakılalı 22 gün olmuş mutlaka yaranızı kontrol amaçlı doktora gitmenizi öneririm. Kontrol en güzel adet bitiminde olmaktadır. Rahim adet kanaması ile temizlenir ve doktorunuz rahim içerisini çok daha net görür. Bu yüzden vakit kaybetmeden doktora gitmenizi öneririm. Hem kontrolünüz yapılır. Hemde olumsuz bir durum var ise ona bakılır. Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba ben bir hafta önce yaramı yaktırdım fakat bugün akıntıy kan gelmeye başladı gayet güzel bişey şekilde doktorumun söylediklerini uyguladım neden böyle bişey oldu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Rahim ağzı yarasını yaktırmakla çok iyi yapmışsınız. Yara yakıldıktan sonra iyileşme süresi 10 ile 15 gün arasında değişir. Bu dönemde yakılan hücreler akıntı, lekelenme ile dışarı atılmaktadır. Bu dönemde olan hafif lekelenmeler normal sayılmaktadır. İyileşme sürecinde eş ile ilişkiye girmek sakıncalıdır. Mutlaka yara yakıldıktan 15 sonrasında doktorunuza giderek kontrolünüzü yaptırın. Yakılmayan yada iyileşmeyen bir yer olup olmadığını ancak doktorunuz muayene sonrasında görebilir. Yarada oluşan bir enfeksiyon var mı yok mu? Ancak muayenede belli olur. Akıntınız kokulumu, akıntı çok oluyor mu bunlara dikkat edin. Akılınıza takılan bir sorunuz olursa mutlaka bize yazın. Sizlere cevap vermekten mutluluk duyarız.

      Sil
    2. Afedersiniz akıntı dışında lavoboda kan görülse peki çünkü o yüzden kuşkulandım

      Sil
    3. Anladım lavaboda kan gördünüz. Devamlı gelen bir kanama yok sanırım. Korkmanızı gerektiren bir durum yok. Mutlaka kontrol randevunuza giderek son durumunuza baktırın. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  16. Merhabalar 25 mart yarami yaktirdim 9 nisan kontrolum var yara yakildiktan sonra doktorum 45 gün ilişkiye girmemi yasakladi fakat 2 haftam gectikten sonra ilişkiye girmeye başladim yaram sol tarafta ve ilişkiye girince acıyor rahim ağzım daha da daralmış gibi hissediyorum zorlanıyorum böylelikle canımı acıtmiş oluyor ilişkiden sonra sïk idrara çıkma ve kaşınma yanma oluyor sïk idrara çıkïyorum sebebi nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahim ağzı yaranızda bir iltihaplanma olmuş gibi durmaktadır. Doktorunuz kontrol muayenesinde çok daha iyi görecektir. Eğer iltihaplanma sözkonusu ise ki büyük ihtimal öyle, size bu bölgedeki iltihabı önlemek amaçlı ilaç takviyesi yapılacaktır.

      Sil
  17. Merhaba yaramı yaktıralı tam 1 ay oldu halen akıntım devam ediyor doktorum 2 ay sonra ya randevu verdi ilişkiye girmedim temizliğime dikkat ettim fakat şuan kasıklarım da ve sanki rahim içinde ağrım var normal mi sizce yoksa doktoruma gideyim mi kararsız kaldım

    YanıtlaSil
  18. Rahim ağzı yarası sonrası iltihaplanma oluşmus gibi duruyor. Mutlaka kontrol gününü beklemeden gidin.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba ben yaramı yaktirali bir ay oldu ama hala az birşey akinti devam ediyor ve hafif bir şekilde adet agrisi gibi bir ağrım oluyor normal mi acaba

    YanıtlaSil