Mesane Kanseri Riskleri ve Kanserden Korunmak - kadinvsaglik.com

Mesane Kanseri Riskleri ve Kanserden Korunmak

Mesane, pelviste bulunan iç kısmı boş esnek bir torbadır. Mesanenin ana görevi, idrarı vücuttan ayrılmadan önce depolamaktır. Üreter isimli tüpler sayesinde idrar böbreklerden mesaneye taşınır. Mesanedeki kaslar kasılarak idrarı üretra adı verilen bir tüpten dışarı atar.

Mesane kanseri, mesane hücrelerinin anormal şekilde ve kontrol dışı olarak büyümesiyle oluşur. Büyüyen hücreler zamanla bir tümör oluşturur. Bu tümör yakındaki lenf düğümlerine ve diğer organlara yayılabilir. Ağır vakalarda kemikler, akciğerler veya karaciğer dahil olmak üzere vücudunuzun farklı organlarına da kanser yayılabilir.
Mesane Kanseri

Mesane Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Mesane kanserinin sebepleri konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak birçok şeyin hastalık riskini artırdığı biliniyor. Mesane kanseri risk faktörleri şunlardır:

Genetik, ırk ve aile geçmişi: Mesane kanseri, 55 yaşın üzerindeki beyaz erkeklerde oldukça yaygın bir kanserdir. Yakın ailenizden biri (ebeveynler veya kardeşler) daha önce mesane veya idrar yolu kanseri olduysa , buna yakalanma olasılığınız daha yüksektir.

Kronik mesane iltihabı: Sürekli tekrar eden mesane enfeksiyonlarınız varsa ve mesaneniz uzun zaman boyunca tahrişli olarak kalıyorsa, mesane kanserine yakalanma riskiniz yüksektir.

Sigara içmek: Tütün dumanını her soluduğunuzda, bir çok zararlı kimyasal maddeyi alıyorsunuz demektir. Araştırmalar, sigara tüketimi faktörünün mesane kanseri risk faktörleri arasınnda yaklaşık %50 kadar daha etkili olduğunu kanıtlamıştır.

Zararlı kimyasallar etrafında çalışmak: Belirli sektörlerde çalışan kişiler (boyacılar, makineciler, matbaacılar gibi) uzun süre zararlı kimyasallara maruz kalabilir. Bu, hastalık riskini artırabilir.

Bazı diyabet ilaçlarını almak: Diyabet sebebi ile alınan bazı ilaçlar mesane kanserine yakalanma riskini artırı. Pioglitazone içeren ilaçlar da riskinizi artırabilir.

Kemoterapi veya radyasyon tedavisi: Pelvisinize radyasyon tedavisi aldıysanız, mesane kanseri geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Aynısı, uzun süreli kemoterapi ilacı alanlar için de geçerlidir.

Mesane Kanserini Önlemek

Bu üç basit yaşam tarzı değişikliği mesane kanseri riskinizi azaltabilir:
  • Sigara içiyorsanız, bırakın. Doktorlar tütün ürünlerinin tüm mesane kanseri vakalarının yaklaşık yarısına neden olduğuna inanıyor.
  • Bol sıvı tüketin. İşerken mesanenizde biriken zararlı kimyasallardan kurtulursunuz. Öyleyse bunun için su tüketimini artırın. Kanser riskinizi düşürebilir.
  • Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Araştırmalar, çok fazla meyve ve yeşil yapraklı sebze yemenin birçok kanser türü için riski azalttığını gösteriyor. Mesane kanseri riskini de azaltmaya yardımcı olabilir.
Mesane kanseri riskiniz, belirli işyeri kimyasalları, bazı diyabet ilaçları ve bazı bitkisel takviyelerle de artabilir. Tüm işyeri güvenlik kurallarına uyun ve doktorunuza sahip olabileceğiniz belirli risk faktörlerini sorun.

Mesane kanseri hastaları için gelecek 5 yıl içinde sağkalım oranı yaklaşık %77'dir. Mesane kanseri tanısı konan her 10 kişiden 7'sinin gelecek 5 yıl boyunca yaşamını sürdüreceği anlamına gelir. Ama bu sadece bir tahmin.

Her hasta için sağ kalım oranı özelleşmiş bir durumdur. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kanserin evresi ve tipi ve hastanın tedaviye ne kadar olumlu cevap verdiği gibi faktörlere bağlıdır.

1 yorum: