Süt Kaymağından Tereyağ Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Süt Kaymağından Tereyağ Nasıl Yapılır?

Evde Süt Kaymağından Tereyağı Yapımı

Evde Süt Kaymağından Tereyağı Yapımı

Evde süt kaymağından tereyağı yapımı ile kendi tereyağınızı çok kısa bir zamanda yapabilirsiniz. Süt alıp kendi evde kaynatanlar bilirler. Üzerinde kalın bir kaymak tabakası birikir. Süt kaymağını kahvaltılarda yiyebilir yada biriktirerek evde tereyağı yapımında kullanabilirsiniz.
Marketlerden alınan tereyağı yerine kendi yaptığınız köyden alınmış gibi saf ve mis gibi tereyağı yapabilirsiniz. Artık hazır alınan hiç bir malzemeye güvenilemeyeceği gibi sağlıklı olduğuna da emin olunamamaktadır. Mümkün olduğu kadar kendim yapmak istiyorum diyorsanız mutlaka denemelisiniz. 

Malzemeler

  • 2-3 bardak kadar süt kaymağı
  • 2 bardağı kadar soğuk su
Süt Kaymağından Tereyağı Nasıl Yapılır

Süt Kaymağından Tereyağı Nasıl Yapılır?

Sütü kaynatıp oda sıcaklığına geldiğinde dolaba koyun. Dolapta bir gün bekleyen sütün üzerinde kalın bir kaymak tabakası birikir. Biriken bu tabakayı buzluğa dayanıklı bir kap içerisine alıp dolabın buzluk kısmına koyun. Daha çok kaymak nasıl alırım diyorsanız sütü tekrar  kaynatıp bir gece daha dolapta bekletirseniz ilki kadar çok değil ama gene kaymak tabakası oluşacaktır. Bu kaymak tabakasını da alıp diğer süt kaymağının yanına koyabilirsiniz. Her süt aldığınızda oluşan kaymak tabakasını bu kap içerisinde biriktirebilirsiniz. Yaklaşık 2-3 su bardağı kadar olduğunda isterseniz daha da fazla olabilir. Ne kadar kaymak birikirse tereyağınız o kadar fazla olur. Kaymağı dondurucudan çıkarıp buzdolabında bekletelim ki buzu çözülsün.
Buzu çözülen kaymağın içerisine dolaptan çıkardığınız soğuk bir çay bardağı suyu koyun ve mutfak robotu ya da  mikserle çırpmaya başlayın. Mikserle çırptıkça kaymağın nasıl koyulaştığını ve suyu alta verdiğiniz göreceksiniz. Yaklaşık 5-10 dakika çırptıktan sonra yeniden bir çay bardağı kadar soğuk su ilave edip çırpmaya devam edin. Su altta birikerek koyu bir kıvamda tereyağı üste çıkancaya kadar bu işlemi yapın. Suyu iyice süzüp elinizle tereyağınızı sıkın. İsterseniz içerisine biraz tuz ilave edebilirsiniz. Tereyağınız marketlerden aldığınız tereyağılarından çok daha güzel ve en önemlisi çok doğal ve lezzetlidir. Her türlü hamur işi, kahvaltı ve yemeklerinizde kendi yaptığınız tereyağını kullanabilirsiniz. Ellerinize sağlık.

4 yorum:

  1. Gerçektende artık market ürünlerine güven olmuyor. Deneyeceğim mutlaka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetli ve çok faydalı bizde denemenizi tavsiye ederiz.

      Sil
  2. Ben yoğutçudan kaymak alıyorum hem uyguna geliyor evde yapıyorum el cağızımla hiç marketten almam tereyağ ı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzelini yapıyorsunuz. Mümkün olduğunca her şeyi evde yapmak ve ambalajlı gıdalardan uzak kalmak gerekmektedir.

      Sil