Spor Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli - kadinvsaglik.com

Spor Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Spor Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Spor Ayakkabı

Spor ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz, ayak ölçüsü nasıl alınır, yürüyüş ayakkabısı alırken nelere dikkat etmeli, spor ayakkabıyı nasıl saklamalıyız makalemiz içerisinde değindiğimiz konularımızdır. 
Ayakkabı seçimlerimiz sadece ayaklarımızı değil aslında tüm bedenimizi etkilediğini bilerek alınması gereken çok önemli bir seçimdir. Ayakkabının topuk boyundan bileği sarışına kadar her detayına dikkat ederek alınması gereklidir. Seçim yapacağımız zaman öncelikle bizim dengemizi sağlayan ayaklarımızın yapısı göz önünde olarak seçimler yapmalıyız. Spor ayakkabının rengi ve spor ayakkabı modelleri seçeneklerinden  çok o ayakkabıyı ne amaçlı kullanacağımız çok önem taşımaktadır. Spor ayakkabı modelleri almaya gitmeden ayak ölçünüzü almayı ihmal etmeyin.
Ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz yazdığımız makalemiz size ayakkabı seçimlerinde çok yardımcı olacaktır.

Spor Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

  • Spor ayakkabılar kendi içinde yapılacak sporlara bağlı olarak çeşitlilikler göstermektedir. Her spor dalı için kullanılacak ayakkabı birbirinden farklıdır ve öncelikle biz bu ayakkabıyı alırken hangi spor dalında kullanacağımıza dikkat ederek almalıyız. Yürüyüş ayakkabısı için kullanılacak olan ayakkabılar içi yumuşak, taban kısmı ise daha sert yapıda iken koşu ayakkabıları spor ayakkabı modelleri daha esnek yapıdadırlar. Tenis, basketbol, futbol, voleybol gibi bir sürü spor dalına hitap etmek için yapılan ayakkabı vardır. Her spor ayakkabıyı ben beğendim diyerek alamayız ve gündelik yaşantımızda sokaktaş ayakkabısı yürüyüş ayakkabısı olarak giymemiz mümkün değildir. Öncelikle ne amaçla alacağımıza karar verip onu istemeliyiz.
  • Spor ayakkabının içinde ayaklarımız çok rahat olabilmeli ve ayak parmaklarımızı rahatlıkla oynatabilmeliyiz. Ayak parmaklarımızın en uzun olanıyla ayakkabı arasında çok az bir cm mesafe olmalıdır. Ayağımıza tam olarak oturmalı ve topuğumuzu çok iyi bir şekilde kavramalı spor ayakkabı modelleri seçmeliyiz. Topuk içinde aşağı yukarı hareket etmemelidir. Eğer ayağımızı çok iyi kavrayan bir ayakkabı seçmemişsek bu ileride yaşayabileceğimiz burkulmalara ve incinmelere sebebiyet verecektir.
  • En uygun spor ayakkabı alabilmek için spor ayakkabı almaya giderken o ayakkabıyı yapacağımız spor dalında giyeceğimiz çorap ile denemeliyiz. İnce çoraplar giyerek gittiğimiz ve aldığımız spor ayakkabı büyük bir ihtimalle bize küçük gelecektir.
  • Alacağımız ayakkabı darbelere karşı koruyucu özellikte olmalı ve bileğinizi kavrayarak spor yaralanmalarına karşı sizi korumalıdır.
  • Ayakkabıyı mağazada giyin ve mağaza içinde yürüyerek ayakkabının ayağınıza tam olup olmadığına iyice bakarak kontrol edip o şekilde alın. Spor ayakkabı modelleri her kalıbı farklıdır ve markadan markaya da numaralar değişebilir.
  • En uygun spor ayakkabı alabilmek için ayaklarınızın en şiş olduğu akşam saatlerinde ayakkabı almanız alacağınız ayakkabının doğru numaralarda almanızı sağlayacaktır. Sabah saatlerinde ayaklarımızın en dinlenmiş haldedir ve akşama doğru ayaklarımız şişer ve büyürler, hatta iki ayak arasında farklılıklar bile olabilir. En şiş olanını baz alarak ayakkabı seçmek ileride spor yaptığınız zaman şişecek ayaklarınızı ayakkabı vurmasından korumuş ve o şekilde bile ayaklarınızın rahat etmiş olmasını sağlarız.
  • En uygun spor ayakkabı seçmek için bazı spor ayakkabılar içinde bazı kıvrımlar vardır ki bu kıvrımlar eğer sizin ayağınızla bire bir aynı yerlerde değilse bu size ileride sorun yaşatırlar. Bunlara dikkat ederek içten ayağınıza temas eden bir nokta var mı ona bakmalısınız ancak bu şekilde en uygun spor ayakkabı seçmiş olursunuz.

Ayak Ölçüsü

Bir dosya kağıdına iki ayağınızı yerleştirin ve tüm dengenin ikisinde birden olmasına dikkat ederek, en uzun ayak parmağınızın önünden ve topuğunuzun arka kısmından bir çizgi çizin. Bu iki çizginin arasındaki mesafe sizin ayak ölçünüzdür ve spor ayakkabı alırken ayakkabının üzerinde numaranın yanında ayak ölçüsü de yazar onu dikkate alarak ayakkabı tercih edebilirsiniz.

Kadın Ayakkabısı Beden Tablosu

Ayak Ölçüsü

Spor Ayakkabı Alırken Bir Numara Büyük Ayakkabı 

Spor ayakkabı alırken anlattığımız gibi en büyük ayak parmağımızla ayakkabı arasında 1 cm lik bir boşluk olmalıdır. Spor sonrası ayaklar şişer ve büyür, buda bu esnada ayağımızı sıkan bir ayakkabımız var demektir. O yüzdende spor ayakkabılar normale göre bir numara büyük alınmalıdır.


Yürüyüş Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Yürüyüş ayakkabısı  kendilerine özgün yapılır ve diğer spor ayakkabılardan farklılıklar göstermektedirler. Bu ayakkabıların alt kısımları yani tabanları sert yapıda yapılır ve  uzun yürüyüşlerde yıpranma göstermeleri önlenmektedir. İç kısımları  oldukça yumuşak yapıda yapılan yürüyüş ayakkabısı uzun yürüyüşlerde ayağımızın rahatını sağlamakla yükümlüdürler. Bu ayakkabılar terletme yapmamalıdır ve içleri hava alacak şekilde olmalıdır ki ayak uzun süre ayakkabının içinde olduğu için, iyi bir spor ayakkabıda bu iki özellikte olmalıdır. Yürüyüş için kullanılan spor ayakkabı modelleri çok az bir topuğu olmalı ve ayak yapımızı kavrayarak ayak tabanının kavisine uygun yapıda yapılmış olmalıdır.

  • Yürüyüş ayakkabısı hafif olmalıdır
  • Yürüyüş ayakkabısı çok az topuğu olmalı
  • Yürüyüş ayakkabısı taban kısmı sert olmalı
  • Yürüyüş ayakkabısı iç kısmı yumuşak olmalı
  • Yürüyüş ayakkabısı esnek olmalı
  • Yürüyüş ayakkabısı hava almalı rahat olmalıdır.

Spor Ayakkabıyı Nasıl Saklamalıyız

Spor ayakkabıların nemden uzak tutarak saklanması gereklidir. İç destekleri nem alırsa ayakkabımızı uzun süre kullanamayız. Ayakkabının havadar yerde durması ve terlemelerden dolayı içlerinin kuruması gereklidir. Ayakkabımızı temiz tutup içerdiği malzemelere göre de bakımını yapmamız şarttır.
Bot alırken nelere dikkat etmeliyiz. Mutlaka bakmanız gereken konular arasındadır.

En İyi Spor Ayakkabı Markaları Sıralaması


ADIDAS GALASTIC ELITE
ANTA DUN RUN
DENGELİ VE RAHAT: NIKE AIR ZOOM STRUCTURE
REEBOK Z DUAL RUSH
SLAZENGER  VIRGINA
NEW BALANCE REVLITE CUSHIONING
KINETIX FONDA
COLUMBİA BM2560 POWERDRAİN
LESCON L-3217 FLEX 

Hiç yorum yok