Bekar Anne Olmak - kadinvsaglik.com

Bekar Anne Olmak

Neşe Pullu
Neşe Pullu
Bekar Anne Olmak.
Toplum olarak aile denen kavram bizim için anne baba ve çocuktan oluşuyor. Ve maalesef bunun dışında bir örnek gördüğümüzde soru sormadan yapamıyoruz. Ancak bu durum zaten bir çok konuda ağır sorumluluk almış anneler üzerinde ciddi anlamda baskı oluşturuyor. Boşandıktan sonra çocuklarının her türlü sorumluluğunu tek başına yüklenen bekar annelerin veli toplantıları, hastalık, işten izin alınamayan durumlar gibi pek çok şeyi bir arada yapmaya çalışma çabası fiziki olarak değilse bile psikolojik olarak büyük bir yorgunluk getiriyor aynı zamanda, bekar anneler için finansal mücadeleler ve bu konuda gördükleri desteğin kısıtlı olması da bir diğer gerçek. Bütün bunların ötesinde ise bekar anneleri bekleyen diğer zorluklar, yüzleşmek zorunda olunan duygusal mücadeleler ve iç hesaplaşmalar, toplumsal ön yargılar, baskılar, tacizler, uygulanan mobbing.. Günümüzde en büyük baskıyı oluşturan sosyal medya üzerinden gelen mükemmel anne algısı öz bakım fetişizmi, kişisel gelişimi de işin içine katarsak tüm bu baskıların oluşturduğu stresten uzaklaşmak oldukça zor.

Bekar annelerin stres düzeylerini düşürebilmeleri için başkalarına güvenebileceklerini bilmeleri önemlidir. Aileniz, arkadaşlarınız ve komşularınız, hepsi size yardımcı olabilir. Yardım istemekten çekinmeyin. Süper ebeveyn olmaya çalışmaktan kaçının. Stres yüzünden anne olmanın keyfini çıkarmaktan geri kalmayın

Hepimiz hata yaparız ve bu hatalar için kendimizi cezalandırmamalıyız. Gerçekçi olmak, hatalarımızla ve eksikliklerimizle nasıl başa çıkabileceğimizi öğrenmek önemlidir. Günümüzde toplum, çocuklara hep daha fazlasını istemeyi öğretiyor. Mutlu olmak için daha fazla maddi şeye ihtiyaçları olduğuna onları inandırıyor. Bu nedenle gündelik durumların ve anların gerçek değerini öğrenmek ve bunu çocuklara da öğretmek önemlidir. Çocuklarınızın içinde bulundukları boşluğu maddi şeylerle doldurmaya çalışmak yerine onlara gerçekten ihtiyaç duydukları şeyleri verin. Böylece hem siz kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz hem de çocuklarınız.

Kendinize zaman ayırın. Bu, belki de atılması en zor adımlardan biridir ancak çok önemlidir. Bazen kendinize öncelik vermeniz gerekebilir. Genel sağlığınızdan yalnızca siz sorumlusunuz ve kendinize iyi baktığınız için kendinizi suçlu hissetmemelisiniz.

Tüm bu yolculuk boyunca bu ve bunlar gibi pek çok problemle karşılaşabilirsiniz. Annelik iç güdüsü ile çoğunun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak hem kendiniz hem de çocuğunuz için yorulduğunuzu, tıkandığınızı hissettiğiniz noktalarda mutlaka profesyonel bir yardım almaya açık olun. Dümeni tek başınıza tutuyorsunuz artık bu geminin kaptanı sizsiniz. O yüzden etraftan gelen yorumları, ‘Peki şimdi ne yapacaksın, tek başına hayatta olmaz’lı cümleleri, korkuları, kaygıları, imkansızlıkları, çaresizlikleri ardınızda bırakın, tam yol ileri devam etmekten asla vazgeçmeyin!

1 yorum: