Gripten Sonra Koku Alamamak Kalıcı Olabilir Dikkat - kadinvsaglik.com

Gripten Sonra Koku Alamamak Kalıcı Olabilir Dikkat

Gripten Sonra Koku Alamamak
Gripten Sonra Koku Alamamak

Gripten sonra koku alamamak bir çok kişide görülen ve ciddi bir rahatsızlıktır. Grip tedavisinden sonra genelde burnun açılması ile birlikte koku alma duyusu yavaş yavaş geri gelmektedir. Koku alma duyusunun grip geçtikten  sonra hala gelmemesi halinde hemen vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde koku alma kaybı kalıcı bir hale gelebilir yani koku körlüğü yaşanabilir.
İnsanoğlunun yaşam kalitesinin artmasını sağlayan 5 duyu organından biri de koku duyusudur. Koku duyusunun kalıcı olarak etkilenmesi halinde ise insanın yaşam kalitesi düşmektedir. Depresyon, hafıza kaybı, cinsel isteksizlik, kilo kaybı gibi bir çok sorun koku körlüğü sonrası ortaya çıkmaktadır. En önemlisi de ev kazaları koku körlüğü sonrası çok daha fazla yaşanmaktadır.
Grip virüsünün insan vücuduna girmesi ile başlayan hastalık en az bir hafta kişiyi etkiler. Burun akıntısının başlaması ile birlikte bir çok kişide koku alamama da başlamaktadır. Koku alma sorunu genelde burun hastalıkları özellikle grip sonrası görülür. Her yıl 500 milyon insan gribe yakalanıyor ve bu hastaların 70-80 bin kadarında kalıcı koku körlüğü meydana geliyor. Bu nedenle gribe yakalanıp iyileşmeye başladıktan sonra hala koku almada bir sorun yaşıyorsanız, bu dikkate alınması gereken önemli bir durumdur.
Gripten Sonra Koku Alamama Kalıcı Olabiliyor

Gripten Sonra Koku Alamama Kalıcı Olabilir

Koku duyusunun sonradan kaybedilmesinin en önemli nedenleri sinüzit, nezle, grip ve alerji gibi burun hastalıklarıdır. Üst solunum hastalıkları sonrası burnun koku almasını sağlayan koku soğancığı etkilenmektedir. Gripten sonra koku alamamanın nedeni virüsün koku soğancığını zedelemesinden kaynaklanmaktadır. Gribe yakalanan 10 kişiden 1'inde koku körlüğü yaşanmaktadır. Koku körlüğünün erken fark edilmesi ise bu durumun kalıcı hale gelmesinin önüne geçmenin en önemli yanıdır.
Gripten sonra hala koku alma sorunu devam ediyorsa erken teşhis için mutlaka doktora gidilmelidir. Erken tanı koku körlüğünün önlenmesine yardımcıdır. Bazı kişiler grip geçtikten sonra bu durumu önemsemez ve bir kaç ay sonra doktora giderler. Bu durumda ise geç kalınmış olabilir ve koku körlüğü kalıcı bir hal alabilir.
Gripten Sonra Koku Alamama Sorununda Ne Zaman Doktora Gidilmeli

Gripten Sonra Koku Alamama Sorununda Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Ani koku kaybı yaşayan kişiler bu durumu genelde çok önemsemezler ve hemen doktora gitmezler. İkinci hataları ise bu durumun kendiliğinde geçeceğini düşünmeleridir. Vücut kendini iyileştirmeye çalışmaktadır. Eğer müdahale edilmezse koku alma duyusu geri geldiğinde algı değişebilir. Kişi kötü kokan bir şeyi kokladığında ona bu koku güzel gelebilir. Naneyi kekik, karanfili gül kokusu olarak algılayabilir. Ya da koku körlüğü yani koku alamama kalıcı olur ve kişi kokladığı hiç bir şeyin kokusunu alamaz.
Koku körlüğü yaşayan kişilere genelde medikal tedavi yanında koku egzersizleri de verilmektedir. Rehabilitasyon tedavisi ile birlikte yürütülen tedavi sonrası koku alma duyusu geç kalınmamışsa geri kazanılabilir. Geç kalınmış hastalarda ise koku körlüğü kalıcı hale gelir.
Grip gibi üst solunum rahatsızlıklarında koku duyusu kaybedilmiş hastalığın iyileşme dönemine girmesi beklenir. İyileşme başlamasına rağmen geçmeyen koku alamama durumunda en az 3-5 gün içerisinde doktora gidilmelidir.

Kaynaklar: https://ankaragundem.com.tr/saglik/saglik-bakanligi-grip-salgini-icin-uyardi-h660.html

1 yorum:

  1. Koku alamamak çok kötü gerçekten :( Çok dikkat etmek lazım :)

    YanıtlaSil